Hälsa, skötsel och beteende

Coronavirus

2008-12-08 22:46 #0 av: Allamej

Artikel skriven av Gail Adam och publicerad i Husråttan 140


Ett coronavirus är ett virus som ingår i familjen coronaviridae.

I denna familj ingår även varianter av en annan virussläktgrupp, sk torovirus. Coronavirus är ett fylogentetiskt namn som ges en rad olika virusarter som tillhör samma släktgrupp.

Alla virus som benämns coronavirus har ett hölje som består av ett fåtal specifika proteiner. Dessa proteiner är karakteristiska för varje enskild coronavirusart och styr vilka celler viruset kan fästa till och därför infektera. Observera att ett coronavirus endast infekterar specifika celltyper i kroppen.

Inuti proteinhöljet finns virusets arvsmassa. Detta består av en enkelsträngad RNA-kedja dom innehåller all den information som behövs för att göra en kopia av viruset.

Inget coronavirus har egna gener av DNA och viruset måste därför infektera en värdcell för att få tillgång till värdcellens resurser för att kunna göra viruskopior.

Eftersom inte alla celler i kroppen har de exakta egenskaper som krävs för att framställa en kopia av ett enkelt coronavirus måste viruset alltså söka upp en specifik typ av värdcell.

SDA- Sialodacryoadentitis virusarter

SDA är kanske det vanligaste coronaviruset hos råttor. Virusets namn betyder "svullna saliv-och lymfkörtlar" och det är sådana symptom som kännetecknar en SDA infektion. Det är alltså celler i saliv-och lymfkörtlar som SDA måste infektera för att kopiera sig självt.

Infektionen förekommer ofta tillsammans med svullnad runt ett öga eller båda, men SDA behöver inte drabba ögonen. Andra symptom är de samma som för en förkylning. SDA i sig självt är oftast inte dödligt, men råttans immunförsvar blir försvagat och om råttan samtidigt redan har, eller drabbas av en bakterieinfektion kan de båda infektionerna tillsammans vara dödliga.

För våra tamråttor har fall rapporterats där råttor som redan var infekterade med Carbacillus-bakterier (CAR) hade svårt att samtidigt bekämpa en samtidig SDA infektion och dog.

 

 

Karantän

För att förhindra spridning av coronavirus är det karantän som gäller. Detta krävs eftersom man vill vara helt säker på att råttorna blivit av med virusinfektionen och att de har hunnit bygga upp sitt immunförsvar igen.

Efter att råtta 1 blivit infekterad av ett coronavirus kan det ta några dagar innan några symptom visar sig. För ett coronavirus inklusive SDA är den vanliga inkubationstiden 5-8dgr.

Från omkring dag 3 fram till omkring dag 10 kan råtta 1 infektera andra råttor med levande virus. Efter denna tid brukar råttans immunförsvar ha rensat bort viruset och råtta 1 smittar inte längre. Dock kan det ta upp till 2 månader för råttan att återhämta sig och bli helt frisk igen.

Eftersom råtta 1 kan infektera råtta 2 mellan dag 3 och dag 10 och råtta 2 i sin tur kan infektera nästa råtta krävs det längre karantäntid ju fler råttor man har.

Den karantäntid som vanligen rekommenderas för SDA/coronavirus för en mindre grupp råttor är därför 6 veckor/40dgr. Undantag är de fall där avelsarbete pågår och där unga djur finns hemma.

I motsats till "vuxna" råttor tillverkar inte unga råttor sina egna antikroppar. Istället får bebisarna antikroppar genom mjölken från mamman när de diar. Dessa antikroppar från mamman överförs sedan till rådisens blod där de kan hantera virus som släpps ut från celler där viruskopior görs.

Bebisen kan se ganska frisk ut eftersom mammans antikroppar tar hand om viruset - men mängden antikroppar kan vara otillräcklig för att rensa bort alla virus och det är först när bebisen börjar tillverka egna antikroppar man vet om några virus har undkommit mammans antikroppar eller om viruset har utrotats helt och hållet.

Av denna anledning måste karantäntiden vara längre om du har råttungar hemma - för att se till att inte eventuella virus kommer att blomma upp när mammans antikroppar är slut

Gail Adam

Husråttan 140

 

Foto: Afrejd

 

Anmäl
2008-12-08 22:49 #1 av: hus-musen

intressant!

Anmäl
2008-12-08 23:01 #2 av: dorkey

Väldigt bra och lättläst!

Anmäl
2008-12-08 23:35 #3 av: zickan

Jätte bra och tydlig artikel!. Väldigt bra att den kom upp nu efter de fall i sv.

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2008-12-20 18:46 #4 av: Serena

Men hur smittar det? Är det via luften eller direktkontakt råttor emellan, eller på annat sätt?

 

Anmäl
2008-12-20 19:08 #5 av: Nicciz

Det smittar via "luft", direkt kontakt mellan råttor och indirekt kontakt via material och ytor.

Anmäl
2008-12-20 19:15 #6 av: Serena

Så det räcker egentligen med att man har två rottor i samma rum, utan att dom rör varandra för att den ena ska kunna smitta den andra? Eller att jag hälsar på en råtta och går till en annan?

Ni får ursäkta om jag tjatar men jag vill vara helsäker på att jag förstått rätt! :)

Anmäl
2008-12-20 19:29 #7 av: Allamej

Du har det rätt

Anmäl
2009-03-15 17:38 #8 av: Ladyinred

puttar

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.