Att ställa ut sina råttor är en rolig hobby, men det krävs förberedelser innan. Råttorna ska badas, klorna ska klippas, råttorna ska tittas igenom efter sår och mycket mer!
Visitera råttor
Man ska visitera sina råttor regelbundet, varje dag helst, för att märka om de rosslar, barberar sig, har tumörer, sår, ohyra och liknande. Kläm igenom hela råttan för att känna efter knölar, inte för hårt så att det gör ont för råttan. Titta igenom pälsen för att titta efter sår eller ohyra. Löss ser ut som små röda prickar i pälsen på råttan, och lusäggen sitter på hårstråna, är vita och pyttesmå och sitter stenhårt. Skabb yttrar sig som små sår runt öron, nacke och haka på råttan. Råttan kliar sig också väldigt mycket. Lyssna på lungorna och hjärtat, låter det normalt? Rossel påminner om ljudet från en kaffebryggare eller ljuden som marsvin ger ifrån sig.
Allt det här tittas på i friskkontrollen också, det är bra att vänja råttan vid att någon tittar igenom den, vänder och vrider på den. En råtta som visar tecken på sjukdom, ohyra, blödande sår, rossel och aggressivitet får inte komma in i lokalen.
Bada råttor
Råttor tycker vanligtvis inte om att bada, men inför en utställning är det ett nödvändigt ont. Tappa upp varmt vatten i badkaret eller handfatet, inte för mycket - råttan ska kunna bottna. runt 38-40 grader, litet varmare än våran kroppstemperatur. Råttorna har högre kroppstemperatur än vi, därför vill de också ha varmare vatten. Sätt ner råttan i vattnet, den kommer antagligen pipa och försöka klättra upp på din arm. Gnugga igenom hela råttan med vatten, förutom på huvudet och runt öronen, se till att råttan är ordentligt blöt. Schamponera sedan in råttan med en mild tvål. Har du hanar - gnugga i pälsbottnen med en gammal tandborste eller dylikt så att det gula i pälsbotten lossnar(om hanen har sånt, alltså). Skölj ur all tvål ur pälsen noga. Torka sedan råttan med en handduk, skydda den mot drag. Om råttan tycker om det kan du blåsa med hårtorken på råttan, dock uppskattar inte alla råttor detta. Mina råttor är rädda för ljudet av den.
Tips: Ska du ställa ut en agoutifärgad råtta i standard, bada den inte dagen före utställningen. Den röda färgen blir dassig och gråbrun. Bada råttan istället 1-2 veckor innan utställningen, då blir den röda färgen vacker lagom till utställningen.
Tvätta svansen på råttor
Råttors svans blir smutsig och den smutsen är ganska svår att få bort, så bäst är det att tvätta svansen på råttan 1-2 gånger i månaden, så slipper man stå och tvätta svansen i evigheter när det är dags för utställning. När jag tvättar svansen på råttorna så tvättar jag de i handfatet, det är lättare att hålla fast råttan och få tag i svansen på en sån liten yta, än det är i ett stort badkar. Tappa upp vatten i handfatet, lika varmt som när du badar råttan. Råttan kan sitta på handfatskanten, bara svansen är i vattnet. Schamponera in svansen med tvål, själv använder jag galltvål, det får bort smutsen bra. Gnugga medhårs på svansen med en gammal tandborste t ex, skölj bort tvålen, tvåla in svansen igen och gör om samma sak en gång till. Då går all smuts bort. När svansen ser någorlunda ren ut igen, ta upp råttan ur handfatet och torka svansen (och bakdelen på råttan - den blir oftast också blöt) så att den blir torr. Smörj sedan in svansen med en oparfymerad, återfuktande hudkräm.
Klippa klorna på råttor
Råttors klor växer hela tiden, men råttorna slipar ned mycket av klorna när de springer, klättrar, busar och utforskar. Dock inte allt, utan klorna är fortfarande ganska vassa. Lättast klipper man med en klosax för smådjur, fåglar och katter, såna kan man köpa hos veterinären och på djuraffärer. Är du osäker kan du låta någon annan hålla råttan medans du klipper, eller tvärtom. Själv sätter jag råttan i mitt knä, håller ett stadigt grepp under frambenen, lyfter upp råttan i luften så att överkroppen är i luften men bakbenen fortfarande står i mitt knä, sen lutar jag råttan mot min mage och klipper klorna på framtassarna. Ibland behöver råttorna en paus mellan varje tass för att lugna ner sig. När jag klipper bakklorna sätter jag råttan i handen, och tar tag i en baktass i taget och klipper. Det är ganska krångligt men det funkar. Bäst är att komma på en egen metod att klippa klorna som funkar för både dig och råttan.
Dagen innan utställningen
Dagen innan utställningen är det bra att packa ner alla saker man behöver, fixa transportburen inför resan, titta igenom råttorna en sista gång så att man ser om de har fått något sår eller något liknande.
Saker att ta med:
- Transportbur + råtta (ganska självklart)
- Toalettpapper (om man råkar spilla ut något t ex)
- Vattenflaska eller gurka (till råttorna)
- Torrfoder
- Vattenflaska (till dig - det är varmt i en utställningslokal och det kommer bli en lång dag)
- Pengar (till program och lunch)
- Kamera (se till så att batterierna är laddade och minneskortet tömt)
- Något att sysselsätta dig med om du får tråkigt, en bok eller liknande
- Råttgodis
- Godis (till dig, det är ganska skönt att ha något gott att knapra på om man är nervös)
- Penna (att stryka över strukna råttor i programmet med)
- Klosax
- Stamtavla/registreringsbevis till råttorna (bra att ha ifall någon undrar om din råttas stam)
Det är bäst att packa sånt dagen innan utställningen, så man slipper stressa för att hitta allt på morgonen innan utställningen.
Lycka till med att ställa ut dina små rådisar!
Text: Nutiz
De två mellersta fotona: Grodan
Första och sista fotona: Zickan