Hälsa, skötsel och beteende

Mycoplasma

2006-02-22 18:39 #0 av: Bima

En vanlig sjukdom bland råttor, som kan leda till stora problem, är Mycoplasma.

Mycoplasma är en sjukdom som tyvärr är rätt vanlig bland råttor. Jag har haft en råtta, Cosmo, som fick somna in p.g.a. detta. Han var förmodligen sjuk redan när vi skaffade honom och fick tyvärr åka flera gånger till veterinären för att få antibiotika.

En gång trodde vi att han inte skulle klara sig, han andades väldigt tungt och åt inte så det blev att snabbt åka till djursjukhuset. Där konstaterades att han dessutom var nedkyld och de gav honom uppvärmd, näringsrik vätska med spruta. Otroligt nog, till allas förvåning, blev han pigg igen och började äta redan samma kväll.

Tyvärr, som kan ske med mycoplasma, så återkom det och han blev som allra sjukast, ett halvår efter den förra incidenten. Den här gången fanns det inget vi kunde göra så lilla Cosmo fick somna in endast 1 år och 3 månader gammal.

Om du vill läsa mer om Mycoplasma så har en tjej vid namn Emma Johansson skrivit en väldigt bra och informativ artikel om detta. Den artikeln kan du läsa genom att klicka på denna länk: http://zoonen.com/utskrift.asp?oid=182422

Har du själv haft problem med en, eller kanske flera, råtta/or som har eller haft Mycoplasma? Berätta gärna i forumet, om du känner för det. Kanske kan just du hjälpa någon annan som sitter i samma sits.

 

Av: Bima

 

 

 

 

 

 

Datum för publicering

  • 2006-02-22
Anmäl
2006-04-06 11:25 #1 av: BlackRiver86

det är synd att mycoplasma är så vanigt.

nått som jag personligen tycker är tråkigt runt det är att det finns så många olika "så här är det". jag har frågat två olika veterinärer om det, och har fått två olika svar som skiljer sig ganska så mycket.

och de svaren stämmer inte alls ihopp med vad kunniga råttmänniskor skriver. detta gör att jag blir väldigt kluven, men samtidigt så vet jag att det inte var några specialiserade råttveterinärer jag pratat med... ska läsa den länkade artickeln nu, och se om jag blir något kolkare :)

Anmäl
2006-04-06 16:12 #2 av: Bima

Tyvärr så är det just ett stort problem med okunniga veterinärer när det gäller råttor (se mitt inlägg i forumet om Okunniga veterinärer). Seriösa råtuppfödare och råttintresserade har nästan uteslutande mer kunskap.

Jag hoppas att artikeln kan göra dig något klokare, tyckte den var väldigt bra skriven. :)

Anmäl
2006-12-21 20:31 #3 av: Snakebiite

Jag sitter jusst nu och är rädd att min lilla älsklign kommer att gå bort i morgon då jag skall åka till veterinären med min råtta för fösta gången angående denna sjukdom jag misstänker att hon har.

det började med att jag hörde att hon nös men jag trodde bara att det eventuellt var spånet som var lite dammigt men på senare tid har hon börjat rossla jättemycket och blivit mager så jag bestämde mig för att detta krävs nog ett veretinär besök och i morgon skall jag äntligen dit. hoppas bara att hon kommer klara detta annars kommer det inte kännas likadant att skaffa nya råttor sedan igen då hon betyder väldigt mycket för mig:(

tycker för övrigt att artikeln var bra skriven :D

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.