Annons:
Etikettartiklar
Läst 26961 ggr
mikeiko
2011-04-18 19:44

Bitande råttor

Bitska råttor är inte kul att ha, och det kan om man har otur vålla stor skada om råttan biter genom nerver eller om såret blir infekterat. Bitandet är viktigt att få bukt på men hur man gör det är olika från fall till fall. Artikeln är skriven av gulzebra.

Fotograf: Zickan

Orsaken
Det första man ska göra när man har en råtta som bits är att gå till botten med orsaken till att råttan bits. Man ska aldrig försöka behandla symtomen utan att gå till botten med orsaken först, det kan i värsta fall förvärra beteendet.

Bitande beror inte enbart på aggressivitet utan kan ha flera bakomliggande orsaker - smärta, rädsla, dåliga vanor… Och vardera orsak kan förstås ha orsaker i sig. En råtta som bits av vana gör det inte utan anledning, det är inlärt. Råttor är inte elaka djur! Jag kommer här gå igenom några orsaker till att råttor kan bitas och vad man ska göra åt det, men det här är inte allt som kan orsaka bett, och det är inte en universallösning som fungerar på alla råttor heller. Använd sunt förnuft!

Smärta
Råttor som bits pga smärta behöver egentligen ingen egen del här, för att man får göra något åt smärtan lär vara självklart för de flesta - men för de som inte ser det som en självklarhet, uppsök veterinär. Ta reda på var råttan har ont, varför råttan har ont och behandla orsaken till smärtan.

Dålig vana
Vissa råttor kan bitas helt enkelt för att de lärt sig att de ska bitas. I de fallen gäller det att lära råttan att man inte ska bitas. Ett sånt fall är råttor som ständigt får godis genom gallret och biter i tron att det är godis, eller som tidigare bitit av någon annan orsak och då blivit berömda för det - beröm behöver inte alltid vara "duktig pojke" och lite godis, utan det kan tex vara att man släpper ner råttan om det är det råttan velat. En råtta som är rädd vill bli nersläppt och om man då släpper ner den när den biter så kommer den självklart fortsätta bita också - bitandet fungerar ju!

För att råda bot på den sortens bitande är du tvungen att fya råttan när den bits, exempelvis genom att blåsa på den. Fyandet måste dock komma just när råttan bits och inte en sekund senare, annars kommer råttan inte förstå att det är just bitandet du fyar. Timing är A och O. Råttor som bits för att få som de vill ska kort och gott inte få som de vill. Biter råttan för att bli nersläppt, fya och håll kvar den. Biter den för att få godis, ge den inget godis. Låt inte råttan få sin vilja igenom genom att bitas, helt enkelt.

En beprövad metod är att pipa som en råtta när råttan biter för att visa att du får ont. Råttan må bita av gammal vana men det är inte elaka djur som vill göra illa dig.

Räkna med att få en del bett medan du lär råttan hur den ska bete sig. Använd handskar!

Rädsla
En råtta som är så pass rädd att den bits är inte en lätt match och kräver en stor portion tålamod, säkerhet och lugn. Man får vara beredd på att det kommer ta tid, man kommer få bett, man kommer tröttna flera gånger om och man kommer vilja avliva väldigt ofta. Ibland är det helt rätt väg att gå, alla råttor går inte att få bukt på utan i en del fall är avlivning det bästa för råttan. Avstå då inte från det bara för att råttan är frisk, utan ha i åtanke att en rädd råtta inte mår bra.

Orsakerna till en råttas rädsla kan vara många. Det kan vara dålig eller obefintlig hantering sedan tidigare, det kan vara trauman, det kan vara dåliga gener, det kan vara i princip vad som helst. Olika rädslor visar sig förstås på olika sätt som måste tas hänsyn till - en råtta som är rädd för händer som kommer ovanifrån ska man inte lyfta ovanifrån, en råtta som blivit rädd när den lyfts i svansen ska du låta bli svansen på - och självklart inte lyfta i svansen, det ska man inte göra på någon råtta. Gemensamt för de alla är att man behöver vinna råttans förtroende, den behöver lära sig att människor är snälla varelser som vill råttan väl, att vi är något bra.

En bra utgångspunkt är flocken. Har du en rädd råtta, sätt den inte med en instabil flock. En stor del av råttans inlärning kommer från andra råttor, de iakttar och härmar - att då ha instabila råttor är inte bra, då är det bättre att ha råttan ensam en period medan du letar efter något bra sällskap åt denne. Hör med uppfödare, ibland brukar någon kunna ha en bra råtta att låna ut eller sälja. Viktigt är att den tilltänkta "läromästaren" är flocksmart så att det inte blir ytterligare ett stressmoment för den rädda råttan, samt att den är lugn, trygg och framför allt kontaktsökande gentemot människor. Med en eller flera stabila råttor som inte är rädda för människor kommer råttan få se att människor inte är farliga - de andra kommer ju glatt fram, det går bra och de är lika glada som innan, om inte gladare. Den rädda råttan ser att de trygga råttorna trivs i sin människas sällskap.

Fotograf: Zickan

Utöver det finns godistricket - muta råttan! Ge råttan godis, men håll fast godiset några sekunder medan råttan försöker få tag på godisbiten - börja med någon sekund och öka tiden efterhand som råttan blir säkrare. Medan råttan försöker få tag på godiset känner den din doft och associerar så småningom människa med godis, och godis är i råttors ögon något alldeles underbart. Det viktiga här är dock inte bara associationen utan när råttan får godiset fungerar det samtidigt som beröm för att den inte bitit dig - har den bitit när du hållit fram godiset ska du inte ge råttan godisbiten just då.
Det gäller här att godiset är i någon fast form, absolut inget kladdigt - kladdigt kan du hålla i bäst du vill, råttan kan gott springa iväg med en del av det ändå. Med något fast måste råttan vänta tills du släpper.

Använd inte godistricket hela tiden, utan variera - sträck ibland fram handen, ibland godis. Råttan ska visserligen associera dig till något bra, men den får inte lära sig att den alltid får godis eftersom det snarare kan leda till att råttan biter innan den ens upptäckt att du inte håller i något godis. När du bara sträcker fram handen, sträck fram överdelen av handen - den är svårare att bita än fingrarna då tänderna inte får fäste lika lätt.

En rädd råtta ska inte under några omständigheter straffas. Det spelar ingen roll om den bitit dig så blodet sprutar, den ska absolut inte straffas! Att straffa en redan rädd och osäker råtta gör den bara än mer rädd och osäker - du ska vinna råttans tillit, inte skrämma den.

Får du ett bett så dra inte undan handen när råttan så att säga "sitter fast", det förvärrar din bitskada och kan skada råttan samtidigt som det kan göra råttan än räddare. Vänta tills råttan släppt och ta sedan lugnt och försiktigt bort handen och kila iväg och sköt om såret. Biter råttan när du håller i den, sätt inte ner den. Ditt sår kan vänta en stund - råttan får inte lära sig att den blir nersatt om den biter, då kommer den fortsätta bita just för att sättas ner. Byt grepp så att råttan inte kan bita och sätt ner råttan när den lugnat ner sig, så lär den sig istället att man släpps ner genom att vara lugn. Det ska nämnas dock att en rädd råtta inte ska lyftas en massa, utan bekanta dig först och främst i buren och gå därefter över till att låta råttan springa löst på en begränsad yta och själv få söka kontakt med dig. När den väl är trygg där kan du lyfta den mer, innan det får du snällt hålla lyftandet till nödvändiga tillfällen och då gärna med redskap i stil med te.x. rör som råttan kan gå in i för att minska risken att den blir räddare för dig.

Annons:
Lamina
2011-04-18 22:55
#1

Ahh! Var ju nära att flyga ur stolen när jag öppnade upp RiF och möttes av dendär bilden! FörvånadSkrattande

//Lamina

Before we work on artificial intelligence, why don't we do something about natural stupidity?

mikeiko
2011-04-18 23:57
#2

Haha, funtade ett tag på om jag verkligen skulle ha den där, eftersom den lille egentligen gäspar…men jag tyckte den passade så bra så jag kunde inte låta bli ^-^

gulzebra
2011-04-19 03:41
#3

Åh! Fy faaaan vilken söt bild :'D <3

"Thinking outside the box is for smart people. The box is for you" DeviantArt | Instagram

mikeiko
2011-04-19 14:26
#4

#3 :D

[CajsaBajsa]
2012-03-15 19:49
#5

Jag vet att den här artickeln är gammal. Men jag testar ändå Glad

Det är en bra text, men det jag saknar är: Hur ser man om råttan bits för att den är rädd? Hur ser man om den har ont någonstans?

silverorm
2012-03-16 03:22
#6

Det finns en orsak till att vissa råttor bits, vaktande råttor. Har träffat på just sådanna som endast biter vid burluckan men är snälla och trevliga när man har tagit bort den/dem från flocken. Det beteendet går dessutom i arv, så avel på den typen av beteende är inte önskvärt…

Annons:
[Glimmersråttor]
2012-03-16 13:01
#7

#5 En osäker och rädd råtta är på sin vakt. De är stela i kroppen. De kan burra upp pälsen. De drar sig tillbaka, försöker gömma sig, de söker skydd ofta i ett hörne i buren. De kan klänga sig fast vid burgallret och vägrar släppa taget. De kan attackera.

En råtta som har ont ligger oftast still med halvöppna ögon. Den kan även ha uppburrad päls.

[CajsaBajsa]
2012-03-16 13:59
#8

#7 Tack för svar! Det låter som att det är på grund av rädsla min råttis bits.

Braun
2012-03-26 21:26
#9

Det är fakiskt enklare än man tror att '' bli av '' med en bitande råtta. Ge dig bara massor av tid och kärlek så brukar det alltid ordna sig.

hus-musen
2012-03-26 21:44
#10

Japps, och så får man vara beredd på att en del dagar går sämre och andra bättre, men fortsätter man jobba med dem så brukar det bli toppen i slutändan Glad

Qui dormit, non peccat

 


Mymlan&Vifs
2014-10-23 11:41
#11

Båda mina råttor har jättefint temperament, men Vifs kan hugga till om hon är nyvaken eller om man är närgången utan att hon först uppsökt kontakt. Bettet är hårdare än ett nafs men gör inte mer skada än två röda prickar. Hon har aldrig bitit någon annan råtta på det sättet, så det handlar mer om kommunikationen mellan råtta och människa.
Är lite lugnare i mina handrörelser när jag är med Vifs och låter henne själv uppsöka mig innan jag tex klappar henne. När jag hälsar på råttorna på morgonen så för jag inte in handen i buren med fingrarna först, utan med handflatan mot råttorna och fingrarna vända nedåt, det har fungerat jättebra. Har också vid andra tillfällen matat dem ur handen samt tränar dem regelbundet nu, så de associerar oftare mina händer med att något gott kan vara på väg. Förr kunde man bli biten upp till 2-4 ggr i veckan vilket var väldigt tröttsamt, och nu har det gått 4 veckor utan bett, så det har gett resultat att vara uppmärksam på råttans feedback!
Vifs syster, Mymlan, har aldrig bitit någon. Hon har i för sig inte en lika lättkränkt integritet utan är tvärtom väldigt utåtriktad och kelvänlig. :)

Woonis
2015-01-16 13:12
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#12

Okej, min råttis har aldrig bitit innan, hon blev av med sin kompis igår ( hon dka få en ny om 2 dagar) och bet mig första gången idag, ( väldigt försiktigt bett) men r jag klappar henne har hon stängda/halvstängda ögon, hon är lite tillbaka dragen, men har varit gosig hela tiden men mer nyfiken än nu. Jag skällde på henne och sa " nej" då ställde hon sig på två ben med händerna på magen, sen la hon sig ner igen.. Är hon rädd? Har hon ont? Snälla hjälp

Upp till toppen
Annons: