Annons:
Etikettartiklar
Läst 41231 ggr
Lamina
2011-01-14 08:30

Att köpa råtta

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Att köpa råtta kan ibland kännas som en hel vetenskap. Man måste hitta en bra uppfödare som inte bor allt för långt bort och som föder upp friska råttor med bra temperament. Det låter lätt, men kan vara nog så svårt. För vissa kanske det känns lättare att köpa från första bästa som har en kull just då eller helt enkelt köpa från djuraffären. Och visst kan man få en helt underbar råtta även om man gör det. Men tar man sig tid och väljer sin uppfödare noggrant så vet man vad man får.

Att tänka på innan man köper råttor

Det första man bör tänka på innan man börjar leta uppfödare är om man verkligen kan ta hand om sina blivande husdjur. Råttor ses ofta som en slit och släng vara och många köper ett par bara för att tröttna efter 3 månader och sälja dom på blocket. Inga djur mår bra av att flytta runt och som ägare av ett djur är det ditt ansvar att det får det vård och omsorg den behöver. En råtta lever normalt 2-3 år. Det är inte särskilt lång tid, men du bör ändå fundera på om du har möjlighet att ta hand om den hela dens livstid.

Råttor är flockdjur och ska enligt lag bo i grupp om minst 2 individer. Dom bör ha en stor bur med mycket inredning att aktivera sig med och, eftersom råttor gillar att klättra, goda klättermöjligheter. Dom vill även komma ut minst en timma om dagen. Det finns massor med trådar och artiklar här på RiF med information som kan vara bra att läsa igenom innan sitt råttköp. Artikeln "vanliga frågor" kan vara bra att titta igenom, bland annat.

Hitta en uppfödare och ta kontakt

Allt som oftast ser man trådar här på RiF med folk som letar uppfödare. Det kan vara ett sätt att hitta någon som bor nära, men dom flesta uppfödare föredrar att man själv tar kontakt med dom. Det visar att man har ett intresse för just deras råttor och att man har lagt ner lite tid på att leta.

Att hitta uppfödare är faktiskt inte så svårt, dom flesta är aktiva på ett eller flera forum som RiF och r8forum. Här på RiF har vi en uppfödarlista där du lätt kan hitta uppfödare nära dig. På SRS (Svenska Råttsällskapet) hemsida kan man hitta en lista på registrerade uppfödare. Man kan även fråga sig runt, en nöjd råttköpare tipsar gärna om ”sin” uppfödare. Det gör inget om man inte hittar någon som bor nära, transport brukar oftast gå att ordna. Men man kan bli tvungen att vänta ett tag innan man får hem råttan då.

Den första kontakten är väldigt viktig. En seriös uppfödare är noga med vilka dom säljer till, så det är viktigt att ni får en bra kontakt från början och känner att ni kan lita på varandra. Skriv en kort presentation om dig själv och vad du kan erbjuda råttan/råttorna för hem eller ring och berätta.

Foto: Afrejd

Hur vet jag att uppfödaren jag hittat är bra?

När man väl hittat en uppfödare så är det viktigt att ställa frågor. Fråga om uppfödningen, vad för slags råttor h*n vill få fram, hur h*n väljer vilka råttor att avla på. Har den en aktuell kull som man kanske vill köpa ur så är det viktigt att ställa frågor även om kullen. Vad är tanken med kullen, varför avlar h*n på just dom råttorna, vad finns det för sjukdomshistorik i släkten, vad är det för färger på föräldrarna och vad blir det för färger i kullen. En bra och seriös uppfödare svarar gärna på alla frågor och vet vad dom pratar om. En mindre seriös kanske inte kan svaren eller svarar undvikande och försöker dölja saker.

Exempel på frågor som kan vara bra att ställa:

  • Hur många råttor har du?
  • Hanteras alla råttor regelbundet?
  • Får alla råttor komma ut ur buren regelbundet?
  • Vilken typ av burar har du till dina råttor?
  • Vilken mängd strö och vilket strö använder du?
  • Hur ofta städas burarna? Vad är din städrutin?
  • Vilken mat ger du dina råttor? (Torr- och färskmat)
  • Hur friska i allmänhet är dina råttor?
  • Finns det några problem i dina linjer som kan påverka råttor jag köper/har från dig?
  • Vad är det allmänna temperamentet på råttorna du föder upp? Hur många har du varit tvungen att kastrera/avliva på grund av dåligt temperament?
  • Kommer du att ge kontinuerligt stöd om jag behöver det?
  • Vad händer om jag inte längre kan behålla en råtta jag köpt av dig - kommer du att ta råttan tillbaka?
  • När du har en kull, vart bor mamman och ungarna?
  • Hur ofta är ungarna hanterade och från vilken ålder?
  • Vilken kost ger du till ungar och råttor med ungar?
  • Har du kullat (tagit bort) ungar? Varför?
  • Finns det möjlighet för mig att komma på besök och träffa dina råttor och råttungarna innan köp?

Det kan vara svårt att veta vad som är rätt svar, och man kan lätt bli lurad att tro att uppfödaren är seriös och vet vad h*n sysslar med. Det är lätt att bli lurad. Därför är det viktigt att man själv läser på lite och även tar ställning till vad man tycker är ok och inte. Man ska inte behöva sitta med näsan i en bok och lära sig allt om råttor, men lite kunskap om djuret man äger/ska köpa är ändå alltid bra att ha.´

Trots det kan det vara svårt att avgöra VAD som kan vara oseriöst hos en råttuppfödare. Därför kommer här några exempel på vad som, enligt min åsikt, är tecken på mindre seriös uppfödning (ingen prioordning mellan de olika varningsklockorna):

Om din tilltänkta råttuppfödare…

…har mer än 40 vuxna råttor och/eller

…tar täta kullar (typ 7 kullar eller mer per år) och/eller

…inte kan berätta färger, teckningar, hårlag och öronutseende hos de råttor denne säljer med dess rätta namn och/eller

…tror att det finns olika raser av råttor och/eller

…har ormar som fodras med smådjur och/eller

…påstår att råttor som får äta kött börjar bitas eller andra helt felaktiga saker och/eller

…föder upp nakna djur, dubbelrex eller manx och/eller

…inte följer lagstadgade regler för burstorlek och/eller

…säljer råttorna väldigt billigt och/eller

…svarar undvikande på dina frågor och/eller

…inte ställer frågor till dig

Säkert finns det uppfödare som stämmer in på någon eller några punkter och ändå är seriös. Det gäller ju att ifrågasätta och ställa olika saker mot varandra. En uppfödare kan ha för litet avelsmaterial också; träffar du t ex på en som inte har så många råttor, men som samtidigt tar väldigt täta kullar – då har du stött på en verkligt oseriös uppfödare! Känner du dig osäker, se till att få komma och hälsa på uppfödaren, kan du inte det – välj en annan, som du inte tvekar alls om.

(Källa: Rackarns.se, med tillåtelse)

Foto: Afrejd

Att välja råtta

Så du har hittat en bra uppfödare som förhoppningsvis inte bor allt för långt borta. Har man tur så har h*n en kull på gång just nu eller inom kort. Men ibland kan man bli tvungen att vänta lite. Men förr eller senare blir det dags att välja råtta. Hur gör man det, dom är ju alla så söta?

Många vill gärna peka på en bild och säga ”dendär vill jag ha”. Och visst kan man göra så, i en väl planerad kull med bra föräldrar så kommer förhoppningsvis alla ungar bli trevliga råttor. Men har man möjlighet så är det bättre att åka dit och mysa med ungarna. Att besöka uppfödaren ger en också en möjlighet att lära känna denne bättre. Och man kanske inser att den ungen som var så söt på bilden inte alls var den råttan man ville ha, utan man föll för en helt annan råtta. Ibland kanske man inte får välja alls, alla ungar är redan tingade, och då får man ta den som blir över eller vänta tills nästa kull.

Det är vikigt att tänka på att alla ungar har samma förutsättningar att bli helt underbara råttor, så bli inte för besviken om du inte kan få just den ungen som du vart så förtjust i.

Sen då?

Du har hittat en bra uppfödare, valt en råtta och fått hem din lilla älskling, nu då?

Det är viktigt att du fortsätter hålla kontakten med uppfödaren. Skriv då och då och berätta hur råttan har det, hur den utvecklas och om den blivit sjuk eller har fått andra problem. Det är viktigt eftersom uppfödaren kanske vill avla vidare på kullen och måste veta hur syskonen är. Det är även bra om man kanske vill köpa fler råttor av uppfödaren. Har du inte hållit kontakten är det tveksamt att du kommer att få köpa flera råttor. Men viktigast av allt, du får hjälp! Har du problem med råttan på något vis så är det alltid bra att ha en erfaren uppfödare att vända sig till som kan ge tips och råd om vad du ska göra.

Kan du inte ha kvar råttan av en eller annan anledning är det viktigt att du talar om även det. Uppfödaren kanske har möjlighet att ta tillbaka den och placera den i ett nytt bra hem. Om inte så kommer h*n garanterat vilja veta vem råttan hamnar hos och att den nya köparen kommer hålla kontakten. Sist men inte minst så är det viktigt att du talar om när råttan dör. Även det är bra för uppfödaren att veta för fortsatt avel.

Som sagt, det kan kännas som en hel vetenskap att köpa råtta. Men att ta sig tid och välja sin uppfödare noggrant är inte bara något man själv tjänar på. Du köper en råtta som har avlats fram för att ha ett bra temperament och hålla sig så frisk som möjligt. Det tjänar även råttorna på.

Läs vidare om vad man skall tänka på när man skaffar en råtta här!

** **

//Lamina

Before we work on artificial intelligence, why don't we do something about natural stupidity?

Annons:
SweGizmo
2011-01-15 19:28
#1

bra artikel:)

Min blogg: SweGizmo.se

[Licroana]
2011-01-16 16:33
#2

Bra skrivet! :-)

Söt bild oxå :p

CamillaS
2011-01-16 19:24
#3

Väldigt bra skrivet!

Lamina
2011-11-11 21:45
#4

har uppdaterat artikeln lite med frågor som kan vara bra att ställa och saker som kan vara bra att tänka på när man väljer uppfödare.

//Lamina

Before we work on artificial intelligence, why don't we do something about natural stupidity?

Otario
2011-11-12 00:34
#5

Mycket bra!!

/ Emma

Magda
2011-11-12 08:29
#6

jättebra artikel!!

Annons:
Upp till toppen
Annons: