Annons:
Etikettartiklar
Läst 10225 ggr
Zolah
8/16/13, 11:13 AM

Rengöra buren

Dags att rengöra och städa buren? här kommer lite tips och råd om hur man kan göra.

Precis som vi så vill ju råttorna ha det fint och trevligt där dom bor, så städning av buren är ett måste. Men ibland kan det vara lite svårt att veta hur man lättast får sin bur ren och fin, här hade jag tänkt skriva lite tips och idéer på hur man kan göra.

Beväpna dig kämpe! 

Innan du börjar så är det bra att ha en grund arsenal innan du ger dig i närstrid med den smutsiga buren, här är några förslag om vad som kan vara bra att ha hemma. 

  • Gulsåpa - Bra för att få bort smuts på bland annat trä ytor, detta lärde jag mig av min mamma. Det är skonsamt mot djur och natur så om råttorna skulle få i sig lite så är det inte hela världen. 

  • Sop - Om man har en stor bur är detta UNDERBART att ha, bara sopa ner burbotten ner i skopan och sedan ner i sopsäcken!

  • Sopsäck - där skiten hamnar ;D 

  • Handskar - slippa bli smutsig

  • Diskborste och svamp - rengöring

  • Desinfektionsmedel - obs rengör mycket noga

  • Trasa - burgaller

  • Tandpetare - få bort smuts på dumma ställen

  • Salt - blanda med såpa och skrubba träytor ( tex trähus )

  • Hink - vatten etc

Hur jag börjar 

Eftersom jag har en furet tower så börjar jag med att ta lös översta gallret, jag tycker också det är lättast att rengöra utomhus. 

Sedan sopar jag ut allt från botten av buren, vilket går rätt smidigt med sopborsten. 

Nu tar jag gulsåpa och häller ner i botten av buren, sedan varmvatten med hjälp av hinken . efter det skrubbar jag med cirkelrörelser för att få bort det mesta, om något är extra seglivat så låter jag det ligga i blöt en liten stund. 

När jag är klar häller jag ut innehållet och sköljer av botten i omgångar med resterande vatten från hinken. 

Till sist så låter jag botten antingen torka i solen eller så torkar jag av den för hand med en handduk eller papper. 

Galler 

När det kommer till gallret kan man göra lite hur man vill, jag brukar spraya på Mr Muscle och sedan torka av gallret. Samt att jag ser till att skölja bort Mr Muscle med massor av vatten, det ska inte finnas kvar något av medlet på gallret. 

Alternativt kan du ta gulsåpa istället, då kan du ta en vattenspray flaska där du blandar gulsåpa med vatten - det är dock inte lika effektivt som Mr Muscle

Trähus etc -

Det är lite speciellt att rengöra träföremål, eftersom efter ett tag så spricker den av uttorkning men det är något man får räkna med om man skaffar träföremål. 

Jag brukar använda gulsåpa tillsammans med salt, detta ska ordentligt rengöra och döda bakterier som finns i trädet. Har även läst att citron och salt ska vara jätte bra åtminstone till skärbrädor, tror inte att det har samma effekt på ett nerkissat hus. 

Börja med att blöta ner huset i varmt vatten, sedan tar du salt/såpa och rengör huset med hjälp av en diskborste. Skölj sedan av huset  noggrant i varmt och sedan kallt vatten. När du är klar placera huset på en handduk där det är soligt och låt den torka. Har själv använt torkskåp vilket fungerade rätt bra.

Huset kan se lite fult ut efteråt men det är rent, och tack vare gulsåpan ska den ha en hinna som ska hindra kiss osv att fastna.

Artikel skriven av Zolah

Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
darkness
4/28/14, 3:07 PM
#11

Bra tips! :D

// Stephanie och hårbollarna Oskyldig

nniikaa
4/28/14, 3:16 PM
#12

Hur ofta bör detta göras? gör rent matskål och vattenflaska varje dag, Byter toalådan några gånger per vecka, tvättar deras underlag och toalådan varje vecka, inredning efter behov.

Zolah
4/28/14, 5:25 PM
#13

#12

Det blir efter behov, under olika årstider brukar det variera om hur mycket det luktar osv.

Super rengöring ( tvätta hela buren ) brukar jag göra på vår/sommar, eftersom det blir svårt på vintern att fixa allt som skulle behövas ( ont om plats )

Annons:
Pladask
4/28/14, 7:03 PM
#14

Tass

Engdahl
5/7/14, 8:27 PM
#15

Tass

kigon
5/7/14, 8:54 PM
#16

Jag brukar pressa en citron och låta citronsaften ligga på svåra fläckar, det löses upp och blir urenkelt att skrubba bort 😃 djurvänligt och naturligt!

/ Kigon, medarbetare på djurpyssel ifokus.

Mli.H
5/7/14, 9:38 PM
#17

Fungerar Grönsåpa lika bra på trä? 

Annars super bra tips!

panini
5/20/14, 8:30 PM
#18

undrar samma som #17, och om man kan använda det på bur bottnen också?

Zolah
5/20/14, 9:44 PM
#19

Grumme gul/grön är egentligen samma sak :) jag googlade det nyss, tydligen så var dom olika förr - då grön var gjord av hampa och gul av animaliska fetter. Och för att göra alla glada behöll man visst båda märkena, men allt är numera gjort på tallolja -

Har inte kollat 100% fakta om detta och vet inte när jag kan, men det är iafl skillnaden jag kunde finna via google search

och ja, du kan använda det till hela buren, rengör dock noga - inga magar blir bra av rengöringsmedel

Moa Liljegren
5/21/14, 12:26 PM
#20

Jag har en perfect maxi bur så jag tar lösbara bottnen och kastar ner i en stor sopsäck och sen rengör jag med en trasa/svamp med varmt vatten och grönsåpa. 

Ska jag alltså ta en runda med vatten efter jag gnuggat med grönsåpa? 🤦‍♂️

För jag använder mycket vatten och trodde det räckte? 

Det är ungefär det enda jag gör. Har en liten soptunna där jag tar en kattspade och bara tar bort bajs i hans hörna. Det luktar alltid fräscht i mitt rum, har ändå hanråttor. 😃

Annons:
Moa Liljegren
5/27/14, 12:41 PM
#21

#19 Vilket slags desinfektionsmedel ska man använda? :)

Upp till toppen
Annons: