Att vara råttägare

Ny råttägare? Saker att tänka på steg för steg!

2011-04-27 19:06 #0 av: mikeiko

Artikeln är skriven av Miss Lalona.

Foto: Afrejd

Steg 1: Har du tid och pengar?

Att vara råttägare handlar inte om att skaffa djur som man kan mata ibland och klappa lite på när man känner för det. En råtta kräver att du tar ut den och motionerar och leker med den minst en timme om dagen. Detta måste du ha ork och lust till. Det kostar även pengar till bur, inredning, mat och veterinärbesök då en råtta kan bli sjuk.

 • Ha tid att leka och busa, minst en timme per dag.
 • Ha ekonomi nog att köpa allt som råttor behöver, samt en undansparad buffert om någon/några råttor skulle behöva vård.

 

Steg 2: Att köpa råttor

När du skall köpa en råtta så måste du först vara införstådd med att man aldrig köper en ensam råtta. Detta mår råttan mycket dåligt av och du som människa kan aldrig ersätta en råttkompis hur mycket du än försöker. Minst två till att börja med, och fyll sedan på med minst en till så att en råtta aldrig behöver riskera att vara ensam om olyckan är framme! Sedan får du fundera på om du vill ha flickor eller pojkar. När du kommit fram till detta så skall du helst köpa råttorna från en uppfödare. Det kan även vara en ädel handling att ta hand om råttor som behöver nya hem och annonseras ut på blocket eller andra annonser. I sista hand bör du köpa på djuraffären då djuraffären ofta inte har koll på släktskap och temperament på råttorna. Du tar en risk i att köpa från en djuraffär! Innan du tar hem råttan, se till att ha en bur redo.

 • Köp flera råttor, minst två, men fler är att rekommendera!
 • Ha samma kön i en bur, annars blir det ungar, konstant.
 • Köp helst av en uppfödare.
 • Ha buren klar och redo hemma när du köper råttor.

 

Steg 3: Buren

Buren måste vara stor nog för råttorna. Minst 40x90x75 för tre råttor är att rekomendera, gärna större. Köp hellre en bur på höjden än på bredden då råttor gillar att klättra. Se till att buren har många våningar och små bryggor mellan våningarna så att de lätt kommer upp och ner. Våningarna kan vara i plast eller metall men inte trä då det börjar lukta och inte heller galler då detta inte är bra för råttornas fötter. I buren skall det finnas många aktiviteter och krypin för råttorna. Hängmattor och hus är att rekommendera. Råttorna sover gärna långt upp, äter någonstans i mitten och leker och gör sina behov längst ner. Om du har en liten bajslåda så kan du lära råttorna att gå på den huvudsakligen. Jätteviktigt är att råttor aldrig ska ha springhjul! De innebär en stor fara för dem då deras ryggrad kröks och svansen väldigt lätt kan fastna och brytas.

 • Stor och hög bur.
 • Många våningar, ej i trä eller endast galler. Hyllplan av plast.
 • Hängmattor, hus och andra roliga aktiviteter skall finnas i buren.
 • En toalåda som råttorna kan gå på.
 • Tänk på att råttor ALDRIG ska använda springhjul!

Steg 4: Maten

En råtta är inte vegetarian och behöver varierad kost. Tänk på kostcirkeln för männinskan så vet du ungefär vad råttan bör äta. Råttan skall alltid ha tillgång till torrfoder, köp inte gnagarblandning då detta är för fett för råttan. Det finns speciell råttpellets att köpa eller så kan man göra egen pellets där korn och säd skall vara basen. Råttan skall även få färskmat varje dag som kan bestå av mycket sallad och lite kokt pasta eller ris. En liten köttbit kan ges då och då. Tänk tallriksmodellen! Läs på noga om vad råttorna kan äta och inte äta innan du börjar mata dem. Ge gärna råttorna färskmaten innan du går och lägger dig så har de hela natten på sig att äta upp maten. Det är aldrig bra för råttornas vikt att småäta så ha regelbundna mattider. Huvudsaken är att du har grunderna med pellets, färskmat och en vattenflaska med rent vatten.

 • Torrfoder - Råttpellets eller egengjord gnagarblandning. Alltid tillgång till detta.
 • Färskmat enligt tallriksmodellen där sallad och grönsaker är basen. Regelbunden mattid.
 • Alltid tillgång till rent vatten.

 

Steg 5: Aktivera råttan

Råttor behöver aktiveras både utanför och i buren. Burens inredning bör varieras och bytas ut ungefär en gång i månaden eller mer. Råttorna skall komma ut och springa så ofta som möjligt. Du kan ha ett råttsäkert rum, d.v.s. ett rum där råttan inte kan rymma någonstans eller skada sig (eller gnaga sönder något du är rädd om), och där råttorna kan få springa fritt. Man kan också ha råttorna i sängen och i soffan. Tänk dock på att det ligger i råttors natur att gnaga, så använd bara kuddar/sängkläder/filtar etc. som du inte är rädd om! Låt råttorna vänja sig vid dig redan i början och ha dem gärna innanför kläderna eller nära dig så de vänjer sig vid din doft. Du kan leka med råttan på många olika sätt. Råttan är smart och gillar att klura ut saker som till exempel hur man tar sig igenom labyrinter eller att hitta undangömt godis. Råttor är nyfikna av naturen och undersöker gärna allt, kartonger med papper i eller dina blomkrukor kan snabbt förvandlas till en rolig lekplats (tänk bara på att många vanliga växter är giftiga).

 • Variera inredningen cirka en gång i månaden.
 • Se till att råttan får vara ute mycket i en säng, soffa eller råttsäkert rum.
 • Utmana råttan på olika sätt.

 

Steg 6: Läs på!

Du kan aldrig kunna för mycket. Läs i böcker eller här på "Råttor i Fokus" om hur man tar hand om en råtta på bästa sätt. Detta kommer hjälpa dig att bli en underbar råttägare och i gengäld få underbara små vänner.

 

Läs vidare om att köpa råtta här!

 

Foto: Afrejd

Anmäl
2011-04-28 02:25 #1 av: Lamina

Bra artikel! Men kanske inte så lyckat att sätta en bild på en bur med gallerbotten precis ovanför stycket där det står att man inte ska ha just galler på botten eller hyllplan... Oskyldig

//Lamina

Before we work on artificial intelligence, why don't we do something about natural stupidity?

Anmäl
2011-04-28 10:10 #2 av: [Ratass]

Jättebra artikel å söta bildeR :) Det jag hade velat ha med är varför man inte sk ha springhjul, även om det inte blir en så lång mening om det men kan tänka mig att många som inte kan sånt här undrar "varför inte då, mina springer ju i den" Bara för att vara liiiite petig Oskyldig

Annars var det skitbra med små punkter efter texten med det viktigaste, gå glömemrm an inte bort det man just läst eller om man abra skumamr igenom så ser man ändå punkterna :)

Anmäl
2011-04-28 12:36 #3 av: mikeiko

Haha, bra synpunkter! Jag fixar/ lägger till direkt! :)

Anmäl
2011-04-28 13:20 #4 av: cosmonita

Bra artikel.

Jag vill bara inflika att det kanske borde framgå tydligare att det är ok att köpa två råttor först och fylla på med en till kanske någon månad senare. Inte alltid så lätt att hitta en bra uppfödare som kan sälja tre st av samma kön från en kull. Nybörjaren kanske tror att man måste köpa minst tre på en gång genom att läsa artikeln.

Anmäl
2011-04-28 13:41 #5 av: [Ratass]

just ja, det missade jag ju, som cosmonita sa, tänkte på att det kan stå minst två i punkterna men att flera är att rekomendera?

Anmäl
2011-04-28 14:50 #6 av: mikeiko

Fixar det! :D

Anmäl
2011-04-28 14:53 #7 av: [Ratass]

Snyggt! Klart och tydligt att det inte ska finnas ett springhjul ;P

Anmäl
2011-04-28 14:56 #8 av: mikeiko

Hahah ja, kanske lite övertydligt, men det är kul att photoshoppa xD

Anmäl
2011-04-28 15:07 #9 av: [Ratass]

Det blev awesome ^^ Då uppmärksammar man ju bilden och man inte orkade läsa texten :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.