Annons:
Etikettavel
Läst 9224 ggr
zickan
8/19/12, 11:08 AM

Uppfödare i närbild: Varghund88

Intervju med uppfödaren Varghund88

Vem är du? Var bor du? Hur gammal är du? Sysselsättning?
Jag heter Jamie Jarhall och bor i Saltsjöbaden, Stockholm. Jag är född -88 och jobbar som hundfrisör.

Är du medlem i någon råttklubb?
Jag är medlem i SRS (Svenska RåttSällskapet).

Är uppfödningen registrerad/godkänd i någon klubb?
Tyvärr inte ännu.

Varför inte?
Av den simpla anledningen att man måste ha varit medlem i SRS i minst ett år innan man får börja gå provår. ;)
Ska dock börja mitt provår snart är det tänkt.

Intressen förutom råttor?
Djur i allmänhet är min största passion, och min hund Sirius är ett av mina absolut största intressen. Förutom det så gillar jag att läsa och skriva, musik och film är något jag har svårt att klara mig utan, sedan har jag en hög med random intressen som rollspel, manga/anime, foto och lite annat smått och gott.

Fem ord som beskriver dig!
Öppensinnad, vänlig, obsessive, djurälskare, weird.

Uppfödningens prefix och namnförklaring:
Vi kallar oss HallonVarg (jag delar detta namn med min syster då vi delar råtteriet). Det tog oss ett tag att klura ut rätt namn. Det var ju viktigt att namnet kunde representera oss båda på något sätt och vi gick igenom flera förslag innan vi plötsligt föll igenom med det mest uppenbara valet.
Jag har kallat mig Varghund som nick i väldigt många år och Bella har kallat sig Hallonblad. När dessa nick är förkortade så blir smeknamnen Varg och Hallon. Vilket till slut blev HallonVarg – ett namn som klart representerar oss båda och som låter trevligt också. *ler*

När startade du din uppfödning?
Jag vill nästan säga att vi gick igenom två kullar innan vi "startade" på riktigt.
Vår allra första kull höll vi åt Shannaras uppfödning, så den var ju inte "vår". Vi fick hem en dräktig hona utan att ha planerat parning eller någonting.
Vår andra kull planerades av Ladugårdens uppfödning. Visst, det var våra råttor – båda från hennes linjer – men det var hon som övertalade oss att sätta ihop dem.
Vår tredje kull föddes 5 maj 2012 och är väl den som vi verkligen kunde kalla vår "egen" först. Den bestämde vi helt själva att vi skulle ta.

Hur kom det sig att du började föda upp råttor?
Tja… Vi blev liksom indragna i det hela av andra uppfödare. *skratt* Vi skyller mest på Ladugårdens som insisterade att vi verkligen borde börja avla för att vi verkade så vettiga (hennes ord). Först hade hon oss till att ta en kull på två av våra råttor från henne, och på det spåret gick det. En faktor var också när det visade sig att vi hade den första råttan av den nya färgen "desert" så blev vi "övertalade" om att försöka få fram mer av denna vackra variant.
Visst blev vi ganska hastigt indragna i aveln men vi var redan väl pålästa när vi tog emot den där första dräktiga honan av Shannaras och lärde oss massor på vägen till vår första alldeles "egna" kull. Förutom det så har vi minst tre extremt duktiga uppfödare i ryggen som vi kan höra av oss till om det är något som inte stämmer i dagsläget. Med den typen av säkerhetsnät kan vi känna oss väldigt trygga i det vi gör.
Råttor är en så enorm del av våra liv och det behövs verkligen fler uppfödare. Det finns så mycket vi skulle vilja göra för råttorna, och att föda upp är bara en del av det hela. Vi vill verkligen göra allt vi kan för dessa fantastiska husdjur.

När fick du din första råtta?
Jag var 23 år gammal när jag köpte mina första råttor. (:
Jag började med 5, en gammal herre som omplacerades till mig och fyra småknytt på fem och sex veckor. Det var helt underbart när jag äntligen fick hem mina första, jag hade längtat efter att ha råttor i 12-13 år vid det laget så det var verkligen en dröm som blev uppfylld.

Vad har din uppfödning för inriktning?
Vi försöker avla fram råttor som är kontaktsökande och trevliga, avslappnade när man håller på med dem men de ska även ha en viss nyfikenhet och äventyrslusta som gör att de vill följa med på allt. I färgväg så försöker vi mest få fram och stabilisera den nya varianten vi kallas "desert" och har även tagit på oss att försöka rädda de rödögda siameserna fria från russian blue och burmese i Sverige (det återstår att se om vi kommer lyckas med det med tanke på hur få det finns kvar).

Hur många råttor har du?
29. ;D

Vilken är din favoritråtta?
Jag skulle väl inte säga att jag har en "favorit". Det känns som helt fel uttryck. Jag har en så kallad "heart rat" dock; Merry – en black husky roan som har just den personlighet jag så gärna skulle vilja avla fram hos fler råttor. Första gången vi sågs så sa det verkligen "klick" och pusselbitarna föll på plats mellan oss på ett sätt som gör att ha alltid kommer att lämna ett särskilt tassavtryck på min själ.

Vilken är din favoritvariant på råtta?
Jag har faktiskt ingen haha. Jag gillar mer eller mindre alla varianter. Klassiska black och agouti är ju aldrig fel och jag tycker att tex russian blue är en grymt läcker färg men egentligen kan jag inte säga att jag gillar en variant mer än en annan – det beror ju mer på själva råttan!

Hur många kullar tar du per år?
Beror helt på vad vi har för djur. Om vi har en hona som verkligen förtjänar att gå vidare i avel och vi lyckas hitta en passande match så kör vi. Men vi är ganska kräsna också så vi har flera råttor som inte håller måttet för oss – eller där vi inte kan hitta en match som gör det och då får det vara.

Skriver du stamtavla/alt registrerar råttorna du föder upp?
Jo alla ungar som föds hos oss registreras i SRS. Vi tycker det är viktigt att försöka komplettera råttsveriges "stambok" så gott det går, därmed är det viktigt att registrera alla våra råttor – dra vår del av lasset så att säga.

Vad kostar en råtta från din uppfödning?
Vi tar 300 kr för en unge i nuläget.

Vad har du för framtidsplaner?
Vi planerar att registrera oss så fort vi får möjlighet och att fortsätta jobba mot våra mål med aveln. Vi strävar efter att få fram ännu fler underbara individer och att höja tamråttans status i samhället (ett av de viktigaste målen med vårt råtteri).

Berätta hur djuren bor, vad de får för mat, vad de har för bottenmaterial i buren mm
Våra råttor bor i bland annat Savic Royal Suite 95 Double, fågelvoljär och Ferplast Furat. Till bottenmaterial kan vi använda bland annat tidningspapper, borris dörrmattor, alspån eller STL-strö, då jag ännu inte känner att jag hittat det "perfekta" bottenmaterialet så tenderar jag att skifta lite mellan de jag gillat bäst hittills. I toalådorna används papperspellets.

För "free range" använder vi i allmänhet köksgolvet som är helt råttsäkrat. Där släpper vi ut en hel flock i taget. Annars så har vi i allmänhet en eller ett par råttor med oss när vi går runt lägenheten för att göra andra saker, eller släpper ut några stycken på sängen. Det händer också att vi "dukar råttbord" av soffbordet när vi tex ska titta på film. Då ställer vi upp en liten "lekplats" för råttorna på bordet samt har fötterna på bordet så att de om de vill kan springa över våra ben till oss i soffan för en gosstund.

Vad gäller mat så blandar vi eget Torrfoder. Vi använder oss av de fyra sädeslagen som bas i hel form från Saltå Kvarn. Det innebär att råttornas foder är ekologiskt – vilket vi tycker känns bra då vi själva äter ekologisk mat i den mån vi kan – och vi kan även känna oss helt säkra på att det inte kommer in någon ohyra med fodret och att det är av väldigt bra kvalité (då "fodret" vi köper egentligen är till för människors konsumtion). Förutom sädeslagen så blandar vi i lite olika nästan varje gång en ny sats görs. Den kan innehålla allt från bovete och hampa till solroskärnor, hundmat och linfrö.
Blötmat får de också; i allmänhet eget kok efter tallriksmodellen.

Vad ställer du för krav på dina köpare?
Vi är väldigt noga med vart våra råttor hamnar, vi behåller hellre hela kullen själva än lämnar ut ungar till någon som vi inte känner oss säkra på.
För det första å vill vi att köparen ska känna sig helt och hållet säkra med oss. De ska känna sig trygga i att köpa råtta från oss och ska känna att de kan komma till oss och fråga om vad som helst – när som helst. Kemin mellan oss och köpare måste alltså stämma – vilket är varför vi aldrig någonsin säljer våra råttor till någon vi aldrig har träffat.
Vi förväntar oss nämligen att köparen ska hålla kontakten med oss under hela råttans liv (och givetvis efter det om de skulle vilja också *ler lite*).
Köparen ska ha grundläggande kunskaper om hur man tar hand om råttor och vara förberedda INNAN de får hem råttor ifrån oss. Vi har ett frågeformulär som vi vill att våra köpare fyller i så att vi vet om vi behöver hjälpa till med att informera om något innan de adopterar en råtta från oss. Formuläret är inte ett test – det är ett hjälpmedel. Om köparen tex inte vet så mycket om råttor så får vi större möjlighet att hjälpa dem redan från början på det här viset.
Om köparen är omyndig så vill vi ha förälders godkännande – samt träffa även den/dem. Enligt lag är det ju de som har det ultimata ansvaret över råttan och vi vill vara säkra på att de är helt med på detta.
De som adopterar en ny familjemedlem från oss får också skriva under ett köpesavtal.
På vår hemsida har vi en guide som talar om lite mer exakt hur man adopterar en råtta från oss. (:
Vi har som sagt höga krav på våra köpare – men vi förväntar oss att de ska hålla höga krav på oss också!

Hemsida: http://hallonvarg.weebly.com/

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

Annons:
zickan
9/5/12, 11:42 AM
#1

Har lite strul med att lägga till de andra bilderna som mailades över. Får se om jag kommer övereens med datorn, så kommer det fler senare.

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

[Sara FE]
9/5/12, 12:39 PM
#2

Intressant läsning! :)

Varghund88
9/5/12, 10:56 PM
#3

#1. Nå det var ju en del bilder, ingen panik om inte alla kommer med. (: Tyckte ju ändå du kune ha lite att välja på ;D

#2. Tack (:

Upp till toppen
Annons: