Att vara råttägare

GP-råttan

2007-11-03 00:52 #0 av: Grodan

Artikel skriven om Giant Pouched Rat, så kallad GP-råtta, av Madelene Jensen (dorkey). Observera att för ytterligare information etc om GP-råttor, vänligen vänd dig till exotiska djur i fokus (http://exotiskadjur.ifokus.se/).

Det finns två arter av denna jättehamsterråtta vi har som husdjur,
Gambisk hamsterråtta, Cricetomys gambianus, och Afrikansk hamsterråtta, Cricetomys emini. Den vanliga beteckningen GP är förkortning av Gambian pouched rat och det är just den gambiska hamsterråttan som är vanligast i fångenskap.

 

Socialt/människokontakt

GP-råttor blir mycket fästa vid sin ägare och kan ibland ha mycket svårt för främlingar. Speciellt kan detta visa sig under könsmognadsperioden mellan 5-7 månader då de kan bli mer territoriella, nervösa och rädda. De flesta växer ifrån det, men inte alla. Den kan vara lugn och mysig mot ägaren men elak och vild mot någon annan. Så det är viktigt att man noga läser på hur man ska uppfostra sin råtta och att man ser till att den får umgås med många olika personer under sin uppväxt.

För att få den så tam som möjligt så ska man hantera den från tidig ålder, så tidigt som möjligt och så ofta som möjligt. Man måste vara noga med vad som är "rätt" och "fel" och inte förvirra den genom att vara inkonsekvent. Råttan måste ha klart för sig vad den får och inte får göra. Om man inte gör detta är det mycket svårt att få råttan tam och veta sin plats. Om råttan gör något den inte får göra så kan man tillrättavisa den med ett enkelt "Nej!" eller alternativt skvätta vatten eller blåsa på den. Men kom ihåg att inte vara för elak, utan var försiktig och ta det lugnt. Som beröm är godis alltid mest uppskattat, men mys och lugna röster fungerar nog lika bra. Vad jag fick höra en gång som stämmer otroligt väl: "Vägen till en GP:s hjärta är mat".

Men som sagt, de blir mycket tillgivna och kan bli minst lika tam som en tamråtta om man ägnar dem mycket tid och kärlek.

En sak som är viktig att vara medveten om är att de är inte lika domesticerade som en tamråtta och kan därför reagera mer överdrivet. Blir den rädd så blir den jätterädd, och blir den sur kan den bli ilsken. Därför måste man vara både försiktig och konsekvent i uppfostrandet.

Så det är mycket mer ansträngande att ha en GP än en tamråtta, det krävs tålamod och tid.

Flockdjur?

Tvärt emot en tamråtta så behöver inte en GP några burkamrater. Snarare så är det mycket svårt att få dem och bo tillsammans. GP:s är mycket revirhävdade och bor i naturen mestadels ensamma, honor kan dock bilda små grupper och leva tillsammans.

 

Utseende och härstamning

GPn är mycket stor, som en tamråtta i jätteformat.

De blir mellan 1½ - 3 kg i genomsnitt och en del kan bli ca 40 cm långa utan svans. GP-råttan har en färg, liknande agouti. Denna varierar dock mellan ljusare och mörkare men har alltid den typiska bruna färgen med små svarta hårstrån. Pälsen är också en aning strävare än en tamråtta. Svansen är brun, förutom toppen som är ljus, nästan vit.

Dessa djur härstammar från Afrika, söder om Sahara. De lever på savann, torr skogsmark och i tropisk skog. De bor i hålor under marken med många in och utgångar under marken eller i ihåliga träd.

Som de flesta råttdjur så är de nattlevande och är för det mesta inaktiv på dagen.

En GP:s kroppsspråk påminner mycket om vår tamhunds. När GPn visar underkastelse eller blir rädd stryks öronen bakåt, baken sänks en aning, svansen ligger platt mot marken och den får en "krypande" ställning. En glad och nyfiken GP däremot har höga ben, utspärrade öron och svansen upplyft från marken i en höjd ställning.

 

Mat

GP-råttan är allätare och äter det mesta den kommer över. Den har en diet som mycket liknar tamråttans, behöver dock mer protein och fettsyror (t ex omegafettsyror). Genom att ge torrfoder för katt eller valp i foderblandningen uppfyller man proteinbehoven.

Exempel på bra blandning:

Osockrad müsliblandning med de fyra sädesslagen, puffat ris, osötad kornflakes, torkad frukt och torrfoder för katt eller valp och en del nötter. Mixa också i en bra och nyttig papegojblandning. GPn ska ha tillgång till en sådan eller liknande blandning dygnet runt.

Tillägsfodret skiljer sig inte mycket från tamråttans. Var noga med att ge den en varierad kost i stora portioner så att den kan äta det den behöver.

Matrester kan ges men tänk på att kryddor och fet mat inte är nyttigt för någon.

Glöm inte heller att ge frukt/grönt varje dag, vilket är mycket viktigt!

Och lägg helst inte maten i en skål, utan häng upp maten, göm maten, lägg den i aktiveringsbollar, små hopvikta pappersrullar eller tomma teförpackningar. Ge dem problem att lösa innan de kommer åt maten, det är uppskattat och ger dem lite av den stimulering de behöver.

 

Bur och inredning

Att möblera om i GP-buren är oftast inte uppskattat och det stökas till rejält så fort som möjligt.

Buren måste vara stor med mycket inredning för att stimulera deras enorma energi och lekglädje. Chinchilla/illerbur eller helst och mest uppskattat: hemmabygge!

GPn blir mycket lätt rumsren och kan gärna ha en låda i buren att göra av sig på, helst i hörn och av annat bottenmaterial än du har, tex. kattströ. Och bra tips på bottenmaterial är t ex aspflis och toa-lätt. Tidnings och toapapper att inreda med brukar även fungera och är roligt för GPn att leka och inreda med.

 

Stimulering och lek

Tamråttor är ju mycket intelligenta, de kan lösa problem och lära sig tricks. Men en GP-råtta är till och med intelligentare! Därför krävs det en hel del mer aktiviteter och lekar, och de får inte sitta i buren 24 timmar om dygnet, utan måste få komma ut och leka av sig.

Att tänka på!

GPn är ett ganska ovanligt husdjur och har då fortfarande zoo-regler. De säger att de ska ha minst 20kvm att springa på, vilket det dessutom är lag på.

Vad ska då finnas i buren?

Tunnlar, hängmattor, leksaker som aktiveringsbollar, papegojleksaker, gosedjur, blänkande föremål (då en del GP:s verkar vara helt besatt av blänkande saker), snören/rep, korgar att sova i, små hus och olika "krypin" och gärna massa träsaker att gnaga och klättra på.

Och som sagt så uppskattas även tidnings och toapapper att inreda med.

 

San tittar nyfiket på mig och kameran San tittar nyfiket på mig och kameran.

 

Ljud och läten

En GP pratar mer än en tamråtta och oftast så är det hanarna som är mer pratsjuka av sig. Ljuden kan låta som skrikande kattungar, morranden, kuttranden, knastranden och skrikanden.

Verkligen helt unika ljud.

De kan prata då de vill ha uppmärksamhet och ibland av irritation, ilska eller trötthet. Ibland kan det också förekomma en hel del roliga ljud när de drömmer.Det finns självklart de som sällan yttrar sig och en del som alltid har något att säga till om!

 

Allmänt/övrigt


Kindpåsar?

En GP får plats med mer än 100ml i sina kindpåsar, de kan alltså samla mycket mat på kort tid.

Så håll dina ägodelar och godsaker dit de inte kan nå!

Hur gammal kan en GP-råtta bli?

I fångenskap blir de mellan 5-7 år, så man har god tid på sig att uppfostra dem. Det finns vissa fall där de blivit upp mot 8 år gamla.

 

Bra tips på sidor och forum

GP-hörnan är en superbra webbsida där vi har uppfödare och många kunniga personer.

Sedan har vi alltid zoonen.se, en sajt för alla djurälskare där det finns fakta och forum om alla djur man kan tänka dig.

 

Sana stökar...

 

Källförteckning:

Text & foto: Madelene Jensen, dorkey - Tusen tack för artikeln!

Fotomodell: GP-råttan San, hona, 8 månader, ägd av Madelene Jensen

 

Relaterade länkar

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2007-11-03 03:23 #1 av: Daydreams

Jättebra och intressant artikel!!!

Anmäl
2007-11-03 13:56 #2 av: dorkey

Man tackar, man tackar :)

Anmäl
2007-11-03 15:13 #3 av: gulzebra
Jättebra! :D
Länkar lite till GP-hörnan också ;) http://gpr8.cjb.net

"Thinking outside the box is for smart people. The box is for you"
DeviantArt | Instagram

Anmäl
2007-11-03 17:02 #4 av: zickan

mh bra artikel.. fått med riktigt bra med fakta på en kort och välformulerad text :-D

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2007-11-03 17:22 #5 av: dorkey

Man tackar :)

Det är så mycket man borde veta om om GPs, och så svårt att få med allt i en kort text! detta var det kortaste jag kunde skriva, lite slarvigt kanske, men det duger.

Anmäl
2007-11-04 00:54 #6 av: Lollo86

jättebra artikel :D

Anmäl
2007-11-04 21:17 #7 av: Grodan

Faktum är att man blir lite sugen på GP-råtta när man läser artikeln...

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2007-11-04 21:33 #8 av: Pandae

:) jättebra artikel, kul att det kom upp en om GP råttor:)

Anmäl
2008-01-10 11:35 #9 av: warcloudd

Jätte bra artikel! Fick alla svar jag gått och tänkt på!

Anmäl
2008-01-20 18:01 #10 av: dorkey

Haha, varsegod =)

Anmäl
2008-01-23 19:33 #11 av: Jeffan

jätte söta :D 

Anmäl
2008-02-06 21:18 #12 av: cykelpump

Bra artikel har ett tag underat va d e för råtta, riktigt söt (:..

Anmäl
2008-04-01 19:48 #13 av: Bim

Madde nu var du lite taskig..;) Nu vill jag inte bara ha tamråtta utan en GPråtta med!! :O xD ska inte läsa sånt här.. :/ men jättebra skrivet! :D

Anmäl
2008-04-21 16:08 #14 av: deadelf

Hatar att läsa ^^ men denhär artikeln va as bra :D bra jobbat! :)

Anmäl
2008-10-12 02:48 #15 av: [ratus]

jätte bra artikel.

funderar på att köpa en gp-råtta

Anmäl
2008-10-12 03:28 #16 av: gulzebra

#15: Då måste jag få avråda. GP-råttor är inte ett dugg lämpliga för barn, fel hantering resulterar i ett monster som inte går att hantera alls typ...

"Thinking outside the box is for smart people. The box is for you"
DeviantArt | Instagram

Anmäl
2012-05-28 16:25 #17 av: mieeow

Himla intressant! Okej, gammal tråd, men har inte läst den förrän nu, haha. Hade varit häftigt att ha en sådan stor, men själv nöjer jag mig med tamråttor, känner att gp-råttor passar bäst för erfarna råttägare, och helst uppfödare kanske, som kan arbeta för att få dem mer tama. Även om jag haft råttor i flera år så har jag aldrig fött upp osv. Men gud, hade i alla fall velat se en i verkligheten. (inte hälsa dock, då de verkade lite främlingsfientliga.. :P )

Anmäl
2012-05-28 16:36 #18 av: :holmgreen:

Har inte heller läst den här artikeln förut. :)

GP-råttor är riktigt häftiga djur!!

Anmäl
2012-05-28 16:46 #19 av: hus-musen

Underbara djur, men allt annat än lättsamma och rekommenderas inte till allmänheten direkt Glad

Anmäl
2012-05-28 17:05 #20 av: chade

Vet inte om jag skulle vilja ha en själv på grund av alla skräckhistorer man hört haha. Men träffa en, absolut :)

Små stjärnor lyser också i mörkret.

Anmäl
2012-05-28 17:17 #21 av: :holmgreen:

Säger som #20. Jag trivs bäst med mina tamisar :P

 

Anmäl
2012-05-28 20:24 #22 av: zickan

#20 extremt krävande husdjur på alla sätt. En påläst och införstådd ägare så kan det dock vara ett bra husdjur. Men rätt ägare till rätt djur och inget impuls köp.

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2012-05-29 18:54 #23 av: chade

#22 ja det är ju självklart! Skaffar man ett djur så är det ju både A, O och B att läsa på ;) Men det känns som att man måste ha mycket tålamod och nerver med dessa djur också, vilket jag verkligen inte har haha :D

Det verkar vara ett underbart djur i övrigt, tycker dom är hemskt söta och fina små krabater :)

Små stjärnor lyser också i mörkret.

Anmäl
2012-05-29 19:01 #24 av: zickan

#23 inte så små dock ;-). valigen hamnade de på 1½-3 kilo

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2012-05-29 20:47 #25 av: chade

#24 haha ja okej då, stora krabater Cool

Små stjärnor lyser också i mörkret.

Anmäl
2013-05-24 13:54 #26 av: zickan

Puttar upp denna artikeln iom ny diskussion här på rif.

Även påpeka en mening som tolkats rakt av av en del personer.
"Blir den rädd så blir den jätterädd, och blir den sur kan den bli ilsken"

En gp råtta blir inte jätterädd varje gång den blir skrämd/rädd. Finns som på alla djur olika steg. Men en gp KAN bli jätte rädd. Samma med att om den blir sur KAN den bli riktigt ilsken. Samma där, den går inte från glad till ilsken hela tiden. Den kan även bli sur, grinig mm. Sett att en del som skrivit korta meningar om gp råttan har totalt misstolkat denna mening.

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2015-02-08 18:08 #27 av: Cochon

Intressant artikel! =)

Anmäl
2015-02-08 19:28 #28 av: VampireGirlElvira

Puttar upp denna.
Jag blev intresserad av detta efter när jag såg ett program på TV:n idag som handlade om världens största husdjur, och denna råtta var med där. :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.