Annons:
Etikettartiklar
Läst 14318 ggr
Grodan
12/28/07, 11:38 PM

Varför råttor inte kan spy

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

En del råttägare har kanske sett sin råtta göra kräkliknande rörelser och noterat att den blir slemmig runt munnen. Man tror att råttan mår dåligt och försöker kräkas, men så är inte fallet! Artikeln är skriven av Ninja.

Det som händer när råttan ser ut att kräkas är att råttan av någon anledning har svårt att andas, t ex för att den har satt något i halsen eller har någon from av andningssvårigheter. Slemmet som syns är vätska från lungorna och/eller saliv som skummas i munnen, det är alltså inte maginnehåll efter någon kräkning. Det är nämligen anatomiskt omöjligt för råttor att kräkas, de tillhör sk nonemetic species, icke-vomiterande arter, dvs de kan helt enkelt inte spy.

**Varför är det omöjligt då?
**Råttor är inte mottagliga för de signaler kroppen normalt ger för att kräkas vid illamående, på samma sätt som de inte kan rapa eller få halsbränna. Råttors magar är konstruerade så att de inte kan spy, det är flera kraftfulla och effektiva barriärer från matstrupen ner till magmunnen som skapar ett starkare mottryck än något tryck som kan uppstå naturligt i en råttas bröstkorg eller buk. De kan inte tvinga upp dessa barriärer själv, och de saknar de neurologiska sammankopplingar som gör att musklerna samordnas på rätt sätt för att framkalla kräkningar.

illustration: Nutiz

I stället för att kräkas
Råttor har hyperkänsligt lukt- och smaksinne och tar endast små smakbitar av mat de inte känner igen. Mår de dåligt efter att ha ätit något så kommer dem ihåg det, och undciker det i framtiden. De uppnår alltså inte farliga nivåer att de riskerar att dö, i och med att de tar så små smakbitar. Råttor är även så finurliga att de låter en ranglåg råtta testa främmande mat, och blir den råttan dålig så undviker de andra råttorna samma mat.

Det finns olika teorier för om råttan förlorade förmågan att spy med evolutionen eftersom de har så känsligt luktsinne, eller om de fick det känsliga luktsinnet eftersom de redan från början inte kunde spy.. Men det är som med hönan eller ägget, vilket kom först. En helt annan historia!

Källa


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
Nutiz
12/28/07, 11:43 PM
#1

Bra artikel!
(Och så är min lilla kräksråtta med, tihi)

Grodan
12/28/07, 11:46 PM
#2

Skrattande


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Daydreams
12/28/07, 11:48 PM
#3

Gud vad bra Grodis! Tack.

Lells
12/28/07, 11:49 PM
#4

Gud va söta bilder :D Nutiz har du målat??

Nutiz
12/28/07, 11:49 PM
#5

#4: Jupp Skrattande

Daydreams
12/28/07, 11:50 PM
#6

Neeej jag blev lurad, det var Ninja som skrivit den, Förlåt och TACK Ninja för en väldigt bra artikel!

Annons:
Grodan
12/28/07, 11:57 PM
#7

Ja, tacka Ninja!


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Indolentia
12/29/07, 1:01 AM
#8

Mycket bra artikel =)

LeTigre
12/29/07, 1:04 AM
#9

Kräkråttan är fantastisk, hahaha

TienMu
12/29/07, 4:03 PM
#10

mycke intressant….

Terato
12/29/07, 10:47 PM
#11

Pojkvännen frågade mig just idag om de kan rapa. Nu vet jag svaret på det!

Älskar mina stora små vänner..

teratos.r8or.se

ratpaw
1/6/08, 5:48 PM
#12

Intressant och bra artikel, dock är den inte helt sann.

 Råttor kan spy.

Har själv haft en råtta som spydde upp en gul äcklig sörja som såg ut som våra spyor.

Ladyinred
1/6/08, 6:00 PM
#13

Men det e väl slem från lungorna. Det stod ju att de kunde få upp slem och saliv..

Annons:
ratpaw
1/6/08, 6:03 PM
#14

Nej, slem är inte gult. Slem är genomskinligt eller kan även vara vitaktigt.

LeTigre
1/26/08, 2:51 PM
#15

jlmokklllklll

Grodan
1/26/08, 3:05 PM
#16

#15 ?


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Liingefors
6/27/08, 1:38 PM
#17

Jag tror min råtta har skabb!

Jag tror att min råtta har skabb han kliar sig i pälsen hela tiden men ja ser inget som rörsig i pälsen så det kan ej vara löss! Vill veta det om han har skabb asså för det skulle ej kännas bra då men man kan ju gå till en djurdoktor men vad får man göra där någon som vet? Snälla svara jag behöver hjälp!

Daydreams
6/27/08, 1:40 PM
#18

#17 du har skrivit det några ggr nu. Gå till en veterinär, be dom ta skrapprov och sen får du utskrivet stronghold mot skabben.

[Driva]
6/27/08, 3:16 PM
#19

Hästar och marsvi kan inte heller spy..

bobbs
6/27/08, 4:50 PM
#20

Inte kaniner heller… det kan inte ens fisa.. :/

Annons:
bobbs
6/27/08, 4:51 PM
#21

doh, jag ångrar det.. tror det är fel vid närmare eftertanke.. men kräcka kan de inte.

MoaL
6/27/08, 6:04 PM
#22

En av mina tidigare råttor har också spytt, så det bara smällde om det. Hon hade ätit räkor med skal, och efter ett par timmar började hon hulka och kväljas (jag trodde att hon höll på att kvävas) tills hon till slut spydde upp en gul sörja i min hand, inför min mamma och mig. Det stank spya i hela rummet då kan jag säga - så visst kan de spy - eller så var min lilla Loppan en liten dröm för råttforskare. ;)

Mvh,
Moa

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Terato
6/28/08, 1:45 AM
#23

Hur kan ni dra era egna slutsatser att råttor kan spy när människor som är mycket mer insatta i anatomi säger att de inte kan det?

Det är för mig oförståerligt. Ungefär som att ifrågasätta Einsteins relativitetsteori fast man inte ens kan räkna ut ekvationer.. :P

Älskar mina stora små vänner..

teratos.r8or.se

Glimmersr8or
6/28/08, 4:11 AM
#24

#23 Vad kallar du det beteende som råttan gjorde i inlägg #22

Har du något annat namn för det beteendet än att "spy"?

Kan lunginnehållet lukta som spy och se ut som spy som kommer från magen?  

För övrigt: 

Saker förändras, utveckling sker, så även människans medvetande.

Man måste ifrågasätta, annars skulle man inte märka att någon förändring har skett, ingen skulle forska vidare och ta reda på "sanningen", och vi skulle då tro att saker fortfarande är på ett visst sätt, när det i själva verket ser helt annorlunda ut :)

Förr trodde man att jorden var platt. Det var dagens sanning då. Nu tror vi att den är rund, det är dagens sanning nu. Vem vem, om ett antal år kanske vi får veta att jorden ser helt annorlunda ut och då blir det dagens sanning :)

Undantag förekommer, så varför skulle det vara helt omöjligt att det finns råttor som kan spy upp mat från magen? De kanske har fötts med förmågan att kunna göra det, även om det idag vanligtvis och troligen är ovanligt.

Terato
6/28/08, 7:12 PM
#25

Det har du helt rätt i, Glimmer!

Det jag menar egentligen är att det är skillnad på att dra en slutsats och att ha en teori utifrån endast en händelse. Det räcker inte riktigt för mig som underlag att helt förkasta ett forskningsresultat som antagligen har mer grund och människor bakom som är utbildade inom ämnet och studerat råttans anatomi.

Och självklart kan jag inte själv svara på vad det var som hände med den råttan. Men jag kan spekulera! :) Och självklart kan det vara mycket möjligt att forskarna haft fel och man upptäcker hela tiden nya saker. Men jag är inte beredd att påstå att råttor kan spy förrän jag har mer underlag och forskning bakom!

Det skulle förresten vara jäkligt intressant att lära sig mer om råttornas anatomi.

Älskar mina stora små vänner..

teratos.r8or.se

Glimmersr8or
6/28/08, 7:28 PM
#26

Ja, det är väldigt intressant :)

Det är så mycket som är oklart ang. råttor och deras beteenden, som skulle behövas studeras vidare och mer på djupet.

Det skulle vara riktigt intressant att göra en djupdykning :)

Terato
6/28/08, 7:58 PM
#27

Ja, verkligen! Jag skulle hemskt gärna vilja vara med vid en obduktion och titta!

Ja, det är ju lite konstigt ändå med tanke på hur mycket de har använts i forskningssyfte. Men de har väl fokuserat på andra saker än just det vi är nyfikna på. Men det kommer nog. Det verkar ju som att intresset för råttor bara ökar och ökar så snart dyker det nog upp mer forskning och litteratur kring dem.

..Om inte så är det väl kanske vi som måste dra det strået!

Älskar mina stora små vänner..

teratos.r8or.se

Annons:
MoaL
9/19/09, 5:44 AM
#28

Terato: Det kan ju faktiskt vara så att min Loppan saknade något som normala råttor har. Att det faktiskt var något fel på henne, möjligtvis kanske att hon på något vis var lite missbildad inombords. Det är sådant som gör att djur ser annorlunda ut nu mot för tusentals år sedan, och det är det som kommer att göra att djur som ser ut på ett visst sätt nu är helt annorlunda om ytterligare tusentals år. :) Små, små "missbildningar" som förs vidare i arv. Sådant som är förmånligt för djurarternas överlevnad förs vidare, medan sådant som är dåligt dör ut. Evolutionen. :)

Och jag kan på intet sätt kalla sörjan som kom ut i min hand från min råttas mun, och som stank spya, var något annat än just det. :) Sedan är det kanske inte naturligt eller normalt, men för just Loppan hände det.

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Upp till toppen
Annons: