Hälsa, skötsel och beteende

Leg. vet. Solveig Tjäder svarar

2008-03-12 18:04 #0 av: Grodan

Veterinär Solveig Tjäder svarar på en sjukdomsfråga och berättar om olika möjliga orsaker.

Frågor:

En råtta som har massor av rött sekret (ser ut som blod) runt ögon och nos, är kall, halvt medvetslös, vad kan den lida av (förutom Mycoplasma i kombo med CAR-bacillus och bordetella)?

Svar:

Att ställa diagnos utan att träffa råttan är nästa omöjligt men jag gör ett försök.

Råttan har vad man kallar Porfyriutsöndring, som ger den röda färgningen runt ögon och nos, detta är ett normalt protein som utsöndras av en körtel bakom ögat för att förhindra att avdunstning av fukt från ögat sker. Normalt så ser man inte någon porfyri för djuren tvättar bort det, när man ser detta kan det bero på flera saker, en överproduktion eller att dränering av tårar inte fungerar eller att råttan inte sköter sig.

Det är svårt att bedöma vilken orsaken för råttan på är, om det är en äldre råtta så finns det stor sannolikhet att hon fått en Hjärninfarkt eller liknande, man kan se det som att ena ögat är lite insjunket och hon ser ganska smal ut i huvudet, att ett öga är insjunket beror väldigt ofta på en infarkt i hjärnan. Det skulle dock också kunna vara en infektion men ofta är de då svullna runt ögonen(om det tex är SDA), eller så har de rossel. Råttor och möss får sällan feber vid infektioner utan de blir kalla så tillförsel av värme är viktigt. Om råttan inte äter och dricker måste man försöka få i dem mat ändå. Dessa små djur bör inte svälta för länge och uttorkning är ett allvarligt tillstånd som måste åtgärdas. Det är enkelt att kontrollera om råttan är uttorkad: man tar ett litet grepp om huden på skuldrorna och om huden blir stående som ett tält är djuret uttorkat, ofta kan man också se på svansen som blir fyrkantig när de är uttorkade. När djuret är så här torrt måste man tillföra vätska på annat sätt än via munnen för att det inte ska riskera en cirkulatorisk chock.

Om djuret lider eller inte är så klart svårt att se - dessa djur är bytesdjur som döljer hur dåligt de mår in i det sista då de annars riskerar att bli tagen av ett rovdjur. Därför är det extra viktigt att man försöker förstå dessa djur och inse att när vi väl ser att de är sjuka så är de verkligen sjuka. Om de sover lugnt och i långa perioder kan det tyda på att de inte har ont och lider. Om de däremot bara sover korta stunder åt gången så kan det tyda på att de har ont eller mår väldigt dåligt.

Naturligtvis ska man ta sitt djur till veterinär och har man inte pengar så kan man säkert få en räkning speciellt om man måste avliva djuret. Däremot kanske inte veterinären är beredd att sätta in en omfattande behandling om man inte har pengar. Om man kontaktar en veterinär kan man ju alltid hänvisa till vad denna sagt att man ska göra, om man däremot inte kontaktar någon så finns det risk att man blir anklagad för att inte vidtagit de åtgärder som man skulle ha gjort.

Sen kan det ju vara många andra orsaker till att en råtta blir såhär sjuk: täppta tårkanaler (då är de förståss pigga i övrigt), tumörer i hjärna, lever eller magsäck osv.

För att kunna ställa korrekt diagnos måste man ha mer information och träffa djuret och djurägaren. Och gärna obducera djuret om det måste avlivas för att bekräfta diagnos och då kunna lära sig mer och ev förhindra att fler råttor blir sjuka.


Med vänlig hälsning

Solveig

Av: Grodan

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2008-03-21 17:10 #1 av: Ninja

Toppenartikel, sånt borde våra veterinärer veta mer om

Anmäl
2013-01-03 03:34 #2 av: ellizz92

undra om de e de min har fått täppta tårkanalem

Anmäl
2013-01-04 14:34 #3 av: hus-musen

#2 Vad säger vetten? Kunde du ta en bild på råttisen?
Täppta tårkanaler i sig orsakar inte att råttan slutar äta och sover mer, så det bör vara något allvarligare.

Anmäl
2013-01-04 14:43 #4 av: ellizz92

har flera trådar om de nu, svullen i ansiktet

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.