Annons:
Etikettartiklar
Läst 17660 ggr
Lamina
2/2/12, 4:19 PM

Hur anmäler jag dålig djurhållning?

Frågan dyker upp titt som tätt här på Råttor iFokus. "Min djuraffär är så hemsk, dom tar inte hand om sina djur för fem öre, vad ska jag göra?" Eller "Jag har en bekant som inte bryr sig ett dyft om sina djur och vanvårdar dom något fruktansvärt, trots att jag sagt till flera gånger. Vad ska jag ta mig till?" För mig är svaret enkelt: Anmäl! Men hur gör man det?

Till att börja med vill jag påpeka att artikeln inte är skriven för att få folk att börja anmäla varandra hit och dit. Det är i nästan alla lägen bättre att prata med personen i fråga och vänligt upplysa om att djuren inte mår bra som dom bor nu och ge tips på hur dom kan göra saker och ting bättre. Lyssnar dom inte, trots att man påpekat att det faktiskt är olagligt, ja då sitter en anmälan på sin plats!

Vart ska jag anmäla?

Till att börja med måste man ta reda på vart man ska skicka in sin anmälan. Det är länsstyrelsen i ditt län som ansvarar för djurskyddsfrågor och det är till dom du ska anmäla. Man kan anmäla genom att ringa, maila eller skicka ett brev. Adresser och telefonnummer finns på respektive läns sidor.

Handlar det om riktigt akuta fall, som t.ex. att djur blir slagna eller riskerar att dö, så kan man ringa polisen på 114 14.

Här finner ni länkar till respektive länsstyrelse

Blekinge

Dalarna

Gotland

Gävleborg

Halland

Jämtland

Jönköping

Kalmar

Kronoberg

Norrbotten

Skåne

Stockholm

Södermanland

Uppsala

Värmland

Västerbotten

Västernorrland

Västmanland

Västra Götaland

Örebro

Östergötland

Vad säger lagen?

"Djur skall behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande och sjukdom." Det är en av dom första, och mest kända, paragraferna i djurskyddslagen. Men vad mer säger den, och hur ska det tolkas? Det kan vara bra att veta om man vill anmäla. Har ett brott ens begåtts? Även om man själv tycker att något är helt fel och borde anmälas är det tyvärr inte säkert att det faktiskt är olagligt. T.ex. är det helt lagligt att hålla 8 råttor i en maxiduna (99x51x37cm) med bara mat, vatten ett hus och lite spån, även fast det av vissa kan anses helt sjukt att göra så. Djurskyddslagen är den lag som ska följas. Djurskyddsförodningen förtydligar den och föreskrifter, som t.ex. L80, säger hur den ska tolkas. På jordbruksverkets hemsida kan man hitta massor av bra länkar om vad som gäller och annan matnyttig info. Men det är inget du måste kunna, det är inte upp till dig att avgöra om, eller bevisa att, ett brott ha begåtts. Och det är inget fel att skicka in en anmälan som visar sig vara utan grunder, såvida man inte vet att den är det.

Nedan finner ni ett axplock av matnyttiga länkar i sammanhanget. Här finns dessutom en samlad lista över alla föreskrifter gällande djurskydd.

Djurskyddslagen (1988:534)

Djurskyddsförordningen (1988:539)

Jordbruksverket (Om djur)

L5 (Föreskrifter och allmänna råd om transport av levande djur)

L22 (Föreskrifter och allmänna råd om slakt och annan avlivning av djur)

L80 (Föreskrifter om villkor för hållande, uppfödning och försäljning m.m. av djur avsedda för sällskap och hobby)

L100 (Föreskrifter om djurskydd för lantbrukets djur)

L102 (Föreskrifter och råd om hållande av hund och katt)

L108 (Föreskrifter om djurhållning i djurparker (gäller även exotiska djur)

Kan/bör jag anmäla anonymt och hur gör jag då?

Man kan anmäla anonymt, om man t.ex. är rädd för, eller inte vill bli ovän med, den man anmäler. Men om man inte måste anmäla anonymt är det i mitt tycke bäst att inte göra det. Det kan t.ex. vara så att det behövs fler uppgifter i fallet och då kan det vara bra om dom kan få tag på dig. Man kan anmäla anonymt genom att maila från en mailadress som inte är ens egen (lånad eller fejkad), ringa från dolt nummer eller helt enkelt skicka ett anonymt brev. I vissa län kan man skicka ett meddelande via hemsidan och då är man helt anonym. Vill man anmäla anonymt är det viktigt att man inte ger ut några uppgifter om sitt eget namn, adress och sånt då alla uppgifter måste skrivas ner och allt som skrivs ner måste lämnas ut på begäran.

Hur gör jag själva anmälan?

Det är den viktigaste frågan. Desto mer information som finns i anmälan desto bättre. Skriv ner vart personen/företaget står att finna, vad det är för djur som far illa och på vilket sätt dom far illa. Tala om precis allting du vet, även om det kan verka oväsentligt. Man kan inte lämna ut för mycket information! Har du bildbevis? Skicka med det! Kan du ta bilder? Gör det! Det är fullt lagligt att ta bilder på vad och vem man vill på privat område om det inte tydligt framgår (med skylt eller vid tillsägelse) att det är förbjudet. Ingen får ta ifrån dig bilderna och du får göra i princip vad du vill med dom. (Vad får man fotografera?) Så om du kan och vågar, skaffa fram bevis och skicka med! Och glöm inte att be om diarienummer så att du kan begära ut handlingarna och kolla upp vad som hänt i ärendet.

Vad händer sen?

Varje ärende som hamnar hos länsstyrelsen får ett unikt diarienummer. Länsstyrelsen måste lämna ut fallets diarienummer om du begär det! Det är det numret du behöver för att kunna begära ut handlingarna och se hur det har gått i fallet. Det här är viktigt, för länsstyrelsen måste följa upp alla anmälningar. Finns det några fel och brister brukar den anmälda få en tid på sig att åtgärda dom innan det blir någon påföljd. Tycker du inte att det har hänt något, begär ut handlingarna! Där kan du läsa allt om fallet och vad som har hänt/gjorts. Har den anmälde blivit tillsagd att åtgärda brister men inte gjort det? Anmäl igen! Har länsstyrelsen inte ens följt upp anmälan? Anmäl dom till JO (Justitieombudsmannen)! Det är därför det är så bra att ha det där numret, du kan alltid begära ut handlingarna om du känner att inget har bättrats och vill veta varför, eller om du bara är allmänt nyfiken på hur det har gått. Tänk bara på att det kan kosta att få ut handlingarna på papper, men via mail är det gratis.

Vad ska jag anmäla?

  • Uppenbar vanvård; sjukdom, skador etc som inte setts till/inte ids ses till
  • Buren måste vara tillräckligt stor för antalet råttor boende i den (räknas enkelt ut med Burräknaren enligt L80)
  • Ensamråttor är inte tillåtet om inte specifikt skäl finns (dominans/sjukdom)
  • Dricksvattnet måste vara rent
  • Hyllplan av galler ska vara täckta
  • Råttor ska hållas i rumstemperatur
  • Hanar och honor måste hållas separat om inte specifikt skäl finns (parning, kastrerad/steriliserad, under 4 veckor gamla)
  • Torrfoder måste alltid finnas
  • Bomaterial i form av tidningspapper eller tygremsor etc ska finnas
  • Honor får inte ligga ute i butik med en kull ungar
  • Man får inte ha avel öppet i butikslokal, är honor dräktiga och parning ska ske ska detta tas hand om i annan lokal
  • Råttor får ALDRIG säljas som levande foder
  • Djur ska hållas i burar där minst en sida är täckt, så att de inte kan komma åt att skada varandra. Om burarna är staplade på varandra, ska inte bottenmaterial eller avföring från djuren ovanför kunna ramla ner i buren under
  • Avlivning av djur ska ske av kunnig person efter lagliga metoder
  • Ljudnivån bör inte vara för hög
  • Daglig tillsyn av djuren
  • Buren ska innehålla tuggbart material såsom trähus, träinredning, pinnar eller mycket av hårda saker i torrfodret så att de kan slipa ned tänderna

Vad kan jag anmärka på?

  • Färskmat ska ges en gång om dagen enligt tallriksmodellen
  • Bottenmaterialet får EJ vara kutterspån
  • Vatten bör finnas i flaska, och ska vara rent och klart
  • Hö ska ej finnas i buren då detta bidrar till skabb hos råttor
  • Hus måste finnas
  • Buren ska innehålla klättermöjligheter
  • Råttor ska EJ ha springhjul

Artikeln skriven med hjälp av Aviendha och mikeiko. Stort tack till er!

//Lamina

Before we work on artificial intelligence, why don't we do something about natural stupidity?

Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
minky
2/7/12, 12:03 PM
#13

jättebra artikel… =)

vet inte hur hårda länstyrelsen är angående paragraf 16 tillstånd när man har råttor men annars är det ju oxå en sak att tänka på…

http://www.lansstyrelsen.se/blekinge/Sv/djur-och-natur/djurskydd/soka-tillstand/Pages/djurhallning-enligt-paragraf-16.aspx

Annons:
zickan
2/7/12, 12:26 PM
#14

Tummen upp!!

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

chade
2/7/12, 2:26 PM
#15

jätte intressant! Jag lärde mig något nytt, jag visste inte att man var tvungen att täcka gallerhyllplan med något :)

Små stjärnor lyser också i mörkret.

Ratlings
2/24/12, 10:49 PM
#16

Jäkligt bra artikel… Men länkarna i "vart ska jag anmäla" funkar inte :(

// Lise
When nothing goes right, go left!

Lamina
2/24/12, 11:06 PM
#17

Länkarna finns här. Men jag kan inte ändra i artikeln, så det får någon Medarbetare fixa om dom känner att dom har tid och lust.

//Lamina

Before we work on artificial intelligence, why don't we do something about natural stupidity?

mikeiko
2/25/12, 12:11 PM
#18

De funkar för mig? (länkarna)

Ratlings
2/25/12, 2:28 PM
#19

#18 Skumt, jag kommer bara in på error sida :/

// Lise
When nothing goes right, go left!

Upp till toppen
Annons: