Buren, boende och inredning

Att bygga en egen råttbur

2009-10-02 23:01 #0 av: Terato

När man ska bygga en egen råttbur finns det en del saker man kan behöva tänka på.

Det viktigaste och första som folk kommer att säga när du frågar hur man bygger en råttbur är att lacka, lacka och åter lacka den. Och de har rätt. Men det finns fler saker man bör tänka på.

Färdigt skåp eller bygga själv?

hyllplan 3.JPG

När jag gjorde mitt senaste hemmabygge köpte jag laminerade hyllplan på en järnvaruhandel och sågade ur mina bitar av. Men jag märkte att det var mycket svårare än man trodde att såga rakt och få bitarna att passa i varann så på många ställen blev det snett, hur noga jag än var.

Det är inte heller så enkelt att göra dörrar. Att få till en snygg ram och hitta bra gångjärn är skitsvårt. Så jag köpte mina dörrar på fyndavdelningen på Ikea och planerade min bur utifrån dem. Jag slog helt enkelt ut glaset i dörrarna och satte på nät. Nätet köpte jag på Granngården, en rulle galvaniserat nät med så små maskor som möjligt. Inte större än 1 cm i alla fall.

Men jag tror det enklaste är att köpa en begagnad möbel som redan har dörrar med t.ex genomskinlig plast i. Då kan man enkelt slå ur plasten och sätta för nät. Ikeas PAX garderober med Aneboda dörrar är ett bra exempel på stomme för råttbur. Brukar gå att hitta billigt på blocket.

aneboda.jpg

 

Mått

Fundera ut vad du ska ha för mått noga om du bygger själv. T.ex. kan det ju vara betydande för var du ska ha för bottenmaterial eller bottenlådor.

Nät

Använd galvaniserat nät med så små maskor som möjligt.  Helst runt 1 cm. Nät som ej är galvaniserat kan råttänder gnaga sönder! På Granngården finns en rulle med småmaskatgalvaniserat nät att köpa för runt hundringen.

Vissa använder sig även av riktigt galler men det kan vara svårare att få tag på, kostar ofta en hel del och finns ju inte alltid i så bra storlekar. Har man bra verktyg kan man t.ex. klippa sönder en gammal sliten bur och använda det gallret, eller så köper man t.ex. trådhyllplan avsedda till garderober på någon järnhandel. Men kolla galleravståndet så att det inte är för stort!

Hyllplan

Jag planerade så att varje hyllplan skulle vara gjorda så att en vanlig tidning fick plats perfekt eftersom jag gärna använder tidningar. Gör man bur av en garderob så kan man bara använda hyllplanen som medföljer och såga hål på dem så har man perfekta hyllplan.

Efterhand kom jag dessutom på att jag ville sy egna underlägg att ha på hyllplanen. Köpte ett quilttyg på en tygbutik som man använder för att sy grytunderlägg och gjorde underlag som passade perfekt på hyllplanen. Klippte bara ut dem och sicksackade kanterna. Det blev snyggt och lätt att byta då jag gjorde två uppsättningar. Ett hett tips är dock att tvätta quilttyget i 60 grader innan du sätter dig och klipper och syr. Det krymper nämligen rätt mycket i tvätten. :/

Något jag i alla fall starkt avråder ifrån är att ha hyllplan av glas. Kisset rinner ner och lägger sig som droppar på undersidan av glasskivorna. Nä, bättre då att göra hyllplan av trä och spackla ordentligt i kanterna och lacka, lacka, lacka.

Bottenlådor

Kolla Ikea. De har många fina bottenlådor man kan använda, t.ex. som är anpassade till deras PAX system. Nu förstår ni kanske hur smart det är att göra bur av en färdig stomme?

 

Det här med att lacka, hur var det nu?

Jo, visst är det viktigt att lacka. MÅNGA gånger. Menom du missar att spackla så spelar det ingen roll hur många gånger du lackar. Missar du att spackla hörnorna så glider det ner kiss där ändå och börjar att lukta.

Spackel

Efter att jag hade sågat ut hyllplanen och skruvat fast allting och kände mig nöjd satte jag igång. Jag köpte ett våtrumsspackel(men snickerispackel fungerar nog lika bra) och drog på med finget i hörnorna och alla kanter där kiss kan rinna mellan. Det ska vara slätt överallt!

spackel.JPG

Grundfärg

För att lacken ska fästa bra i det material du har valt så rekommenderar jag att du först grundmålar hela buren. Förslagsvis köper du en grundfärg i samma märke som lacken.

LACK

Ja, nu till the big thing. Det som tar tid. Lacka med golvlack, båtlack eller vattenbasserad lackfärg. Det fungerar såklart jättebra med olje/lösningsmedelsbaserade lacker också men jag tycker det är onödigt att behöva hålla på med lacknafta. Den vattenbaserade lacken fungerade precis lika bra och är miljövänligare och lättare att tvätta bort från penslarna. Jag tycker det är bättre att använda en lackfärg än en genomskinlig lack eftersom jag vill måla över det fula spacklet. Vit använde jag. Dock ska man veta att vit lackfärg gulnar något så det kan vara bra att överväga en annan färg om du väljer en färgad lack.

Använd BLANK lackfärg. Lacka många gånger. Jag rekommenderar Alpina Lackfärg V från byggmax. Den är billig och bra. Andra bra och billiga märken är t.ex Landora som brukar finnas på t.ex. Ica Maxi. Coop brukar ha Beckers lackfärger.

lacfärg v.JPG

ANNAT BRA ATT TÄNKA PÅ

Råttor gnager ju, som vi alla vet. Man kan ha aluminiumlister på kluriga ställen så att de inte gnager just där. Det kan man köpa på rulle på t.ex. ÖoB som man enkelt skruvar fast. Bara att lacka över sen med lackfärgen så syns dom inte.

Planera redan från början var hängmattor, stegar och andra saker ska sitta och sätt upp krokar. För säkerhets skull kan du sätta upp några extra krokar här och var om du behöver sätta upp nya hängmattor eller flytta runt. Det är alltid drygt att ställa sig och skruva när man har köpt hem nya saker till buren.

Dessutom kan du behöva överväga att ha toalådor på flera höjder i buren så köp såna där hörntoalådor och sätt krokar där de ska sitta.

Hur länge håller ett hemmabygge?

Jadu, jag tror det håller hur länge som helst om man gör det rätt. Man kan rengöra med virkon(bakteriedödande ämne) emellanåt för att ta död på bakterier. Jag har haft mitt skåp i två år utan att ha behövt det och helt utan problem och lukt. Det gäller att planera. Men det är inte så himla billigt som man kan tro med hemmabyggen.

Mitt hemmabygge har jag byggt från grunden själv och den är konstruerad utifrån Ikeas Bestå system så alla tillbehör till den serien passar till min bur! Skulle gissa på att min bur kostade runt 2000 kronor att bygga. Så det blev inte så billigt som jag hade tänkt. Det som drog iväg var kostnader för färg. Det gick åt mycket mer färg än jag hade trott.

bur, vad tror ni?
Mitt hemmabygge, på bilden nästan färdigbyggt!

Anmäl
2009-10-04 22:13 #1 av: ivanhoe81

skulle det inte gå lika bra med säg akvariesîlicon efter kanter och hörn (inte ytterkanter utan innerkanter som i ett akvarium) istället för spackel

intressant läsning ger mig mycket insperation till mitt burbygge som jag planerar att göra bara jag hittar lämpligt galler/nät

Anmäl
2009-10-04 22:34 #2 av: hus-musen

#1 Det finns de som har silikonat, vet dock inte med vilken sorts silikon. Med spackel så blir det bra iaf, och spacklet som är för våtrum har väl antimögel i sig, vilket kan vara bra.

Anmäl
2009-10-04 22:45 #3 av: Ladyinred

silicon är ju rätt mjukt och möss gillar i alla fall att tugga bort sånt om de bor i akvarier. tror att endel råttor oxå skulle tycka att det var en rolig sysselsättning..

Anmäl
2009-10-04 23:02 #4 av: ivanhoe81

till möss och gerbiler så ska man inte ha sîlicon med antimögel då det är giftigt borde det inte vara samma med spackel med antimögel

men det är bara en fråga från mig då jag har råttor som gnager på det mesta i trä som jag sätt in till dem

Anmäl
2009-10-04 23:21 #5 av: hus-musen

#4 Spackel och silikon ser inte likadant ut, silikon är mycket mera gnagvänligt. Men har du djur som är gnagtokiga så använd inte silikon alls och inte en träbur heller då de troligtvis kommer att smita. Om du inte använder metall på utsatta ställen.

Anmäl
2009-10-04 23:38 #6 av: ivanhoe81

hade tänkt använda aluminiumlister där de kan komma åt att gnaga (typ hörn öppningar i dörr och sidor) annars så har jag också en planering att använda 4kant aluminium profil som stomme med en låda bockad och svetsad i aluminium (urtagbar) gäller bara att söka reda på bra nät eller galler, tror inte att det som jag hittat hittills duger (flätat nät med maskor på 2-3mm eller svetsat nät med maskor runt 3-5cm)

Anmäl
2009-10-05 12:49 #7 av: Ricko

Hur mycket liter lack behövs det ungefär måntro för en 120cmhög, 36cm djup och 60cm bred bur? Håller på bygga en just nu.. Funkar ej hönsnät?

Anmäl
2009-10-05 13:04 #8 av: fiffiluren

#7 36 cm djuup lät lite om du frågar mig, må vara om den är gjord av en bokhylla men ändå...

http://fiffiluren.deviantart.com/

http://neopokles.deviantart.com
Anmäl
2009-10-05 13:12 #9 av: Ricko

#8 Jag ska ha 2 råttor i den, + flera hyllplan. Liten enligt mig är den inte alla i min familj/kompisar osv tycker den är stor att vara 120hög, 60cmbred osv för TVÅ råttor.

Anmäl
2009-10-05 13:23 #10 av: fiffiluren

#9 jo, men ändå är 36 cm bara 6 cm över vad jordbruksverket godkänner, och frågar man folk här inne vad de tycker är rimligt till två råttor är minst 50-60 cm åt alla håll. Den är godkänd och får användas, men jag tycker att den verkar lite smal. Men det är bara min åsikt.

http://fiffiluren.deviantart.com/

http://neopokles.deviantart.com
Anmäl
2009-10-05 13:39 #11 av: Ricko

#10 Testade råttorna på en bur som var ungefär lika stor, lite mindre kanske och den var faktiskt ganska stor för dom. Men aja.

Anmäl
2009-10-05 13:39 #12 av: Ladyinred

jag har samma åsikt. inte ens 40 djup är väldigt smalt samt att den kommer att vara svår att inreda..

Anmäl
2009-10-05 15:41 #13 av: ivanhoe81

jag skulle ta en hylla som är 50 60cm djup så att de kan sträcka ut hela kroppen åt alla håll, jag tänker ju på att de blir runt 50cm med svans när de är fullvuxna ju

men det är ju dina djur inte mina du får göra som du själv vill jag bara ger råd genom att tänka hur stort du skulle vilja ha det om du var i deras storlek

Anmäl
2009-10-05 20:01 #14 av: Terato

#6 Låter spännande! :D

Nej, skippa siliconet. Spackel tycker jag funkar toppen. Blir hårt och bra. Jag hade riktiga tuggisar förut men det gick ju bra eftersom jag hade satt aluminiumlister där det behövdes. OCh spacklet lackar du ju äver så det blir liksom inte någon kant de kan få tag i. Det är ju meningen att du ska släta ut det så mycket som möjligt så att det bara liksom "glider ihop" med trät.

#7 40 cm djup har jag till honorna, och tycker det är i underkant!

Men nu har du redan börjat, så kör på då, och försök att planera så att det blir så mycket hyllytor som möjligt. Är det honor eller hanar du har?

En liter räcker till ca 10 kvadratmeter. Räkna ut hur många kvadratmeter varje sida på buren är, både invändigt och utvändigt så har du svaret. Baksidan är 1,2 x 0,6=0,72 m2. Sen sidan som är 1,2 x 0,36= 0,432 och så det gånger 2 eftersom du ju ska lacka även på andra sidan, alltså 2x 0,432= 0.864 m2. Sen, botten och taket är 0.6x 0.36 m2, alltså 0,216 m20,72 m2 + 0.864 m2+ 0,216 m2 = 1,8 m2! Men sen ska du ju även lacka utsidan på varje del så du får ta summan gånger två, alltså 1,8 x 2= 3.6.

Alltså, om du köper 1 liter grundfärg och en 1 liter Lackfärg räcker det till att grunda en gång och Lackmåla ca tre gånger. Så det borde räcka!

Hönsnät är ej att rekommendera till råttburar. Råttänder kan gnaga sönder det! Du ska ha galvanirerat fyrkantsnät, ej större maskor än 1 cm.

Anmäl
2009-10-05 22:02 #15 av: ivanhoe81

släta ut precis som man gör med sîlicon (iallafall jag) och sîliconet hade ju också blivit övermålat då mitt akvariesîlicon är övermålningsbart

spackel har jag aldrig riktigt fått bra på något vis antagligen så släpper det efter 2 dagar eller så blir det bara klumpar av allt sîlicon är det ju bara att blöta ett finger och dra det så att det mer eller mindre flyter ihop med materialet men jag får väl försöka hitta något giftfritt spackel som inte innehåller antimögel (finns det något ättikabaserat tro som akvariesîliconet är (: )

Anmäl
2009-10-06 08:39 #16 av: Terato

Oj, jag har helt annan uppfattning.

Har arbetat med silicon också men det smojsar och gojsar och fastnar överallt. Medan spacklet har varit så fint och följsamt. Helt olika teknik, givetvis men absolut inga problem enligt mig. Ett hett tips är dock att ha på sig tighta gummihandskar när man gör det för det torkar ut händerna rejält! Och när man får för mycket spackel på händerna så att det bara blir en massa kladd så kan man stryka av sig det på något. Det gör att man blir lite smidigare.

Dessutom kan man ju slipa på spacklet i efterhand om man inte blev skitnöjd med resultatet. Det gillar jag! Jag har använt våtrumsspackel och snickerispackel.

Anmäl
2009-10-06 18:34 #17 av: Ricko

Terato: Honor.

Anmäl
2009-10-06 19:24 #18 av: ivanhoe81

nu har ju inte jag använt trä som grund då jag försökt att spackla utan plast (min gamla eka började få lite gropar i skrovet) och plåt (är utbildad som bilmekaniker och håller på med bilar på min fritid som är 24timmar om dygnet 7 dagar i veckan) så det kanske fungerar med trä

bra tips med gummihandskar har provat sådana men min hudklarar inte av det torkar ut mina nagelband värre än vad ett lager olja gör, då jag slätat ut sîlicon så blöter jag bara fingret och torkar av det på ett papper (kan säga att de akvarium som jag sîliconerat ihop kommer de inte åt att börja gnaga, jag tar inte så mycket på ytan utan mer mellan skarvarna och ytterst lite på ytan, det är såpass utslätat att man inte ens får något bra tag med ett rakblad)

Anmäl
2009-10-07 22:46 #19 av: XetTilda

väldigt bra beskrivining! det behövs verkligen. nu har du geck mig lite insperation :)

Men du skrev att du slog ut glaset, är det inte risk att dörrarna går sönder då? Hur gjorde du när du tog bort glasen?

Anmäl
2010-08-09 14:01 #20 av: Gurkmoln

Terato: Har du möjligtvis någon bild, eller en mer ingående förklaring på hur du använder aluminiumlisterna? :)

Anmäl
2010-08-10 16:13 #21 av: Terato

Oj, gud, det var så länge sen jag höll på med mina burbyggen. Har slängt buren nu, min kille ville inte ha en djurmöbel i sovrummet längre och nu har jag ju mina Savicburar med dörrar som går att öppna fullt ut så behöver inte bygga själv längre. Men jag kan kolla om jag hittar nån bild.

Kan iaf tala om att min bur höll sig luktfri hela "livet", vilket var en tre år.

Däremot blev den gulnad och ful(även på utsidan). Jag använde en vit budgetfärg som gulnade väldigt mkt. Så tänk på det, ni som bygger burar, fundera över en annan färg än vit, kanske.

Anmäl
2013-04-22 09:19 #22 av: Candela

Tips angående silikon (har en pappa som jobbat som hantverkare i 10 år Skämtar): Ha en stor klick diskmedel på fingret när du drar ut det.

(jag är inte råttägare men hamnade på sidan av en slump Skrattar)

Anmäl
2016-03-20 14:12 #23 av: [issa_pow]

köp en vaxduk (finns i metervara t ex på jysk), köp en häftpistol (249 kr på clas ohlson och häfta fast duken runt om , i alla hörn, tak o golv så slipper ni spackla o silikona =) bara att torka av.

häftpistol som går igenom trä: http://www.clasohlson.com/se/H%C3%A4ftpistol-Cocraft-CS53/Pr408383000

Anmäl
2016-03-20 19:46 #24 av: tötenöten

#23 Dock är råttor väldigt duktiga på att tugga igenom sånt, och i hörnen kan kisset åka ner til träet ändå. Så lacka, lacka, lacka!

Anmäl
2016-03-21 08:08 #25 av: Zabbio

Aluminiumlist på rulle?
Är det bandjärn ni menar? Annars länka gärna, det har jag inte sett :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.