Träff och utställning

Att registrera sin råtta

2008-01-30 12:57 #0 av: Grodan

Vad är registrering egentligen? Vad är det bra för/till? Artikeln är skriven av gul_zebra.

Foto: Grodan

Att registrera en råtta är att föra in den i SRS stambok där det finns råttor registrerade ända bak till 1983. Man får då ställa ut råttan i officiella utställningar vilket man inte får göra med oregistrerade råttor.

Med hjälp av stamboken kan man släktforska vilket är jättebra om man tex ska avla, om man bara vill släktforska för sitt eget höga nöjes skull eller något annat. Man kan se vad sin råtta har bakom sig, hur länge råttor har levt, vilka gener de bär på, vad de dött av osv. Man kan även få fram statistik på livslängder, dödsorsaker, sjukdomar odyl.

 

Får vem som helst registrera råttor i SRS?

Endast medlemmar i SRS får registrera sina råttor. Vill du registrera dina råttor så är det bara att bli medlem, se SRS hemsida för info.

 

Foto: gulzebra

Kan alla råttor registreras?

Ja, alla råttor kan registreras. Man får dock bara registrera sina egna råttor.

 

 

Kan man efterregistrera och vad innebär det?

Ja, man kan efterregistrera råttor. Att efterregistrera innebär att man registrerar råttan senare än födelseåret.


Kan en råtta vara för gammal för att registreras?

Nej, en råtta blir aldrig för gammal för att registreras.


Får man använda ett uppfödarnamn?

Endast uppfödare som är registrerade i SRS får använda uppfödarnamn/prefix.
Om man går provår till att bli registrerad uppfödare så kommer råttorna som föds under provåret få uppfödarens prefix tillagt efteråt om uppfödaren blir godkänd.


Vad ska man använda till registreringen?

Du ska ha två registreringsbevis till varje råtta.Om du ska registrera en kull så ska du ha ett registreringsbevis för varje råtta i kullen och en kullregistreringsblankett.

 

Varför räcker det inte med ett papper per råtta?

Om du har registrerat råttor utan kullregistreringsblankett så behåller registratorn ett av registreringsbevisen du skickat in för varje råtta. Om du har registrerat en kull så behåller registratorn kullregistreringsblanketten. Det som inte behålls av registratorn skickas tillbaka till dig, så att du får hem ett registreringsbevis för varje råtta.
De papper som registratorn behåller behövs till stamboken.

 

Foto: gul_zebra

 

Hur får jag tag på registreringspapperna?

De beställs från SRS-shopen på SRS hemsida.


Vad kostar det?

Registreringen i sig är gratis, det enda du får betala för är papper, kuvert och porto.Att beställa registreringsbevis kostar 25 kr för 5 st, eller 50 kr för 15 st och kullregistreringsblankett kostar 6 kr för 2 st. Utöver det tillkommer 5 kr för portot vid beställningen.När du väl har alla papper klara så får du även betala för porto så att du kan skicka alla registreringspapper till registratorn och så att registratorn kan skicka tillbaka registreringspapper till dig. Du behöver även 2 st kuvert.


Får papperna kopieras?

Kullregistreringsblanketten får kopieras för eget användande.Registreringsbevis får kopieras i viss mån. Om du ska registrera en råtta så måste ett av papperna du skickar in vara original och om du vill kopiera så får du kopiera det redan ifyllda pappret eller kopiera ett som inte är ifyllt men skriva i samma saker som på originalet. Du får inte kopiera så att båda papperna för en råtta är kopierade och ska du registrera en kull så får bara kullregistreringsblanketten vara kopierad - registreringsbevisen ska vara i original.


klicka=se större, Foto:Nicciz Hur registrerar man en råtta?

Först och främst ska du beställa registreringsbevis, du behöver 2 registreringsbevis för varje råtta. Dessa beställs från SRS-shopen genom att du gör en inbetalning på postgirot som står på SRS-shopen och skriver din beställning samt adress på inbetalningskortet.När papperna har kommit så är det bara att börja fylla i. Antingen fyller du i 2 registreringsbevis för varje råtta eller så kopierar du ett ifyllt, eller kopierar ett som inte är ifyllt men skriver samma sak på det.När papperna är ifyllda ska de skickas till registratorn med ett frankerat svarskuvert.


Hur registrerar man en kull?

För att registrera en kull behöver du beställa ett registreringsbevis för varje råtta samt en kullregistreringsblankett för varje kull. I övrigt gör du precis som när du registrerar en råtta, fast du behöver inte fylla i mer än ett registreringsbevis samt en kullregistreringsblankett.

Vad ska jag skriva på papperna om jag inte vet vissa saker?

Okända uppgifter som tex föräldrar kan du lämna blankt eller skriva okänt på.Om du inte känner till födelsedatum så kan du gissa dig fram till ungefär när råttan är född. Födelsedatumet behövs till registreringsnumret som råttan kommer få när den är registrerad.


Hur gör jag när papperna är ifyllda?

När papperna är ifyllda och klara ska de skickas till registratorn, se SRS hemsida för att se vem det är. Tillsammans med papperna ska du även bifoga ett frankerat svarskuvert.


Vad är ett frankerat svarskuvert och varför måste jag ha ett sådant?

Ett frankerat svarskuvert är ett kuvert som du ska skicka till registratorn tillsammans med registreringspapperna. På kuvertet ska du skriva ditt namn och adress och sätta på frimärke. Det kuvertet kommer sedan att skickas tillbaka till dig innehållande de klara registreringspapperna.

Foto: Grodan Vad händer när registratorn får papperna?

Registratorn registrerar råttan/råttorna och fyller i ett registreringsnummer.
Ett registreringsbevis för varje råtta skickas sedan tillbaka till dig och dina råttor är därmed registrerade i SRS.


Vad gör jag när råttan dör?

När din råtta dör ska den avregistreras.

 

Varför ska jag avregistrera?

Avregistreringen behövs för att man ska kunna veta när råttan dött, varför den dött osv. Avregistreringen är precis som registreringen viktig för statistikens och släktforskningens skull.


Kan vem som helst avregistrera?

Alla kan avregistrera sina råttor, både medlemmar och icke medlemmar.

 

Hur avregistrerar jag?

Du kontaktar registratorn via mail, brev eller telefon. Uppgifter som registratorn behöver vid avregistreringen är registreringsnumret, namn, färg, teckning, hårlag, kön, födelsedatum, dödsdatum och dödsorsak samt ägarens namn, adress och telefonnummer. Registratorn behöver även veta om råttan vunnit någon titel.

klicka för att se större

Text: Annelie Stenberg aka gul_zebra

Foton: Grodan, gul_zebra & Nicciz


Relaterade länkar

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2008-02-07 14:38 #1 av: gulzebra

Haha snygg prislapp Skrattande

"Thinking outside the box is for smart people. The box is for you"
DeviantArt | Instagram

Anmäl
2008-02-07 14:49 #2 av: Nicciz

Bra artikel... fast jag tyckte det var lite luddigt där med att det måste vara två reg.bevis per råtta. Man tar ju kopior *s* alltså jag menar man skickar in orginalet + kopia av orginal och får tillbaka orginalet.

Man skickar inte två orginal, om man inte vill ruinera sig.... Glad

Anmäl
2008-02-07 14:52 #3 av: Daydreams

Tycker det är synd att man inte kan registrera sina råttor utan att vara medlem. Jag hade gärna registrerat dom och betalt mer i avgift för det änvad en medlem betalde.

Anmäl
2008-02-07 14:55 #4 av: Nicciz

Ni kan ju strunta i mitt inlägg.. och kan inte hantera inlägget, det buggar..

läste igenom den igen och lite mer nogrannt det står ju längre ner... Generad

Anmäl
2008-02-14 08:56 #5 av: LeTigre
Om man registrerar en råtta som man vet stam på men där föräldrar, far/morföräldrar etc inte är reggade - kan man ändå skriva i dem då eller ska man låtsas som om den har okänd bakgrund?
Anmäl
2008-02-14 11:55 #6 av: Daydreams

man skriver i dom

Anmäl
2008-02-26 15:21 #7 av: wintermynta

Hoppas ingen tycker jag är en besserwisser nu men:
Uppf under provår får sätta sitt uppf namn inom parantes på stamtavlorna men får inte användas i utställningsammanhang. Det gäller oxå råttor från föreningar som srs inte sammarbetar med.Jag vet inte hur det är med Danmark men sammarbetar inte srs med danmark så ska danska uppf stå inom parantes. Obs!!! vill poängtera att jag inte hänger ut danskar utan det är menat endast som ett ex.  Källa är feb nr av HR 2008.

Sen saknar jag hur man reggar utländska råttor. Det finns ett förslag som redan klubbats igenom en gång och det kanske kan vara bra att ta upp det? Bara en tanke, annars tycker jag artikeln var väldigt bra.
Hoppas ingen tar illa upp utan det är bara några synpunkter från lilla mig

Anmäl
2008-02-26 15:30 #8 av: Girlie

Danska uppfödare skrivs numera inom Parantes.

Anmäl
2008-02-26 20:30 #9 av: Zenriette

Der findes ingen forening i Danmrk, så tror ikke SRS samarbejder med nogle herfra.

Anmäl
2008-03-05 17:06 #10 av: Bullerbytjejen

kan man registrera en död råtta?

Anmäl
2008-03-05 21:50 #11 av: gulzebra

#10: Jepp, det går. Bara att regga som om den lever och sen avregga :P

"Thinking outside the box is for smart people. The box is for you"
DeviantArt | Instagram

Anmäl
2008-03-05 21:57 #12 av: Bullerbytjejen

kan man inte regga den som död direkt asså skriva födelse och dödsdatum? tänkte lixom, om man tex har te oreggade råttor så dör en, så kommer man på att det vore smart att regga dom, så kanske man får en kull på en av dom , så vill man att det ska gå att se att en av kullsyskonen dött tidigare om någon vill kolla upp bakgrund på kullen osv..

Anmäl
2008-03-05 22:00 #13 av: gulzebra

Nae, det finns inget utrymme för dödsdatum på regpappret. Fast man borde iofs kunna skicka in de uppgifter som krävs på ett separat papper samtidigt som man skickar regbevisen så den avreggas direkt... Vet inte säkert, har aldrig testat, men går inte det så är det väldigt konstigt ^^

"Thinking outside the box is for smart people. The box is for you"
DeviantArt | Instagram

Anmäl
2008-03-05 22:06 #14 av: Nicciz

Jag vet, jag vet för jag har gjort det *asg*

Man registrerar råttan som vanligt och skriver en lapp till registratorn och säger den dog det datumet av den här anledningen... 

Och vipps är den reggad och avreggad men ordningen stämmer ifall ngn kollar upp kullen...  

Anmäl
2008-03-10 16:37 #15 av: Bullerbytjejen

Nu måste jag fråga igen, tycker det här va rörigt. Nu har jag skrivit i allt jag kan på registreringspapperen, hur ska jag göra nu, jag har två ett för varje råtta (ska regga 2 st nu till utställningen) kan jag kopiera dessa nu då ? så det blir ett orginal och en kopia per råtta? Hur gör jag sen? ska jag skicka med alla fyra och skicka med ett frankerat kuvert nu eller har jag fattat fel?? xD

Anmäl
2008-03-10 16:42 #16 av: gulzebra

#15: Helt rätt! Kopiera och skicka in alla 4 med frankerat svarskuvert så är det klart och bara att vänta Skrattande

"Thinking outside the box is for smart people. The box is for you"
DeviantArt | Instagram

Anmäl
2008-03-10 16:47 #17 av: Bullerbytjejen

härligt..gör det nått om inte kopiorna ser helt identiska ut ? dom e skriva å så exakt lika, skrev dom ..kopierade sen, men det e inge färg på kopiorna och dom e inte helt  eeh raka :-P men allt kom med å så, ser bara lite snett ut :/

Anmäl
2008-03-10 17:18 #18 av: gulzebra

Nope, tror inte det ska vara några problem :) Är inte helt 100 dock, har aldrig kopierat själv...

"Thinking outside the box is for smart people. The box is for you"
DeviantArt | Instagram

Anmäl
2008-03-20 15:54 #19 av: Ninja

Hur beter man sig när en råtta har för många kullsyskon? Det är ju bara plats för 15..

Anmäl
2008-03-21 01:33 #20 av: gulzebra

DET undrar jag med!

(hehe, somliga kan konsten att smygputta Skrattande)

"Thinking outside the box is for smart people. The box is for you"
DeviantArt | Instagram

Anmäl
2008-03-21 13:58 #21 av: Ninja

Fick reda på att man kan fylla på under. :) *mer putt*

Anmäl
2008-07-11 07:30 #22 av: silverorm

Jaha..det här var matnyttigt!! Visste inte att man skulle skicka in två...reggpapper...tur att jag läste detta ska ju regga våra avelsdjur... Men jag undrar, har en hona som är kullreggad av sin uppfödare, måste jag omregga henne då?? Någon som vet?? o Hur?? (är novis på detta...)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.