2011-07-26 00:57 #0 av: zickan

Råttor-ifokus medlem Alexfifan i närbild.

* hur länge har du haft råttor
- Köpte mina första den 22/11-09

* Hur väcktes ditt råttintresse
- Hade en vän med råttor som jag tyckte var ganska söta, sen övertalade min pojkvän mig att skaffa två och det var det största misstaget han har gjort i hela sitt liv Glad

* Hur många råttor har du/har du haft?
- Äger elva stycken just nu, har även haft en räddningkull på 12 ungar och en annan råtta som dog för ca ett år sen. Så 24 sammanlagt :)

* Hur många råttor har du nu
- Elva. Tillkommer snart två :)

* Vad är viktigt att informera nyblivna råttägare om
- Att råttor är krävande djur. Baser klart, vad de inte ska äta, att inte ha kutterspån i buren, att de måste få aktivering varje dag, att de måste vara minst två.
Tycker även det kan vara värt att informera om bra sidor på internet, då väcks intresset på ett helt annat sätt om man får ta reda på informationen själv.

* Föder du upp råttor/tar kull då och då
- Är intresserad av avel och har min första egna kull på G just nu, hoppas på att parningen tar då hanen är ganska gammal. Planerar att börja lite smått med avel om det fortfarande känns bra efter den här kullen.

* Favoritvariant
- Tycker burmeser och siameser med svarta ögon är otroligt fina. Dumbo är helt klart också en favorit.

* Nämn några fina namn på råttor
- Pff, rätt svårt tycker jag. Alla mina råttor har fina namn men inte sådär så man tappar hakan direkt. Dock har jag en råtta på ingång som kommer få tilltalsnamnet Tish och det tycker jag är otroligt gulligt.

* Favorit råttan 4ever och varför
- Lite svårt att välja. Men Indra ligger högt upp för hon var inte som alla andra, väldigt tillgiven, kärleksfull och aktiv liten dam som hade massa roliga saker för sig hela tiden. Såna där "Indra i ett nötskal"-grejer. Har en annan liten dumbotös vid namn Jina som också är otroligt speciell och mysig, en sån som lägger huvudet rakt i handen så fort man har den i närheten och vill bli klappad och kliad. Och älskar mig gör hon väldigt mycket.

* Roligaste råttminnet
- Var nog när jag lärde Indra att "hitta hem". Brukade ha henne ute på baksidan vid våran uteplats, sätta henne typ, tio meter bort och fråga henne om hon hittade hem - och skutt fort som fan och stannade vid dörren in till balkongen och tittade på mig "titta jag kunde" och big smile eller något.

* Ställer du ut/tävlar agility
- Har aldrig gjort men har tänkt försöka lära mig trögbollar agility, tror dock inte det lyckas. ;o Hade varit kul att ställa ut också men jag är ofta alldeles för lat för att ta tag i såna saker.

* Vad hette första råttorna
- Mimi & Indra, black husky roan och black striped roan från djuraffär. x)

* Det bästa med råttägandet
- Att de gör mig så lycklig att jag till och med blir tårögd ibland. Och att de är så anpassningsbara, man kan hålla på med dem en hel dag om man vill samtidigt som det inte gör så mycket om man inte orkar med dem en annan.

* Vad har du mer för djur
- Min pojkvän har en hund, annars inget annat djur. Vill ha en kanin men hade en kompis ninis hemma för ett tag sen som jag lämnade tillbaka för det inte kändes som tiden räckte till.  

* Andra intressen än råttor
- Fotografering, ridning, mat och dryck (tycker det är jättekul att laga mat, blanda drinkar, provsmaka viner... etc etc), vänner & pojkvän klart. Däremot har jag inte så mycket tid till något annat än jobbet, det mesta av min fritid går till råttorna.

* Jobb/skola/annan sysselsättning
- Jobbar som servitris & frukostbiträde på Scandic i Växjö

* Finns det några mål med råtteriet... isf vad
- Har kommit på mig själv med att leta efter en råtta som är som Indra. Jag antar att mitt mål just nu är att finna en råtta som kan ge mig samma glädje och på samma sätt som hon gjorde. Har ju även mål med aveln jag håller på att starta upp men det kommer bli många a4-sidor om jag börjar prata om det xO

* har du eget rum till dina råttor?
- Ajjemen. Bästa som hänt på länge att jag fick den möjligheten, nu inväntar jag bara lönen så jag kan fixa allt som ska fixas därinne :)

* Vad har du för burar
- En Furet Tower, en Jennybur, en som ser ut som en Jennybur fast lite lägre och med bredare galler. Sen en bebisbur som jag inte vet vad den heter eller är för mått men ungefär en halv Jennybur, den ska Ananda föda i. Har också en FT till på ingång som grabbarna ska få nu när det börjar bli en flock av dem, ska beställas så fort lönen kommer...

* Förklara ditt nick, varför du valt just detta
- Bra fråga... har alltid använt det som nick, har en liten kul grej där jag kommer ifrån att säga "fifan" efter varje mening när man flummar runt lite. Så har blivit kallad Alex fifan några gånger i mitt liv. Plus att det är lätt att komma ihåg när man har samma på alla ställen ;O

* Finns det något du skulle vilja berätta om dig själv
- Jag är ganska speciell på många vis. Misstänker även schizofreni, tycker om att prata med mig själv och saker runt omkring mig och är allmänt överdrivet social i de flesta sammanhang.
Ibland tycker jag att jag är bäst och snyggast i hela världen. Eller ja, oftast, fast jag är väldigt flummig, fjantig och sådär så man kan inte tro det egentligen. Jag vill vara bra på allting och kan aldrig satsa på att lära mig någonting ordentligt och bli bra på det, utan jag håller mest på med massa grejer på amatörnivå och vet aldrig var jag har mig själv på den fronten.
Drömmer alldeles för mycket och borde leva mer efter "don't dream your life, live your dreams" - dock är jag väldigt impulsiv och kan göra massa saker även om det inte alls är planerat. Mitt mest använda motto är "det löser sig alltid".
Jag älskar alla tills de bevisar att de inte är värda att älskas, fast när jag är på
dåligt humör (vilket händer ca en gång i månaden) hatar jag alla oavsett om de är värda det eller inte.
Ja, nu ska jag väl inte rinna iväg alldeles för mycket... avslutar med att säga att jag är väldigt enkel att ha med att göra även om jag är ganska förvirrad och korkad av mig. ^^
Vill man veta mer om mig och mina råttor har jag en råttblogg, http://rattbus.blogg.se. Har även en "vanlig" blogg för de som tycker det är kul, http://ballexfifan.blogg.se :)