Uppfödare i närbild

Uppfödare i närbild: Zakaraa

2012-08-15 22:31 #0 av: zickan

Intervju med uppfödaren av namnet Zakaraa

 


 

Vem är du?
Mitt namn är Johanna Bedoire och jag är råttägare sedan omkring 2003. Jag är 20 år och studerar sista året på gymnasium.

Är du medlem i någon råttklubb?
Jag är medlem i SRS sedan några år tillbaka.

Är uppfödningen registrerad/godkänd i någon klubb?
Nej min uppfödning är inte reggad, men jag skulle inte ha något emot att bli en reggad SRS uppfödare i framtiden.

Varför inte?
Jag anser att jag fortfarande har väldigt mycket att lära mig om bland annat genetik och liknande. När jag känner att jag är mer kunnig än i dagsläget får vi se vad som sker.

Intressen förutom råttor?
Jag älskar fotografering, då fotar jag ofta hästar, hundar och så klart råttorna!
Jag har en Border terrier kille vid namn Bozze som också finns med i bilden (dock inte när råttorna är ute ur buren, nackdelen med en grythund.. De äälskar råttor..)
Förutom Bozze har familjen även tre andra fundar. Jag åker ofta på hundutställningar så det är många helger som går åt till det! Men vad gör man inte för saker man tycker är roliga.

Fem ord som beskriver dig!
Tillbakadragen, Tystlåten, Iakttagande, Djurälskare & Fotogalen
(de tre första gäller de första gångerna man träffar mig ;P)

Uppfödningens prefix och namnförklaring:
Min uppfödning heter Zakaraa, (öppna a:n som i Anders) det har ingen egentlig betydelse. Det var en bokstavskombination jag fick ihop när jag behövde ett namn till ett spel för flera år sedan, det har funnits med sedan dess.

När startade du din uppfödning?
Jag skulle vilja säga att det var då jag tog min första (och idag enda) kull, 28/2-11. 

Hur kom det sig att du började föda upp råttor?
Jag kan egentligen inte svara på det. Det var en sådan sak som bara kändes självklart. Då jag själv inte hade någon som helst erfarenhet tog jag hjälp av en annan uppfödare som tog en kull på min hona Seven. En av döttrarna ur den kullen blev sedan mamma till min första kull. Tyvärr fick jag allergibesvär av den kullen så nu ligger min uppfödning på is. Allergin har gradvis förbättrats så snart kanske jag kan ha en kull hemma igen.

När fick du din första råtta?
Omkring 2003 åkte vi till en bekants djurbutik och vi gick in tillsammans med ägaren i smådjursrummet. Där tog ägaren fram en råtta och satte den på mammas axel (mamma var på den tiden väldigt rädd för råttor då svansarna såg ut som ormar). Det slutade med att vi fick två råttor av ägaren och det var så det började. Min första råtta Star dog i slutet av 2004.

Vad har din uppfödning för inriktning?
Jag avlar för temperament; jag vill få fram flocksmarta, friska och med så lång livslängd som möjligt. Färger och teckning spelar ingen större roll för mig så länge råttorna är bra temperamentsmessigt. 

Hur många råttor har du?
I dagsläget har jag 9 råttor. Sex honor och två hanar. (har även två honor hos min pojkvän som dock är mer hans än mina nu)

Vilken är din favoritråtta?
Min favoritråtta genom tiderna var Bella, en agouti eubk mm dumbo. Hon hade den mest underbaraste teckning, en fin triangel på bröstet och en ihålig cirkel på magen. Tyvärr gick hon bort efter bara ett halvår i min ägo.

Av de levande råttor jag har nu så är det Shannaras Sahramipulla som är min ögonsten. Men den rollen får hon nog kämpa lite för nu då hennes ca 8 veckor gamla dotter Ruto fått en speciell plats i mitt hjärta också.

Vilken är din favoritvariant på råtta?
Min drömråtta är en Blue ambk med pannfläck dumbo (slät). Jag är enormt svag för Dumbo.

Hur många kullar tar du per år?
Pga. allergin har jag endast kunna tagit 1 kull sedan jag började. Men i framtiden planerar jag mellan 0-2 kullar/år om inte allergin återkommer alltför kraftigt.

Skriver du stamtavla/alt registrerar råttorna du föder upp?
Mina bebisar reggas i SRS och alla köpare får stamtavla på dem, skulle jag någongång mot förmodan gå ur SRS kommer jag fortsätta skriva en egen stamtavla.

Vad kostar en råtta från din uppfödning?
Jag tar 250kr för en råtta 

Vad har du för framtidsplaner?
Mina framtidsplaner är att helt enkelt ta en kull och se hur min allergi utvecklas. Går det bra kommer uppfödningen sakta ta fart.

Berätta hur djuren bor, vad de får för mat, vad de har för bottenmaterial i buren mm
Råttorna här hemma bor just nu i en avdelar Royal Suite 95 double bur. Honorna i övre delen och pojkarna i undre. När pojkarna går bort kommer mellandelen tas bort så det blir en stor bur istället för två mindre. Jag använder i dagsläget alspån i mina burar, i toalådan använder jag Ever Clean kattsand. (dyrt men bra)
De har hängmattor och hus i olika färger och vill de boa använder jag strimlat tidningspapper eller toapapper, det är väldigt uppskattat här hemma.

De får hemmagjort torrfoder, baserad på Teratos recept som finns här på RiF och så får de färskfoder varje dag, det kan vara allt från middagsresterna till lite med exklusivt köpt enbart till dem. En favorit är potatis och pasta, vilket de inte får så ofta som de nog skulle vilja. De ogillar alla grönsaker utom sallad men snälla matte ger dem det ändå. 

Då jag har grythundar hemma så är aktiveringsytan tyvärr ganska begränsat. De har endast mitt rum att vistas i. (Kommer man hem till mig möts man av en barngrind i sovrumsdörren och kompostgaller framför buren) De aktiveras genom att få utforska i rummet, lek med kattvippa och jag ska börja vänja dem vid ärt-fiske så snart jag får tag på en ny fiskebajla.

Vad ställer du för krav på dina köpare?
Jag vill få veta mer om köpare så jag vet om mina råttor passar just dem. Är de inte myndiga vill jag att det är föräldrarna som bär ansvaret för djuren. Jag brukar fråga alla köpare vad de planerar att ge för mat, vilken aktivering de erbjuder och vad för bur de har.
Jag har som krav att mina köpare ska hålla kontakten så jag kan följa uppväxten, om de inte kan bo kvar så ska jag få reda på om de ska omplaceras. Jag erbjuder alltid ett hem åt mina sålda råttor om det behövs. Samma sak med om de vill avla på råttan, jag vill som uppfödare veta om det så att jag vet hur min linje sprids och om jag kanske vill ha en unge ur kullen.

Hemsida: www.zakaraa.webs.com

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2012-08-15 22:42 #1 av: JoySurrender

Kul att läsa!

Tips om fiskebalja: stora krukfat från en plantskola/växtaffär.

If you fight love, you're always a loser

Glamråttan

Anmäl
2012-08-15 22:47 #2 av: Zakaraa

Något man totalt missade att nämna var att kullen jag fick 28/2-11 var en Sammarbetskull med Terato här på RiF. Hur kunde jag missa något sådant *ledsen Terato*

#1 Det var smart, det kanske jag ska ta och kolla på!

Anmäl
2012-08-16 16:21 #3 av: Teddymarsvinet

#2 Du är en super uppfödare! Skulle vart kul att skaffa råttor igen. Men ha ju mina marsvin ;3

Anmäl
2012-08-17 15:45 #4 av: Terato

#2: Haha, ingen fara. :)

För övrigt gör det inget att man inte kan så mkt om genetik om man ska bli uppfödare i SRS, det är inga genetikfrågor på provet och det ställs inga direkta krav på att man ska kunna genetik.

Däremot ska man veta vilka varianter som ska blandas och inte och lite såna saker. Det svåra är standardfrågorna och släktfrågorna tyckte jag (jag brukar räkna inavelskoofficient och inte hålla på och prata om led hit och dit så dom frågorna blev kluriga för mig). 

Ställ ut mycket i Standard, och prata mycket med uppfödare, det tror jag är ett bra sätt att förbereda sig för att ev. bli SRS-uppfödare i framtiden. Jag kan räkna på min ena halva hand hur många gånger jag ställt ut och det märktes för mig på provet, kan jag säga så jag får säkert komplettera där.

Anmäl
2012-08-17 17:21 #5 av: zickan

Eller sitta som sekreterare på utställning. Har man tålamod till sånt så finns det mycket att lära i vad domaren bedömmer och ofta så säger de vad råttan behöver avlas in på för att bli bra etc.

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2012-08-18 19:05 #6 av: Zakaraa

#4 Ja det kanske inte är så mycket genetik men det är en l¨ng väg kvar för mig, tycler jag :P

#5 Haha stackars de utställare som får min handskrivna kritik! Jag kan knappt läsa min egen stil när jag tvungen måste skriva snabbt, haha :P
Men det var ett bra tips!

Anmäl