Annons:
Etikettartiklar
Läst 11780 ggr
Grodan
2007-12-30 12:32

Grundbedömning av avelsdjur

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Hur vet man att en råtta är lämplig att avla på? Artikeln är skriven av Grodan.

Mall över perfekta avelsdjur

Vi som föder upp råttor har viktiga saker att göra! Vi ska förbättra råttstammen i Sverige och världen tillsammans med andra råttuppfödare världen runt.

Djuren ska vara så perfekta på alla möjliga vis och "mallen" för vad vi vill åstadkomma ska inte skilja sig så mycket vart än i världen vi befinner oss. Med andra ord, en seriös uppfödare i Sverige ska bedöma ett djurs lämplighet i avel likadant som en seriös uppfödare i Amerika.

Nu pratar jag inte om individuella mål som exempelvis bamsestora råttor, vältypade råttor, färgen blå agouti eller stora runda dumboöron, utan om grundkaraktär, grundtemperament och grundhälsa. Alltså de generella regler som gäller alla.

Att avskriva

Synliga defekter och missbildningar som skall avskrivas helt på avelsdjur är t ex

  • svansknyck
  • sned, kort nos
  • små ögon
  • små bakåtveckade öron
  • avsaknad av kroppsdel
  • extra kroppsdel

Vidare på listan över sjukdomar, egenskaper etc som anses som fel hos avelsdjur är

  • stereotypt beteende som morrhårsätning, pälstuggning, gnaga i galler, klättra i burtaket i cirklar etc
  • aggressivt beteende mot artfränder av samma kön (honor) eller andra könet (hanar)
  • överdominans
  • skygghet
  • stress och otålighet (springig, krafsar, nafsar, ej kontaktbar, spänner sig)
  • dåligt immunförsvar (tumör innan 1 ½ års ålder, rossel, snuva etc)
  • låg fertilitet
  • dålig förälder (hona)

Stoppa aveln!

Den seriösa uppfödaren antecknar allt om sin avel, på något sätt. Lämpligen genom att skriva stamtavla och info om varje kull samt på ett dokument om kullen anteckna allt av intresse. På så sätt kan man lätt se när en olämplig defekt eller ett icke önskvärt beteende börjar etablera sig i en linje och man kan utröna vilka djur som bär på anlagen för detta.

Väldigt ofta kan man inte heller veta ett djurs hundra procentiga lämplighet i avel förrän dess avkomma växer upp och även den lämnar avkomma. Många defekter hoppar över en generation eller visar sig inte förrän man förstärker dess anlag.

När detta händer måste man stoppa aveln på den linjen, inte avla vidare på de individer som nedärver dessa defekter/beteendestörningar.

Vad kännetecknar bra avelsdjur?

Några av de generella grundreglerna för avelsdjur är att de ska

  1. vara friska
  2. vara snälla och lätthanterliga
  3. fungera väl i flock med andra råttor och aldrig (eller sällan) bråka eller bita en artfrände
  4. vara omtyckta av andra människor (ett bra sätt att veta att du inte "snöat in dig" är att andra ger dina avelsdjur bra betyg)
  5. fungera väl i avel
  6. ge stora kullar med frisk avkomma

1. Att vara frisk innebär att aldrig behövt medicineras på något sätt, med vissa undantag - ex misskötsel, och ohyreangrepp.

2. Snäll och lätthanterlig betyder att råttan skall tillåta dig och andra människor få väga den, klippa klorna, medicinera eller tvångsmata, behandla sår el dyligt utan att bli sur, arg eller på annat sätt visa ovilja.

3. Råttan ska vara flocksmart, som Bellona uttryckte det en gång (mycket bra ord), och aldrig bita en artfrände eller vara elak på något sätt!

4. En råtta som får bra betyg av andra människor, ex domare på utställning eller erfaren uppfödare, är ett mycket bra djur. Så om du vill veta om din råtta lämpar sig i avel, låt andra bedöma det!

5. Fungera väl i avel innefattar först och främst att råttan fungerar sexuellt, är snäll mot sin partner, inte har några sexuellt överförbara sjukdomar, inte haft några underlivsproblem, skendräktighet, födseldepression el dyl. När det gäller honor skall dessa även vara bra mödrar och i mitt tycke inte vakta alls!

6. Små kullar tyder på ohälsa, defekter och sjukliga avelsdjur. Man kan även kalla det för avelsdepression eller inavelsdepression om man vill och ifall avelsdjuren är nära besläktade. Välj djur från stora kullar, 10-20 st i kullen, där också alla överlevt!


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
Allamej
2007-12-30 13:57
#1

Härligt! Bra artikel!

Stephen Fry - There are many people out there that will tell you that "you can't". What you've got to do is turn around and say, "watch me". Veronica/ Sajtvärd på Smyckestillverkning och råttor

 

 

Terato
2007-12-30 16:12
#2

#1 Kan bara hålla med!

Älskar mina stora små vänner..

teratos.r8or.se

Animalen
2008-07-19 22:57
#3

Är det någon som vill hjälpa mej amgående avel? Jag har ett par frågot :I, Mejla elr skriv här^ Det går lika bra

_________________

Månen frågade mig

- Varför gråter du

Jag svarade:

- Vad skulle du ha gjort om himlen lämnat dig

Mariaratta
2008-07-20 03:16
#4

Jag funderar på det där med svansknyck. Gäller "avelsförbud" även om knycken är resultat av en skada, alltså ej medfött/ärftligt?

Glimmersr8or
2008-07-20 03:23
#5

#4 Ang. svansknyck.

Nej, "avelsförbudet" gäller endast då skadan är medfördd pga ärftligheten som kan ge defekter högre upp i ryggraden dvs. inte bara i svansdelen.

Glimmersr8or
2008-07-20 03:26
#6

#4 Ang. svansknyck.

Nej, "avelsförbudet" gäller endast då skadan är medfödd pga ärftligheten som kan ge defekter högre upp i ryggraden dvs. inte bara i svansdelen.

Annons:
Mariaratta
2008-07-20 18:04
#7

#5

Jag trodde nog att det var så. Jag har ju en trevlig hane som två olika uppfödare har visat intresse för att låna, men om svansknyck pga skada gör honom olämplig är det ju ingen idé att ens fråga uppfödarna hur dom ser på ev. avel.

Grodan
2008-07-20 23:11
#8

Ibland vet man ju inte om det är skada eller medfött. Har fått höra av katt och hunduppfödare att man då kan röntga svansen för att se hur kotorna ligger. Man kan alltså se skillnad på skada och medfödd svansknyck. Däremot kan man nog inte känna skillnad.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Mariaratta
2008-07-21 02:11
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#9

I det här fallet hade han (Ale´s/Arinella´s Rockwell) ingen svansknyck när han kom till mig som bebis, men en morgon när jag tog ut honom ur buren hade han det. Jag kan inte få det till annat än skada. Han var väldigt livlig som bebis, så han hade förmodligen fastnat någonstans i farten och ryckt till. Jag tycker det syns ganska tydligt på bilden att han inte har någon knyck än.

Glimmersr8or
2008-07-21 02:23
#10

För att vara helt säker på att det är en skada så bör man ha sett när råttan skadade svansen och att det stämmer överens med stället där svansknycken sitter.

Eller med hjälp av röntgen. 

Jag skulle inte chansa om jag inte visste 100% säkert hur skadan hade uppstått.

Ninja
2008-07-21 19:57
#11

Kan svansknyck uppkomma senare i livet, utan någon skada? Dvs något genetiskt som inte visar sig när råttan är yngre utan uppkommer senare i livet, inte genom skada..?

Glimmersr8or
2008-07-21 22:14
#12

Medfött svansknyck bör kunna ses och/eller kännas i tidigt skede om man är uppmärksam.

Den yngsta råttan råttan som jag har känt medfött svansknyck på (gick inte att se knycket med  blotta ögat) var en 6 veckor gammal råttbebis.

Grodan
2008-07-22 03:35
#13

Jag är inte van med råttor med svansknyck faktiskt. Däremot på möss är det mkt vanligt. Det syns redan på nyfödda! (Jag kullar bort dessa.)


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
havregryn
2008-07-22 14:25
#14

Men om x antal möss/råttor i en kull har knyck, så borde väl deras syskon bära på denna defekt? Och föräldrarna också. Borde inte dessa individer också undvikas i avel? Vet inte hur detta nedärvs, men borde inte kullsyskon också bära på defekten trots att den inte syns?

Grodan
2008-07-23 03:56
#15

#14 Ja, syskon och föräldrar kan vara anlagsbärare och en mycket noggrann uppfödare avlar inte på syskonen.

Främst är svansknyck ett problem på engelsktypade möss och de har även en hel del andra avelsbekymmer, så det finns en hel del att "städa undan ur dessa linjer"…


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

zickan
2023-03-27 16:42
#16

Intressant läsa gamla artiklar 😁. Glöm inte att de finns en hel del här inne.

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

Upp till toppen
Annons: