Annons:
Etikettartiklar
Läst 26209 ggr
Terato
10/2/09, 6:41 PM

Bottenströer (Gammal!)

Vilka bottenströer är lämpliga i buren?

**KUTTERSPÅN - Nej
**Vanligt kutterspån från t.ex. Ica eller djuraffären är gjort på barrträd vilket innehåller det cancerogena ämnet terpentin. Det kan alltså vara en bidragande faktor till tidig utveckling av tumörer hos råttor så därför undviker man det. Det finns också misstankar om att terpentinet retar råttornas känsliga lungor. Det är väldigt dammigt så även dammet retar råttornas nos och ögon. Som att bo i träslöjdslokalen hela dagen, i resten av sitt liv! Så därför rekommenderas inte vanligt kutterspån.

TOA-LÄTT- Enbart i Toalådan

Jag förstår faktiskt inte att så många rekomenderar Toa-lätt! Det är ju så hårt att gå på, vilket ökar risken för bumblefoot!

Okej, i bajslådorna, men inte i hela buren. Kör tidningspapper på botten då, tycker jag och  eventuellt nå gamla tygtrasor och så kör du toalätt i bajslådan.

Toa-lätt, enbart i toalådan!

KATTSAND- Enbart i Toalådan

Kattsand dammar något aldeles otroligt och är dessutom uttorkande för råttornas små tassar. I Toalådan funkar det däremot bra!

ASPSPÅN- Ja!

Aspspån är det bästa bottenströt jag har provat. Det är blåst så det dammar inte, snyggt, luktar gott och suger upp kiss bra. Aspspån är gjort på lövträd så det innehåller inte heller terpentin. Dock är det väldigt dyrt. FAST med tanke på att det är pressat och väldigt drygt kanske det trots allt inte är så dyrt? Man borde jämföra förbrukningen med en påse Alflis eller liknande och kolla!

Aspspån, ett toppenströ!

ALFLIS- Ja!

Det är hårda små flisbitar av asp eller t.ex. al. Jättebra material som inte fastnar i alla filtar och grejer. Dammar inte. suger dock inte upp lika bra som Aspspån.

Nickos Alspån, egentligen ett Alflis

CAREFRESH - Ja!

Det är mjukt och suger upp otroligt bra. Helt luktfritt, det luktar absolut inte som Toa-Lätt. Flyger inte runt som spån heller.

Den enda dåliga nyheten är att den där påsen är sjukt liten. Räcker till att fylla en burbotten bara på min 90x60-botten. Det är oförsvarbart dyrt att köra på Carefresh, helt enkelt.

Jag använder det dock i transportburarna eftersom det suger upp så bra och dessutom är så mjukt och odammigt.

Om det var lite billigare hade jag nog kört det tillsammans med aspspån, körde den kombon en sväng och det blev väldigt bra.

  • Det man alltid ska tänka på med strö är att om man har toalåda ska man aldrig ha samma material i toalådan som i resten av buren.

Älskar mina stora små vänner..

teratos.r8or.se

Annons:
[MissDiss]
10/2/09, 7:23 PM
#1

Skulle du kunna skriva upp några ställen man får tag på dessa ströer och ungefär vilka priser de går på? :)

Terato
10/2/09, 8:54 PM
#2

Ja, visst! Det här skrev jag ganska snabbt bara som en överblick. Kommer att redigera den senare.

Men oftast kan de flesta zoobutiker ta hem om man frågar!

Älskar mina stora små vänner..

teratos.r8or.se

[MissDiss]
10/2/09, 10:23 PM
#3

#2 Okej ^^

ivanhoe81
10/4/09, 10:06 PM
#4

du skriver tidningspapper istället för toalätt ska det vara dokumentstrimlat eller hur stora kan tidningspapperbitarna vara

jag har just nu inte råd att spara till både aspspån och buffert för vetrinärbesök men jag får väl ett par kg reklampapper i veckan plus att jag lätt kan få tag på gamla dagstidningar gratis, skulle det inte räcka någon gång så kan man ju blanda ut med toalätt eller något

Ladyinred
10/4/09, 10:32 PM
#5

man kan ha hela tidningar på botten och hyllor. bara man tar bort klammrarna. jag har haft en olycka och sen dess så glömmer jag det ALDRIG!

hus-musen
10/4/09, 10:39 PM
#6

#4 du kan ha hela tidningar eller köra dem i pappersstrimlaren om du vill det. Men har du tidningar så måste du städa buren var 3 dag eller nått för det stinker om du inte har råttor som kissar på toalådan oxå. Då rekommenderar jag toalätt som fungerar ypperligt här hemma, en stor säck på 55l kostar 135 kr på coop.

Qui dormit, non peccat

 


Annons:
ivanhoe81
10/4/09, 10:57 PM
#7

billigt för 55liter här kan jag köpa 10liter för 31kr 20liter har jag inte i minnet 55l för något över 190kr har alltid köpt 10liter säckar då det är billigast per kg

fiffiluren
10/4/09, 11:45 PM
#8

jag har heller aldrig sett dom där 55 lit säckarna för mindre än 175 kr, blir lika förvånad varenda gång nån säger mindre än det… Fast å andra sidan är det på djuraffärerna där jag sett dom, det kanske är billigare på coop…?

ivanhoe81
10/5/09, 1:11 AM
#9

tänk om man hade coop här inärheten om det inte är det som konsum har blivit döpt till men där har jag inte sett några sådana säckar heller jaja man får val köpa en sådan säck om man ser någon fram tills dess blir det 10 liters säckar

ivanhoe81
10/5/09, 1:30 AM
#10

kollade nyss på foderbilen

aspspån 52liter 178kr

toalätt 55liter 165kr

blir nog att spara till aspspån när det inte är så stor skillnad på priserna och mängden

sedan är ju frakten billig (enhetsfrakt)

upp till 400kr 69kr (129kr om man vill ha kvittenspapper)

400kr-900kr 19kr (89kr)

900kr och uppåt 0kr (49kr)

sedan verkar ni som är uppfödare ha någon rabatt där med

Jinaum
10/5/09, 3:05 AM
#11

Satt och diksuterade med min far lite angående terpentin. Diskuterade träpellets som är gjorda på sågspån som inte dammar. Enligt honom så kan det inte finnas detta farliga ämne kvar, för då skulle pelletsen börja brinna eller liknande pågrund av energin det blir när det pressas ihop som det blir. Vad säger ni?

En vän till mig sade att hästströ vore kanske någon. Jag har ingen aning vad hästtrö innebär om jag ska vara ärlig. Och då menade hon inte halm eller kutterspån. Funderade på att gå på expedition och undersöka vad det finns för olika hästströ och om det vore något att kanske ha i åtanke. Vad säger ni?

Ladyinred
10/5/09, 10:22 AM
#12

dom hästströ jag sett brukar vara väldigt fint spån. nästan som pulver..

teachingbirds
10/5/09, 11:59 AM
#13

#11 Det är ju ingen som säger att det är så, men att det finns en risk. Därmed är det ju bättre att inte chansa! SÅ dyrt är det faktiskt inte med aspflis/spån.

Annons:
MalinMalin
10/5/09, 12:16 PM
#14

Har man råttor så är det ju något man få ta med dyr kostnad för bottenmatrialet.

Själv lägger jag 2700 kr i månaden bara på bottenmatialet till råttorna.

//Malin

www.r8ttor.se

Föder upp högkvalitetsråttor efter importer i varianterna Rex,Dumbo,Naken,Odd eyed,Downunder,Longhair,Satin och Manx.

ivanhoe81
10/5/09, 3:34 PM
#15

#14 2700kr hur många råttor har du? Den summan är ju runt 1/5-1/4 del åt vad jag har ut i månaden innan hyran är betald, jag tycker att 3 säckar toalätt i veckan är dyrt (31kr säcken blir 93kr veckan) men så har jag bara 2 burar 1 med en ensamvarg (hane) och en med en flock på 6 hanar

MalinMalin
10/5/09, 4:10 PM
#16

Jo..jag har en del råttor och jag städar ofta.Och jag använder bara aspflis/bokflis.

//Malin

www.r8ttor.se

Föder upp högkvalitetsråttor efter importer i varianterna Rex,Dumbo,Naken,Odd eyed,Downunder,Longhair,Satin och Manx.

ivanhoe81
10/5/09, 5:24 PM
#17

oki då förstår jag, jag brukar välja mellan strö eller mat till råttorna eller mat till mig (allt behövs ju så jag brukar ta det billigaste av allt)

Terato
10/5/09, 7:37 PM
#18

Alltså, sen kan man ju använda olika ströer tillfälligt. Man kan säkert köra kutterspån en vecka utan större problem också. Det är det här att använda det under hela deras liv som i så fall kan öka risken för cancer, luftvägsproblem osv. Håll koll på råttorna. Blir se sörjiga i ögon och nos så byt ut det direkt. Vissa kan säkert påverkas direkt medan andra inte påverkas mkt alls. Det beror ju på hur mycket de är i ströt.

Samma med Toa-lätt. Det är ju ingen fara att använda det men jag anser personligen att det i längden är för hårt för de små tassarna att gå på. Men som sagt, är de inte så mycket på bottenytan så spelar ströt mindre roll. De kanske har en hög bur och mestadels håller sig på andra ställen än just burbotten.

Älskar mina stora små vänner..

teratos.r8or.se

Anvariel
10/5/09, 8:14 PM
#19

#18 Det där med Toa-Lätt beror ju också hur stor golvytan är jämfört med hyllplanen och hur mycket råttorna vistas på marken. Mina tösar är oftas på hyllplanen alternativt i sina "sovpåsar". Då funkar det antagligen bra. Det är grymt bra på att suga åt sig urin, däremot pinkar mina tösar bara på hyllplanen eller på tyg. :S *mutter*

#14 #16 Bra att man är rik, ey? :) För mig går det max en påse 10 liters ToaLätt per vecka åt mina tösar. Alltså blir det ca 150kr i månden. Funderar dock också att byta till aspflis eller bokflis för att testa hur det är. Då lär det ju stiga lite kostnadsmässigt såklart. ToaLätten är så smidig för det är så STORA bitar och de fastnar inte i mattor o.s.v. Underlättar!

Terato
10/5/09, 8:27 PM
#20

#19 Precis det jag menade! :)

Haha, jag byter aldrig i mina burar. Byter enbart i toalådorna en gång i veckan och det är rätt små lådor så ja.. En sån där vanlig Toa-Lättpåse som man köper på Ica räcker en månad för mig. En omgång strö räcker i flera månader. Men så är mina duktiga på lådan också. Och jag har iof bara tre honor än så länge. Får se hur lätt det blir sen när jag har fler att hålla ordning på hela flocken att de sköter lådan!

Älskar mina stora små vänner..

teratos.r8or.se

Annons:
hus-musen
10/5/09, 9:45 PM
#21

mina pojkar änvänder nog upp en toa-lätt påse 55 liter på 4-5 månader eller nått, men jag har en furet tower oxå så de är rejält med botten som ska täckas. och sen är jag allergisk så jag måste städa relativt ofta.

Qui dormit, non peccat

 


ivanhoe81
10/5/09, 9:47 PM
#22

lite skillnad på 3 honor och 7 hanar som jag har, har tagit 20 liter toalätt och blandat ut med lite finklippt tidningspapper (har ingen dokumentförstörare än) jag kommer inte märka någon skillnad på doft då jag inte har något luktsinne men de andra kan göra det

kanske får införskaffa toalådor och lära dem gå på de istället

Terato
10/6/09, 8:36 AM
#23

#22 Det var faktiskt ganska smart!

Ja, jag förstår inte hur alla orkar ha råttor som inte är toatränade! Har mina överallt i lägenheten och en sambo som inte är speciellt förstående mot bajskorvar. Det är ju jobb i början men man får ju igen det tusen gånger sen. :)

Älskar mina stora små vänner..

teratos.r8or.se

ivanhoe81
10/6/09, 11:33 AM
#24

har funderat på det länge men haft ganska mycket kring mig ett tag , så nu blir det att införskaffa toalådor och börja träningen för det

sådana korvar blir det överallt hemma hos mig ändå har ju små möss som springer ute ibland (la näsan på en nygjord igår som låg på min kudde mysigt)

Anvariel
10/6/09, 11:33 AM
#25

#23 Mina är av nån konstig orsak rumsrena utanför buren. Speciellt i soffan. De skulle aldrig få för sig att varken bajsa eller pinka i soffan. På golvet däremot kan det komma en korv om man inte passar sig, men väldigt sällan. Det skumme är att de inte går på låda (försökte mig på detta men de insisterade på att bära bort korvarna från lådan till ett annat hörn om jag försökte lära dem). De håller sig alltid till ett hörn dock, vilket är supersmidigt.

ivanhoe81
10/6/09, 12:01 PM
#26

min ensamråtta gör samma sak i ett och samma hörn

teachingbirds
10/6/09, 12:59 PM
#27

#19 Jag tror att det egentligen bara är engångskostnaden som stiger, eftersom iaf jag inte behöver byta aspfliset så ofta.

Annons:
ivanhoe81
10/6/09, 10:51 PM
#28

jag brukar byta allt en gång i veckan bara för att det inte ska lukta för mycket (jag vet inte när det gör det då jag saknar luktsinne)

tror att mina pojkar tyckte om ströblandningen jag gjorde idag, till mina 2 burar brukar jag ta 3 10liters säckar med toalätt nu gjorde jag en blandning med 20liter toalätt, ca 5-10liter finklippt tidningspapper (har ingen dokumentförstörare än) sedan några nävar kutterspån (ska bytas mot lövspån till nästa gång) nu var ju bottenströt mjukt och behagligt ju, första gången jag ser alla i flocken nere på botten samtidigt, de tillochmed la sig ner för att njuta, lyckad blandning med andra ord

mikeiko
10/22/09, 6:12 AM
#29

Någon som vet något om Pee Wee's bottenströ? Det är typ som ihoppressat spån i pelletsform. Tänkte använda det till toaletten, annars har jag tyg och tidningspapper på botten… men undrar just om det här bottenströet är bra till toan?

elektra1
10/22/09, 10:34 AM
#30

#29  pee wee bottenströ är till special kattlådor med galler. För när katten pinkar så smulas det sönder till spån och ramlar ner i lådan under. Kanske blir smetigt till råttorna. Vet inte, fast de pinkar ju inte så mycket.

Ladyinred
10/22/09, 1:19 PM
#31

gissar att det e du som ställde frågan på zoonen oxå. All träpellets blir till pulver när det blöts upp. Detta pulver kommer du efter en tid ha i hela huset. Det är flygit och retar luftvägarna på samma sätt som kutterspån gör. Är det stora bitar så tror jag att det är obehagligt att gå på oxå. Testa det en gång o så vad du tycker.. Börjar råttorna nysa så e de ju bara till att byta.

jag har använt eldningspellets ett par gånger. Det är ju samma ungefär. Ser snyggt ut o bitarna ligger kvar i buren för det är för tungt för att skvätta ut. Det jobbiga va att städa det. Det sitter träpulver överallt! Sen ville råttorna inte riktigt gå på det heller.

Love-
10/22/09, 2:12 PM
#32

funkar det med bokflis också`?

Besök gärna min FB:sida:http://www.facebook.com/RosaliesDesign och min hemsida http://www.rosaliessmycken.n.nu/
 Medarbetare på återbruk , trädgård och Feminism

 

  

Terato
10/22/09, 2:59 PM
#33

Bokflis borde funka hur bra som helst. Det är ju lövträ och flis så det låter som en bra kombo!

Älskar mina stora små vänner..

teratos.r8or.se

Love-
10/22/09, 4:00 PM
#34

ok för jag hörde med djuraffären här hos mig dem hade bara bokfils så tänkte jag skulle beställa av dem

Besök gärna min FB:sida:http://www.facebook.com/RosaliesDesign och min hemsida http://www.rosaliessmycken.n.nu/
 Medarbetare på återbruk , trädgård och Feminism

 

  

Annons:
Jinaum
10/22/09, 4:10 PM
#35

*fundilera* jag kom på att fundera. Aldrig haft aspflis eller något sådant här. Men jag fundera på.. Alla säger ju att det är dammfritt oavsett om det så skulle vara kutterspån som aspflis. Men är det verkligen det?

Vet ju att kutterspån dammar något förbannat men jag funderade på om asp gör det samma eller bara kanske inte i samma mängd?

mikeiko
10/22/09, 4:22 PM
#36

#31 Inte jag som ställde frågan på zoonen… :)

Ah, det låter ju inte som nån höjdare. Fick en liten påse av min syrra så jag kan ju testa den i deras toalett och se hur det blir. Men jag har toa-lätt också.

Ladyinred
10/22/09, 4:44 PM
#37

ja jag e mycket för att testa olika själv. Enda jag inte haft är flis av olika slag. Set skitsnyggt ut, men hört att det ska ha dålig upsugningsförmåga och sen skvätts det ut endel. Toalätt tycker jag är ungefär lika dåligt som valiga tidningar, luktar fort..

Spån har jag i hela lägenheten när jag använt det.

Nu kör jag på tyg, dom ligger kvar i burarna och suger upp kiss så burarna inte blir klibbiga av små rått-tassar som kladdar runt det överallt:P vissa tyger byts dagligen, på tex sovplatserna, annat ca var fjärde dag.

Terato
10/22/09, 6:16 PM
#38

#35 Hmm.. Vem är "alla"?

Kutterspån dammar. Aspspån dammar inte eftersom det är blåst på damm t.ex. Och flis dammar inte heller, är min erfarenhet.

Älskar mina stora små vänner..

teratos.r8or.se

Jinaum
10/22/09, 7:41 PM
#39

#38 alla dom jag frågat. Och de flesta jag läst om. Så man säger väl.. hm.. marioteten säger så.

Jo men funderade på det ändå. Jag mennar kutterspån står ju att dom är blåsta på damm. Men var nog mest funderingen på aspspån och allt vad det heter om det är träslaget som gör att de inte dammar eller att det faktiskt är seriösa försäljare. Har nämligen inte provat på aspspån för jag misstänkte att den nog skulle klia i min näsa precis som kutterspån gör.

mikeiko
10/22/09, 10:51 PM
#40

Marioteten! Sötaste felstavningen nånsin! ^-^ *tänker på jättejättejättemånga super mario*

ivanhoe81
10/22/09, 11:31 PM
#41

kan säga att sedan jag gjorde blandningen med toalätt, tidningspapper och spån så har det blivit bättre lukt i min lägenhet (enligt en som har ett starkt luktsinne) så jag kommer fortsätta med den blandningen, sedan ville ju råttorna lägga sig och sova direkt på bottenströt med (förut vistades de aldrig på botten, nu ligger de och sover där med ju)

men vet någon vad "sjöbogårdens burströ" innehåller för träslag, har letat efter info om det märket ganska länge nu (det ströt som säljs på öb för 11kr för 14liter)

Annons:
Ladyinred
10/23/09, 12:34 AM
#42

#40 asgarv, du har förgyllt min kväll…

Terato
10/23/09, 8:25 AM
#43

#39 Jaha, oj. Men jag känner inte alls igen det. Säker på att du inte har missuppfattat? Eller så missförstår jag dig! :P

Sen tror jag att det är bättre att köpa ett kutterspån som är blåst än ett som inte är, om man nu vill använda kutterspån trots allt. Är skarpt skeptisk till att det är träslaget i sig som gör att det dammar!

#40 Haha, ja och ALLA super mario har bestämt samma åsikt om spån! :P

#41 Jag gillar också att blanda ströer. Alflis och Aspspån är en bra kombo. Fliset lägger sig överst och håller spånet på plats medan spånet står för den fina uppsugningsförmågan.

Älskar mina stora små vänner..

teratos.r8or.se

Ruska
10/23/09, 11:09 AM
Terato
10/23/09, 5:22 PM
#45

Väldigt intressant artikel!

Och det är också viktigt att tänka själv. ALLTID! Det går så mycket myter inom djurvärlden och det kan ibland vara svårt att sålla bland all info. Det är därför jag i min artikel varit noga med att skriva att t.ex. terpentin kan vara en bidragande faktor till tidig utveckling av tumörer hos råttor. Det är däerför det inte rekommenderas. För att det kan påverka.  Men o anra sidan kan för stort intag av t.x. baljväxter också påverka.. Frågan är var man drar gränsen. Därför är det viktigt att man beskriver att så här gör jag och detta är min slutsats.

Jag tycker inte heller att nån kan hålla på och hoppa på en person för att denne använder t.ex. kutterspån. Man måste respektera varandras djurhållning(så länge man inte direkt missköter djuren då). Men det är faktiskt så att alla har olika erfarenheter och upplevelser av olika saker. Sen är det alltid nyttigt att diskutera. man kan ju ändra sig..

Nu tar ju inte Eva upp just terpentinfrågan men den är ju otroligt omstridd. Jag är själv skeptisk eftersom jag hört av en miljöinpektör att terpentin är ett flyktigt ämne och alltså borde lämna spånet innan det hinner påverka råttisarna. Men vad vet jag.. Har ju inte direkt doktorerat i ämnet. Hur som helst så är jag mest skeptisk till ströer som dammar eller är hårt för fötterna. Så jag kör så här. Så får folk tänka själva och göra sin egen "riskbedömning" av just sitt strö.

Just när det gäller Ceder så är det jättekonstigt för det står på förpackningen att det är jättehälsosamt. En massa olika intryck får man och vilket ska man följa? Assvårt, verkligen. Men jag har tagit aspspånet och alfliset till mitt hjärta(och har toa-lätt i lådorna) och kommer att använda det tills något dyker upp som talar emot det. :)

Älskar mina stora små vänner..

teratos.r8or.se

Jinaum
10/23/09, 6:00 PM
#46

#43 syftade på om aspspån dammade lika mycket som kutterspån. På nästan alla kutterspåns påsar står det ju att de är blåst på damm men det är det ju inte. Funderade om det var samma sak med aspspånet?

Jinaum
10/23/09, 6:01 PM
#47

och jag kan inte påstå att jag tycker det är särskilt kul heller att ni gör er roliga på min felstavning :/

Anvariel
10/23/09, 6:49 PM
#48

#45 Bra sagt. Vi har ju diskuterat detta tidigare. :) Jo, men visst är det så att det finns massor med myter. Och sen vill jag också påstå att det är stor skillnad på spån och spån, även fast det är samma träslag. Tänk nu t.ex. på om vissa spån kommer från träd som har legat och halvruttnade någonstans, sen torkats, sen hyvlats till spån… Jämför detta med någon mer icke-mögel/icke-ruttnande process. Bara sådangt saker. Jag är tveksam till kutterspån men det är främst p.g.a. dammet. Toa-Lätt som jag använder dammar ju verkligen minimalt. Dessutom vill jag inte ha småfördelat bottenströ för att det enklare sprids runt i lägenheten då. Jag har tillräckligt mycket ToaLätt på vardagsrumsgolvet som det är. :)

Cederträ har jag väldigt svårt att klassa som hälsosamt efter att ha sett otaliga vetenskapliga studier som klart visar att ångorna av detta träslag ger stora problem även för människor. Men huruvida cederträd i USA skiljer sig från cedersträd här i Europa, det har jag ingen aning om. När det sedan gäller alla andra träslag, tja, det är jag mer tveksam till. Inom forskningen är det som sagt ofta cederträ som nämns.

Annons:
Terato
10/23/09, 10:22 PM
#49

#46 Jaha, ja du, en bra fråga där.. Jag upplever inte alls aspspån lika dammigt som kutterspån. Men jag ahr hört att blåst kutterspån inte heller känns dammigt.

Oj, det var nog inte meningen att narra dig för felstavningen! Det var nog mest på skoj. :)

#48 Ja, vad vet man.. Och det är också det som är problemet..

Älskar mina stora små vänner..

teratos.r8or.se

Verra
11/1/09, 4:49 PM
#50

Du skriver att du tycker toalätt är hårt, vad är då al/asp flis?! :)

Jag använder toalätt till mina djur, och jag tycker det är det bästa.
Och att toalätt är hårt stämmer inte riktigt, alltså ibland när de stora säckarna har varit slut så har jag fått köpa mindre påsar, då kan jag tycka att det är hårdare. Men det i säck är mjukare, lite mer lent eller vad man ska säga.
På coop här i Nynäshamn så har dem inte säckarna inne normalt, men dem köper hem åt mig, 5 säckar åt gången och jag betalar 500:- för det.

Alla typer av spån jag testat har varit dammiga tycker jag. Jag har testat ströerna själv, sätter näsan riktigt nära och tar ett djupt andetag. Kutterspån är hemskt att göra så med!! Alspånet nös jag också rätt bra av men det luktar inte alls lika starkt som kutterspånet. Tänk att vara liten och behöva bo i spånet hela tiden, då skulle jag nog också få luftvägsproblem ;)

Tidningspapper är fenomenalt, förutom att man får städa ganska ofta. Jag brukar ha en hel tidning i botten och sedan river jag ett par och lägger över. Dock brukar jag vädra dem om trycksvärtan är för färsk. Annars luktar det väldigt starkt och färgar av sig på råttorna.

Halm, använder jag faktiskt. Råttorna älskar att bädda med det! Jag brukar Steka det i ugnen för att slippa löss och annan ohyra…

Terato
11/1/09, 7:52 PM
#51

Sant! Men jag upplever toa-lätt som hårdare.

Jag tycker det är väldigt varierande kvalitet på Toa-lätt!

Oj, tidningspapper har jag helt glömt bort att skriva. Ska ta med det när jag orkar. Tyg och sånt kan man ju också använda.

Älskar mina stora små vänner..

teratos.r8or.se

Digitalis
11/1/09, 10:20 PM
#52

SVEMUS  (Svenska Musklubben) och SMF (Svenska Marsvinsföreningen) hade utställning i Kallhäll idag och foderbud.se var där och visade upp sig. Jag köpte en säck av deras lövträspån. Jättestort fint kutter som inte dammar. Mössen kan gömma sig och det prasslar härligt i buren. Hur det blir med lukt och så kan jag inte svara på än. Det är nog rätt drygt eftersom kuttret är så stort och luftigt. Kan vara trevligt att blanda med flis och/eller toa-lätt också.

//frida

DieselOFestis
1/13/10, 3:41 PM
#53

Jag har testat det mesta i bottenströ väg. Och det som våra töser gillar absolut bäst är strimlat tidningspapper, visst, det krävs att man städar lite oftare, men jag tycker utan problem att det är värt det när jag ser hur bra töserna trivs.

Dessutom så sprätter det inte lika mycket som ströer när rådisarna vill gräva.

EDIT: Satt och funderade på kutterspåns frågan. Eller spån i största allmänhet.

En tanke om man vill använda spån men tycker att det dammar är att ta ett finmaskigt nät och en balja av lämplig storlek (varför inte ett badkar?) Lägg spånet i botten och nätet över, nätet får dock inte vara så finmaskigt att det inte släpper igenom dammet.

När detta är gjort så spolar du vatten över, gärna med ett duschmunstycke eller liknande. På så sätt så -BÖR- dammet flyta upp till ytan tillsammans med eventuel terpentin. Detta går sen att skopa bort med en hink eller dylikt.

Torka spånet och voila! Ditt eget damm- och terpentinfria spån.

Men som sagt, detta bygger på egenhändiga gissningar och är, enligt mig, alldeles för drygt för att jag ska orka göra det.

Zolah
4/16/11, 5:48 PM
#54

Alltså, vad jag läst så är bumblefoot  en sjukdom som inte uppstår pga hur hårt bottenmaterialet är. - vad stämmer igentligen? tror detta rent av stog i den där ' råttsjuke hemsidan'- eller vad jag ska kalla den

hus-musen
4/16/11, 7:18 PM
#55

#54 klumpfot kan uppstå av felaktig slitställning, så jo det kan uppstå av felaktigt bottenmaterial. Människor kan oxå få klumpfot av samma anledningar. Men det behöver inte uppstå av för hårt bottenmaterial, dvs att de bör inte få det oavsett om de springer på gräsmatta eller betonggolv. Vasst underlag däremot kan orsaka skador eller om det är som galler osv. En del råttor har känsligare fötter än andra.

Qui dormit, non peccat

 


Annons:
Zolah
4/16/11, 9:00 PM
#56

#55 nu förstår jag inte, det låter som du säger att dom kan få det, men ändå inte X_X

Jag kan inte hitta hemsidan jag läste detta på, men jag vet att det är mycket omstridat ämne, nu kan det vara att jag umgåtts med för mycket amerikaner som bråkats. Men dom menar på att det är nåt som redan finns i råttan som sedan bryter lös, oavsett om det skulle vara fjäder fjun dom sprang på eller gallerbotten ( Som är mycket poppis att använda ).

Kan inte dubbelkolla infon där jag tror jag läste det, eftersom jag glömt hemsidan :c men det ska vara den där jätte poppis sidan som visar alla möjliga åkommor för just råttor >_< * kommer rök ur öronen av överansträngning *

hus-musen
4/16/11, 9:19 PM
#57

#56 Näe, de är bara att kolla på alla andra djur, fåglar, minkar mm sånna som hålls på gallerbotten. Deras fötter är inte normala, utan klumpfötter eller skadade på andra vis. Så nej jag köper inte att det skulle vara något som ligger latent i råttan sen födsel. Visserligen finns det medfödda sjukdommar och missbildningar oxå, men då hoppas jag verkligen att ingen avlar på det för det är rent djurplågeri i mina ögon.

Ja jag ser att det är lite virrigt skrivet, skyller på att jag inte ätit middag än^^ Det jag menade var att det spelar ingen större roll så länge underlaget är slätt, inte vasst eller är galler, själva mjukheten är inte det som bestämmer om man får klumpfot eller inte. Visserligen är det mycket skönare att gå på mjuka golv och hårda golv kan försämra skador. Jag har sj en pojke med klumpfot, han får gå på rena dammfria golv, och har fleecefiltar där han vill ha dem. Hade jag satt honom på galler så hade han först och främst fått väldigt ont, sen hade han belastat fötterna fel och därigenom skadat dem ännu mera.

Qui dormit, non peccat

 


Mische
4/16/11, 9:22 PM
#58

Jag använder hampa strö vilket jag älskar.. Råttorna älskar att gräva runt det i buren och skvätta utanför. Det dammar inte och är grymt snyggt och enligt mig även grymt billigt.. En stor pressade bal går på 150:- och känns som en bal håller i all evighet..

MoaL
4/16/11, 10:56 PM
#59

Zolah, är det Ratguide du menar? :)

Jag tror att bumblefoot är ett resultat av många olika faktorer. En mjuk och ren omgivning lär ge betydligt mindre risk för bumblefoot än en omgivning med hårt bottenmaterial/hyllor/galler/whatever, samt även hur hygienisk omgivningen är. En råtta som gärna ligger på hårda plasthyllor som de kanske har kissat på, lär lättare få bumblefoot med tanke på att det dels är hårt = typ liggsår, dels nedkissat = ammoniak som fräter, samt bakterier från smutsen som samlas på hyllan och i kiss och avföring = infektion/inflammation. Dessutom lär exempelvis råttans vikt och ytterligare faktorer spela in. Jag tror absolut inte att det är något som ligger latent i generna.

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Lilith
4/16/11, 11:21 PM
#60

#58
Jag har varit sugen på att prova hampaströ, vart har du köpt ditt?

Mad73
4/17/11, 12:06 AM
#61

Hampaströ köper man på granngården kostar 147.- för 18kg som
motsvarar ca 100liter betydligt billigare än alspån.

Mello
4/20/11, 7:08 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#62

Tänkte bara fråga lite allmänt om detta strö/bomaterial. Har aldrig hört någon uttala sig varken bra eller dåligt om det. Har sett att många använder det i USA och har även sett det på "mitt" zoo. Finns i blå och rosa också.

Annons:
MoaL
4/20/11, 7:14 PM
#63

#62 Jag har aldrig sett det tidigare. Vad heter det, och vad är det för något? :)

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Mello
4/20/11, 7:18 PM
#64

#63 Carefresh heter det och ser ut som ihopknögglat papper i olika färger. Ska tydligen lukta gott också. Mer vet jag inte :/ Har aldrig testat det sälv. :)

MoaL
4/20/11, 7:28 PM
#65

Det verkar inte vara något farligt, men jag har inte hunnit läsa särskilt mycket ännu. Här är sidan i alla fall. Glad

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Mello
4/20/11, 7:40 PM
#66

Låter bra där, men det handlar ju mycket om att sälja och bre på lite så att det låter bra. Tänkte om någon har testat eller hört någonting om det. Det kanske är farligt om råttorna skulle få för sig att tugga på materialet osv. :)

hus-musen
4/20/11, 7:44 PM
#67

Verkar vara färgat papper, så de borde inte vara farligt. Men lukta på det, om de luktar parfymerat eller nått så skulle jag inte ha använt det iaf.

Qui dormit, non peccat

 


Mello
4/20/11, 7:49 PM
#68

Tror inte att det går att lukta på det eftersom det ligger i en förpackning. Men det kanske luktar igenom(?)

Terato
4/22/11, 11:33 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#69

CAREFRESH - Ja!

Det är mjukt och suger upp otroligt bra. Helt luktfritt, det luktar absolut inte som Toa-Lätt. Flyger inte runt som spån heller.

Den enda dåliga nyheten är att den där påsen är sjukt liten. Räcker till att fylla en burbotten bara på min 90x60-botten. Det är oförsvarbart dyrt att köra på Carefresh, helt enkelt.

Jag använder det dock i transportburarna eftersom det suger upp så bra och dessutom är så mjukt och odammigt.

Om det var lite billigare hade jag nog kört det tillsammans med aspspån, körde den kombon en sväng och det blev väldigt bra.

(Moderatorerna får gärna stoppa in ovanstående i artikeln om ni vill!) :)

Älskar mina stora små vänner..

teratos.r8or.se

Annons:
Mello
4/22/11, 11:39 AM
#70

Men då kanske man kan använda Carefresh som bäddmaterial? Eftersom det suger upp så bra tänkte jag :)

mikeiko
4/23/11, 11:43 AM
#71

#69 done and done :)

Terato
4/25/11, 2:37 PM
#72

#70: Ja, men vilken bra idé!

#71: Tack! :D

Älskar mina stora små vänner..

teratos.r8or.se

HeroRat
5/15/11, 9:11 PM
#73

Jag kollade på foderbilen.se och hittade ett strö som heter All Pet Pine,någon som vet om det är bra eller dåligt?:)

Det står att den tar bort dålig lukt helt och är helt dammfritt.

hus-musen
5/15/11, 9:21 PM
#74

pine är ju tall så jag skulle inte använda det.

Qui dormit, non peccat

 


MoaL
5/16/11, 2:07 AM
#75

All Pet Pine dammar visst. Nackdelen är dessutom att så fort det blir fuktigt så faller det sönder till ett damm/pulver, så det bör helst undvikas. :) Jag avrekommenderar det i alla fall i min bottenmaterial-artikel på degus.

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Terato
5/19/11, 4:29 PM
#76

Tänkte uppdatera att jag läst på vissa amerikanska sajter att man misstänkt allergi för CARE-FRESH hos vissa råttor.

Tänkte bara nämna det så kan den nyfikne söka information om saken!

Älskar mina stora små vänner..

teratos.r8or.se

Annons:
Linta
5/25/11, 10:55 AM
#77

Är det någon som har provat torv? Det brukar rekomenderas till hosthästar och kan se dammigt ut, men det är så pass stort damm att det inte tar sig ner i luftvägarna på hästar och människor.

hus-musen
5/25/11, 11:15 AM
#78

##77 Jag gillar inte torv, tycker att det ser för skräpigt ut och är dammigt. Men jag vet att det finns de som har torv.

Qui dormit, non peccat

 


Terato
5/29/11, 5:15 PM
#79

Linta, jag vet musfolk som har använt torv och gillar det. Vet dock andra som säger att det är väldigt skräpigt! :P

Men prova det, du och uppdatera, tycker jag! :)

Älskar mina stora små vänner..

teratos.r8or.se

[Alenzi]
5/29/11, 5:41 PM
#80

Min sambo/tillfällige särbo, som sitter råttvakt nu ett tag medan jag gör klart mina åtaganden här i Danmark, använder STL-strö till våra råttor.. Han tycker det funkar utmärkt; är drygt, välabsorberande och billigt. Finns på Granngården, en stor säck kostar runt 50 kr.

Otario
12/9/11, 1:12 AM
#81

#80 Det funderar jag på att köpa till mina råttor när jag får hem dem :) Får man 10 kg för ca 50:- eller var det mer i säcken?

/ Emma

Wand
12/9/11, 1:45 AM
#82

STL-ströet är jättebra och drar inte åt sig urinlukt och annat. Det kan dock lukta pappersfabrik när det är blött, men vad väntar man sig liksom. 

Suger upp bra och är väldigt drygt. Har en påse här hemma och har ungefär en fjärdedel kvar i den. Den har räckt till att städa 5 av mina hamster- och musburar i olika omgångar.

Det verkliga livet existerar i fantasin. Did I mention demons?

sarakaka
12/11/11, 2:24 PM
#83

Det är inget strö utan mer ett bottenunderlag, men jag tycker att du bör ha med BORRIS dörrmatta ändå! Glad

* De är billiga! Kostar endast 4 kr/st på IKEA. Säljs dock enbart i varuhusen.

* De suger upp kiss bra! Om de inte är så kissiga, att de bör bytas ut till nya eller tvättade dörrmattor, kan man dammsuga dem.

* De är mjuka för råttan att gå på och förhindrar bumblefoot.

* De kan klippas till den form som passar. De är enkla att klippa i med en bra sax eller om man tvättat dörrmattan innan.

Annons:
Wand
12/11/11, 2:28 PM
#84

#83 Men gud vad smart! 4 kronor är ju ingenting. Förvånad Köper man 20 sådana så är det ändå bara 80 kronor som gått åt, och då har man så man kan tvätta och återanvända och städa i bra många omgångar… Cool

Det verkliga livet existerar i fantasin. Did I mention demons?

MoaL
12/11/11, 2:45 PM
#85

Mina råttor smular sönder allt vad mattor heter. :(

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

sarakaka
12/11/11, 8:52 PM
#86

#84 Ja! :D

#85 Förut gjorde inte mina råttor det. Men sen jag skaffade tre råttor till är det ett av busfröna som gnager dörrmatta på natten…. Men jag bara samlar ihop småbitarna och lägger en ny bit över hålet. :) De äter inte mattan utan bara gnager bort bitar och slänger iväg överallt typ. xD

sarakaka
12/11/11, 8:53 PM
#87

Och observera att dörrmatta fungerar bäst när råttorna är toatränade. Men det går annars också såklart. Man kan skaka av bajspluttarna i en soppåse eller något. x)

MoaL
12/12/11, 4:57 PM
#88

#86 Mina gnager sönder och ruggar upp mattorna så att trådarna håller ihop alla små gummibitar och blir ett perfekt och mysigt bäddmaterial. ;)

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

sarakaka
12/13/11, 12:21 AM
#89

#87 OMG exakt sådär gör min/mina med! :O

MoaL
12/13/11, 1:35 AM
#90

#89 Haha! :D Små marodörer är vad de är. ^^

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Annons:
sarakaka
12/13/11, 12:30 PM
#91

#90 Haha, ja! Jag brukar alltid säga att de är så klåfingriga xD
Ingenting kan de låta vara, de ska pilla på verkligen allt xD Om man lägger något, fullkomligt ointressant egentligen, framför dem så måste de undersöka, och de ska vara överallt de inte får vara xD

Ilya
4/9/12, 3:02 PM
#92

Varför rekommenderas tidningspapper? Det är ju starka tryckfärger på som borde vara giftigt för djuren?

Eller misstar jag mig?


hus-musen
4/9/12, 3:37 PM
#93

#92 Nix, trycksvärta är inte giftigt idag, det har dock varit det för många år sedan.

Qui dormit, non peccat

 


[brizingir]
5/16/12, 5:04 PM
#94

Så om man lär dem gå på lådan (där man kör toa-lätt eller kattsand??) så kan man i pricip använda vad som helst av ovanstående strö?? Har problem med dofter… :(

hus-musen
5/16/12, 5:08 PM
#95

#94 Ja alltså helt luktfria blir nog djur aldrig, men man kan få dem väldigt luktfria genom att toaträna dem.

Qui dormit, non peccat

 


[brizingir]
5/16/12, 5:16 PM
#96

Nej det håller jag om - att djur aldrig blir doftfria men man kan göra så mycket som möjligt för att minska. 

Svårt att få folk att ändra åsikter om råttor när det stinker om dem. ;-)

tove.mcgrath
7/5/12, 4:39 PM
#97

jag vill inte ha kattsand i min toalåda och de säljer inte toa-lätt där jag bor. det finns ett kattströ som ser ut som vita små stenar, hitta liknande för smådjur. kan jag trsta det för katter?? :/ just skaffat min/mina första råttor så är osäker :/ vet tyvärr inte vad det heter. har bara tänkt ha det i toaletten.

men här är en länk till det för smådjur:http://www.zoomarknad.se/product-view.asp?catid=5700&prodid=11968&ref=%2Fproduct%2Ddlist%2Easp%3Fcatid%3D5700

Annons:
ceccie
7/14/12, 11:32 PM
#98

#97# är det en blå påse med vit katt på? . Har det till mina katter

Chokladbiten
8/5/12, 8:13 AM
#99

#37 Vad är det för tyger du använder?

iluvkottar
11/10/12, 3:37 PM
#100

Kolla vad jah hittade på youtube! http://www.youtube.com/watch?v=MODxfJqD7M4

darkness
11/10/12, 6:41 PM
#101

tänkte på det där med hästspån. finns ju maaassa olika material..

Vi köper något från lantmännen (granngården) som vi hade till både kaninerna och råttorna men jag slutade med det till råttorna dels för att det blev damm i burbottnen när man städat och sen att de kliar så in i norden på mina händer utav det x<  dock har de inte haft problem med andning eller så tidigare.

Väldigt billigt. en stor bal är det och räcker väääldigt länge och billigt (:

Har det mest när BORRIS-mattorna är slut och inte kunnat ta mig till IKEA.

Vet bara att det är genomskinlig plast runt balen med röda hästar och någon text. Försöker hitta en bild men svårt när man inte vet namnet Obestämd

Sen kan jag säga att den tar stor plats så vi har våran ute på altan (bor i villa) Så de som bor i lägenhet kanske har lite svårare att hitta plats till den

// Stephanie och hårbollarna Oskyldig

Andreas86
4/16/13, 3:29 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#102

Jag använde kutterspån nu första veckan men märkt att det dammar en del och att mina små tjejer inte gillar det, kör just nu på Toa-lätt.

Jag har läst runt väldigt mycket och är blandad uppfattning och inga konkreta svar utan mer disskutioner och en massa olika uppfattningar, skulle det vara farligt ( då menar jag mer på klumpfot) att köra tex Toa-lätt som bottenmaterial för länge?

Finns det någon här som använder sig utan Toa-lätt som bottenmaterial som gjort det ett tag och kan ge några kommentarer om det

luktar det mycket? hur ofta behöver du byta och i sånna fall byter du allt eller bara lite? sen hur det luktar om dom är toa tränade och om dom inte är det.

Tänkte även kolla jag har Furet Tower och jag hade tänkt att hänga upp saker osv i gallret med stripes och har sett vissa använda det med, det jag fundera lite på kommer inte råttorna att gnaga sönder dom eller är det så att dom låter dom vara?

(Obsaverar vissa felstavningar då jag har dyslexi, så hoppas slippa tråkiga personer som försöker vara rolig på ens bekostnad)

Sara FE
4/16/13, 8:25 AM
#103

#102 Personligen skulle jag inte vilja använda Toalätt till hela bottnen (använder det bara i toalådorna), tror inte att det känns så bekvämt att gå på, även om det inte orsakar bumblefoot. Jag vet inte om några bumblefootfall har tillkommit på grund av Toalätt på bottnen, det får andra svara på. Tidningspapper funkar utmärkt för många. Själv misstänker jag att trycksvärtan på tidningen jag får tag i mest retar luftrören på en/ett par av tjejerna, så nu ska jag prova andra underlag istället (hampaströ, aspspån och alspån). Funkar inte det ska jag prova Borrismattor igen.

Har du svårt att få tag på strö kan jag tipsa om Animail. Mycket bra priser, och de levererar fraktfritt över hela Sverige om man kommer upp i över 500:-. Använder alltid dem. :)

Apootie
4/16/13, 10:44 AM
#104

Vart kan man köpa care fresh? Skulle vilja ha det i transportburen blandat med fleecebitar…

Annons:
Zakaraa
4/16/13, 11:33 AM
#105

#104 kolla med din djuraffär, har de inte så kolla om de kan ta hem.

med vänliga hälsningar Zakaraa
(länk:) Zakaraa's Råttuppfödning

Apootie
4/16/13, 6:29 PM
#106

#105 Okej, tack! Tänkte ifall det bara fanns på något särskilt ställe. Bor i Göteborg, så det finns ju många djuraffärer att kolla med 🙂

Zakaraa
4/16/13, 7:59 PM
#107

#106 nej det borde vara som med de flesta spånsorter att så länge man har den leverantören kan de ta hem det :)

med vänliga hälsningar Zakaraa
(länk:) Zakaraa's Råttuppfödning

Apootie
4/16/13, 8:41 PM
#108

#106 Då ska jag kolla med någon djuraffär då 🙂

Calypso & Nike
2/1/14, 2:45 AM
#109

Kan man ha typ trasmattor i burbotten i buren om man inte har tillgång till att åka till Ikea ofta?

Behandla andra som du själv vill bli behandlad

Zakaraa
2/1/14, 8:13 AM
#110

#109 jag hade inte haft det. Trasmattor har trådar som råttorna kan fastna i och vid panik kan de skada sig illa. Det är ett va skälen till att man även avråder handdukar :)

Men om du åker till IKEA så köp upp ett lager, de kostar 4kr/st så köp en 10st i alla fall så har du att byta ut medan de andra tvättas :)

med vänliga hälsningar Zakaraa
(länk:) Zakaraa's Råttuppfödning

porche91
2/1/14, 12:05 PM
Annons:
porche91
2/1/14, 12:05 PM
Calypso & Nike
2/1/14, 4:09 PM
#113

#110 Du menar fransarna på mattan? Man kan väl alltid klippa bort dem annars.

Behandla andra som du själv vill bli behandlad

Zakaraa
2/1/14, 5:01 PM
#114

#113 Nej inte fransarna utan själva vävningen. Det är ju inte kompakt utan det finns ju trådar de kan fastna i, i själva mattan. Precis som en handduks trådar/ögglor

med vänliga hälsningar Zakaraa
(länk:) Zakaraa's Råttuppfödning

Calypso & Nike
2/1/14, 6:38 PM
#115

Ok. Måste komma på något jag kan ha som bottenströ i översta delen i en rsd. Köper jag borrismattor får man ju ta typ 5 st och några delar får man klippa till för hålet ner till bottenvåningen.

Behandla andra som du själv vill bli behandlad

Zakaraa
2/1/14, 6:52 PM
#116

#115 Jag tror det gick åt 4 totalt för mig när jag hade en RS :)

med vänliga hälsningar Zakaraa
(länk:) Zakaraa's Råttuppfödning

Calypso & Nike
2/1/14, 9:38 PM
#117

Har du nån gammal bild på hur du hade det i den då med borrismattorna på övre våningen?

Behandla andra som du själv vill bli behandlad

Zakaraa
2/1/14, 9:45 PM
#118

#117 Tyvärr inte

med vänliga hälsningar Zakaraa
(länk:) Zakaraa's Råttuppfödning

Annons:
Calypso & Nike
2/1/14, 9:54 PM
#119

Ah ok. Dessa hittade jag nu på rustas hemsida. http://rusta.se/dorrmatta-prick-rod-50x80cm-p45401571.aspx Var ju inte så dyr heller :)

Behandla andra som du själv vill bli behandlad

Oblivion
4/2/14, 9:03 PM
#120

Vet inte varför men många på nätet har sagt att Carefresh är dammigt och kan ha vissa små parasiter i sig. Många av dem rekommenderar det inte men säger att om man ska ha det så får man kyla ner det ett tag för att döda parasiterna.

Vet inte om det är sant! När jag läser här så brukar det vara så positiva kommentarer och sånt om det och jag vill gärna testa det men tror inte att jag har råd att köpa bara för att slänga (om det nu skulle vara så att det är ett dåligt bottenmaterial). Men som sagt, är det sant att det är helt säkert, till och med de färgade sorterna och den så kallade Carefresh "konfetti" sorten?

miahak
4/2/14, 10:41 PM
#121

#120 Har alltid använt "Carefresh natural", och hittills inga problem - tvärtom. Mina råttor verkar älska det (inga parasiter eller ngt i det som jag har haft hittills), och det suger upp bra (och håller lukten borta) - dock kanske inte så mirakulöst som vissa tror. Dyrt e det ju oxå, men jag tycker det är värt det 🙂.

Oblivion
4/2/14, 11:20 PM
#122

#121 
Kul att höra! Då kanske jag också ska testa CareFresh då. Men jag är fortfarande osäker om de färgade typerna är bra.

Pizzan
8/27/14, 2:56 AM
#123

Kan ha missat att någon har nämnt det i något inläggen här, inte så konstigt då här är 122 inlägg (123 med mig :P) men ögna igenom det mesta.

Iaf har jag läst i en annan tråd och även sökt lite själv på andra sidor om att Hampaströ ska också vara ett bra alternativ som bottenströ.

Dammar inte och har bra sugförmåga.  Hittade även två sidor som säljer detta, http://hampaprodukter.se/wp/?page_id=33 

http://www.gnagarboden.se/stro-ho-halm/hampastro-20l 
Läste också här på RiF att det ska finnas på Granngården.

Kanske är något att lägga till i listan? Funderar själv starkt på att inhandla detta =)

Det är även en bra investering för miljöns skull.

Peace be with you.

Kvigan
8/4/15, 11:06 PM
#124

Hur är det med Granngårdens Lättströ?  Jag hade det till en guldhamster och tyckte att det var bra. Damm- & luktfritt. Vad tycker ni om det om ni provat det? Jag är sugen på att skaffa mig ett par rådisar :)

👆 Djurnörd

Zakaraa
8/4/15, 11:27 PM
#125

#124 Granngårdens Lättströ (av Hampa) är ett spån gjort av hampa (som även namnet på förpackningen talar om) och det är absolut det bästa jag hittat till råttor.

Just Granngårdens har folk haft problem med, dåligt spån helt enkelt men jag har själv aldrig råkat ut för dåligt spån. Har hittills köpt runt en 6-7 balar totalt skulle jag gissa på. Använder till både marsvin och alla råttorna.

med vänliga hälsningar Zakaraa
(länk:) Zakaraa's Råttuppfödning

Annons:
Kvigan
8/4/15, 11:48 PM
#126

#125 Åh vad härligt att höra att du gillar det! Då kan jag alltså köra på det när/om jag skaffar råttor. 

Jag har inte heller haft problem med varken foder eller ströer från granngården. Har ju höns och så med så det blir några shoppingturer dit ;) Till hönsen har jag ju vanligt kutterspån och det har jag aldrig klagat på. Har det varit någon bal som varit lite uppriven i plasten så är det alltid tejpat osv, så i min butik ser de till att det är som det ska. 

När jag köpte lättströ till den lille lurven så var det alltid lika fint strö i balen med. 🙂

👆 Djurnörd

Alwyn
8/5/15, 7:09 PM
#127

Vill lägga in lite info jag hittat som gäller detta ämne:

Besvarades avLena Ståhl (efter att ha konsulterat veterinär)

onsdag, 16 april, 2008 - 12:25

FrågaHej! Jag är elev på Värmdö Gymnasium. Jag håller på med ett skolarbete om terpentin i kutterspån och skulle behöva hjälp med att få några frågor besvarade. Jag hoppas det går bra. - Hur stor halt av terpetin finns det i vanligt kutterspån, som användes som strömedel? - Skulle den halten av terpetin kunna vara skadligt för djur? Tacksam för svar Mvh Anna Ekberg

SvarFörst ett förtydligande: Vi kallar ämnen som härrör från barrträdens kåda för terpener, inte för terpentin då terpentin är ett produkt som man använder för att skydda tradytor och dyl och visserligen innehåller terpener men också tex lösningsmedel som ju inte spån innehåller. Terpenhalten skiljer mellan olika barrträdssorter, och det är också skillnad på om trädet är ungt eller gammalt samt om den var sjuk på något sätt när den fälldes (högre terpenhalt). Lövträd däremot bildar ingen kåda och har därmed inga terpener.(men deras spån har rätt dålig uppsugningsförmåga för vätska). Ofta används endast spån från lövträd till gnagare för att undvika att utsätta dem för terpener som kan ge förändringar i luftvägarna och även utlösa allergi. Allergi är ovanligt hos djuren, men de människor som hanterar spånet drabbas oftare. Så som svar på frågan om det kan vara skadlig kan man klart säga ja. Eftersom gnagare i regel inte blir jättegamla hinner terpenerna dock inte göra så stor skada. Det är nog värre om de har en bur som rengörs dåligt och som jämnt har höga halter av ammoniak, vilket ju också retar lungorna. Säkraste siffrorna på terpenhalter i kutterspån kan du antagligen få från tillverkaren/försäljaren.

Källa: http://skogssverige.se/hur-stor-halt-av-terpetin-finns-det-i-vanligt-kutterspan-som-anvandes-som-stromedel-skulle-den

Alwyn
8/5/15, 7:36 PM
#128

Jag har läst någonstans att det bur-spån som tillverkas i Sverige är tryggt att använda då vi har så höga krav, produkterna testas och halten skadliga ämnen (inklusive terpener) ska vara under en låg nivå. 

Någon som läst detsamma och vet vilken källan var? Attans, hittar det inte nu. 

Håller man sig till svenskproducerade spån som inte dammar eller luktar starkt borde det alltså vara helt ok. Jag har hittat ett på Granngården som jag tycker verkar bra, det har inget damm alls.

Zakaraa
8/5/15, 10:28 PM
#129

#128 Kan stämma, tror någon pratade om det här på Rif för några år sedan. Om jag minns rätt att det finns en tråd om det så borde den gå att hitta via sökfunktionen.

Tänker du på Granngårdens "Lättströ"? I så fall så är det inte barrträd utan hampa :) (som i min mening är bästa underlaget av de jag provat hittills)

--
Grejen med spån från barrträd är i min mening dammet. Vad jag vet finns inget dammfritt barrträdsspån det är därför det är mycket bättre att välja ett spån av annat material, varför utmana ödet liksom?

med vänliga hälsningar Zakaraa
(länk:) Zakaraa's Råttuppfödning

Alwyn
8/6/15, 10:03 AM
#130

#129 det var inte en forumtråd utan skrivet någon annan stans och kändes genuint. Vad gäller det spån jag köpt på granngården var det en liten bal med stora bitar av träspån, inte hampa… de sa att de slutat sälja lättströet. Jag har testat olika sorters spån förr men aldrig något som varit så dammfritt som detta och det kostade 20 kr för 15 liter.

Upp till toppen
Annons: