Gamla artiklar

Vad du INTE ska mata dina råttor med! (Gammal!)

2011-01-13 15:28 #0 av: mikeiko

OBS! Skriven 2011, ta informationen med en nypa salt. Eftersom många både nya och äldre råttägare ofta undrar över vad man INTE ska mata råttor med, eller vara försiktig med så har jag här sammanställt en lista av mat man inte ska ge/mata sparsamt med till råttor.

Mat du EJ ska ge dina råttor/vara försiktig med, i alfabetisk ordning;

Tänk på att viss mat är ok tillagad, men inte rå, samt att viss mat är ok i små mängder, men inte i större! Läs igenom listan ordentligt, och inte bara rubrikerna! Asterisker (*) markerar mat som är ok men som man ska vara aktsam med. Observera också att en del av maten endast är skadlig vid överkonsumtion.

Alger - (Om man har med råttor till stranden, låter dem bada i ett fågelbad etc.). Algtoxiner kan vara rent av dödligt för de flesta djur.

Alkoholhaltiga drycker - Försvagar hjärnans funktion, kan leda till koma. Innehåller etanol. Då djuren är små kan de lätt alkoholförgiftning och dö.

Apelsinskal och andra fruktskal - är besprutade.

Avocado* - Absolut INTE skal, bark och kärna som innehåller fettsyran persin. Ger diarée, kräkning, förstoppning och kan även orsaka vätskesamling runt vävnader i hjärtat och därmed leda till dödsfall. Det finns också studier som visar på att kärnan kan "läcka" in i fruktköttet, och därför väljer många att helt utesluta avocado ur kosten för att vara på den säkra sidan.

Bakpulver - kan vid överdosering ge hjärtfel.

Banan (grön) - Innehåller enzymer som blockerar matsmältningen. Hög magnesiumhalt som kan leda till njursten vid överkonsumering.

Bittermandel - innehåller cyanid. Bittermandel är farligt även för människor i för stora mängder. Symptom; illamående, kräkningar, andnings- och hjärtpåverkan med mera. Kan vara dödligt.

Blå ost (blue cheese) - Möglet i osten är giftigt för råttor.

Brysselkål - Innehåller motsatsen till näringsämnen, som förstör tiamin (typ av B-vitamin).

Bönor/Baljväxter (både råa och torkade)* - Innehåller motsatsen till näringsämnen, som förstör vitamin A och enzymer som behövs för att kunna smälta proteiner och stärkelse, och leder till att de röda blodcellerna klumpar sig. Anses öka risken för juvertumör.

Chips* - Är inte giftigt, men vääääldigt onyttigt.

Choklad* - Går bra i små mängder, och kan till och med vara nyttigt vid besvär med andning eller nysningar. Men choklad innehåller stimulansmedel som kan leda till hjärtfel eller neurologisk förgiftning och bör därför inte ges i några större mängder. Choklad innehåller kakao som i sin tur innehåller teobromin, vilket djur ofta har svårt att bryta ned. Symptom efter ca 1-3 timmar vid överkonsumtion: buksmärtor, diarée, stor törst, kräkningar, skakningar, rastlöshet. Kan vara dödlig och även orsaka sterilitet hos hanar. Kan bidra till glanslös päls.

Citrusfrukter* - Till honor går det bra i små mängder, men INTE till hanar. Cancerframkallande. Särskilt skadlig i större mängd då det inte är bra att överkonsumera c-vitamin, vilket råttor kan producera själva.

Ekollon - Innehåller tannin vilket är frätande och orsakar inflammation i mag- och tarmväggar, skadar även lever och njure.

Godis ("människogodis") - Socker, socker, socker i mängder och inget nyttigt alls. Kan även innehålla kakao samt andra ämnen som kan vara skadliga.

- Är inte råttmat, och innehåller ofta ohyra, och damm som är skadligt för deras känsliga luftrör.

Insekter - Inte rekommenderat då dessa kan bära på sjukdomar och parasiter.

Jordnötter/Jordnötssmör - Jordnötter innehåller oxalater som är skadliga för råttor. Jordnötssmör är för klistrigt och kan orsaka kvävning hos råttan.

Juice* - Precis som citrusfrukter, så ska detta INTE ges till hanar, då ett ämne binder protein i deras njurar, och är cancerframkallande.

Jäst - Ej tillagad jäst kan fortsätta att jäsa i magen, vilket kan leda till att alkohol bildas.

Kaffe/Koffein - Nej nej nej. Samma saker som inte är bra för människor gäller för råttor, men råttor är tusen gånger känsligare. Kaffe är inte bra för magen, koffein kan ge oss huvudvärk och är en drog.

Kakao - Kakao innehåller teobromin, vilket djur ofta har svårt att bryta ned. Symptom efter ca 1-3 timmar vid överkonsumtion: buksmärtor, diarée, stor törst, kräkningar, skakningar, rastlöshet. Kan vara dödlig och även orsaka sterilitet hos hanar. Kan bidra till glanslös päls.

Kalksten* - Är inte för råttor. Råttor ska gnaga på pinnar och nötter med skal. Kalksten kan ge njursten. OBS! Kalksten/kalkpulver kan dock ges vid dräktighet, problem att föda, och till växande djur. Just vid problem vid födsel kan kalk istället rädda liv.

Kranvatten med klor - Detta är inte ett problem för oss i Sverige, men om du flyttar utomlands så bör du vara uppmärksam på detta och istället ge dem köpt vatten från flaska.

Kronärtskocka (rå) - Hämmar matsmältning av proteiner.

Lakrits - Kan ge råttan en neurologisk förgiftning.

Linfrö* - Linfrö innehåller blåsyra, och man bör inte ge råttorna för mycket av det. Rekommenderat maxintag för en människa ligger på 2-3 matskedar, så en råtta ska inte ha mycket alls. För stora mängder kan ge neurologiska skador.

Lutfisk - Är dödligt.

Läsk (samt kolsyrade drycker) - Då råttor inte kan rapa är kolsyra farligt för dem.

Lök (både rå och tillagad) - Gasbildande och och är skadlig för små magar. Innehåller toxiner och kan leda till anemi (blodbrist, brist på röda blodkroppar).

Majs (torkad) - Innehåller höga nivåer av föroreningar som kan bidra till levercancer.

Mjölkprodukter* -Mjölkprodukter bör undvikas, och definitivt om råttan inte är van vid det. Många djur är laktosintoleranta. Laktosfria produkter fungerar dock. Mjölk osv är slembildande, så vid sjukdom bör man undvika mjölk helt.

Morötter* - Kan vid överkonsumtion leda till diabetes då det innehåller större mängd glykos.

Muskot - Farlig för alla i en större mängd. Kan ge skakningar, nervproblem samt epilepsi.

Mögel samt mögelost - Det är skadligt för dig, och skadligt för dina råttor. Släng möglig mat! Mögelost innehåller den giftiga svampen roquefortin som kan ge nervtoxisk effekt, skakningar med mera. Kan också leda till dödsfall.

Nikotin - Inget man matar med, men som kan ligga framme. Ger förgiftning, slöhet, kräkningar, hjärt och andningspåverkan.

Nötter (saltade) - Är oftast saltade, dock är det bra att då och då ge råttorna hela nötter med skal, då det är bra att de får jobba lite med tänderna!

Potatis (grön, rå eller gammal) samt potatisskal - Innehåller det giftiga ämnet solanin. Gammal potatis kan bli lilaaktig, och få groddar. Detta är också giftigt för råttor.

Rabarber* - Innehåller höga halter av oxalater. Dock ligger det under diskussion huruvida rabarber verkligen är skadligt för råttor. Kan vara endast i större mängd, men försiktighet uppmuntras.

Russin* - i större mängd. Kan slå ut njurar samt leda till njursvikt.

Rödkål (rå) - Innehåller motsatsen till näringsämnen, som förstör tiamin (typ av B-vitamin).

Saffran - Bör undvikas, en större mängd leder till dödsfall.

Salt - Kan leda till förgiftning.

Saltsten - Behövs inte då råttor får i sig tillräckligt med salt genom maten de äter. Saltsten kan dock behövas vid vissa specifika tillfällen såsom under en varm sommar; salt hjälper till att kunna att lagra vatten i kroppen. Dricker råttan väldigt mycket vatten, så kan man erbjuda mer salt under kort period.

Socker - Leder till övervikt, diabetes, benskörhet, hjärtsvikt och andra sjukdomar.

Spenat* - Hämmar bildandet av röda blodkroppar och är ofta väldigt salt, men är ändå nyttigt på andra håll. Kan ges, dock inte för ofta.

Sötpotatis (rå) - Innehåller sammansättningar som bildar cyanid i magen.

Tofu (rå i storpack) - innehåller bakterier.

Växter (plantor)* - Att gräva i blomkrukan kan vara hur skoj som helst, men många av våra vanliga plantor är skadliga eller till och med giftiga. Länk till lista på skadliga plantor (dock på engelska).

Äggvita (rå)* - Äggvita innehåller avidin, som binder vitaminer biotin till sig och hindrar därmed kroppen från att ta upp vitaminet. Avidinet i sig är inte farligt, men man bör undvika att ge hela råa ägg för ofta. Råttan kan drabbas av biotinbrist. Om man kokar ägget förlorar avidinet sina egenskaper, äggulan däremot innehåller rikligt med biotin som är nyttigt!

De gamla trådarna som denna artikel bygger på hittas här och här!

Anmäl
2011-01-13 15:40 #1 av: Banankaka320

Tycker denna artikel alltid borde "ligga framme" :D Den är jättebra! Älskar bilden också xD


Anmäl
2011-01-13 18:08 #2 av: [Driva]

Jag kan vara helt ute och cykla, men de där om brysselkål, gäller inte det bara okokt? Har för mig min mamma sa tt brysselkål är "giftigt" rå, men helt okej kokt, både för människor och djur.

Anmäl
2011-01-13 18:29 #3 av: mikeiko

#2 Har googlat runt lite, och du verkar ha rätt! Något jag funderar på är dock - är inte brysselkål väldigt gasbildande? Tänkte att om det är som lök, att det är jobbigt för deras små magar att hantera?

Anmäl
2011-01-13 18:45 #4 av: StinaY

Vad menas att spenat är väldigt salt? Att det innehåller natrium?

Anmäl
2011-01-13 18:56 #5 av: mikeiko

#4 Det är en kemisk process, men för att förtydliga; "The oxalic acid binds calcium into an insoluble salt (calcium oxalate), which cannot be absorbed by the body." :)

Anmäl
2011-01-13 19:36 #6 av: StinaY

Tack!

Anmäl
2011-01-15 18:37 #7 av: [molly-macy-ajax]

Gud vilken bra tråd här blir det *tassavtryck* :P

Anmäl
2011-01-15 19:10 #8 av: Mezzzanina

Bra skrivet tycker jag.Glad

Anmäl
2011-01-15 19:16 #9 av: Lamina

Lite fundersam, det står att choklad kan vara bra att ge vid luftvägsbesvär/förkylning. Men mjölkchoklad innehåller ju mjölk, och det är ju inte alls bra att ge till råttor med dom besvären. Antar att det är mörk choklad som menas..?

Btw, hur kan ett djur som inte kan kräkas få kräkningar? ;)

Anmäl
2011-01-15 21:51 #10 av: mikeiko

#9 Får kolla upp det, sov tre timmar inatt och jobbat hela dagen så idag är big no no för hjärnaktivitet xD

Anmäl
2011-01-15 21:53 #11 av: Lamina

Ah, så jag är inte ensam om det. ;)

Anmäl
2011-01-17 13:26 #12 av: hus-musen

#9 ja det är mörk choklad som man ska ha. Problemet är att ju mörkare desto mer teobromin. Mjölkchoklad är rätt värdelöst egentligen men gott Skrattande

Anmäl
2011-01-31 12:49 #13 av: [tiffs92]

öh råtta ska ha men den måste bytas ut ofta.

Anmäl
2011-01-31 12:50 #14 av: [tiffs92]

(hö)

Anmäl
2011-01-31 12:52 #15 av: Allamej

Tiffs, vänligen förklara vad hö har för funktion i en råttkropp :)

Anmäl
2011-01-31 12:54 #16 av: chibelin

#13,14. vad menar du? o.o råttor ska INTE ha hö! :o

Anmäl
2011-01-31 13:54 #17 av: lolloiss

Jordnötter?! Klart dom kan äta jordnötter! Wtf? Sånna här stora jordnötter med skal. Frågade i djuraffären och dom sa att dom kunde äta de. Då hade dom nånting att göra också eftersom det tar ett tag att skala. Skalet är ju ganska stort. Och hö? Mina har då inte hö men andra har ju de och dom gillar ju att ligga i de. Saltsten? Mina har haft en saltsten sen jag fick dom. :s

Anmäl
2011-01-31 14:58 #18 av: mikeiko

#17 Bara för att man KAN äta något betyder inte att det är bra för en :)

Djuraffärer är tyvärr överlag hemskt dåligt informerade, och ger felaktig information titt som tätt. Jordnötter har dessutom ett väldigt mjukt skal, ge hellre hasselnötter - då har de att göra och blir hemskt glada!

Hö är JÄTTEvanligt den bidragande orsaken till ohyra hos råttor, man ska därför använda rivet tidningspapper och tygbitar istället som de kan boa med och sova i.

Saltsten är helt onödigt, eftersom råttor får i sig det salt de behöver genom maten de äter (du kanske också sett att de inte heller använder den, jämför med exempelvis marsvin och hur deras saltstenar ser ut :) )

 

 

 

Anmäl
2011-01-31 17:25 #19 av: hus-musen

#17 Ja visst kan du ge jordnötter- om de är rostade.

Anmäl
2011-01-31 19:00 #20 av: Fawo

Det finns ju jordnötter i Rat Nature, de är väl ingen fara med de? :o

// Fawo (;

Anmäl
2011-01-31 21:55 #21 av: [Driva]

det är väl så här, en jordnöt dör inte råttan av. Men för många är inte bra och råttor kan lika gärna vara utan de. Så då kan man ju försöka ge andra saker istället

Anmäl
2011-02-01 12:31 #22 av: Zolah

det står kräkningar på vissa, menar ni då kräkningar hos människor eller kräkningar i still med den andra artikeln som finns som säger att råttor inta kan kräkas?

Anmäl
2011-02-01 15:07 #23 av: mikeiko

#22 Jag tror att det gäller kräkningar för andra djur, det är ofta ihopbuntat med varningar för olika sorts djur med en och samma beskrivning :)

Anmäl
2011-02-01 15:27 #24 av: Zolah

#23 ok :3 jag började bara fundera, för om det såg ut som om dom skulle 'spy' så var det nåt med luftvägarna?

Anmäl
2011-02-01 15:31 #25 av: mikeiko

#24 Skulle tro det, ja...

Anmäl
2011-02-14 21:23 #26 av: GeishaoChick

jag har gett mina råttor jordnötter förut.. inget har hänt hitills

Anmäl
2011-02-15 02:13 #27 av: Lamina

Rostade jordnötter är helt ofarligt, så det kan du ge dom. Vet inte om det var det du gett dom, men bara för att ingenting har hänt betyder det inte att det är ofarligt. Min farmor t.ex. har varit storrökare i över 50 år utan att ha fått några problem av det, betyder det att rökning är ofarligt? ;)

Anmäl
2011-05-27 07:59 #28 av: dyngapa

öl yoghurt m.m. går jättebra i små mängder.

Anmäl
2011-05-27 09:58 #29 av: [Alenzi]

#28 Djur skall väl ändå inte dricka öl...

Anmäl
2011-05-27 11:26 #30 av: hus-musen

Näe det är klart att djur inte ska ha öl.. Men yougurt går bra. Helst laktosfri då.

Anmäl
2011-06-04 10:34 #31 av: Kashii

nätter går bra så länge dem INTE är saltade, nötter med skal är superbra men inte i stora mängder efter nötter innehåller mkt fett, men att låta råttan/råttorna gnaga igenom skalet är bara bra för tänderna (samma effekt som när man ger dem grenar att gnaga på)

 

Man kan även ge dem yoghurt och mat med mjölk i, men inte för mkt, måttlighet är alltid bra :P

 

Alkohol har samma verkan på råttor som på människor, bara att de är mkt värre verkningar, så de är bäst att undvika att ge råttorna alkohol helt.

 

Mina tjejer brukar få naturgodis (banan med youghurt och cashewnötter) men jag kollar alltid att det inte finns kakaomassa i då kakao är farligt för dem.

Anmäl
2011-06-04 10:56 #32 av: TrueStory

Jag läste en artikel någonstanns för ett tag sen om just råttor och alkohol.

det var några finska forskare (varför är jag inte förvånad att det var finnar som gjorde de ;P) som gjorde en undersökning om råttors alkoholvanor. Tydligen så dricker sig råttorna aldrig askalas, utan slutar dricka när dom närmar sig 1 promille alkohol i blodet. Och dom kan i motsvarande människors storlek dricka 3 flaskor vodka utan problem eftersom deras lever är mycket effektivare än våran..

Men att bjuda sina råttor på sprit är ju inget man ska göra i alla fall tycker jag.

Anmäl
2011-06-04 10:59 #33 av: Kashii

*agree* en av mina tjejer (som ja misstänker hade adhd eller nåt)  lyckades sno åt sig lite av min coca cola en gång T__T är glad att de var cola o inte alkohol XD men av ngn anledning började hon älska de XD

Anmäl
2011-06-04 11:01 #34 av: Fawo

Jag läste förut att råttor som fick ett x antal droppar alkohol per dag klarade sig bättre vid hjärtattacker än de som inte fick alkohol. (Det var testat med rött & vitt vin)

// Fawo (;

Anmäl
2011-06-04 14:26 #35 av: Zolah

"33 klart att dom gillar det, är ju massa socker i :P

Anmäl
2011-06-04 18:13 #36 av: Kashii

#35 såklart XD men kolsyran är ju lite lurig XDmen dem vart iaf inte konstiga av de XD förutom Dottie XD hon blev ännu mer hyperaktiv *asg*

Anmäl
2011-06-04 18:21 #37 av: Zolah

#36 men bara för att dom gillar det så bör man inge dom det, råttor kan inte rapa och därav inte göra sig av med kolsyrebubblorna.

Anmäl
2011-06-04 18:24 #38 av: Kashii

#37, hon fick inge mkt, eftersom den risken fanns, om hon skulle få så skakade ja bort mkt av kolsyran, men hon var som vanligt och då tror ja nog att de gick bra för henne oxå ^^

Anmäl
2011-06-04 18:32 #39 av: Zolah

#38

Det är ju inte bara kolsyran som är farlig/dålig ^_^;

Anmäl
2011-06-04 18:35 #40 av: Kashii

nää de är ju koffein i de oxå :P men som sagt XP de fick inte mkt XD

Anmäl
2011-06-13 12:55 #41 av: Forgetful

Men jag tänkte på det med torkad majs, går det bra med vanligt majs alltså konserverad? :O Finns ju osötade majs på burk så man slipper sockret x)

Anmäl
2011-06-13 14:59 #42 av: mikeiko

#41 Jadå, fryst går också bra :) Majs är ofta en råttfavorit!

Anmäl
2011-07-11 19:09 #43 av: moody

Vilket sammanträffande att den här tråden kom upp nu, jag satt nämligen precis och tänkte fråga om nån vet hur det är med råttor och potatisplantor?

Vet att det "inte är bra för" hundar att tugga i sig (vad nu det betyder på en giftskala) och är det då samma för råttor? Frågar eftersom jag bedriver en liten potatisodling på uteplatsen och ena råttkillen är fullständigt besatt av att springa och riva av blad från dem! Han äter alltså inte hela blad men tar nån tugga här och där när jag missar att vakta.. så, bör jag oroa mig över att han ska bli förgiftad så till den grad att det kan vara dödligt eller är det "relativt ofarligt" med en bit här och där? :/

Anmäl
2011-07-11 19:19 #44 av: Forgetful

Är inte blommorna på potatisen giftiga? :O vet inte hur det är med själva växten faktiskt :S

Anmäl
2011-07-11 19:48 #45 av: mikeiko

Under "Växter" ligger en länk till en lista med giftiga och farliga växter, potatis finns med på den! :)

Anmäl
2011-07-11 19:53 #46 av: moody

Jo men jag skulle vilja veta om just Bladen eftersom det, som #44 forgetful nämner, oftast är Blommorna det pratas om eller själva potatisknölen :/

Anmäl
2011-07-11 19:54 #47 av: mikeiko

Jag skulle tippa på hela plantan...

Anmäl
2011-07-11 20:36 #48 av: Forgetful

Läste någonstans att det var vissa delar av växten men inte vilka ;/

Anmäl
2011-07-12 14:11 #49 av: hus-musen

Allt som är grönt på en potatisplanta är ohälsosamt kan man väl säga. Så nej, råttan bör inte äta bladen heller.

Anmäl
2011-10-01 19:59 #50 av: MuffinsYang

Skitbra tråd!

 

Mina råttor är köpa igår från en djuraffär, och antar att de bara ger vanligt torrfodeer, så en kompis sa åt mig att vänja dem vid vanlig mat först, så... Vad ska jag ge dem och i vissa mängder och så? De första veckorna lixom?

Anmäl
2011-10-01 20:34 #51 av: mikeiko

Nä ge dem bra mat som man ska, men se till att de har annat också (torrfoder). De vänjer sig väldigt fort! Kan bli lite knasiga i magen och det kan därför lukta lite mer än vanligt, men de är ofta försiktiga själva med sådant de inte ätit innan :)

Det är bara bra att de får börja äta vitaminrik etc färskmat direkt!

 

men som exempel - Du kan köpa barnmat till dem också, och majsvälling. Välling är jättebra och proppat med nyttigheter!

En barnmatsfavvo här är majs&potatispuré - bra för kolhydrater.

Sallad och gurka gillas alltid, banan, majs, vindruvor, äpple, ibland ärtor.

Leverpastej, kokt äggula - för protein.

 

...bara som exempel då alltså!

Anmäl
2011-11-05 21:57 #52 av: GeishaoChick

tänk på att listan är väldigt överdriven.

Innan jag visste vad Råttor i fokus var, gav jag mina råttor vad som helst. (detta var 4 år sen) mina två hanråttor levde i nästan 3 år och hade aldrig några sjukdomar. Efter jag läste mat artikeln blev jag nästan paranoid om vad jag inte får ge mina nuvarande flickor.

Självklart efter jag har läst den här listan har jag faktiskt undvikit dom dödligaste och giftiga produkterna så som för mycket salt.

Men ärlig talat.. mina två hanråttor, som tillochmed vad zooråttor överlevde så länge och åt vad som helst, tillochmed mina sudd..

Anmäl
2011-11-06 04:13 #53 av: mikeiko

#52 Jo fast så är det ju skillnad på råtta och råtta också såklart. Vissa är tåligare än andra!

Anmäl
2011-11-06 10:03 #54 av: Fridborg

#51 Jag har läst att de inte ska ha vindruvor, precis som mycket annat innehåller det något ämne de inte ska ha, samma sak gäller ju så klart russin då.

Anmäl
2011-11-06 19:48 #55 av: Kashii

de kan bli lös i magen av vindruvor :P

Anmäl
2011-11-07 14:08 #56 av: MuffinsYang

Men, som jag förstått det så är det mesta i den här tråden saker de bara inte ska ha i för stora mängder... (sen finns det ju självklart saker de absolut inte ska ha,) eller har jag fel?

Anmäl
2011-11-07 14:34 #57 av: hus-musen

Det är ju en smakfråga (haha) vad man ger sina djur såklart.
Det är sällan något är farligt i små mängder, men att med flit ge saker dagligen som kan orsaka skador är bara dumt.

 

Ja det mesta på listan ska undvikas i stora mängder, men det finns sånt som är dödligt oxå. Låt sunda förnuftet råda.

Anmäl
2011-11-07 14:46 #58 av: MuffinsYang

Och med tanke på kattmat.. Kattgodis, innehåller det oxå teurin?

Anmäl
2011-11-07 15:11 #59 av: hus-musen

De påsar jag har tittat på så har kattgodiset oxå innehållit taurin. Men kan säkert finnas olika så man får väl granska innehållsförteckningen :)

Anmäl
2011-11-07 15:20 #60 av: MuffinsYang

Tack, tack! =)

Anmäl
2011-11-07 17:45 #61 av: Zolah

ska finnas 'natur katt godis ' som bara innehållet kött och inga tilläggsämnen dom borde ju funka prima?

Anmäl
2011-11-07 18:05 #62 av: hus-musen

Japp, råttorna gillar torkat kött iaf :)

Anmäl
2011-12-12 18:07 #63 av: Zolah

Hur är det med Soja produkter?

Anmäl
2011-12-12 18:23 #64 av: hus-musen

#63 Hur menar du?
Soja innehåller östrogenliknande substanser och kan orsaka juvertumörer hos honor som det verkar och minskad förmåga till reproduktion hos hanar.

Skulle inte ge varken mig själv eller mina djur sojaprodukter annat än i mycket små mängder om det inte finns annat att tillgå.

Anmäl
2011-12-12 18:47 #65 av: Zolah

#64 en kompis länkade till en sida där dom hade soja nötter? och det stog att soja var en bra och proteinrik källa.. och vette gudarna.

Anmäl
2011-12-13 22:57 #66 av: Kashii

Men hur är det med Paranötter och Krakmandel? och Valnötter?

Anmäl
2011-12-13 23:12 #67 av: hus-musen

Inga problem att ge krakmandel, valnötter och paranötter. Paranötter innehåller mycket protein och dessutom selen och zink! 

Men de är feta, så man bör inge ge för mycket eller till råttor som redan är feta.

Anmäl
2011-12-14 13:16 #68 av: Kashii

okej :) men då behöver jag inte vara orolig ^^ tack :)

Anmäl
2011-12-28 21:32 #69 av: Graden91

Hur är det med tex märgben för hundar (Sånna man köper på affär) , de skulle nog vara roligt att tugga på, men frågan är ju om de är bra eller inte? :)

.::Behandla dina djur med kärlek och respekt::.

KattCrazycatladyKatt KeepCalm&loveBunniesCool


Anmäl
2011-12-28 21:35 #70 av: hus-musen

Inga problem att ge märgben :)

Anmäl
2011-12-28 21:37 #71 av: Graden91

#70 Gud vad bra, då ska jag köpa sånna sen när mina flyttar hit :) Kan vara nått att tugga på och fixa med ett tag :D

.::Behandla dina djur med kärlek och respekt::.

KattCrazycatladyKatt KeepCalm&loveBunniesCool


Anmäl
2012-01-02 18:27 #72 av: Kasperiosa

Det står att en inte ska mata råttorna med alger, men det verkar mest vara alger som är i vattnet.

Nån som har koll på hur det är att mata med tex Nori alger? Mina förra tanter var helt tokiga i det och verkade inte ta nån skada av det.

Anmäl
2012-01-02 18:31 #73 av: hus-musen

Vet ej, äter inte sånt själv så jag har aldrig funderat på saken. Men tror inte de är giftiga iomed att de är för människoföda, men kan inte hitta så mycket om dem.

Anmäl
2012-01-02 22:58 #74 av: 134643

Torkad majs, är det det samma som torkad majskolv? Tjejerna fick en sådan idag, innan jag läste här. De har väl hunnit äta typ... 15 majsbitar. Hur farligt är det? D:

She needed a hero, so that's what she became. Sajtvärd på tonåringar och medarbetare på RåttorSkrattarRegnbåge

Anmäl
2012-01-03 02:11 #75 av: mikeiko

#74 Ingen fara alls, men det är inget man regelbundet ska ge råttor helt enkelt :)

Anmäl
2012-01-03 11:55 #76 av: 134643

#75 Ska jag alltså slänga majskolven nu, eller får dem äta upp den? :)

She needed a hero, so that's what she became. Sajtvärd på tonåringar och medarbetare på RåttorSkrattarRegnbåge

Anmäl
2012-01-03 12:04 #77 av: hus-musen

De kan äta upp den, majs är inget farligt, däremot innehåller de massor av socker.

Anmäl
2012-02-16 14:39 #78 av: GeishaoChick

jag gav just mina råttor lite mat som jag hade som rest från igår i en matlåda. Hade blandat ihop allting till en röra (makaroner, lax och broccoli) men sen kom jag på att jag hade väldigt lite avokado som måste ha blandats in.
jag upptäckte efter ingeför 3 minuter att man just inte ska ge dom detta , men eftersom dom fick så liten mängd och troligtvis inte hann äta särskilt mycket kan dom överleva? Jag tog bort matskålen
Har världens panik...!

Anmäl
2012-02-16 15:20 #79 av: mikeiko

Ingen fara alls, avocado kan man visst ge, men bara inte för ofta! Några gånger i månaden är helt ok!

 

De alternativ i listan med en asterisk ( * ) är de man bara kan tänka på att vara försiktig med. Just avocado är ju också mest att det är skalet och kärnan som är direkt farligt.

Anmäl
2012-02-16 16:54 #80 av: hus-musen

#78 Om du tittat lite så hade du sett att det är kärnan och skalet som innehåller blåsyra och som är giftigt, avokadoköttet är inte farligt. Ryktet går att på övermogna avokados kan blåsyra läka in i avokadoköttet närmast kärnan i små mängder. Men det är mycket mindre halter än vad som är skadligt vad jag vet.

Anmäl
2012-02-16 17:01 #81 av: Mstar

Kom till avocado och läste att skal och kärna kan ge kräkningar.. En råtta kan ju inte kräkas. Kanske det som är det farliga..?

Anmäl
2012-02-16 19:54 #82 av: hus-musen

#81 Näe de är blåsyran (cyaniden) som är farlig.

Anmäl
2012-02-16 21:52 #83 av: spikeodumbo

Shit vilken bra tråd =D Den gillas starkt=)

Anmäl
2012-02-17 16:52 #84 av: [73an]

Ärtor tillhör baljväxter, med andra ord är även dessa
inte bra att ge råttorna då..

Anmäl
2012-02-17 17:10 #85 av: Zakaraa

#84 dock så står det ju Råa och Torkade så kokta är med andra ord okej

Anmäl
2012-02-17 18:25 #86 av: mikeiko

Kokade ärtor är absolut ok, men inte att ge för ofta! Max en gång i veckan skulle jag köra på.

Anmäl
2012-02-17 22:02 #87 av: Ninja

Nu är jag säkert skitjobbig. Seriöst, jag tycker att den här artikeln borde revideras. Var är källhänvisningen till allt?

Vill tillägga att i citrusfrukter är det d-limonen i skalet som är (njur-)cancerframkallande hos råtthanar, ej honor, möss eller människor. Fruktköttet är det inga problem med. Juice kan innehålle en liten gnutta vätska från skalet, eftersom de frukterna pressas hela. http://www.altmedrev.com/publications/12/3/259.pdf
För honor är det ingen fara alls, och för hanar är det bara d-limonen som är farligt, vilket hittas i skal och i små mängder i juice.

Alkohol - "innehåller etanol".. alkohol, i alla fall den som vi människor dricker, ÄR etanol Tungan ute

Taurinets giftighet har dissikerats i andra trådar här på forumet.

Kan hända att det finns mer att anmärka på i artikeln, men just nu håller min dator på att kurka ur så jag måste försöka ordna det. Rynkar på näsan

Vill understryka att det är jättebra med listor på vad som är bra, dåligt och rent av farligt, men KÄLLOR är superviktiga. Annars är risken att vi börjar gå på hörsägen, myter etc..vetenskap, kunskap, is the shit.

Anmäl
2012-02-18 07:53 #88 av: mikeiko

#87 Anledningen att jag inte har en källista är att det är typ en ziljon olika sidor och personer, mao summan av kardemumman är sammanställt här.

 

När det kommer till citrusfrukter så är det ju så gott som omöjligt att pilla bort allt det vita gujset :P Better safe than sorry.

 

Men märka på ord. Orka. Jag skulle inte kalla exempelvis öl för etanol, men jag kallar det alkohol.

 

Vad gäller taurin så är det listat under kattmat, och inte som en egen post.

 

Trist att du tar för givet att hela listan är baserad på myter och inte innehar någon vetenskaplighet och uttrycker okunskap (!?) då jag satt med research i säkert en vecka eller mer för den här artikeln. :/

Anmäl
2012-02-18 14:57 #89 av: Ninja

Jag tänkte mest på att "alkohol innehåller etanol" låter lite märkligt när det ju faktiskt ÄR alkohol.

Jag har absolut inte sagt att hela artikeln är baserad på varken okunskap eller myter, utan bara någon enstaka punkt. I övrigt har jag bara efterfrågat källor. På en del sidor kan man läsa att ditten och datten är farligt, sen tar man för givet att det faktiskt är så.. men när man väl kollar upp hur farligt något ämne är, visar det sig vara rätt harmlöst.
Det är därför jag önskar källor, jag tog upp taurinet som exempel eftersom artikeln avråder från kattmat pga att taurinet är farligt. Vilket det bara är i extremt höga doser, precis som allt annat.. det var det jag menade med att det är trist med saker som "baseras på myter". Därmed INTE sagt att ALLT är felaktigt, absolut inte.
Jag ser bara hellre att man avråder från kattmat för att det finns långt bättre alternativ till protein, men inga av de eftersökningar jag gjort säger att det är just farligt eller giftigt. Personligen anser jag därför bara at det är onödigt och kanske t o m olämpligt som föda åt råttor, när bättre och nyttigare alternativ finns.

Försökte i föregående inlägg vara tydlig med att jag inte dissar artikeln, utan tycker som sagt det är jättebra med en guide om vad som är farligt, men jag tycker verkligen att man behöver bli bättre på källhänvisning i allmänhet. Det är just när det finns en ziljon olika sidor och personer som saker kan vridas till något som inte riktigt är sanningen. Hoppas du förstår hur jag menar.

Anmäl
2012-02-20 20:36 #90 av: mikeiko

#89 Ok, jag tycker att det är att märka på ord, men jag ändrar till "alkoholhaltiga drycker" :P

Alltså, i ditt sista stycke är det ju indirekt precis det du säger... :)

Men taurin i höga doser ÄR ju inte nyttigt, och det är ju höga doser i just kattmat...jag förstår inte var du vill komma?

 

Tyvärr var det på tok för länge sedan jag skrev den här listan för att idag kunna skaka fram alla källor jag då använt, så vi får leva utan :P Dock är det ju alltid öppet för diskussion - och om nya rön finns så kan listan revideras.

 

Jag ser listan som en bra mall i att få förståelse för hur mat KAN påverka våra djur, och att man just därför också bör bruka försiktighet och tänka över deras kost. Och självklart är det ju bara att fråga när man undrar något :)

 

 

 

 

Anmäl
2012-04-02 21:31 #91 av: Ida85

Undrar lite över baljväxterna, gäller detta även ärtor? Tycker jag sett många bilder på råttor som kalasar på ärtor, även på sidor med förslag på råttmat. Det behöver visserligen inte betyda att det är rätt.

Anmäl
2012-04-02 21:44 #92 av: Elinisa

Det är en liten asterisk (*) vid bönor& baljväxter. Det betyder: "mat som är ok, men man ska vara aktsam med", som det står i texten ovanför. Man kan alltså ge ärtor, -i begränsad mängd& inte alltför ofta bara.

 

Anmäl
2012-04-02 21:52 #93 av: mejamylove

Kan inte någon göra nåt sånt här inlägg fast med saker man ska ge till sin råtta  :)

Anmäl
2012-04-02 23:32 #94 av: mikeiko

#93 _Vi har en för torrfoder, har efterlyst en för färskmat också :)

Anmäl
2012-04-02 23:46 #95 av: mejamylove

aah, där ser man :) Får man fråga vart? :P

Anmäl
2012-04-03 00:14 #96 av: mikeiko

#95 I Artiklar WANTED ligger efterfrågan, och under Vanliga frågor ligger Teratos matartikel (Vad ska råttor äta?).

Anmäl
2012-04-03 00:18 #97 av: mejamylove

Tackar så mycket! :)

Anmäl
2012-04-03 01:32 #98 av: flikka83

#87 Håller med du. =)

Anmäl
2012-04-06 04:16 #99 av: ceccie

Jag tycker att den här tråden är mycket intressant o läsa. Jag kan förstå att kattmat är olämpligt för r8or också pga den höga protein halten

Anmäl
2012-04-12 18:44 #100 av: Ilya

Så dom kan inte äta potatis överhuvudtaget?

Anmäl
2012-04-12 18:55 #101 av: hus-musen

Jo självklart kan de äta potatis! Det man ska undvika är lila (gammal) potatis och potatis med grönt skal/grönt inre eftersom dessa innehåller gift som även är farligt för människor.

Anmäl
2012-04-12 19:02 #102 av: Fisfia

#100 Jag tror man i artikeln menar att grön, rå eller gammal potatis inte är bra, men att tillagad potatis är helt ok.

 

Vad gäller detta med baljväxter och ärtor: vad är det som säger att kokta baljväxter, där ibland vanliga gröna ärtor, inte får ges för ofta? Jag fattar inte det riktigt.

Anmäl
2012-04-12 21:28 #103 av: mikeiko

#102 De leder till tumörer, främst juvertumörer. Ärtor/baljväxter bör man inte ge mer än då och då (alltså inte dagligen).

Anmäl
2012-05-15 21:46 #104 av: SaWiSiTri

En av våra råttor är galen i att sno jord ur blomkrukorna. Bra eller dåligt?Den är ekologisk Glad jorden alltså.

Anmäl
2012-05-16 02:37 #105 av: mikeiko

#104 De äter den inte, men gillar att gräva och böka :) Kolla dock så att hon inte börjar tugga på någon giftig planta.

Anmäl
2012-06-09 19:46 #106 av: GeishaoChick

Kan dom äta råris?

 

Är också väldigt skeptisk med curry, mörka grönsaker (bladspenat, ruccola etc)

Anmäl
2012-06-09 21:00 #107 av: hus-musen

Ja de kan äta råris. Varför är du skeptisk till mörka grönsaker? De är oftast de nyttigaste.

Curry kan sätta fart på magarna och ge diarre, så det beror på råttan och hur van den är vid kryddblandningen.

Anmäl
2012-06-09 21:06 #108 av: GeishaoChick

Har förknippad spenat (som är en mörk grönsak och som sägs vara dålig i stora mängder) med alla sortes mörka grönsaker som haricot verts, ruccola, babyspenat, kål etc. Jag skojar inte att efter jag har fått reda på all information i den här artikeln har jag blivigt väldigt paranoid med mat att ge dom.

Jag ska nog skapa en "mat frågor" tråd där jag kan fråga om mat som inte finns i denna artikel.

Anmäl
2012-06-09 21:27 #109 av: Ratzo

Kan de äta risgrynsgröt?

I can't drown my demons, they know how to swim.

Anmäl
2012-06-09 21:39 #110 av: hus-musen

#108 Spenat är väldigt nyttigt och innehåller massor med hälsosamma vitaminer, mineraler och fibrer..
Det innehåller oxalater vilket gör att om man har njurporblem så bör man inte äta stora mängder. Det innehåller även nitriter som hämmar blodets förmåga att transportera syre om man äter enorma mängder av tillagad eller felaktigt förvarad spenat.

Men i spenaten finns även ämnen som gör att de är bra mot högt blodtryck, de innehåller massor av kalcium, järn, fosfor, vitamin a, b och c , folsyra, magnesium, zink osv.

Så att vara rädd för att ge spenat är rätt ologiskt, om man nu inte tänker föda upp råttor på enbart spenat.
Här kan du läsa mera http://www.nyfikenvital.org/?q=node/824

 

#109 Ja de kan äta risgrynsgröt, men om den är köpt så är den väldigt sötad och de kan reagera på laktosen in den om de inte är vana.

Anmäl
2012-06-10 21:17 #111 av: mikeiko

#108 Tänk på att listan är riktlinjer, mer än något man maniskt måste följa. Ofta är det ju bara överkonsumtion av specifik mat som kan leda till något dåligt :)

 

 

Anmäl
2012-06-11 01:11 #112 av: [AnnBell]

en sak jag bara har att peka på är ju att det är en grov myt att mjölkprodukter är slembildande, eller en seglivad myt som är lite svår att skaka av sig. De löser ju inte slemmet men de kan omöjligt bilda slem

Anmäl
2012-06-11 01:13 #113 av: Lamina

#112 Verkligen? För jag brukar bli rätt slemmig i halsen när jag ätit för mycket ost. Obestämd

Anmäl
2012-06-11 04:50 #114 av: [AnnBell]

de är nog mer att de kan binda de slemmet du redan har. Men de skapar inte slem som inte finns där från början. 
Eller så kanske du är smått intollerant mot laktos som du reagerar på vid överkonsumtion. 

Anmäl
2012-06-11 11:02 #115 av: hus-musen

#112 Jo det har jag oxå hört, den faktan bildades av Mjölkfrämjandet som menar att det är viktigt för alla människor att dricka mjölk och helst ett par glas om dagen för alla de påstådda nyttiga effekterna så jag tar det med en nypa salt.
De förnekade även att mjölk kan orsaka cancer på män.

Mjölk innehåller enzymer som kan stimulera körtlar till att bilda bla slem. Synnerligen om du är allergiker kan du reagera på dessa, och många råttor har svårt att bryta ner vanllig mjölk. 
Mjölk lämnar även en hinna i munnen och löser inte upp slem, vilket gör det rätt dumt att dricka om man redan har problem med slembildning även om man inte är allergisk.

Anmäl
2012-06-17 23:06 #116 av: chelona

En sak jag funderat på om de tål är pistagenötter. Pistagenöten är ju nämligen egentligen en stenfrukt, och de ska man ju vanligtvis vara försiktig med pga kärnan, men hos pistagen är det kärnan man äter.
Är det någon som vet?

Bakgrund till min undran:
Jag äter gärna pistagenötter och iom att de är saltade så är det ju inget jag bjuder på, men ibland missar skalen soptunnan, vilket lett till att jag fått muta till mig skal från busiga tjockisar som varit på skattjakt och ska undersöka bytet. Jag skulle tro att de skulle ledsna på skalen ganska snart efter en undersökning, det är ju trots allt inget ätbart, men om det är farligt så är det inget jag vill chansa med.

Anmäl
2012-06-17 23:33 #117 av: mini-monster

Hur är det med körsbär/bigarråer?

Anmäl
2012-06-17 23:57 #118 av: mikeiko

#117 Går bra men ta bort kärnan innan!

Anmäl
2012-06-18 08:49 #119 av: hus-musen

#116 Stämmer att pistagenöten är en stenfrukt, det är inte ens en nöt fast namnet antyder det ^^ Lurigt sånt där. 
Har inte hittat något som svarar över hur stor mängd blåsyra en pistagenöt innehåller så kan inte svara riktigt på din fråga. Men betvivlar att det är särskilt farligt, men man bör väl hålla dem undan dräktiga honor tex.

Anmäl
2012-06-18 13:30 #120 av: mikeiko

#119 Intressant, det visste jag inte!

Anmäl
2012-07-31 20:00 #121 av: GeishaoChick

Kan dom äta kål? (vitkål, brysselkål, blomkål) etc? Tänkte göra kålpudding snart och vill gärna ge dom detta

Anmäl
2012-07-31 21:18 #122 av: hus-musen

japps, de kan äta kål. Kål är för övrigt supernyttigt!

Anmäl
2012-07-31 23:49 #123 av: mikeiko

Kål kan de bli lite lösa i magen av bara, så ge det inte för ofta :)

Anmäl
2012-08-01 02:18 #124 av: JoySurrender

Jättebra lista!

Jag undrar bara hur socker kan ge diskbråck???

If you fight love, you're always a loser

Glamråttan

Anmäl
2012-08-01 02:54 #125 av: mikeiko

#124 Tror det blivit nåt knas i översättningen där, benskörhet ska det vara! Bra uppmärksammat, har ändrat nu! :)

Anmäl
2012-08-01 11:39 #126 av: Piffelipuff

Det här var en väldigt bra tråd :)

Anmäl
2012-08-01 14:05 #127 av: Teuthis

Grejen med kattmat/taurin är att hundmat av samma % ts kött innehåller samma mängd taurin. Taurin finns i kött och tillsätts bara från syntetisk källa i undermåliga märken av kattmat.

 

Tråden är jättebra och jag tycker helt klart att "better safe than sorry" men samtidigt vänder jag mig emot att vi sprider myter.

Gällande soja så ges det i stor utsträckning till labbdjur vilket innebär att det anses som säkert och utan större sidoeffekter.

Anmäl
2012-08-01 14:11 #128 av: hus-musen

Skulle aldrig i mitt liv ge soja-produkter till mig själv eller mina djur, läs på mer om soja och dess biverkningar. Vad jag vet så används inte alls soja i stor utsträckning till labbdjur. källa?

Anmäl
2012-08-01 14:28 #129 av: Teuthis

Soja och majs är huvudingredienserna i de flesta labblock.

Jag har läst på om soja i diverse forskningsrapporter och även om det finns nackdelar så finns det fördelar med.

Anmäl
2012-08-01 15:45 #130 av: Teuthis

Bland annat så minskar soja och sojabaserade derivat riskeran för juver och prostatacancer, några studier här:

http://www.ratfanclub.org/soymamtum.html (scrolla till botten)

http://carcin.oxfordjournals.org/content/25/3/381.full

Dock bör man undvika GM-soja då vissa sorter visat sig ha negativa effekter.

Anmäl
2012-08-01 19:25 #131 av: JoySurrender

#125 makes a little more sense :)
Jag är fortfarande nyfiken på sambandet, även om det står benskörhet. Men du kanske kan hänvisa till källan så jag kan rota i det själv?

JoySurrender, ortoped (bendoktor) till vardags

If you fight love, you're always a loser

Glamråttan

Anmäl
2012-08-01 20:02 #132 av: Teuthis

JoySurrender - inte bara jag som nördar ner mig i artiklar alltså?

 

Teuthis - pluggar biologi Skrattande

Anmäl
2012-08-01 20:27 #133 av: JoySurrender

Hehe, det är ju det som är kul!

 

If you fight love, you're always a loser

Glamråttan

Anmäl
2012-08-01 21:18 #134 av: Elinisa

Denhär artikeln handlar om nackdelarna med soja: http://www.holistic.se/artiklar/index.php?artikel=soja

& här är en liten samling också: http://www.pkdiet.com/pages/recipes/recipeiweb/recipe/Soy_articles.html

Jag känner mej skeptisk till att äta sojaprodukter iaf, -annat än i mindre mängd; som krydda/ smaktillsats. :-)

Anmäl
2012-08-01 21:53 #135 av: [1UpShroomish]

Hur är det med svamp?

Anmäl
2012-08-01 21:54 #136 av: Calypso & Nike

Kan de äta hallon? Frysta som färska.

Anmäl
2012-08-01 22:48 #137 av: Kiyona

Mycket bra intiativ!

Sen får djurägare själv bestämma hurpass det ska utfodras med det eller ej men bra att infromationen finns till hands,

 

Baljväxter har jag dock aldrig hört ska vara farligt att utfodra med. Självklart groddade sådana från människohyllan typ risenta eller go green. Mina får färska groddar med jämna mellanrum. Är det i stora intag det är hälsofarligt? Då jag kan tänka mig att magen tycker det är tufft med stärkelse i stora mängder ofta och för mycket men det innehåller i övrigt mycket nyttigt. Eller är jag helt ute och cyklar?

 

Tackar för infon ;)

 

Snöfall - Caught between what happened and what could never beGilla Snöfalls Djuringar på facebook!.

Snöfalls Lejonhuvade Dvärgvädurar har upphört förtillfället men återkommer efter att alla studier är klara och körkort är fixat!

Mvh//Andrea

Anmäl
2012-08-02 00:37 #138 av: Elinisa

#135 Matsvamp är innehåller vitaminer, mineraler, fibrer, protein& antioxidanter, så det passar bra som råttmat. (Ge helst tillagad, för rå blir den blir snabbt äcklig i rumstemp.)  :-)

#136 Hallon är också väldans nyttigt. De är fiberrika& fulla av vitaminer, mineraler& antioxidanter. Mina råttor tycker dock att alla hallon, utom färska vildhallon är sura& äckliga -& vägrar äta dem. De innehåller visserligen mycket c-vitamin, som råttor inte bör äta massor av (då de kan göra eget), men hallon är ju inget man ändå ger i några stora mängder så det ska inte vara ngn fara. :-)

 

Man kan väl säga att råttor kan äta det mesta som vi kan äta, -med vissa undantag. De undantagen, -vad man ska låta bli el inte ge så mkt&/ el ofta, finner man listan ovan.

Om det är något man är osäker på kan man kolla upp näringsinnehållet. (googla tex. blåbär.näringsinnehåll) Om livsmedlet visar sej innehålla tex stor mängd salt -eller något annat som står i listan, är det olämpligt att ge, alt. bör man ge mindre av&/ el inte alltför ofta. :-)

Anmäl
2012-08-06 00:25 #139 av: loular

Jag är lite nyfiken på osaltade popcorn? :)

Anmäl
2012-08-06 17:48 #140 av: Kiyona

popcorn är bara bukfylla ingen näring alls bara fett och en massa energi.

 

Snöfall - Caught between what happened and what could never beGilla Snöfalls Djuringar på facebook!.

Snöfalls Lejonhuvade Dvärgvädurar har upphört förtillfället men återkommer efter att alla studier är klara och körkort är fixat!

Mvh//Andrea

Anmäl
2012-08-06 19:12 #141 av: Teuthis

#139, som ett snack då och då är det helt ok men inte som föda.

 

Anmäl
2012-08-06 20:11 #142 av: loular

Det var snacks jag syftade på :) inte regelbunden föda. Tack! :)

Anmäl
2012-10-05 03:01 #143 av: DuBetMig

Någon som vet hur det är med nypon? har osötad nyponsoppa hemma nämligen som jag själv inte kommer äta ^^

En hund fångar en boll som du kastat och kommer tillbaka med den.
En katt sitter under stolen, slår till bollen och låter dig hämta den.

Anmäl
2012-10-05 03:18 #144 av: mikeiko

Nyponsoppa går bra, mina gillar det inte dock :) C-vitaminrikt, så inget de behöver egentligen, men testa på :)

Anmäl
2012-10-16 20:31 #145 av: KastKatt

hur är det med linser?

Havreprodukter så som havregurt, havremjölk?

Hört att många ger pankakor, men hur är det med typ våfflor?

Anmäl
2012-10-16 23:49 #146 av: hus-musen

Linser ska sköljas och kokas helst, bör undvikas i större mängder om du har honor.
Havreprodukter är inget problem, du ger ju dem havre varenda dag om du ger dem musli i torrfodret tex.

Pannkakor och våfflor är precis samma sak i olika former så det funkar utmärkt :)

Anmäl
2012-10-24 05:51 #147 av: [Sara FE]

#127 En artikel i SRS tidning Husråttan (nr 160 April 2012) tog upp en del av dessa myter kring födoämnen, bland annat just taurin. :)

Anmäl
2012-11-18 17:44 #148 av: Grodan

Jag saknar källhänvisning.

Jag har hittat denna lista, nästan ordagrann på en Amerikansk råttuppfödares hemsida. Hon presenterar en mängd olika källor till påståendena.

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2012-11-19 20:52 #149 av: mikeiko

#148 Det kan komma längre fram någon gång när tid finns över och jag kan backtracka den research jag gjorde då. Jag har ju inte bara använt en sida och blint litat på vad som sagts där, utan dubbelkollat varje fakta mot flera andra sidor.

Artikeln är ju nästan två år gammal nu, och jag vill också påpeka att det är en "levande artikel" - att den ständigt är öppen för revidering utifrån diskussioner, erfarenheter och ny forskning.

Anmäl
2012-12-11 02:17 #150 av: mikeiko

Väljer att ta bort "kattmat" från listan efter ny forskning kring taurin!

Anmäl
2012-12-11 09:25 #151 av: Ninja

Fast det var ju inte ny forskning direkt, som jag försökte påpeka tidigare.. Tungan ute Men men, toppen att den myten åker. Glad

Anmäl
2012-12-11 13:02 #152 av: Teuthis

Jag har också läst på om Lök, det har inte visat någon som helst effekt på råttor, anemin och de andra farligheterna gäller hund och katt.

Anmäl
2012-12-11 16:19 #153 av: Lycia

Det mesta i översta inlägget är ju fel och/eller oseriöst och barnsligt uttryckt. Skulle så gärna se hela tråden skrotad. Den är verkligen en nagel i ögat!

Anmäl
2012-12-11 16:29 #154 av: Lycia

Nått som stör mig enormt är t ex skitsnacket om avokado. En helt fantastisk frukt/grönsak som toppskitet av uppfödare länge använt sig av i råttornas kost.

Avokado innehåller ett ämne som heter persin, som tack vare dess antimykotiska egenskaper skyddar växten mot svampangrepp. Många djur är väldigt känsliga mot persin. Även mindre mängder avokadofrukt (som trots allt är den del av växten som innehåller lägst halt persin i jämförelse med t ex kärnan och skalet) kan t ex ge symptom liknande akut lunginflamation, och större mängder kan vara dödligt.

Råttor, däremot, är väldigt okänsliga mot persin. Faktum är att det inte ens har gått att etablera LD50 med trots med höga doser extrakt från avokadokärnor, eller hitta några tydliga skador:

"Acute and Sub-Acute Toxicological Assessment of the Aqueous Seed Extract of Persea Americana Mill (Lauraceae) in Rats" av Raymond I Ozolua et al.
"The aqueous seed extract of Persea americana Mill (Lauraceae) is used by herbalists in Nigeria for the management of hypertension. As part of our on-going scientific evaluation of the extract, we designed the present study to assess its acute and sub-acute toxicity profiles in rats. Experiments were conducted to determine the oral median lethal dose (LD50) and other gross toxicological manifestations on acute basis. In the sub-acute experiments, the animals were administered 2.5 g/kg (p.o) per day of the extract for 28 consecutive days. Animal weight and fluid intake were recorded during the 28 days period. Terminally, kidneys, hearts, blood/sera were obtained for weight, haematological and biochemical markers of toxicity. Results show that the LD50 could not be determined after a maximum dose of 10 g/kg. Sub-acute treatment with the extract neither affected whole body weight nor organ-to-body weight ratios but significantly increased the fluid intake (P < 0.0001). Haematological parameters and the levels of ALT, AST, albumin and creatinine were not significantly altered. However, the concentration of total proteins was significantly increased in the treated group. In conclusion, the aqueous seed extract of P. americana is safe on sub-acute basis but extremely high doses may not be advisable."

Att servera avokado som en del av en genomtänkt och balanserad kost är alltså inte alls farligt. Det innehåller däremot massor med nyttiga fetter, fettlösliga vitaminer och B-vitaminer. Avokado är ett absolut måste till växande bebisar som behöver både fett och B-vitamin för att utveckla hjärnan, och lika så för gamlingar som behöver hålla hjärna och nervsystem i trim och även kan behöva lite extra fett för att behålla hullet.

Anmäl
2012-12-11 21:34 #155 av: mikeiko

#151 Jag ville ha det mer svart på vitt, alltså en vetenskaplig studie jag kan googla på och lära mig mer :)

Anmäl
2012-12-11 21:36 #156 av: mikeiko

#152 Lök = diarée är min erfarenhet...så det får stå kvar så länge. Tycker själv det är onödigt att ge rå lök, samt lök i barnmat etc tenderar att ratas här iaf pga av att de erfarit dålig mage.

Anmäl
2012-12-11 21:41 #157 av: Ninja

#155 Så du googlade inte när du skrev artikeln och inte när taurinfrågan diskuterades i en annan tråd (här, med länkar och allt), som jag också påpekade i våra diskussioner här ovanför i artikelkommentarerna?

Missförstå mig rätt, det är jättebra att rätt information kommer fram, men blir mest fundersam över varför det inte dög förut.

Anmäl
2012-12-11 21:45 #158 av: mikeiko

#153 "Det mesta i översta inlägget är ju fel och/eller oseriöst och barnsligt uttryckt. Skulle så gärna se hela tråden skrotad. Den är verkligen en nagel i ögat!"

 

...asså...!? PRECIS sån här attityd är sådan jag jobbat/jobbar med att inte behöva se på RiF. Vi betackar oss för din ruttna attityd och dina provocerande ordval.

 

Vidare så är artikeln inte felaktig, jag har markerat med asterisker vad som är ofarligt men ej bör överkonsumeras. Som jag tidigare nämnt är artikeln också "levande", vilket innebär att den är öppen för revideringar så länge motsatsen bevisats på ett vettigt sätt. Läs om, läs rätt. :P

 


Anmäl
2012-12-11 21:50 #159 av: mikeiko

#154 "Skitsnacket om avokado" som då så trevligt kallar det, har redan reviderats en gång. Från att bara varna för skal och kärna, till att efter forumdiskussioner även varna lite extra. Better safe than sorry blev summan av kardemumman.

Jag säger inte att man INTE ska ge avokado, jag säger bara att det är något man kan vara uppmärksam över och ej bör överkonsumera.

Anmäl
2012-12-11 22:02 #160 av: Grodan

#153 + #154 KyssKyssKyss

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2012-12-11 22:12 #161 av: mikeiko

#157 Hm, just i det här fallet tror jag att det är så enkelt att jag helt enkelt inte hade tid att läsa på ordentligt (det syns ju även på mina kommentarer i tråden du länkar till), och lade fokus på andra delar av renovationerna här på RiF :) Alltså, i retrospekt hade taurinrevideringen kunnat komma tidigare, men jag tror att jag bara glömt av den för att jag lade krutet på annat.

Har sen i våras suttit och korrat alla artiklar på hela RiF, bytt ut bilder, ändrat layouten i HTML, länkat ihop relevanta artiklar, och såklart det vanliga och vardagliga inläggsmoddandet utöver det (låsa trådar, medlemskontakt, ta bort dubbelposter, kolla att alla aktiva trådar håller god ton etc). Ingen hemlis att jag är förbannat aktiv mod, mycket av det jag gör syns dock inte för medlemmar. Sååå sitter alltid och projektar med en miljon saker på RiF så snart jag har tid och energi till det, men självklart händer det att jag missar saker, jag är inte perfekt :)

Anmäl
2012-12-11 23:20 #162 av: Fjordell

Det handlar nog mycket om sunt förnuft.

Lök exempelvis är inte bra för någon i för stora mängder, det får även människan dålig mage av. Jag har aldrig varit rädd för att det funnits lite lök i pyttipannan jag gett mina råttor, ingen av dem har någonsin tagit skada av det. Att dina råttor får ont i magen av det beror nog mycket på att de inte är vana vid det eftersom de vanligtvis inte får lök. Mina råttor har väldigt starka magar, och har aldrig ens visat tendenser till att vara dåliga i magen, de har aldrig matvägrat eller något annat.

Löken ska dessutom vara nyttig och cancerförebyggande för oss människor, så varför skulle det inte vara det för råttorna tänker då jag? Vi använder ju oss till och med av det i rooibostéet Glad

http://iform.se/kost/nytt-om-kost/lok-och-vitlok-sanker-cancerrisken

/Amanda - Uppfödare av tamråttor i norra Sverige - Rebellions Rattery 
Sajtvärd på Vinthundar iFokus & admin i Facebookgruppen Råttorna

Anmäl
2012-12-11 23:36 #163 av: mikeiko

#162 Absolut, jag har en tjej som är tokig i vitlök, de andra ratar mat med minsta spår av det. Man måste alltid se till hur olika individer reagerar över mat på olika vis.

Jag gör dock skillnad på lök och vitlök, med lök syftar jag främst på gul lök och röd lök etc. men det kanske inte framgår tillräckligt tydligt?

Anmäl
2012-12-11 23:47 #164 av: Fjordell

#163 Jag använder mig mest av röd och vitlök. Rödlök ska också vara nyttigt: http://www.sund.nu/docs/artikel.asp?td=20101118&art=1301&tem=3

Men ja, det kan ju vara bra att nämna vad de olika löksorterna innehåller, och vad de gör. Glad

/Amanda - Uppfödare av tamråttor i norra Sverige - Rebellions Rattery 
Sajtvärd på Vinthundar iFokus & admin i Facebookgruppen Råttorna

Anmäl
2012-12-12 00:01 #165 av: mikeiko

#164 Got it! Hinner inte kolla på detta mer ikväll, men ska försöka fixa till snart :)

Anmäl
2012-12-12 00:09 #166 av: Fjordell

#165 Blir nog bra! Skrattande

/Amanda - Uppfödare av tamråttor i norra Sverige - Rebellions Rattery 
Sajtvärd på Vinthundar iFokus & admin i Facebookgruppen Råttorna

Anmäl
2012-12-12 00:28 #167 av: Lycia

#158 Du blir så upprörd att du fetstilar..? Intressant. Och jag kan inte hjälpa att undra lite över vilka dessa "vi" är. Du och dina vaddå? Skrattande

JAG (japp me, myself and I, för det är den enda jag kan tala för) undrar i mitt stilla sinne varför du tycker dig ha rätten att kalla min högst befogade och raka kritik för "rutten attityd och provocerande ordval", när du själv gör dig skyldig till spridande av ruttna myter och provocerande faktafel.

Men till saken: Jag kan anmärka på i princip alla punkter i #0. Och att hitta på samband hur som helst utan att ens ha grundkunskaperna själv är bara pinsamt, och väldigt respektlöst mot de som kanske läser det och tror att det stämmer. Du sänker ju din egen och hela RiFs trovärdighet dessutom.

Man måste dessutom verkligen fundera på om det man skriver gör mer skada än nytta. Precis som alla andra djur så förstår människor inte negationer särskillt bra. Ibland kan prevention ha rakt motsatt effekt. Genom att säga det, även om man smugit in ett litet "inte" där någonstans, väcker man också idén att göra det. Säger man "Tvättmedelspulver är inte så bra att gnida in i öppna sår" så kan du slå dig i backen på att någon förr eller senare kommer testa.

När jag ändå är i farten kan jag ta ett litet exempel till: Det som står både i #0 och senare inlägg om oxalater är bara fel och förvirrande. Oxalater (i.e kalciumoxalater) är kristaller som bildas när oxalsyra binder kalcium. Det är en fullt normal reaktion och dessa kristaller är väldigt stabila och näst intill olösliga på kemisk väg. Kristallerna förs vanligen ut med avföringen och vållar inga bekymmer (anledningen till att man mjölkstuvar spenat t ex är för att ge oxalsyran tillgång till kalcium i mag-tarmkanalen). Det är alltså något man inte behöver bekymra sig om, sålänge råttan är frisk. Därför är det helt onödigt att ens nämna.

Hos ett fåtal individer fungerar dock inte detta som vanligt, utan de fria oxaljonerna binder kalcium först när de hamnat i njurar och/eller urinblåsa. Där irriterar de vassa kristallerna slemhinnorna och kan även klumpa ihop sig till större stenar (ofta med en matriss av animaliskt protein).

Det intressanta (men kanske inte så fina) i kråksången är dock att bara försumbara 10% av den fria oxalsyran i kroppen kommer från oxalsyrerika livsmedel (t ex rabarber, spenat). Hela 90% är en restprodukt från nedbrytningen av askorbinsyra (dvs C-vitamin).

Som sagt så är det normalt inget problem, men det finns ett litet fåtal individer som utvecklar en oförmåga att hantera oxalsyra. Varför vet man inte riktigt. På råttor är symptomen framförallt återkommande urinvägsinfektioner (börjar om direkt efter avslutad antibiotikabehandling) och stor smärta när de försöker kissa. Ofta händer det i medelåldern. Även om problemet i sig liknar katthanars urinstensbekymmer, är det som vanligt bättre att titta på människosidan för att hitta fungerande dieter. Inte minst för att man både kan och bör minska ner på köttet i kosten, vilket man ju inte kan på katt.

Källorna till detta är diverse böcker. (Underliga sakerna gjorda av papper, som vi hade förr i världen.) All research gjordes i samband med att en av mina grabbar drabbades för lite drygt 10 år sedan. De flesta av titlarna har visserligen fallit i glömska (det var många stora luntor i fysiologi skrivna på engelska) men denna hade jag och lille Fjant stor nytta av: http://libris.kb.se/bib/8372340

 

Och ett supersnabbt exempel till: Råttor är inte "tusen gånger känsligare". Råttor och människor har samma LD50 för koffein. :P

 

Anyway – nej, det är dina påståenden, så bevisbördan ligger helt och hållet på dig. Inte på de som ifrågasätter dina påståenden. Det enklaste är ju därför att inte påstå saker du inte kan backa upp med fakta (dvs inte någon "Farligt för hund och katt"-lista). Det är därför jag tycker tråden ska skrotas – det skulle ju inte bli något kvar av den efter faktagranskning i alla fall.

De flesta saker är dessutom fullt gångbara ingredienser i en varierad och ballanserad råttkost, så det är bara dumt att skrämma folk för bra mat. Samtidigt så finns det ingen säker mat alls! Dricker du för mycket vatten dör du också, eftersom du spolar ut elektrolyterna.

Gör om, gör rätt.

Anmäl
2012-12-12 09:20 #168 av: mikeiko

#167 VI=vi som jobbar med RiF. Vi som dagligen jobbar för att uppehålla en god stämning på forumet.

 

Du har en fruktansvärt tråkig attityd, och med dryghet och gliringar vinner du ingen mark.

 

En droppe kaffe är inte samma för en människa som för en råtta.

 

Denna artikel kommer att ligga kvar, då den uppkom efter upprepade önskemål och ständiga frågor kring vad man INTE kan mata råttor med. Det är bara bra om fakta granskas, artikeln är öppen för revidering, som jag också redan nämnt. Vetenskap kring mat är sällan en solid sanning, utan tenderar att revideras med tiden.

Anmäl
2012-12-12 10:38 #169 av: Teuthis

#168 Fast, jo en droppen kaffe är detsamma för en råtta och en människa, människan är bara enormt mycket större.

 

Jag tycker iofs att denna artikel är bra, mest för att TS gärna ändrar när det kommer bevis. Better safe than sorry håller jag med om, väldigt många blir medlemmar här när de skaffar sin första råtta och jag tror att det finns väldigt många absoluta nybörjare.

Vad som krävs är att vi andra medlemmar fixar fram studier som motbevisar alla de myter som finns, det är ingen större idé att kritisera om vi inte kan bevisa våra åsikter.

Anmäl
2012-12-12 11:17 #170 av: Zakaraa

Måste poängtera här att det verkar som att många läser in sina egna känslor i andras texten.

Notera att en människa som skriver sin text här kanske skriver helt utan känslor med ren fakta och bevis, att det sedan kan tas som att det är dålig attityd osv beror till största del att man själv läser in sina egna känslor, ex. irritation i texten och därmed får texten en irriterad ton.

Jag kan personligen inte se någon "rutten attityd" i det Lycias inlägg. Och då läser jag hennes text helt utan egna känslor och tar till mig bevisen och faktan hon lägger fram, dvs. jag är källkritisk.

Ville bara skriva det, då det är något många gör och det blir onödiga bråk. Ser det dagligen. Läs en text, ta en paus och fundera på om du själv läser in känslor innan du svarar, på så sätt kan vi undvika många bråk och istället föra en diskussion utan påhopp, bråk och andra elakheter. (detta är något som jag anser gäller för hela internet och inte enbart här)

Jag saknar också källor, ett av skälen till att jag inte läser sen här listan. Finns inga källor till det som står.

Anmäl
2012-12-12 20:22 #171 av: KastKatt

Tycker det är en bra artikell som absolut borde vara kvar, svinbra för nybörjare.

Anmäl
2012-12-12 20:26 #172 av: Fridborg

Råttor är inte raketforskning och forum är inte till att sitta och säga vem som har fel utan är till för att hjälpa varandra.

Jag tvivlar på att alla sitter och läser källor.

Man kan använda sitt sunda förnuft när man ger mat till sina råttor eller googla, att sitta och säga att någon skriver en rakt upp och ner dålig artikel tycker jag att man då kan skriva en bättre själv.

Anmäl
2012-12-12 23:46 #173 av: mikeiko

#169 Jag tänker mest att en människa gärna är van att dricka flera koppar om dagen, medan en råtta lär få världens koffeinrush?

Well spoken :)

Anmäl
2012-12-13 01:54 #174 av: Grodan

Min relation till den här listan är att jag tar den med en stor nypa salt. Jag har sett den på en amerikansk råttuppfödares hemsida, nästan ordagrannt. Dock fanns källhänvisningar fast jag har inte kontrollerat dem. För att jag inte finner någon anledning. Jag matar mina råttor med mycket av det som står på listan och har aldrig oroat mig över det. Jag matar med måtta. Aldrig större mängder än djuret behöver. Nu behöver ingen ordmärka och fråga om jag matar mina råttor med ex choklad, givetvis gör jag inte det. Äter knappt sånt själv. Men vi kan ta chips. Ja, jag ger faktiskt mina råttor någon gång då och då en chipsbit. Jag tycker inte att det är superonyttigt faktiskt. Inte för människor och djur som har ett krävande och aktivt liv, det är massor med energi och salt och dessutom gott. Men att jag ger det då och då till råttorna är väl mer för att de gärna vill smaka det jag smaskar på än något annat. Jag vet ju att de inte blir sjuka av en liten bit chips. Så egentligen är det väl ganska onödigt att jag ens skriver det. Vad jag däremot aldrig ger mina råttor är färdigmat, skräpmat och sånt med socker. De får råkost, de får spenat ofta, de får bönor (inte så mkt nuförtiden dock, som förut i o m att jag själv inte orkar koka bönor i mitt nya hem så mkt), de får avocado, potatis, alger mm.

Jag har även kunnat ha i lite jordnötssmör (ej med socker i) i geggor för att få in lite nyttiga oljor som den innehåller, trots att jag läst forskningsresultat på vad en kost med jordnötter kan göra på ett gäng råttor under 12 dagar. Men eftersom jag inte ger dem sådana mängder och absolut inte i 12 dagar i sträck samt inte heller ENBART jordnötter så finns ingen anledning till oro. Mot akuta hudproblem kan t o m veterinärer ordinera jordnötssmör i liten dos...Flört

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2012-12-13 15:09 #175 av: Fridborg

Sedan vill jag också tillägga att man själv alltid ska vara källkritisk oavsett vad det gäller, här på RiF och i vanliga livet.

Ansvaret ligger lika mycket hos en själv som artikelförfattaren att kolla upp om det man läser stämmer. Följer man något slaviskt som sedan visar sig vara fel utan att man själv kollat upp det så får man skylla sig själv.

Anmäl
2012-12-13 20:05 #176 av: Lycia

Jordnötssmör kan dessutom rädda livet på råttor med så grav undernäring att de inte kan äta vanlig mat, utan där fokus ligger på att få dem att överleva. Blandat med mjölkpulver alt. vasslepulver (typ Whey bla bla bla från gymaffären) och en bra multivitamin, t ex Vit 2000, och extra socker mm, kan man göra egen Plumpynut. Plumpynut går ju tyvärr inte att köpa...

Anmäl
2012-12-13 20:48 #177 av: Smullis

Nu är jag förvirrad.. Är det som står på listan fel? Kan någon förklara?

Anmäl
2012-12-14 07:00 #178 av: mikeiko

#177 Nejdå, inte så länge man läser den ordentligt - dvs ser till att det mesta är sådant som bara är skadligt vid överkonsumtion, samt använder sunt förnuft. Listan är mer "better safe than sorry" och något att vända sig till om man är osäker och inte vill googla själv.

Vi hade för några år sen dagligen trådar med frågor om man kunde mata det ena eller det andra till råttor, så därför uppkom denna listan. Behovet var stort, helt enkelt.

 

En råtta dör ju inte av att äta en människogodis eller en saltad nöt (bara som exempel), men det tror jag att folk vet och förstår. Jag litar på att RiFs medlemmar har ett sunt förnuft :)

Anmäl
2012-12-14 07:02 #179 av: mikeiko

#174 Jag har redan diskuterat avsaknaden av källor och tänker inte dra det igen. Scrolla uppåt i diskussionen!

Anmäl
2012-12-14 17:13 #180 av: Grodan

#179 Japp, jag har redan haft den med dig. Skrolla upp till #148Tungan uteFlört

Jag förstår om du känner dig trampad på och det känns otacksamt att vara medis och göra så mkt och få negativ respons. Jag förstår så väl. Men mitt inlägg #174  är inte riktat till dig. Jag ville bara skriva några ord. Skrattande

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2012-12-16 11:31 #181 av: Calypso & Nike

Det är ju juletider nu och många köper ju clementiner. Kan råttor äta clementiner i små mängder?

Anmäl
2012-12-17 11:26 #182 av: hus-musen

#181 ja råttor både honor och hanar kan äta clementin. Det man bör tänka på är att det vita i skalet innehåller d-limonen som kan orsaka cancer hos hanar.

Anmäl
2013-01-01 17:32 #183 av: [pepparkatt]1

Jisses :-p jag känner såhär: man ger sin råtta bra nyttig och god mat och håller koll på vad som är direkt farligt och vad som är ok, så svårt är det inte. Vi själva äter kanske inte världsnyttigt jämt? Men i små mängder är det ju ok! Det folk måste fatta är bara att inte överdriva med diverse mat som inte är super bra för våra vänner, men någon gång ibland har inte ihjäl dom. Råttan är trots allt all ätare och klarat sig på diverse saker dom kommit över utomhus (back in the days liksom) så var lugna och ge det dom gillar men var varierade och överdriv inget!

Anmäl
2013-01-19 07:13 #184 av: fladdy

Kan man ge do pisagenötter? :)

Anmäl
2013-01-19 11:55 #185 av: tanthilda

tänkte lite på "Apelsinskal och andra fruktskal - är besprutade." - så är det ju inte! 
Eller, om man köper ekologiskt/plockar själv etcetc så är det ogiftigt... Och om man köper oekologiskt så har frukten besprutats sedan den var "liten" - alltså har den fått gift på sig/i sig från blomma till färdig frukt. Då finns det gift i hela frukten - bara i något högre koncentration i själva skalet.

 

 

Så på oekologisk frukt ska man absolut inte ge skalet - men enligt min mening så borde man inte ge frukten alls då den är giftig...

medan på ekologisk frukt så har den inga gifter på eller i sig och bör då alltså vara okej om man sköljer ordentligt.

förstår ni hur jag tänker? :)

Anmäl
2013-02-07 09:40 #186 av: Exxozzie

Jag blev lite fundersam på spenaten. Jag såg några inlägg i början men tråden är så lång att jag inte orkar läsa allting.

Ang. Saltet: Det som menas med "salt" är inte det vanliga bordssaltet, natriumklorid, utan en annan typ av salt (salt är egentligen ett samlingsnamn för olika typer av kemiska föreningar). Det som menas med salt i spenat är kalciumoxalat, som i större mängd är hälsovådlig. Spenat innehåller mycket lite kalciumoxalat.

En annan sak; spenaten hämmar kroppen att ta upp det järn som spenaten innehåller (järn gör att nya röda blodkroppar bildas) pga kalciumoxalatet. Men äter man samtidigt c-vitamin borde detta inte vara något problem.


- Jag tycker inte att det är fel på listan men det känns som att många har läst lite mycket om överdosering av maten. Jag ger mina råttor både morötter och spenat flera gånger i veckan men jag blir nervös att jag utfodrar fel när det kommer flera olika grönsaker som man inte kan ge. Vad KAN jag mata råttorna med förutom gurka och sallad? 

Det är ett bra initiativ du tagit, mikeiko, tycker jag. Det är ingen kritik riktad mot dig. 

Anmäl
2013-02-17 11:59 #187 av: ylva00

Vad hette det som kattmat innehåller nu igen? Sånt som råttor kan producera själva alltså

Anmäl
2013-02-17 12:51 #188 av: Apootie

#187 Taurin!

Anmäl
2013-02-17 12:55 #189 av: ylva00


oki tackGlad

Anmäl
2013-02-21 21:14 #190 av: hund_katt

Vaktel ägg? Får dom äta vaktelägg?

Anmäl
2013-05-04 19:02 #191 av: rats123

Kan man mata råttor med palsternacka (hanar)?

Anmäl
2013-05-04 20:09 #192 av: rats123

Någon som vet?

Anmäl
2013-05-08 12:43 #193 av: Teuthis

Mina älskar palsternacksmos så det ska inte vara några problem.

Anmäl
2013-06-10 12:16 #194 av: Lenichu

Läser om torkad majs här nu.. Köpte Rat Nature (från Versele-Laga), det hade förra ägaren och har läst att det ska vara bra. Nu när jag hällde i lite i skålen så ser jag att det är torkad majs där i? Det är ju enstaka små-korn men om dom ska ha det regelbundet kanske det inte är så bra då? :O 

Anmäl
2013-06-10 12:35 #195 av: Zolah

#194

kanske beror på var den kommer ifrån? borde ju vara olika beroende på vars majsen finns och hur den skördas?

Iafl så jag tänker?

Anmäl
2013-06-10 12:39 #196 av: Lenichu

#195  

Ja, jag vet inte? O_o Blir osäker nu!

Anmäl
2013-06-14 12:33 #197 av: Teuthis

Det jag läst om torkad majs så gäller det främst kontaminering av sporer.

Det är alltså inget som ska orsaka problem med majs i djurfoder eller majs av humankvalité.

Anmäl
2013-06-14 13:18 #198 av: Emmieline

efter som ja e för lat att lösa alla 197 inlägg .

kan råttor äta Rabarber?

Anmäl
2013-06-14 13:37 #199 av: Xristina

Rabarber* - Innehåller höga halter av oxalater. Dock ligger det under diskussion huruvida rabarber verkligen är skadligt för råttor. Kan vara endast i större mängd, men försiktighet uppmuntras.

Anmäl
2013-06-14 14:04 #200 av: Emmieline

Åh stod det. läste inlägg 0# och såg inte att det stod=)

Anmäl
2013-06-14 14:06 #201 av: Xristina

Hur är det med ananas för råttorna? Tänker på att det fräter så pass mycket på våra slemhinnor, hur är det för deras?

Anmäl
2013-06-15 00:20 #202 av: mikeiko

#201 Smaka kan de ju göra, men jag skulle undvika att ge ananas då det är laxerande. 

Anmäl
2013-06-26 21:57 #203 av: Twili

vad är det för ohyra råttor får av hö? marsvin äter hö men de har inga ohyra? även marsvinslungor är känsliga och jag är väldigt petig med höet, så att det inte dammar. jag har inte råttor själv( än i alla fall, vill gärna skaffa om det går med marsvin) men lär mig gärna tips och tankar som finns hos er råttägare :-)

funderar även på varför råttor inte kan vara med gnagare, etc marsvin, är de rovdjur? sjukdomar?

Anmäl
2013-06-26 23:00 #204 av: MoaL

#203 Råttor kan få löss och skabb från hö. Ohyran är artbunden och drabbar bara möss och råttor. Att de kan få ohyra beror på att det springer vilda råttor och möss i gräset/höet och då sprids det från dem till våra tama. :)

Man ska inte blanda olika arter av smådjur överhuvudtaget, men råttor kan dessutom vara väldigt aggressiva mot andra djur och kan skada dem illa eller till och med döda dem om man inte stoppar det i tid.

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Anmäl
2013-06-26 23:06 #205 av: Lamina

#203 Marsvin får inte ohyra av hö för att det inte finns vilda marsvin där höet förvaras. Parasiter och ohyra som skabb och löss är ofta artspecifik. Och om höet har blivit kontaminerat av att det sprungit råttor på det som kan ha släppt ifrån sig ägg från dessa parasiter så kommer det inte smitta marsvin. Därför kan man ge marsvin hö men bör undvika att ge det till råttor.

Inga gnagare ska eller får (enligt lag) gå tillsammans. Dels för att dom kan skada varandra. Dels för att dom inte talar samma språk och inte kan få ut något av varandras sällskap. Och dels för att dom inte äter samma sak och inte mår bra av det andra djurets kost.

Anmäl
2013-06-27 00:54 #206 av: Twili

#204 205 jag tror ni missuppfattade mitt inlägg: tro mig inne på mif så försöker vi själva få fram meddelandet att kaniner och marsvin inte ska gå i samma bur av flertal anledningar. Jag menade helt enkelt om de kan dela rum. Men om råttor kan bli sjuka av höet så är det ju ingen bra idé. Då kan vi stryka dem ur planerna, tyvärr. 

Anmäl
2013-06-27 01:06 #207 av: MoaL

#206 Jag har mina råttor i samma rum som mina marsvin, degus och kanin, och det har jag haft i flera år utan problem. Just nu har jag lyckats få ohyra på råttorna, ironiskt nog, men det har inte att göra med höet som är hos mina marsvin/degus/kanin, utan med att ett par av råttorna drog med det från förra hemmet. Jag har slut bimectin också, så jag måste svänga förbi vetten snart och köpa nytt. Jag tycker alltså inte att det är nödvändigt att skippa råttor bara för att man har höätande djur. Däremot kan du ju exempelvis tvätta händerna mellan djuren och efter att du har hanterat hö.Glad

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Anmäl
2013-06-27 01:21 #208 av: Lamina

Att ha råttor och marsvin i samma rum ska inte vara något problem, bara man är noga med att tvätta händerna imellan. När jag hade marsvin stod dom i köket, som i princip satt ihop med vardagsrummet där råttorna bodde. Jag hade inga som helst problem med ohyra, bara jag dammsög innan jag släppte ut råttorna så dom inte riskerade att få något skit på sig. Visst, jag fick ohyra en gång, men det kan ha kommit från vadsomhellst. Ohyra är inte helt ovanligt på råttor, även om man är försiktig.

Anmäl
2013-06-27 01:38 #209 av: Twili

åh vad glad jag blir att hör att det har funkat för er! hade ställt in mig på att det inte gick. tack så mycket för era svar! :)

Anmäl
2013-07-16 21:08 #210 av: zickan

#209 jag har kanin i samma rum som mina möss. Visst har man haft ohyra en gång mer än vad kan annars kan inte inte skulle haft. Men det är så enkelt att behandla. Haft i snitt en gång om året. Men det kan lika gärna komma från utställning som via nya djur. 

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2013-07-17 01:49 #211 av: AliciaRing

Jag brukar oftast försöka variera min sallad som jag gör till mina råttor innan de får vanlig mat, och oftast använder jag mig av majs, gurka och röda bönor, men innan jag lägger i råttornas bönor i skålen så sköljer jag av dem ordentligt i en sil och sedan ger.
Dem älskar det!
Har oftast så dålig fantasi på vad man ska ge dem för "mat", men nu när man läser här så känns det ju som att man bara gör fel och gör det skadligt för sina råttor...

Anmäl
2013-07-17 01:53 #212 av: AliciaRing

Samtidigt så tror jag att en råtta känner på instinkten för vad dem bör äta och vad dem ska låta bli...

Anmäl
2013-07-26 21:09 #213 av: sarakaka

Kan man ge råttor sån där blöt kattmat? Typ köttbitar i sån såsgegga? :)

Anmäl
2013-07-26 21:13 #214 av: zickan

# 213 Beror nog mer på innehållet. Hur mycket salt, fett, taurin det finns. 

Råttor kan producera sitt eget taurin som katter inte kan och kan behöva tillsatt i maten. Lite extra klarar dom gott. Men överstkott av vitaminer och mineralen kan ge problem. Så ge med måtta och inte för ofta så bör det inte vara några problem.

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2013-07-26 21:16 #215 av: zickan

#212 nja inte direkt. Ställ en skål med grädde, choklad eller nått riktigt gott och onyttigt, bredvid en skål nyttigt torrfoder och se vad råttan väljer. 
Ingen av mina råttor tar det tråkiga nyttiga först och har aldrig gjort. Inte ens av torrfodret. Finns det färsk mat äter de knappt torrfoder om de inte så måste. Och när de äter torrfoder äter de alltid det godaste först. 

Djur tänkter tyvärr inte så. Det är därför vi ägare som har ansvaret och se till så de inte proppar i sig onyttigheter. 

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2013-07-27 01:07 #216 av: kolpa

#115 jag tror #112 menar om man lägger in mat som råttan inte kan äta, inte vad som är onyttigt. Nu vet jag inte om jag håller med men jag tror hon menar så :)

Anmäl
2013-07-27 01:27 #217 av: zickan

#216 lär ju inte spela nån roll. de äter ju råttgift i naturen. vad är skillnaden mot mycket onyttig mat som leder till problem och vad de inte kan äta. de äter vad som finns och det som de tycker är godast först. oavsett om det är spettsat med gift, giftig mat/planta osv. 

Men visst kan råttor lära sig. Jag har för mig att vildråttor oftast skickar fram en som provsmakar ny föda. Om det händer nått med den råttan så låter de andra bli. Och sånt bör ju en råttmamma lära sina små osv. Så vilda råttor får ju testa bra mycket mer för att överleva och har lärt sig att undvika många faror som tamråttorna inte har lärt sig undvika.
Våra tamråttor har inte alls samma behov att akta sig. Och de bör ju lita på att vi inte ger dom farlig mat. 

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2013-07-27 10:42 #218 av: kolpa

#217 jo jag håller med dig så tror jag också att det är, haha fan vad råttor är coola som först lämnar över maten åt en "försökskanin", råttor är så inte dumma inte;)

Anmäl
2014-04-30 18:30 #219 av: nniikaa

Hur mycket morot är för mycket morot? Brukar ge mina två råttor en halv morot att dela på ibland

Anmäl
2014-04-30 23:26 #220 av: mikeiko

#219 Ingår ordet "ibland" i sammanhanget så finns ingen anledning att tro att det skulle vara för ofta ;)

Anmäl
2014-05-01 00:02 #221 av: nävgröt

#219 Om det är som de skriver att anledningen till att man inte ska ge dem för mycket morötter är glykoshalten (glykos=glukos=druvsocker) så behöver du nog inte vara så orolig över den mängden. Visst innehåller morötter glukos, men mindre än nästan alla frukter, och mindre än grönsaker som paprika och vitkål. Många säger att det är viktigt med frukt och grönt, och ska man följa det rådet är det lätt att komma över glukoshalten i morötter.

Sen är det nog sant att morötter inte bör utgöra något slags basföda. Bland grönsakerna innehåller de relativt mycket glukos, men absolut inte högst. Om glukoset är enda anledningen förstår jag inte varför specifikt morötter står med på listan. Författaren har kanske tagit det som ett exempel på en söt grönsak.(?)

Här finns en bra tabell om man vill veta ungefärliga halter av olika sockerarter i frukter och grönsaker:

http://lexicon.dansukker.com/print_expl.asp?id=718

Anmäl
2014-05-01 02:02 #222 av: mikeiko

#221 Tyvärr har vi sett exempel på okunniga råttägare som matar sina råttor med enbart hö, morötter och djurbutikstorrfoder. Antar att de tänker "gnagare som gnagare" eller något sådant. Är moroten dessutom rå så är den svårsmält för känsliga magar. 

Anmäl
2014-06-30 19:42 #223 av: Moa Liljegren

Kan jag blanda i chiafrön i det där terato receptet? Eftersom fröna sväller och man kan göra pudding av dem så antar jag att det inte är bra?

Anmäl
2014-06-30 19:43 #224 av: Moa Liljegren

Har precis blandat en stor hink med torrfoder och såg nu att det är torkade russin i. Ska jag ligga och gräva upp alla?

Anmäl
2014-07-01 13:50 #225 av: mikeiko

#223 Chiafrön vet jag tyvärr inte ens vad det är :)

#224 Nejdå, det behöver du inte göra. De flesta råttor ratar ändå russin - MEN märker du att de/någon av dem bara plockar ur russinen hela tiden så kan det vara bra att se över att det inte blir för mycket av den varan. 

Anmäl
2014-07-01 17:01 #226 av: Moa Liljegren

#225 Okej! Ne har inte sett att de ätit det ens. De brukar låmna det ändå. :) Råkade av misstag köpa den ekologiska frukt müslin istället för den ekologiska naturella. Den innehöll lite äpple och russin tror jag det är. Tänkte att jag kunde använda det istället för att slänga.

Anmäl
2014-07-01 19:43 #227 av: Svedjorna

Har torkade ankbröst (kallas bites) hemma som vi brukar ge katterna, tror ni att man kan ge det till råttorna? :)

Anmäl
2014-07-03 17:37 #228 av: Moa Liljegren

Kan man ge mannagrynsgröt? Gav dem lite oh de älskade det. Istället för välling etc

Anmäl
2014-08-22 00:01 #229 av: MoaHermansson

jag ger mina råttor nötter som dom skalar, är det inte bra för dom??

Anmäl
2014-08-22 19:14 #230 av: mikeiko

Nötter (saltade) - Är oftast saltade, dock är det bra att då och då ge råttorna hela nötter med skal, då det är bra att de får jobba lite med tänderna! 

:)

Anmäl
2014-09-21 17:32 #231 av: Flöffo

Kan man ge ärtor och kokta linser? 

Anmäl
2014-09-21 17:51 #232 av: Zolah

#231

Bönor/Baljväxter (både råa och torkade)* - Innehåller motsatsen till näringsämnen, som förstör vitamin A och enzymer som behövs för att kunna smälta proteiner och stärkelse, och leder till att de röda blodcellerna klumpar sig. Anses öka risken för juvertumör.

Anmäl
2014-09-21 18:05 #233 av: Moa Liljegren

#232 Betyder det att linser inte går att ge? *trög*

Anmäl
2014-09-21 18:25 #234 av: Flöffo

#232 säger som #233 Så det finns inga typer av linser/ärtor (alltså färska, torkade, kokta, frysta, konserverade osv) som inte går att ge eller bara torkade och råa? Oskyldig

Anmäl
2014-09-21 20:26 #235 av: MissanTissan

Är yoghurt okej?

Och min ena kille ryckte åt sig en lakrits napp och sprang iväg. När jag väl fick tag i honom så tog jag bort den men han hade redan ätit lite av den. Är det dödligt i en liten mängd? (Han tog typ, 5 tuggor)

Hälsningar, Missan och djuren! Hjärta

Sajtvärd för Border Collie iFokus

Anmäl
2014-09-22 09:56 #236 av: Zolah

Jag har för mig att det är baljväxter, och som med allt på denna lista så ska man inte ge det ofta att man ger det nån gång så är det ok.  listan är som varning så man inte ger detta dagligen, för då kommer man få problem.

#235

Yoghurt innehåller ofta massor med socker, och råttor som inte är vana vid mejeriprodukter brukar bli kassa i magen av det.

Han överlever nog men du ska inte alls ge det som råttgodis, ring veterinär om han börjat bete sig konstigt. Men det tror jag inte kommer ske

Anmäl
2014-09-22 13:25 #237 av: Trollan92

Nu fick jag panik! Jag har gett mina oskalade jordnötter! Å jag ska sluta med en gång :o

Anmäl
2014-09-22 13:59 #238 av: Lamina

#237 Oskalade jordnötter är oftast rostade även dom. Jag gav ofta mina råttor det. Eller tja, jag köpte ofta för att ge det till råttorna, det mesta åt jag nog tyvärr upp själv... Men det dom fick blev dom i inte dåliga av. Kollar man bara att dom är rostade så är det lugnt.

Anmäl
2014-10-23 20:20 #239 av: [MikaelaR]

Asså jag bara undrar detta jag vet ingenting om råttor egentligen men av vad jag hört så i det vilda, det finns ju gott om dem, dem lever ju på allt möjligt sopor mycket mer och är otroligt svåra att få ihjäl även med gifter osv eftersom dem undviker att äta sånt. Har svårt att tro att en sån här lång lista skulle vara så dåligt för dem, visst vissa saker ska dem säkert undvika men dem vet säkert också själva va dem borde undvika som är direkt farligt.

Anmäl
2014-10-23 20:31 #240 av: Zakaraa

#239 Du har helt rätt i det du skriver.
Man får ha i åtanke att listan saknar källor så man får ta allt med en nypa salt och eftersöka lite själv. Personligen följer jag inte denna lista eftersom den saknar källor att följa upp. Jag tycker den är värd att läsa Men inte följa blint utan faktiskt kolla upp information själv :)

Exempelvis står det om Avokado: "Ger diarée, kräkning, förstoppning" - råttor kan inte spy.

Anmäl
2014-10-27 14:40 #241 av: mikeiko

#240 Fast nu har du ju klippt och klistrat lite väl godtyckligt :P

Ingress: Tänk på att viss mat är ok tillagad, men inte rå, samt att viss mat är ok i små mängder, men inte i större! Läs igenom listan ordentligt, och inte bara rubrikerna! Asterisker (*) markerar mat som är ok men som man ska vara aktsam med. Observera också att en del av maten endast är skadlig vid överkonsumtion.

Avocado, full text: Avocado* - Absolut INTE skal, bark och kärna som innehåller fettsyran persin. Ger diarée, kräkning, förstoppning och kan även orsaka vätskesamling runt vävnader i hjärtat och därmed leda till dödsfall. Det finns också studier som visar på att kärnan kan "läcka" in i fruktköttet, och därför väljer många att helt utesluta avocado ur kosten för att vara på den säkra sidan.

Själv ger jag avocado ibland, men aktar kärnan. Jag tycker dock att det är viktigt att lyfta fram mat som varit uppe för diskussion. 

Anmäl
2014-10-27 15:06 #242 av: Zakaraa

#241 "Ger diarée, kräkning, förstoppning" är den exakta meningen, har vaken klippt eller klistrat - det är exakt det som står.

Förstår inte alls vad du menar eftersom jag inte ändrat någonting som helst eller sagt något som inte stämmer. Vad är det som jag klippt och klistrat?

Anmäl
2014-10-27 15:08 #243 av: [MikaelaR]

Håller med #242

Anmäl
2014-10-27 19:25 #244 av: Zolah

Saken var väl att du  lämnade ute viss information,  varav klippte du ut bara en del av meningen.  Tror det blev en miss med att det var kräkningen som var poängen inte att avocado skulle vara dåligt.

Listan är gammal och skulle behövas uppdateras ja, men det svåra är att finna någon med tid och ork. Alla är ju välkomna att dra sitt strå till stacken, det är inte bara admin och moderatorer som får skriva saker eller korrigera

Har funderat själv på peta på detta men jag har tyvärr inte orken, har så mycket annat just nu att ta hand om samtidigt.

Anmäl
2014-10-27 23:02 #245 av: Zakaraa

#244. Dock blev jag ju anklagad för att ha klippt och klistrat vilket jag inte gjort på långa vägar då jag kopierat texten rakt av. Fanns ingen anledning till att ta med hela texten eftersom jag endast gav #241 ett exempel på varför man ska dubbelkolla informationen eftersom artikeln lär ut att råttor kan kräkas vilket de inte kan. Fanns alltså ingen mening med att ha med resterande text eftersom det inte hade något med exemplet att göra.

Jodå jag vet att även medlemmar kan hjälpa till, det är ju därför jag övertog Månadens råtta eftersom ni inte hade tid Skämtar

Anmäl
2014-10-28 10:38 #246 av: Zolah

#245

nu kanske jag är 'aspergig' och tar saker rakt av... men betyder inte klippa klistra just det att man bara tar en fraktion av något istället för hela meningen?

Anmäl
2014-10-28 11:10 #247 av: [MikaelaR]

Hon citerade en viss mening det är vad jag tycker hon gjorde

Anmäl
2014-10-28 11:19 #248 av: Surpan

Inte för det har någonting med saken att göra egentligen men klippa och klistra för mig är när man gör om någonting genom att klippa och klistra in någonting i annan ordning. Det kan vara en text (ändra stycken, ändra ordning) eller en bild (flytta på saker).

Hur som haver. Jag håller med #245 i att eftersom det redan finns lite fel i testen (kräkningar) så behöver man inte lita blind på resten. Risken finns att annat är fel också.

Jag blir jättelätt nojig och uppskattar inte alls 'överdrivna' listor. Det gör mig bara nervös. Jag blev som exempel jättenojig när jag såg att sambon hade givit råttorna en varsin morotsbit efter att ha läst denna lista. Och det blir ju lite konstigt. Nu för tiden försöker jag att ta det lite lugnare.

/Surpan
Medarbetare på Hår iFokus

Anmäl
2014-10-28 11:41 #249 av: [MikaelaR]

Jag skulle säga precis som en del andra sagt ta inte denna lista på fullaste allvar gör era egna eftersökningar kolla upp källor innan ni tror helt blint på en lista som inte blivit uppdaterad på länge, man ska inte tro på allt man läser. Råttor klarar nog av att äta det mesta och dem känner väldigt lätt av om något är riktigt farligt för dem i det vilda är dem riktiga överlevare dem är duktiga på att undvika råttgift och så vidare så dem som lägger ut det får vara listiga råttor lever på allt i det vilda sopor och mycket mer. 

Anmäl
2014-10-28 17:04 #250 av: kigon

Förstår faktiskt inte vad som är problemet, de mesta i denna listan är det inget problem med att ge då och då utan att du ger det dagligen, de flesta varierar ju sin färskkost varje/varannan dag Lipar

kolla upp vad som är direkt dödligt, men resten finns det väl ingen anledning att vara direkt nojig över, det ligger ju isåfall hos personen och inte hos listan... Jag tycker denna tråden är SUPER, ouppdaterad eller ej, för nybörjare så att de inte ger något varje dag som kan vara skadligt på lång sikt tills de får lite kött på benen Tummen upp

#249 Har du egen erfarenhet i det du säger, alltså du har gett dem direkt giftig mat som de har ratat...? Jag har fått trycka upp munnen på en av mina tjejer som rymde och tuggade tag i en giftig växt och ta ut det, hjärtat var nästan uppe i svalget på mig :/ Vilda råttor brukar inte leva till att se sin 1-års dag pga väldigt, väldigt många saker och vi strävar ju efter lite längre med våra...

/ Kigon, medarbetare på djurpyssel ifokus.

Anmäl
2014-11-22 19:27 #251 av: alutein

Läste någonstans, minns inte var, att tomat inte är bra.. ger det ofta till mina grabbar. Nån som vet om jag ska utealuta det ur kosten eller ge mer sällan? Varför isf?

Anmäl
2014-11-22 19:39 #252 av: Lamina

Tomat i för stora mängder är inte bra för marsvin vill jag minnas. Det fräter i munnen typ. Borde ju vara samma för råttor egentligen. Men att ge då och då ska väl knappast vara farligt...

Anmäl
2014-11-22 19:40 #253 av: Zakaraa

#251, Om de tycker om det så kan du ge men inte allt för ofta.

Jag är inte säker på att det är lika för råttor men för andra arter (ex marsvin) kan syran i tomat, vid överkonsumtion, orsaka munsvamp. Ta detta dock väldigt löst för jag vet som sagt inte om det är lika för råttor.
Här hemma ratas tomater så har aldrig behövt leta någon info, hehe.

Anmäl
2014-11-22 22:12 #254 av: alutein

#252 #253
Tack för era svar. De gillar det men jag ger mer sällan då. Får sätta mej och leta mer info imorgon så jag helt säkert vet men är tacksam för svaren iaf :)

Anmäl
2014-11-24 13:37 #255 av: MissanTissan

Får jag använda den här listan till min råttblogg?

Hälsningar, Missan och djuren! Hjärta

Sajtvärd för Border Collie iFokus

Anmäl
2014-11-28 17:27 #256 av: Botta

Jahapp... *tar bort kalksten och saltsten*

Anmäl
2014-11-28 17:27 #257 av: Botta

Jahapp... *tar bort kalksten och saltsten*

Anmäl
2014-12-25 18:13 #258 av: mikeiko

#255 Sorry för sent svar! Listan är i behov av uppdatering, då många inte läser den rätt (missar asteriskernas innebörd mm). Så som det är nu är det mer riktlinjer, och kan därför kanske bli svårt att lyfta vidare i nuvarande form :)

Anmäl
2016-01-02 15:08 #259 av: [Sagasvan]

jätte bra 

Anmäl
2017-11-06 21:27 #260 av: Trnavka

Jag bakade nyss bananbröd med vallmo och blev lite osäker på om råttorna kan äta det (finns ju människor som är allergiska) och sökte runt lite på engelska siter, och läste att de absolut inte bör äta det.
http://understandingpetfancyrats.com/dangerous-poisonous-foods-rats-should-never-eat/
Det är ju inte så vanligt med vallmo i Sverige, men det kanske ska stå med på listan så att de inte knaprar i sig nån bagel/muffins med vallmo?

Anmäl
2017-12-09 10:29 #261 av: monsi

Zickan vill du uppdatera denna när du hinner?

Anmäl
2017-12-09 10:29 #262 av: monsi

Zickan vill du uppdatera denna när du hinner?

Anmäl
2017-12-10 14:25 #263 av: zickan

Lär behövas en helt ny artikel än bara uppdatering. Så låser denna för tillfället. 

I grund och botten kan råttor äta liten mängd av det mesta utan att det är en fara. Köra lite sunt förnuft på vad mat innehåller gör att man kommer långt. 
Dålig utfodring med för mycket onyttiga godsaker kan leda till bristsjukdomar, fettma, diabetes, tumörer osv. 

Samma gäller med torrfodret. Ett bra torrfoder uppfyller råttans hela näringsbehov och man behöver inte ge färskmat för att väga upp ev brister i torrfodret. Har man däremot inte allt råttan behöver i torrfodret behäver man tänka lite mer på vad man ger som färskmat. 
Samt tänka på lite balans. Har man mycket av något i torrfodret bör man inte ge för mycket av samma sak i färskmat. Variation är bra!

Samt tänka lite på vad man själv kan äta.  Att man tänker lite på vad lök, stark mat kan ställa till med för människans mage. Tänkte de gaserna och behovet att springa på toa hos en liten gnagare. Inte en smart kombo eller snällt mot djuret. 
Samma sak med grön potatis, övermogen avokado kött(giftigt). Choklad kan va nyttigt till råttor och inte alls lika farligt som till hundar.  Men choklad innehåller socker. Socker kan bli rätt onyttigt fort. 
Frukter är till viss del nyttigt, men innehåller en hel del socker. Och även där får man tänka lite på att inte ge för mycket. Några exempel på småfällor man lätt glömmer av. 

De kommer äta det godaste i skålen. Va elak och låt dom äta upp maten helt, eller mixa ihop färskfodret till röror.  Stor risk de missar äta den nyttigare biten av maten om man fyller på eller slänger bort resterna för fort. Speciellt med torrfoder. 
Djur är som att mata barn. De äter det godaste och hoppas på att få mer gott, slippa äta upp det som oftast är nyttigare men tråkigt. 
Det är vi är som "mammor/pappor". Ägarens ansvar att försöka få våra djur att äta mer nyttigt och hålla sig sundare. Ge gott hela tiden bara för att de vill ha är inte något man direkt ger till människobarn när de gnäller. Samma bör tänkas på till råttor!


zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2018-07-19 20:53 #264 av: Råttorna Angel & Oreo

Hej! Jag fick lite panik när jag läste om morötter här, då jag i förrgår (eller kanske dagen innan det? Minns inte riktigt...) gav dom en hel morot i tunna skivor. Generad  Dom har redan ätit upp allt och jag är riktigt rädd då jag inte vill att de får diabetes, särskilt inte min råtta Angel då hon redan verkar en aningen förkyld och tunn (jag läste denna artikel eftersom jag ville veta vad för godsaker jag skulle kunna ge henne så hon kom ikapp sin syster Oreo i storlek). Är det farligt?? Jag kommer inte ge dom mer morötter i fortsättningen (möjligtvis lite om jag själv äter morot, jag vill gärna dela med mig till mina små gullisar).

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.