Råttor är för det mesta kontaktsökande, människoälskande och nyfikna till naturen. Men alla råttor är givetvis inte det. Hur tämjer man egentligen en råtta?
Foto: Afrejd
Oftast tycker jag råttor verkar vara fartiga och nyfikna till naturen. De flesta råttor hoppar omkring och springer runt i lägenheten på eget bevåg och möter sin ägare glatt när man kommer in i rummet och klättrar upp för ens byxben! :)
Men alla råttor är inte lika säkra av sig. Specellt råttbebisar kan vara lite oroliga för att våga springa på öppna golv. Gamla råttor håller sig oftare till sin bur och hanar tenderar också att vara mer soffpotatisar än honorna som gärna springer runt och upptäcker allt! Sen beroende på var de kommer ifrån kan de förstås vara olika mycket upptäckarsugna.
TRÄNA DEM ATT GÅ PÅ GOLVET:
Sätt dig utanför buren och vänta på att de ska hoppa upp i ditt knä. Ha lite gott med dig som de kan få och klappa dem samtidigt. Gör det här flera gånger. Du behöver inte alltid ge godis. När de väl sammanknippat dig med något bra så fortsätter de gärna. Sen när det här går snabbt och smidigt kan du prova med att sätta dig en bit ifrån buren(Två decimeter eller nåt), lägga en filt på golvet mellan och locka på dem. De brukar vara rädda för själva golvet! Sen ökar du avståndet lite i taget tills du till slut kan ta bort filten.
Sen är det bara att sitta och vara med!
Dämpad belysning och typ radion på på rätt låg volym tycker jag också funkar bra för osäkra djur. Är det mycket starka och hastiga ljud kan de bli nervösa men är det knäpp tyst kan de också bli nervösa! Tänk också på att varma, torra händer är trevligare att hanteras av än kalla eller svettiga! :P Och tag gärna med en toalåda eller transportlåda som råttan kan göra sina behov i om den är lite nervös.
Foto: Afrejd
ANDRA KNEP:
Att gå omkring med råttorna på axeln och visa dem runt tycker jag också är jättebra. Visa dem fönsterbrädan, soffan, köksbordet osv. och vill de så kan de få springa ut och upptäcka ytterligare. Var hela tiden med som en trygghet. Kanske kan de lära sig att våga upptäcka om du hjälper till lite. Det funkar kanske inte med alla råttor men väl värt en chans!
Hur du än gör så jaga dem inte! Därför bör man vara någonstans där de kan få gå fritt som de vill utan sladdar och hålor där du inte vill ha dem.
Alla råttor kanske inte kan bli helt avslappnade. Men kanske finns det lite mindre läskiga aktiviteter som de kan uppskatta att göra? Springa runt under täcket i din säng tillsammans med dig, kanske? Labyrinter med godisar gömda i kan också vara lite mysigt för en mer osäker råtta. Att gå omkring med dem i tröjan kan också vara en god idé! Man får anpassa träningen till råttans personlighet.
Både miljö och genetik spelar in här. En trygg uppväxt med trygga råttföräldrar och människor ger enkelt sagt trygga råttbebisar. Råttor med sämre gener och dålig uppväxt ger osäkra råttor.
HANTERING:
Alla råttor måste kunna hanteras. Vissa råttor piper när man ska lyfta dem. Om så sker så lyft råttan ändå men försiktigt och sätt ner den igen. Pipet ska inte betyda att du inte lyfter den. Undvik i framtiden att lyfta råttan en massa i onödan utan träna istället sakta. Stryk den på ryggen varje gång den hoppar förbi dig. Till slut kanske du får hålla om råttans mage utan problem. Lyft den sen när du känner att det är okej. Lite, lite i taget.
HÄNG:
Riktigt avslappnade råttor har något som kallas häng. De hänger i din hand helt lelöst med bakbenen indragna och är i alla högsta grad en genetisk egenskap. Miljö och rätt ägare kan förstås också påverka hur avslappnat en råtta hänger. Mina hänger bättre hos mig än hos andra som de inte litar på.
För att de ska hänga fint bör du hålla ganska högt upp på kroppen, precis under armarna. Jag tycker inte att man ska "hänga" gamla skrupliga råttor eftersom deras kroppar är mer känsliga och jag tycker inte man ska försöka sig på att hänga en stor maffig hane i bara en hand. Ta istället två händer i ett stabilt grepp. Jag lyfter inte omkring mina råttor på det här sättet utan då låter jag dem vara i min famn. Det här är endast ett sätt att visa hur avslappnad råttan är! Lite prestige är det över detta också. Men att kunna läsa av att en råtta är avslappnad är förstås mycket mer komplext än ett perfekt häng!
Om din råtta hänger i din hand, men inte är helt avslappnad i benen, dvs spretar med dem, kan du fuskträna dem lite genom att hålla för deras ansikte med andra handen. Avslappnade råttor drar då in bakbenen.
En råtta som inte så gärna vill hänga avslappnat kan du också träna genom att inte släppa den förrän den lugnar ner sig. Håll då en hand under deras armar och den andra på deras rygg så att de halvligger i din hand och får stöd. Då brukar de bli mer avslappnade. När de väl slappnat av släpper du dem!
Men tvinga inte råttan. Det leder bara till stress. Alla råttor har olika personligheter och stresströskel och att ständigt tvinga en nervös råtta till liknande hantering är inte alls snällt. Det finns roligare saker man kan göra med sina råttor än att hänga omkring med dem! ;) Det handlar om respekt för din råtta.
KELA MED RÅTTORNA:
Alla råttor är inte keliga, i synnerhet inte bebisar och unga honor!
Honorna brukar inte lugna ner sig förrän efter året. Det betyder inte att de inte uppskattar ömhet. Ge dina honor en klapp varje gång de hoppar upp i ditt knä eller söker kontakt. Jag är övertygad om att de mår de bra av det! När de ligger och sover i boet kan de också uppskatta att bli klappade. Stryk dem med ett finger från nacken och ner mot sidan av ryggen. Det brukar de flesta råttor tycka om. Hanar blir oftast keliga mycket tidigare. Riktigt små bebisar brukar vara jättekeliga men efter 6 veckors ålder är det bara fart och fläkt som gäller! :)