Att vara råttägare

Introducering av tamråttor

2008-01-17 00:52 #0 av: Grodan

Artikel om hur man introducerar råttor som inte känner varandra och inte är riktigt flocksmarta, för varandra. Artikeln är skriven av Nicciz.

Fotograf: Sofia "Fisfia" Colliander 

Många är vi som introducerat en eller flera råttor med nya kompisar av olika anledningar. Minst lika många åsikter finns det i hur man bör göra. Med all rätt, för man måste agera utifrån de inblandade individerna. Och alla råttägare har inte fördelen att äga råttor som var födda eller upplärda till ett korrekt och tydligt råttspråk, de är helt enkelt inte flocksmarta och det kan skapa problem vid introduceringar. Därför skriver jag den här artikeln.

Olika råttor = olika tillvägagångssätt

Eftersom situationerna varierar beroende på om du introducerar en ung, eller en äldre råtta, honor med honor, hanar med hanar, eller en flock + flock så tycker jag att det bör göras på olika sätt. Saken är bara den att det skulle bli en hel bok att gå igenom varje slags konstellation kontra typ av beteende problem.

Det här är bara ett grundrecept, ett steg på vägen. För en lyckad kaka krävs det erfarenhet och en mer kunskap om råttors beteende. Vilket jag kommer att gå in mer på i del två. (Lär dig läsa din råtta).

Karantän

När du fått hem en ny råtta är det väldigt viktigt att den får vara i karantän. Sex veckor är det optimala. Läs mer om karantän här. Under tiden kan du passa på att lära känna din nya vän. Desto bättre du lär känna den desto större chans för en lyckad introducering. Passa på att få den van vid dig, att få den att se dig som en vän och någon man kommer till om saker är läskigt. När råttan varit klart i karantän kan du påbörja din introducering.

30-minutersregel

Många kör sina introduceringar med en 30 minuters regel. Om ingen råtta visar oönskat beteende under dessa 30 min går de vidare till nästa steg. Och vid minsta tecken på aggressivitet, backa ett steg.

Tecken på aggressivitet

Det du ska uppmärksamma som tydliga tecken på aggressivitet är att råttan:

 • Reser ragg och puffar upp sig så den ser ut som en igelkott
 • Sniffar/fnyser intensivt och upphetsat
 • Stryker sig som en katt mot föremål
 • Revirmarkerar överdrivet
 • Piskar ormlikt med svansen
 • Vaggar som en anka och med hela kroppen upplyft från benen
 • Går med rest ragg sidledes, nästan med rumpan först
 • Gnisslar tänder fort och högljutt (samtidigt som raggen är rest)

Steg 1 - doftprov

Börja med att ställa burarna intill varandra, men inte så nära att råttorna kan nå varandras utsträckta armar eller utstickande svansar. Bara så att de kan känna lukten av varandra och eventuellt se sina nya grannar.

Lägg en handduk eller filt i respektive råttors burar och skifta dessa mellan burarna efter ngn dag. Byt sedan dessa med jämna mellanrum så att lukten finns kvar. Detta är för att råttorna ska vänja sig med varandras dofter inne på deras revir och inte bli lika hårdhänta/nyfikna när de väl får ses samt för att det ger en bra överblick i vilka/vilken råttor/råtta som kommer vara ett problem vid hopsättning.

När dem inte längre är så intresserade av doftproverna du stoppar in till dem kan du låta dem undersöka varandras burar. Självklart när inte den andra råttan är där.

Efter att ha kelat och lekt med den nya råttan kan du låta de andra råttorna komma ut och lukta lite på dina händer. Stoppa inte in händerna utan låt dem komma ut och undersöka doften själva på dina händer och kläder. Och vice versa. Detta gör man för att råttorna ska veta att du har accepterat den/de andra.

Steg 2 - neutral plats

När intresset svalnat även för dina händer och kläder kan du låta dem lukta runt där den andra råttan nyss varit ute. Om det fungerar utan att råttan bara springer runt och spårar intensivt kan du nu ta ut dem tillsammans på en neutral plats. En neutral plats är en plats som inte någon av råttorna anser som revir. Ett exempel är badkaret. Jag personligen gillar inte badkars idén för då kan inte råttorna själva springa undan eventuella angrepp. Jag använder mig av en nybäddad säng.  Med en kudde eller en större bok i beredskap så jag kan sära dem ifall det behövs.

Steg 3 - revir

Nästa steg är att låta dem träffas tillsammans på någons ute revir. T ex den plats där de brukar vara ute och leka. Under det här steget är risken som störst att den råttan vars revir ni är på undersöker nykomlingen lite mera hårdhänt, men så länge du följt alla introduktions steg ska det inte vara några problem. Om ngn av dem visar tecken på aggressivitet, Backa ett steg! Och upprepa det steget i flera dagar i rad.

Steg 4 - ihopsättning i bur

Sista steget är att städa ur buren de ska flytta in i ordentligt. Skura och möblera om så att det är nytt för alla som ska bo där. Kolla klorna, fila ner om det behövs. Bada råttorna så att de luktar samma, eller häll ev. vanillin socker på dem. Sätt sedan in dem i buren, det bästa är att ta den tiden på dygnet då dina råttor verkar vara som tröttast.

Om någon av råttorna reser ragg, skjuter rygg, piskar med svansen, markerar med tänderna mot strupe eller genitalier eller på något sätt visar aggressivt beteende, Ta genast isär dem!!

Ligga på rygg

Nu kanske den mer dominanta råttan kommer att lukta över nykomlingen och vända och vrida för att kunna dofta av den. Det kan hända att den råttan som blir överluktad tyvärr springer undan och då kommer det här att fortlöpa tills den mer dominanta råttan tycker att han har luktat klart. Om den andra råttan fortsätter att springa undan så kommer den mer dominanta bli alltmer hårdhänt och troligen brotta ner den andra på rygg tillslut. Om den mer dominanta råttan har rest ragg måste du ta isär dem Direkt. Om den inte har rest ragg händer en av minst tre saker,

 1. - Antingen så spänner råttan som ligger på rygg sig och blir panisk och piper högt av skräck. Om detta händer är det en god idé att backa ett steg och låta dem lära känna varandra lite bättre innan de ska flytta ihop annars kan det bli långutdraget genom att råttans skräck för den andra intensifieras så pass att den får svårare att bli accepterad.
 2. - Eller så tar den sig loss och springer därifrån och karusellen fortsätter
 3. Eller så slappnar råttan av och låter sig bli putsad, kanske med lite småpipiga protester men så länge råttan är avslappnad och du har följt alla introduktionssteg och de har flutit utan problem så måste du låta dem vara.

Annars kommer du bara att skjuta upp introduceringen. De måste göra upp rangordningen och för råttor är det här ett normalt beteende. De kommer att vrida och vända på varandra, pipa, låta och ev. ställa sig på bakbenen och boxas lite. Så länge de inte blir skadade, alltså får sår ska du bara låta dem vara.

Rangordningen förändras

Ifall de kivas i flera dagar kan det vara ett tecken på att rangordningen förändras och att bråken tillslut upphör. Ibland kan man även komma att behöva kastrera den/hanar som är värst, fast lägg då på minnet att det kan ta upp till åtta veckor för hormonerna att gå ur kroppen och beteendet förändras. Om bråken fortgår konstant i veckor bör du nog separera dem permanent.

Tvinga ihop råttor = stress

Tänk på att råttor precis som människor är egna individer och ibland går dem helt enkelt inte ihop och kivas konstant eller mobbas på mer subtila sätt. I vilket fall som helst så innebär det en extrem stress för den utsatta råttan och det är ditt ansvar som djurägare att lösa det på bästa sätt för alla inblandade. Det var trots allt du som valde deras nya kamrater inte råttorna. Ibland är det helt enkelt bättre att starta upp en till flock.

Det är trots allt ingen, vare sig råtta eller ägare som vinner på att ha en flock i konstant obalans.

Text: Maria, aka Nicciz

Källa: www.ratfanclub.org/newrat.html

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2008-01-19 06:35 #1 av: Grodan

Tack Nicciz! Skitbra! Kyss

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2008-01-19 13:35 #2 av: Nicciz

Tack Generad

Anmäl
2008-01-19 15:04 #3 av: Terato

Gud vad duktig du är! :)

Det var ju en näst intill omöjlig uppgift att sammanfatta ett sånt svårt ämne och jag tycker du har lyckats jättebra att få med alla grunder!

Anmäl
2008-01-19 17:34 #4 av: Millie

DEt var efterlängtat :)

DEn var jättebra.

Anmäl
2008-01-19 18:07 #5 av: Kleverin

perfekt tajming!!! Tackar tackar, mycket intressant läsning!

Anmäl
2008-02-02 12:59 #6 av: Odette

jätte bra och lättläst artikel, tycker du fått med det viktigaste och jag fick en del nya bra tips att tänka på vid nästa introducering.. way to go! :)

Registrerad guldhamsteruppfödare i SHF sedan 2009. Min hemsida; Exentrion's

Anmäl
2008-02-25 01:50 #7 av: jessi_twini

hmm men om man inte har gjort så som du har berättat då grodan? vad kan hända då? nu har ju inte jag gjort direkt allt som står här men twini(den älsta) visar ingen agressivitet mot den lille, torkel. Han bara nafsar honom lite då och då men annars går dom bra ihop. men om dom gör det då är det väl ingen fara? han piper ju men twini bits inte så att det blir sår.Twini bara drar honom i pälsen eller små naggas i öronen.

Anmäl
2008-02-25 03:17 #8 av: Grodan

#7 Det är inte jag som skrivit artikeln, utan Nicciz.

Har Twini bott ensam hela livet? Om han bott med andra råttor hur betedde han sig då?

  För vidare diskussion om öronnaggande gå till tråden: Nagga i öronen

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2008-02-25 03:25 #9 av: Lells

inlägg flyttat till Nagga i öronen

Anmäl
2010-01-13 16:06 #10 av: Ricko

Jätte bra artikel! Eftersom det inte gick så bra det första jag testade med ska jag börja om introduceringen och göra som du skrivit, så får jag se och hoppas på att det går bättre denna gång :) 1) Har ju märkt att den yngre och äldre ofta ställer sig upp mot varandra och som du skev typ "boxades", så det är alltså naturligt och inget man ska oroa sig för? 2) Även lägger sig den äldre honan på den yngre när den puttat den yngre omkull på rygg? 3) Är det aggressivitet om den äldre som fnyser ganska häftigt när ungen är nära den och så ibland?

Anmäl
2010-01-13 20:26 #11 av: Ricko

Ingen som har svar? Behöver ganska snabbt... Så att min "introducering" går vidare. (så jag vet t.ex om det är aggressivt elr inte osv)

Anmäl
2010-01-13 20:32 #12 av: hus-musen

Har inte du gjort en tråd om det? Eller det kanske var nån annan.

Om de ställer upp sig mot varandra så är det i regel ingen fara, men om de blir stela och verkligen stirrar ut varandra så ska du sära på dem. Det kan vara steget före rejält slagsmål och det är inte bra. Näe den äldre honan kommer inte att lägga sig på rygg bara för att den yngre gör det.  Din hona har ett aggressivt beteende om hon fnyser åt ungen, ställer hon sig åt sidan och fluffar upp pälsen så är det ett rejält varningstecken på att du ska sära på dem och börja om med introduktionen.

Anmäl
2010-09-30 21:34 #13 av: Luka

Anmäl
2011-01-17 18:02 #14 av: [molly-macy-ajax]

*Tass*

Anmäl
2011-03-01 23:57 #15 av: KarolinD

 

Nicciz och alla ni som är kunniga inom detta område;

Imorgon får jag hem en 1årig råtthona, just nu har jag två stycken (honor) på 8månader som fungerar jättebra ihop. Efter att ha läst ovanstående artikel förstår jag att det är mycket mer jobb än vad jag trodde att introducera råttorna för varandra och mej.

Hur gör jag om jag inte har en till bur att använda som karantä? Hur viktigt är det? Finns det något annat sätt att gå till väga? dvs hur gör jag det bäst om jag inte har en karantä?

Vill ju absolut att de mår bra tsm! SÅ TACKSAM FÖR SNABBT SVAR!

 

Anmäl
2011-03-02 00:03 #16 av: mikeiko

#15 Gör en egen tråd för de frågor du har, som du ser var det bra längesen denna artikel skrevs och folk postade här...Grodan och Nicciz är inte ens aktiva användare längre :)

Anmäl
2011-03-02 00:55 #17 av: Allamej

Nicciz kommer att komma tillbaka om jag får nåt att säga om det.

Men gör som Mikeiko säger, gör en tråd :)

Stephen Fry - There are many people out there that will tell you that "you can't". What you've got to do is turn around and say, "watch me". Veronica/ Sajtvärd på Smyckestillverkning och råttor

 

 

Anmäl
2011-05-27 08:16 #18 av: AnneN

Puttar upp denna då jag sett flera introduceringsfrågor senaste tiden Glad

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2011-10-16 13:07 #19 av: Fillifionkan

Hej!

Igår hämtade jag hem en råtthona på cirka 2 månader. Just nu bor hon i en extra bur men det är tänkt att hon ska flytta in hos mina två andra honor i en FT senare.

Har lite funderingar, när bör jag börja introducera de för varandra? är det nödvändigt att hon ska sitta under karantäni några veckor eller är det bara för sjuka råttor? hon kommer ifrån en uppfödare och verkar vara frisk.

 

Anmäl
2011-10-16 13:34 #20 av: hus-musen

Jag personligen anser att man inte har en råtta ensam i flera veckor, har du otur så blir råttan mycket svårare att introducera. Ska du ha karantän bör du ta in minst 2 st eller så får du "offra" en av dina andra som får sitta med den nya råttan i karantän.

Har man bara några råttor och det gamla hemmet inte har haft några utbrott av virus eller bakterier så hade jag satt ihop alla.

Anmäl
2011-10-16 14:32 #21 av: Fillifionkan

Okej tack för svaret! :) Mina andra honor verkar pigga. Min mormor som är veterinär har tittat på de, men inte undersökt, och hon har inte sagt något.

Förut nös de ganska mycket vilket jag tycker har blivit bättre, dock är en av de lite glesare i pälsen över rumpan och har en liten prick, som ett slags sår. Vi kollade nyss efter löss eller skabb men tyckte inte att vi hittade något. Kan det bero på att de nafsar mycket på varandra?

Är lite orolig för att de ska ha problem med lufvägarna. En av de brukar låta så att det hörs när hon sover och den andra gjorde små marsvinsljud förut men har inte hört det på länge. Borde jag åka till en veterinär med de först och inte låta den nya honan få flytta in just nu? eller smittas det inte?

 

Anmäl
2011-10-16 16:18 #22 av: hus-musen

Det är ju även där en risk, dina "gamla" råttor kan faktiskt smitta den nya med bakterier och virus. Är det myco så spelar det ingen större roll, alla råttor mer eller mindre bär redan på mycoplasma. Stress eller andra sjukdommar kan dock vara en utlösande faktor så är den nya stresskänslig så kan hon börja låta. När blev dina friska?

Jag skulle misstänka löss om pälsen är gles och det är små sår, det är nte alltid man ser lössen på en gång. Stronghold löser ju problemet snabbt i såfall.

Anmäl
2011-10-16 17:48 #23 av: Fillifionkan

Om de har någonting så är det de jag är rädd för :/ Jag vet inte om de har mycoplasma, den ena låter bara när hon sover men annars utsöndrar ingen av de något rött sekret ur ögonen eller är röd om nosen. Vet inte exakt men jag tycker att de har nyst mindre än förut ganska länge nu.

Hon har inga sår utan bara som en röd liten prick vid rumpan där pälsen är gles. Annars tycker jag hennes hud ser fin ut och jag ser inga löss eller lusägg, tänkte om det kan bero på att de båda nafsar mycket på varandra. Hon barberar sig själv lite och den andra honan vid nacken, kan ju vara att det är hon själv som nopprar bort hår. När hon tvättar sig på ryggen brukar hon bita lite i pälsen.

 

Anmäl
2011-10-17 12:27 #24 av: Fillifionkan

Putt :)

Anmäl
2011-10-17 16:10 #25 av: hus-musen

Runt 80% av alla råttor bär på myco, så de har det nästan garanterat!
Om allmäntillståndet är sänkt och de rosslar så hade jag kört en medecinering för att få bort det. Låter de ingeting nu mer och de mår bättre så hade jag inte medecinerat. Råttor börjar bli mer och mer resistenta mot våra vanliga antibiotikor.

Om hon barberar så blir ju pälsen tunnare och ser sliten ut, så det kan ju vara barbering i så fall.
Löss syns väldigt tydigt tycker jag, det är pyttesmå röda fläckar och kollar man tillräckligt noga så ser man dem röra på sig ryyyyys.. Sätt dem i bra ljus under en lampa och ta fram förstorningsglaset, blås försiktigt i pälsen och sträck ut den med fingrarna. Vanligast är att de har löss ner mot rumpan och nacken.

Anmäl
2011-10-18 22:25 #26 av: Fillifionkan

Okej :) jag har följt stegen och idag fick de träffa varandra, de springer fortfarande runt som vanligt nu. Rosie som verkar vara ledaren sprang bara förbi henne och brydde sig knappt. Medan Coco och Terese (den nya) verkade bekanta sig så satt hon och tvättade sig, var inte alls intresserad. Är det normalt? xd Coco slickade precis Terese vid munnen och nacken, hoppas att det var ett bra tecken :)

Anmäl
2012-05-21 19:19 #27 av: IzaEleonora

Om råttan stampar med bakbenen hur ska man tolka det? Dominans eller aggressivitet för om det är dominans så känns det lite som man förstör om man tar bort råttan ;O

Anmäl
2012-05-21 19:33 #28 av: hus-musen

#27 Aggresivitet och dominans, en råtta stampar inte med bakbenen utan anledning. Du får göra en full tolkning av beteendet och när råttan gör så och bedöma därefter.
Finns de som surar och stampar, men som egenligen inte gör särskilt mycket mer, finns de som stampar och sen hugger vilt.

Anmäl
2012-06-29 21:11 #29 av: Miinto

Jätte bra artikel! :)

Anmäl
2012-09-24 14:32 #30 av: GeishaoChick

Vad gör jag om min nya vuxna hona är dominant mot mina två nuvarande vuxna honor?

Anmäl
2012-09-24 15:10 #31 av: Crapsurraren

långsam introducering på en neutral plats med leksaker och mat. Börjar dom slåss så ha en bok redo att kunna "blockera" dom med. Det kan ta veckor och åter veckor när man ska introducera vuxna med vuxna och det kan ta så lite som 30min när man har en lugn flock som är vana. Så det är väldigt individuellt. Men om det är dominans så skulle jag ta en långsammare introducering (2-3veckor kanske mer)

Anmäl
2013-05-18 11:34 #32 av: MoaE

Funkar det att introducera en ny råtta till flocken utan att ha två burar? Vi har köpt 2 råttor ganska nyligen och är nu sugna på att skaffa en tredje men vi har bara en bur. Är det möjligt att trots det lösa det på något sätt eller är skaffa en till bur enda alternativet?

Anmäl
2013-05-18 16:53 #33 av: Zakaraa

#32 man bör alltid ha en extra bur, en sjukbur så att säga i nödfall. Man vet aldrig när olyckan är inne och man behöver en tillfällig bur så jag tycker att även om ni inte ska skaffa en ny råtta att introducera bör ni införskaffa en extra bur, finns många billiga, exempelvis Denna.

Det är bra med en extra bur vid intron eftersom vissa råttor behöver längre introduktioner och vart ska man då förvara den nya råttan? En introduktion går allt som oftast aldrig på en dag bara, så en extra bur är ett måste i mina ögon.

Anmäl
2013-05-18 17:16 #34 av: MoaE

#33 Tack så mycket för svar. Då får det bli att införskaffa en extra bur :)

Anmäl
2013-08-28 23:22 #35 av: Lenichu

Hej! Jättebra artikel, inser att den är lite gammal men det som står gäller väl fortfarande ;) 

Jag fick hem 4 nya råttpojkar i förrgår (en kompis pojkvän blev allergisk). Jag har två pojkar sen innan. Jag har ställt deras burar bredvid varandra så att de ska kunna se och lukta (men inte nå), men de verkar mest bli stressade av detta?


Ska jag låta dem vara tills det har lagt sig, eller ska jag flytta på en av burarna? Det har inte gått så lång tid, så det är ju mkt nytt för alla råttor, men är så rädd att göra fel eller att de ska bli stressade och inte må bra. :/ Någon som tycker eller vet något? 
:)

Anmäl
2013-11-26 20:25 #36 av: idaaea

Hej, jätte bra skrivet ! 

Men jag undrar ifall man kan ta en skål och hälla lite vaniljsocker så de kan gå i den och rulla sig, eller tror du de äter de? och är det farligt isåfall?


Anmäl
2013-11-27 12:39 #37 av: Grodan

#36 Tyvärr. Syftet med det är att eliminera den personliga råttlukten och ersätta den med en lukt som alla råttor i introduceringen har. Det funkar inte tyvärr. Även om det skulle vara möjligt att helt eliminera de personliga lukterna för en stund så skulle i a f bara mötet och hälsningarna mellan råttorna skjutas upp till den tidpunkt då de alla har sina individuella lukter igen.

Råttor som träffas luktar på varandra, lär känna varandra, kollar in kroppspråk och annat. Det hör till introduceringen.

Det finns saker man kan göra som underlättar hopsättning av ex stresskänsliga råttor. Vad många människor behöver är att lugna ner sig och låta introduceringar ta längre tid. Låta råttorna träffas på en plats dagligen en kort stund under en längre period. Speciellt om råttorna eller en av råttorna är rädd eller arg.


__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2013-11-27 21:29 #38 av: fridanordqvist

Gammal men bra artikel! Tänkte bara höra om det går till på samma sätt när man vill introducera två nya till två gamla? Att man har alla 4 ute på samma gång då, eller att en ny får träffa dom äldre först, o sen den andra eller liknade? Aldrig gjort detta tidigare, och för några kanske det låter som jättedumma frågor, men ställer hellre dumma frågor än gör fel! :)

Anmäl
2014-01-26 17:12 #39 av: [guldråtta]

Jag har 2 sortes råttor.

2 är ganska stora och de 2 andra är lite mindre. Båda är 1 år gamla .

Kan man göra detta även om de är olika stora? :)

Anmäl
2014-02-11 17:29 #40 av: Emelievonapa

Har två killar hos mig i dagsläget, men det lär snart bli påökning med två nya. Men jag funderar på var jag ska ha råttorna. I nuläget har jag mina killar i mitt rum, men om jag ska ha två nya killar i karantän, borde jag ha dessa i mitt rum och flytta ut mina andra två killar eller ska jag göra tvärt om och placera de nya killarna i ett annat rum? Vilket blir bäst?

Anmäl
2014-05-30 12:47 #41 av: Moa Liljegren

Ugh skrev en lång text och sen försvann den.. Typiskt. Gör storyn kort. Jag fick hem en kille igår på 1 år som aldrig varit med en hane innan och bara bland honor. Med mig är han kolugn och myser gärna, är försiktig. Sirius klättrar seriöst runt i hela buren och han ser vääldigt nyfiken ut. Men jag vet inte om detta är att han ska visa att han är tuff eller om han är glad över en ny kompis? Eftersom vi har haft det svårt innan så känns det som om detta med blir svårt. Jag kanske bara är nervös och negativ. Hanen har parats några gånger. Vet inte om det är 1-2 gånger eller mer. MEN han kanske har parats bara några dagar innan jag hämtade honom då tjejen skulle avvänja sina råttbebisar från mamma som då hamnade hos honom. Jag ska idag slänga in en filt hos Sirius med. Så byter jag dem om någon dag. Jag har redan haft buren lite ifrån dem och Carlisle som jag har döpt honom till bryr sig inte särskilt mycket medan Sirius klättrar runt i hela buren. Verkar inte som om Carlisle är så pigg som Sirius är. Han orkar inte riktigt klättra lika snabbt på gallret om han ens försöker alls. Antar att det har med åldern att göra. Sedan har jag aldrig mött en sådan lugn kille. Han föredrog mig istället för fästmannen och ville gärna mysa det första han gjorde i min famn. Har haft burdörren öppen hela dagen igår ifall han velat gå ut vilket han gjorde några gånger. Gav honom lite gurka och majs så han får i sig lite mer vatten för såg inte honom dricka så mycket. Torrfoder blandningen uppskattades mycket.

Men finns det något jag ska tänka på? Jag tänker ta detta väldigt långsamt då han aldrig varit med en annan hane och att Sirius kanske är lite tuff.. Och nu om han parats just innan han kom hit kanske han har lite mycket hormoner i sig? 
Vill inte skapa en helt ny tråd så hoppas jag får några svar! :)

Anmäl
2015-01-14 13:43 #42 av: BellaVai

"Tass"

Anmäl
2015-05-31 22:24 #43 av: cissi_råttor

Går det att sätta ihop två yngre honor med en kastrerad hane? Går det att göra så innan jag prövar eller kommer hanen bara vara aggressiv mot dom yngre? Skulle vilja ha dom i samma flock, tacksam för svar! :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.