2011-07-24 18:59 #0 av: zickan

Råttor-ifokus medlem Mische i närbild.

* hur länge har du haft råttor

Sedan Juni 2010 så inte så länge.

* Hur väcktes ditt råttintresse

Det väcktes redan när jag var 12-13 år och jag först hittade information om råttor på nätet. Jag blev fasionerad av dom och försökte tjata mig till ett par av mina föräldrar men min mamma tycker dom är äckliga och så har jag allergiker i familjen. Så blev en dröm att en dag skaffa ett par vackra råttor. Sen flyttade jag äntligen hemmifrån vid 17 års ålder men kunde forfarande inte skaffa då det var djurfrit studentboende. Så än en gång fick jag vänta. Men snart träffade jag en kille som jag flyttade ihop med och tänkte nu kan jag kanske skaffa ett par pälskisar. Men jag hade inte turen med mig som vanligt och han tyckte en bur skulle ta för mycket plats när jag berättade vilken voljär jag tänkt mig. Då gav jag upp. Men ett par år senare och en ny sambo så hjälpe jag en vän att skaffa två pojkar. Jag berättade för min sambo att min dröm alltid varit råttor och han tvekade inte en sekund utan 2 veckor senare satt jag med två underbara små flickor. Man kan ärligt säga att det var då jag föll helt för denna underbara djurart..

* Hur många råttor har du/har du haft?

Jag har 3 råttor idag. Zombie och Silly Xilmeria som var och är mina första råttor och Quag som är min kastrat jag hämtade i skåne. Jag har även haft 12 andra råttor på genomgång. Hittade 2 stackare i en hamsterbur (hona och hane) som jag "räddade". Hade tänkt placera om dom och ev ungar. Men på något sätt blev båda kvar och 6 av 10 ungar. Men pga att mitt förhållande nästan sprack så blev jag akut tvungen att hitta någon som kunde ta dom. Då blev jag ett stort fan av råtthjälpen som var jätte snälla och omhändertog dom. Gav även med en voljär och tänker stödja råtthjälpen så mycket jag kan.

* Hur många råttor har du nu

3 råttor. Zombie är en söt liten black husky roan som numer ser mer ut som en isbjörn, Silly Xilmeria som är en rexad brun hooded lite feg flicka och så filbunken Quag som för systrarna samman..

* Vad är viktigt att informera nyblivna råttägare om

Basic saker i första hand. Vad man behöver ha. Det viktigaste är ju en tillräckligt stor bur, bra inredning, rätt mat och sällskap. Det för att ha den rätta starten.

* Föder du upp råttor/tar kull då och då

Nej det gör jag inte. Men hade som tidigare nämnt en omhändertagen dräktig hona.

* Favoritvariant

Älskar verkligen alla varianter av blåbär. Som är så söta. Men ja, alla råttor är söta. Har lite problem med roan då det är synd att dom förlorar sin fina teckning och färg. Self är fint och även ambk, eubk.. Fina rexar är söta och dumbo ger ett gulligt utseende.

* Nämn några fina namn på råttor

Mina egnas namn är fina. Men tycker om roliga namn eller namn med en personlig bakgrund bakom. Gärna namn som beskriver råttans personlighet.

* Favorit råttan 4ever och varför

Zombie måste jag säga. Älskar alla mina råttor men hon kommer alltid vara mest speciell för mig då hon var min första råtta och den snällast mest toleranta råtta jag träffat. Hon kan bli hanterad av barn och njuter bara av uppmärksamheten. Hon är alltid första fram och ska ut ur buren första att prova ny mat. Först att sno mat från min tallrik och först att utforska världen. Finns inget som skrämt henne än och jag avgudar denna minimala råtta över allt. Behöver bara säga ett ord till henne så är hon framme (om hon inte är ute på upptäcktsfärd) hon drar gärna i mina piercingar och välter ner sambons mobil från fönsterkarmen. Hon är helt enkelt bara fantastisk..

* Roligaste råttminnet

Dagen Zombie fick för sig att hon skulle ha alla mina piercingsmycken med sig och började springa över hela mig för att dra i dom. Försökte även ta den i tungan vilket var gulligt men inte så mysigt.

* Ställer du ut/tävlar agility

Nej men skulle gärna göra det. Är dock väldigt blyg av mig så har inte ens vågat åka på utställning själv ens för att titta hur det går till. Vilket jag gärna gör innan jag ger mig in på det själv.

* Vad hette första råttorna

Zombie och Silly Xilmeria som fortfarande finns hos mig. För alltid skulle jag önska.

* Det bästa med råttägandet

Kärleken man får. Skratten åt rackartyg och att få skämma bort dom små bortom gränser.

* Vad har du mer för djur

2 katter, 1 orm och två hamstrar, en sambo också om det räknas.

* Andra intressen än råttor

Djur i allmänhet, rollspel

* Jobb/skola/annan sysselsättning

Äntligen fått jobb efter en tid arbetslös. Så jobbar nu som ventilationsmontör och trivs extremt bra där.

* Finns det några mål med råtteriet... isf vad

Enbart det själviska målet att få ta hand om pälskisarna och förtjäna deras tillgivenhet. Fast jag vill ju höja råttors status i samhället.

* har du eget rum till dina råttor?

Nej det har jag inte. Jag har dom bredvid mig istället. Bredvid datorn då jag sitter där mesta tiden jag är hemma.

* Vad har du för burar

Just nu en stor fågel bur men sitter och väntar på Royal Suite 95 double nu.

* Förlklara ditt nick, varför du valt just detta

Mische ja det är det jag kallas för av alla mina vänner och det är det namn jag valt till mig själv. Kommer att officiellt byta till detta.

* Finns det något du skulle vilja berätta om dig själv

Nej inte vad jag kan komma på. Är inte så intressant själv det är mina djur som är intressanta. Det är dom jag lever för och det är dom som kommer först. Men kan ju berätta vad jag och sambon gjorde en månad när vi hade 300 kr att leva för en månad. Vi åt nudlar medan djuren åt gott. Lät råttorna få bra mat för deras välbefinnande. Så vi köpte allt djuren behövde tackade turen att vi hade mycket till dom fryst och tröttnade på kokta nudlar helt och hållet.