Annons:
Etikettartiklar
Läst 42878 ggr
mikeiko
5/2/11, 5:02 PM

Att avla på sin råtta - Artikel

Funderar du på att låta din råtta få ungar? Det finns naturligtvis mycket att tänka på, framför allt innan man bestämmer sig men också när beslutet är taget. Många sugna råttägare är ofta lite för snabba med att ta beslutet om att skaffa ungar med sin söta råtta, men det är ett steg som man av respekt för råttan ska ta på allvar. Det är också nödvändigt att veta hur man ska gå till väga och vad som händer med mamman och ungarna så att slutresultatet blir bra för dig och för råttorna. Du som uppfödare ska vara beredd på att ta ansvar hela vägen från valet av föräldrar tills avkomman dör, förhoppningsvis av ålderdom. Artikeln är skriven av cosmonita.

Grundläggande krav

För att få en lyckad kull så är det viktigt att du funderar på vissa grundläggande saker först.

Har du tid, plats och pengar till att ta hand om en kull?

  • Tid: Det går åt tid till att hantera bebisarna och få dem handtama. Anta att din råtta får 14 ungar så behöver var och en omsorg från dig varje dag från att de är omkring en vecka gamla tills de flyttar till sina nya hem. Det är viktigt att hantera dem dagligen så att de vänjer sig vid människolukt och att bli upplyfta och undersökta samt lite miljöträning när de öppnat ögonen och rör sig mera.
  • Plats: Mamman ska innan förlossningen få en egen bebisanpassad bur. När ungarna är gamla nog behöver du en till bur att ha hanarna i. Dvs behövs två extraburar.
  • Pengar: Det går åt mycket mer mat till den dräktiga och digivande honan samt senare till ungarna. Maten ska vara av god kvalité, så här ska man inte snåla. Förutom Torrfoder så ska de ha färskmat 2-3 gånger varje dag. Dessutom kan det tillkomma veterinärkostnader om det inträffar komplikationer i samband med dräktighet och förlossning.

Välja föräldrar

Vid fortplantning förs arvsanlag vidare till avkomman från både mamman och pappan. Därför är det viktigt att välja föräldrar vars släkt är så väldokumenterad och felfri som möjligt. Köper du råtta från en bra uppfödare så får du tillgång till stamtavla i flera generationer samt information om förekommande problem i släkten. Observera att en stamtavla med namn och färger på tidigare råttor inte är tillräckligt, du behöver få veta om ev problem med hälsa och temperament vilket inte står i stamtavlan. Det ska du själv fråga uppfödaren om. Du ska alltid rådfråga uppfödaren innan du parar din råtta så att du får veta om det är lämpligt, det är uppfödaren som vet om ev problem i släkten.

Råttor lämpliga för avel ska ha varit friska i hela sitt liv. Med undantag av lindrig förkylning som gått över utan medicinering, ohyra och liknande icke ärftliga åkommor. Råttan ska fungera väl i flock och acceptera nya flockmedlemmar utan problem. Den ska vara social, nyfiken och vilja umgås med människor.

Honan bör vid parning vara 7-11 månader gammal men absolut inte äldre än 12 månader om det är hennes första kull. Hon ska väga minst 300 gram. En hona som tidigare haft en kull kan paras igen före 15 månaders ålder men måste ha fått vila i två månader mellan kullarna. Den övre åldersgränsen för honor beror på att bäckenet hos en råtthona stelnar med åldern och försvårar förlossningen vilket kan innebära livsfara för honan och ungarna. Hanen bör vara minst 1 år gammal och väga minst 500 gram vid parning. Vänta med fördel tills hanen är 1,5 år så att du haft mer tid att utvärdera hanens hälsa och temperament. Honor bör inte få mer än högst två kullar under sin livstid eftersom det är ansträngande för henne och fler kullar kan förkorta hennes livsstid. Hanar bör inte få mer än tre kullar för att undvika att hans ev mindre bra gener sprids för mycket om det senare visar sig att han inte var så bra man trodde innan parningarna.

Parning

När du hittat två bra blivande föräldrar och vill skrida till verket så är det lämpligast att hålla koll på när honan löper. Det märker du på att hon är lite mera ”spattig”. När du kliar henne i ryggslutet så ställer hon upp sig med rumpan i vädret, för svansen åt sidan och viftar snabbt med öronen för att sedan snabbt skutta iväg. Man kan också se att honans kön är öppet och har mörkare färg än normalt. Vissa honor visar detta mycket tydligt medan andra är lite mer diskreta. Råtthonan löper var 3-5:e dag.

När du ser att honan löper kan du låta henne träffa den tilltänkta hanen. Undersök råttorna före parning så de är friska. De ska inte ha några sår, svullnader eller missbildningar på kroppen, t.ex. svansknyck. Kontrollera att honan och hanens kön är rena vid parningen för att minska risken för överföring av bakterier. Är honan i höglöp när de träffas så dröjer det inte länge förrän parning sker. Själva parningen vara endast i någon sekund och upprepas flera gånger. Du kan låta dem vara tillsammans under någon timme då de får para sig så länge de själva vill. Sen låter du dem återgå till sina egna flockar. Är du osäker på om din hona löper eller inte så kan du låta henne och hanen träffas ändå. Om honan inte löper visar hon att hon inte är intresserad av hanen och du kan skilja dem åt för att försöka igen nästa dag. Efter parning kan man ibland se en vit vaxplugg i honans könsöppning. Den är dock ingen indikation på att honan är dräktig.

Vissa sätter ihop honan och hanen i en bur (utan att hålla koll på löpet) under en längre tid och det kan man göra om honan och hanen kommer bra överens. Nackdelen är att man då oftast inte vet när parning skett och inte heller kan räkna ut när honan kommer att föda. Dessutom kan det ibland bli lite gruff i buren om honan inte löper. Vissa hanar är lite heta på gröten trots att honan inte löper vilket inte uppskattas av honan. Vissa honor som inte är i löp kan bli lite hårdhänta mot intresserade hanar. Så väljer du att ha dem i samma bur i väntan på parning så måste du förvissa dig om att de kommer bra överens med varandra.

Skendräktighet

En hona kan bli skendräktig. Då går hon upp ca 50-60 gram under de första 2 veckorna och magen blir större. Men den tredje veckan minskar magens omfång igen och hon går tillbaka till sin sin ursprungliga vikt utan att få några ungar.

Dräktigheten

Honan är dräktig i 21-23 dygn. De första två veckorna kan hon bo tillsammans med sina kompisar. Hon behöver extra mycket nyttig mat. Hon behöver ingen specialkost utan sånt som alla råttor mår bra av tex kolhydrater i form av pasta, ris, potatis, couscous, matvete mm, protein i form av kokt fisk, kokt/stekt kött, skaldjur -räkor kan du ge med skalet kvar, tillagad kyckling, ägg mm. Och så naturligtvis grönsaker av alla de slag, både tillagade och råa. Du kan också ge henne pannkaka, leverpastej och annat energirikt särskilt om hon är lite kräsen. Två gånger om dagen ska hon ha färskmat och naturligtvis tillgång till Torrfoder och färskt vatten hela tiden.

Honan ökar i vikt under dräktigheten och den största ökningen märks den sista veckan. Magen blir rund och spenarna mer framträdande. Vanlig viktuppgång under dräktigheten är 80-180 gram på ett ungefär. En del honor ändrar sitt beteende under dräktigheten. Honan föder ofta 7-12 ungar i en kull men kullstorleken kan variera mycket. Allt från 1-20 ungar kan förekomma men båda ytterligheterna är ovanligt.

När det är 5-7 dygn kvar till beräknad förlossning ska honan flytta in i en egen bur. Den behöver inte vara hög utan nu är det bottenytan som är det viktiga. Hyllor är inte nödvändiga men om det finns så bör den inte vara för högt upp och det bästa är att ta bort hyllan dagen före beräknad förlossning så att hon inte föder på hyllan eftersom ungarna då riskerar att ramla ner. Se till att det finns rikligt med bomaterial i buren. Du kan använda dig av strimlat hushållspapper, strimlat tidningspapper eller remsor av fleecetyg. Använd inte konstgjorda bomaterial som tex hamstervadd. Man kan ha ett hus eller en kartong på botten men det är inte nödvändigt. Många råttor föder hellre i ett hörn av buren än i ett hus. När förlossningen börjar närma sig börjar honan boa dvs dra ihop bomaterialet till ett bo som hon sen kommer att föda i. Detta sker vanligen 12-24 timmar innan nedkomst.

Förlossningen

En normal förlossning kan variera mycket i tid. Det kan ta från 1 timme till ett dygn. Ibland ser man att förlossningen startat genom att honan får en liten blödning. Man kan också se att hon har sammandragningar genom att magen blir spänd. Hon sträcker ofta på sig under värkarna. Vid en normal förlossning behöver honan ingen hjälp utan sköter det hela själv och mår bäst av att få vara ifred.

De gångerna honan behöver hjälp är om förlossningen drar ut mycket på tiden och inte verkar gå framåt. Om honan endast fött en eller ett par ungar och man tror att det finns flera kvar som kan sitta fast, eller om honan ser ut att må dåligt dvs har uppburrad päls, verkar slö mm eller om hon blöder ovanligt mycket under eller efter förlossningen. Honan blöder ofta en del under en förlossningen men inga stora mängder. Ser man att något inte stämmer måste man kontakta veterinär genast oavsett tid på dygnet. Det finns inget man ska göra själv utan man behöver kunnig hjälp.

Den första tiden efter förlossningen

Det första dygnet bör råttmamman få vara ifred med sina ungar.

Vissa mammor kan bli stressade om man stör henne för tidigt. En stressad råttmamma kan reagera med att överge eller till och med äta upp sina ungar. Eller så försvarar hon dem så starkt att hon biter dig när du närmar dig boet. Hur tidigt du kan kontrollera boet beror på din hona och vilken kontakt du har med henne. Har hon bott hos dig länge, är trygg och harmonisk kan du kolla boet ganska tidigt. De flesta honor accepterar det, särskilt om man nu avlat på en bra hona. Vissa honor accepterar att du fingrar med ungarna fast hon är kvar i buren medan andra försvarar sitt bo mer aktivt. För att vara säker på att stressa honan så lite som möjligt så ska man ta ut henne ur buren först och sätta henne tex i en transportbur eller liknande medan man snabbt kollar på ungarna. Man kan passa på att ta ut honan när hon naturligt lämnat boet för att tex äta. I början behöver man inte hantera ungarna så mycket utan det räcker med en snabbtitt. Man kan räkna dem, kolla om de har mjölk i magen och se om det finns några döda ungar i boet eller i närheten. Dem tar man i så fall bort. Efter denna snabbkoll sätter man tillbaka ungarna på samma ställe där de låg innan och återställer allt. Man kan passa på att ge honan lite god mat på en gång så att hon förknippar störningen med något positivt.

Man behöver inte städa i buren förrän ungarna är en vecka gamla för att störa så lite som möjligt. När du städar buren så spara gärna lite av det gamla bomaterialet och lägg på ungarna när städningen är klar. Du ska inte möblera om på något sätt när du städar utan återställ allt som det var innan.

Ungarnas utveckling

  • Första veckan: Ungarna föds nakna, döva och med slutna ögon. Trots det kan man redan från början se vissa egenskaper på ungarna tex går det med ett vant öga se kön, om råttan är slät eller rex och om den är röd- rubin- eller svartögd. De väger vid födseln ca 5 gram. Pälsen börjar växa ut när ungarna är sju dagar men redan innan pälsen kommer så kan man se ev teckning på ovansidan. Magteckningen syns något senare. Den första tiden håller sig ungarna i boet, gärna i en hög där alla vill ligga underst. De första två veckorna går utvecklingen så fort att man ser skillnader från dag till dag.

  • Andra veckan: Vid två veckors ålder öppnar ungarna ögonen och börjar i samband med det bli mer aktiva, de rör sig mer i buren och börjar smaka lite på maten mamman äter. Men fortfarande diar de ofta och livnär sig på modersmjölken.

  • Tredje veckan: Vid 3 veckor är råttungen som en liten miniatyr av en vuxen råtta, dvs hela pälsen är utväxt och råttan är aktiv. De klättrar, leker och busar. Men fortfarande behöver de sin mamma. Många råttor diar fortfarande ibland, inte kanske längre för näringens skull utan mer för närheten till mamman. Mamman behövs fortfarande för att lära råttungarna råttbeteende mm. Enligt lagen är det tillåtet att sära på mor och barn i en ålder av 3 veckor men för råttans bästa bör de få mer tid med sin mamma och sina syskon.

  • Fjärde veckan: Vid fyra veckors ålder blir råttorna än mer självständiga och man brukar sära på honor och hanar när de är 4,5-5 veckor gamla. Honorna kan bo kvar med mamman tills de ska flytta, men hanarna ska ha en gen bur att bo i.

  • Femte veckan: Råttungarna blir fysiskt könsmogna och kan para sig vid 5 veckors ålder. Låter man båda könen bo ihop så finns en risk att hanarna befruktar sina syskon och sin mamma. Därför måste råttorna säras på när de är högst fem veckor gamla. Nu är råttorna redo att flytta till nya hem. Men är de små och väger under 80 gram så ska man vänta lite till. Råttan ska väga minst 80 gram innan den byter miljö men helst 90-100 gram.

Råttungarna flyttar vidare

När råttungarna är 5 veckor och väger minst 80 gram kan de börja flytta till nya hem såvida du inte behåller alla själv. Det är viktigt att du lägger ner lite arbete i att hitta bra hem åt ungarna så att de hamnar hos ansvarstagande människor. Våga säga nej till spekulanter som du känner inte är bra. Gå på magkänsla men också på fakta. Tänk på att fråga vad köparen erbjuder råttan för liv, mat, boende, sällskap osv. Sälj bara till en person som du känner att du får bra kontakt med. Det är meningen att ni ska ha fortsatt kontakt genom att köparen rapporterar till dig om ev problem (och gärna positiva saker också) så att du kan hålla koll på ungarnas hälsa.

Källor:

1. SRS (Svenska råttsällskapet) i rekommendationer om vikter och åldersgränser vid parning och försäljning.

2. Egna erfarenheter efter 17 lyckade kullar samt några misslyckade.

  • Redigerat 10/11/22, 10:54 PM av zickan
Annons:
Zolah
5/4/11, 3:30 PM
#1

Jag har en fråga : vad ska man ge hannar för mat för att göra dom mer ' fertila' typ?

ska iväg och göra bäbisar snart, då vill jag se om jag kan göra nåt annat än att bidra med min kille :3

OttoIsTheShit
5/4/11, 3:54 PM
#2

åh vilken bra artikel :) alltid intressant att läsa

You know you're not the way you seem
You're not a puppet on a string
Maybe it's not too late
You could still feel the hand of fate
Just close your eyes and play the game <3

minky
5/4/11, 7:03 PM
#3

jättebra artikel. =D

Råttis
5/4/11, 7:21 PM
#4

Kanonbra artikel. Mycket läsvärt och intressant. Ska sätta mig en dag och kopiera in denna text i datorn i fall man någon dag skulle börja med uppfödning.

zickan
5/5/11, 12:24 AM
#5

Fast poängtera att det är rekommenderat från srs att honan och hanen ska vara över 5 mån. Hanen gärna över ett år. Honan max 1 år vid första kullen. Max 15 mån vid sista kullen. Så artikeln stämmer inte helt.

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

cosmonita
5/5/11, 5:14 AM
#6

Nej, det är sant Zickan. Jag har utgått i grunden från SRS regelverk men jag kan inte hålla med om vissa saker, tex den lägsta åldern på 5 mån. Därför har jag inte rekommenderat det i artikeln. Frågan är om jag ska ta bort SRS som källa eller hur jag ska göra.

Eg är hela artikeln min åsikt om hur man bör förhålla sig till råttavel, alla håller kanske inte med. Jag har ju lärt mig mycket genom egna erfarenheter, genom andra mer erfarna uppfödare och diverse information framför allt på internet eftersom det inte finns så mycket bra tryckt litteratur.

Annons:
zickan
5/5/11, 5:31 PM
#7

#6 Inget illa menat att jag poängterar det. Mest att en ny råttägare kanske bör veta vad som rekommenderas och inte blir jätte arg över att någon tar en kull på en hane vid 10 månader. Eller en hona på 12 månader.
Även om nu ditt sätt att tänka är rätt smart.

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

cosmonita
5/5/11, 6:57 PM
#8

#7 Jag tar inte illa upp alls och jag förstår din poäng.

cosmonita
5/5/11, 7:20 PM
#9

Jag har nu bett mikeiko ändra lite i texten just gällande honans ålder bla för att göra det lite tydligare.

Halloweencat
5/15/11, 11:16 AM
#10

En jätte bra artikel, skulle ha viljet se den med i husråttan ;)

[morat]
5/31/11, 8:35 PM
#11

Jätte bra artikel måste jag bara säga :)

Har läst om råttavel många gånger men denna artikel slår nog allt :P

[lindavold13]
7/29/11, 8:06 PM
#12

Riktigt bra artikel tycker jag! Så bra att ha så många frågor besvarade i en och samma artikel!  Glad Har själv en tös från en av de 17 lyckade kullarna! "Ave Maria" från klassiska kullen, som numera heter Tingeling mår utmärkt och är en jättefin och trevlig tjej! Glad

cosmonita
7/29/11, 9:00 PM
#13

Kul att ni gillar artikeln.

#12 Hej på dig Glad

Annons:
MuffinsYang
11/7/11, 3:16 PM
#14

*Tassar* här då jag inte hinner läsa hela artikeln nu :P Men det jag läst var väldigt bra!

erikataggen
1/5/12, 9:00 PM
#15

Hej..jag bara undrar…när dom blir skendräktiga och det försvinner betyder det då att hon är dräktig då?

hus-musen
1/5/12, 9:10 PM
#16

#15 Förstår inte riktigt vad du menar, skendräktiga är när de inte är dräktiga på riktigt men de kan få dräktighetssymptom som viktuppgång mm.
Så nej, honan är inte dräktig bara för att hon slutat vara skendräktig.

Qui dormit, non peccat

 


hund_katt
2/25/12, 7:13 PM
#17

bara några små frågor,

  • kan man ha småpojkarna tillsammans med sin pappa och dom andra pojkarna i kullen?

  • eller måste man låta dom träffas så det inte blir några problem?

  • kan pappan känna på doften att det är hans barn?

  • kan pappan ta sina barn som om det var hans barn eller tar han dom som barn men bryr sig inte?

  • kan pappan ta sina barn som inkräktare?

Black Veil Brides ~ Slipknot ~ Three Days Grace ~ Falling in Reverse

Zolah
2/25/12, 7:18 PM
#18
  • kan man ha småpojkarna tillsammans med sin pappa och dom andra pojkarna i kullen?

när dom är könsmogna kan du göra en introduktion som när du skaffar andra nya råttor

  • eller måste man låta dom träffas så det inte blir några problem?

kolla på 'introducera råtta' artikeln som finns i 'vanliga frågor' så borde du få bra svar där.

  • kan pappan känna på doften att det är hans barn?

kan inte svara på det, tror han inte bryr sig mer eller mindre för att det är hans.

  • kan pappan ta sina barn som om det var hans barn eller tar han dom som barn men bryr sig inte?

uhm? du menar att han behandlar dom som andra råttungar? troligen

  • kan pappan ta sina barn som inkräktare?

fel introduktion som går riktigt snett, troligan ja?

Bebblan
2/25/12, 9:41 PM
#19

Bra artikel! har en fråga bara, hur vet man om ungarna har mjölk i magen eller inte? :)

//Ebba

"My thoughts are stars I can't fathom into constellations"

Zolah
2/25/12, 9:44 PM
#20

#19 då ska dom ha en 'mjölk rand' man ska dvs se att magen är full med mjölk

Annons:
Bebblan
2/25/12, 10:11 PM
#21

#20 okej, vad menas med mjölkrand? :)

//Ebba

"My thoughts are stars I can't fathom into constellations"

Zolah
2/25/12, 10:19 PM
#22

#21

man ser genom huden att magen är full med mjölk

Bebblan
2/25/12, 10:22 PM
#23

#22 jaså :P tack för svaret! :D

//Ebba

"My thoughts are stars I can't fathom into constellations"

hund_katt
2/26/12, 11:14 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#24

tack för att jag fick svar så fort det var bara några minuter efter även om jag läste det i dag

jag har kommit på någon fråga till:

ungarna (tjejungarna) som stannar med mamman, när dom är tillräkligt stora för att lämna familjn kan dom hänga med sin mamma till honflocken eller kan dom gå dit tidigare? hur gamla ska dom vara då om dom kan gå tidigare?

och kan honorna där ta hand om ungarna och leka med dom eller vad man säger och vet dom att dom tillhör flocken om dom luktar som mamman som kommer från flocken?

eller kan dom döda ungarna även om dom luktar som mamman?

PS/ om ni undrar varför jag frågar så mycke så är det för att veta mer för jag ska föda upp tamråttor men ta det inte så kompliserat vid svar,

jag är bara 12 år jag ska föda upp smådjur nnär jag blir stor så jag passar på nu när jag är lite mindre, det är faktist lättare att lära sig när man är yngreFlört

Black Veil Brides ~ Slipknot ~ Three Days Grace ~ Falling in Reverse

Ruzicka
3/22/12, 12:23 PM
#25

Finns det någon övre gräns på hur gammal papparåttan bör vara? Eller är det helt okej att, rent teoretiskt, ta en kull på en 2,5 år gammal hanråtta?

Corgisaurus - mitt huvud i ettor och nollor
Ni får gärna titta in och hälsa på.

hus-musen
3/22/12, 12:24 PM
#26

Rent teoretiskt ja om råttan är frisk och stark och klarar av en parning. Är han gammal och klen så kan en parning ta livet av honom om han ens kommer till skott så att säga.

Qui dormit, non peccat

 


Ruzicka
3/22/12, 12:29 PM
#27

#26 Okej! Tack! ^^ Så han förlorar inte "intresset" sålänge han håller sig pigg, frisk och glad?

Corgisaurus - mitt huvud i ettor och nollor
Ni får gärna titta in och hälsa på.

Annons:
hus-musen
3/22/12, 12:35 PM
#28

Nee, det är sällan en hane tappar intresset för parning, om den gör det är det för att den av någon anledning är för gammal eller för låga hormonnivåer. Kan även vara så att honan inte låter honom para henne. 
Men det borde inte vara några problem så länge han är pigg, frisk och glad :)

Qui dormit, non peccat

 


Ruzicka
3/22/12, 12:37 PM
#29

#28 Okej, tusen tack för svaren! :D

Corgisaurus - mitt huvud i ettor och nollor
Ni får gärna titta in och hälsa på.

missporcelain
10/23/13, 1:20 PM
#30

Är det ok eller ett big no-no att få sin första och sista kull på en hona som är 13 månader?

Dramatik
10/23/13, 1:46 PM
#31

#30 Big no-no skulle jag säga. En hona ska inte få sin första kull efter 1 års ålder. Det ger risk för stora komplikationer eftersom honans bäcken kan ha stelnat och man riskerar livet på både honan och bebisarna.

 Du har dessutom en jättebra artikel här ovanför där svaret står, varför läser du inte igenom den?:)

missporcelain
10/23/13, 1:52 PM
#32

#33 Jag har läst igenom den, men ville gärna ställa en fråga för att vara på säkra sidan.

Jenna03h
1/3/15, 10:49 AM
#33

Är det bäst att ha dom i honans eller hanens bur vid parning?

zickan
1/3/15, 3:49 PM
#34

Ingen av burarna. Både honan och hanen lär ju ha burkompisar. Dessa bör inte va med vid parningen, då blir det svårt att veta på vilken hane som har parat honan och den andra honan/honorna får också kull.

Så en extra bur. Många kör i soffan, sängen osv. Men jag tycker det är säkrare att sätta in dom i en bur vid parningen och låta dom va där några timmar till nån dag.

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

Annons:
Jenna03h
1/14/15, 9:30 PM
#35

Ok, tack för svar!

Minnisen01
10/10/15, 10:30 PM
#36

Hej Jag har en fråga Det var så att jag hade 2 råttor och så bråckade de sa att den ena dog! Men det jag undrar ar kan man hyra in en hane och para sin råtta (hon ar precis I rãtt ålder nu) och behålla en unge sjãlv och salja rästen. Eller ãr det big no no och dags att gõra av med råttan?

zickan
10/11/15, 12:25 AM
#37

#36 Enligt många är det big no att para råttor bara för att. Vad har hon för stam och släkthistorik? hur har hon varit i intro med nya. hur är hon att hantera, i buren, under resor osv?
Var det honans kompis som avled efter bråk? Då är ju den honan du har kvar inte bra att avla på. Då har hon ju viss del hormonproblem/dominans. Att en råtta avlider till följd av bråk är inte bra övh och den råttan som gjorde det kommer nedärva den defekten till sina avkommor att risken att det sker där även kommer finnas. Eller att de blir värre. 
Och varför ska du ta en kull? vad kommer den kullen bidra med förutom att du får en söt kull och kan behålla en?
Det är svårt att sälja råttor. Får man en stor kull upp mot typ 17 tycken utan vettig stam bakom kan det bli väldigt svårt att hitta hem till alla. Stor risk många kommer bli stannande ett tag eller hela livet ut. 
och ha en kull är rätt dyrt där mycket kan gå fel. Har man inge kunskap och inte läst på så mycket är det större risker att det går snett under dräktighet, födsel och med de små senare. Sedan måste honan ha en egen bur när hon har sina små i 4-5 veckor. Och alla ungarna måste säras vid 4-5 veckors ålder på könen. Så då måste man ha två burar att sätta två olika kön i. har man redan hanar/honor och tror man kan sätta in dom dit bör man tänka om. det kan gå åt helskotta och nån av de äldre biter ihjäl en unge eller alla.  
så man bör alltid ha en till extra bur för ena könet.
Sedan skall ungarna ha bra kost under uppväxten vilket inte alltid är det billigaste.
Och honan bör åka till hanen på parning då hanar är mer känsliga att va ifrån sin flock och kan va svårare sätta tillbaka om han varit därifrån än en hona.
Så det kommer bli mycket dyrare och osäkrare än att bara skaffa en ny kompis till din ensamma. 

Men ja man kan låna in hane. oftast mot språng avgift dvs kostnaden på vad man tänker sälja 1 unge för. normalt 250-350:-
Eller att hanens ägare får välja en gratis avkomma efter du valt vad som stannar och innan de lovas bort till nån annan. När jag lånar in hane själv så låter jag ingen boka en unge innan hanens ägare valt 1 avkomma. Det brukar denne göra mellan 2-5 veckors ålder. så jag kan ibland sitta med en hel kull obokade fram till de är 5 veckor innan ägarens hane valt. Kostar att åka och kika på ungarna om man inte bor nära. Så man föredrar oftast åka i samma veva de är leveransklara och kan ta hem en med en gång. och då har de även mer personlighet och lättare bestämma sig. 

Sedan när man lånar hane bör man hitta en med rätt släkt som inte har samma negativa saker i stamtavlan som din hona. har hon ingen stam bör man inte chansa då hon kan bära på precis allt även om hon är snäll kan hon bära på anlag som inte är det osv. 
för en första kull bör man inte välja nått djur utan stam om man inte har stort stöd från en kunnig uppfödare som kan hjälpa hela vägen. som kan känna av om honan är bra nog för en kull mm.

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

Minnisen01
10/11/15, 11:11 AM
#38

#37 Tack för alla svar. Jag har nu bÄstemt mig för att göra av med råttan och skaffa två nya. Detta var bara en tanke som slog mig för att min lilla minni är vÄrldens godaste och så ville jag inte göra av med henne. Men detta är enda valet jag har nu för att anars så måste hon gå ensam . Men jag har en fråga toll vet du någon ting som man kan göra för att hon ska kunna fortsätta vara hos mig?

zickan
10/12/15, 12:37 AM
#39

VArför göra dig av med henne övh??.. varför inte bara behålla henne?
Antingen chansar du med 1-2 yngre honor som sällskap. Eller om hon redan haft ihjäl en så har du ursäkt att låta henne va ensam för risk om samma sak igen.

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

Minnisen01
10/13/15, 12:36 PM
#40

Okej tack för svar men kan man skaffa två nya råttor och ha I en bur sidan om så hon inte blir helt ensam?

Mymlan&Vifs
10/13/15, 8:44 PM
#41

#40 Hon kommer förmodligen inte att få ut något av att bo i en egen bur vid sidan om två andra främmande råttor. Du kan såklart skaffa en till bur och två nya råttor, och välja att antingen hålla dem separata från ensamråttan eller försöka introducera råttorna för varandra, så slipper hon vara ensam.

Annons:
Minnisen01
10/13/15, 10:02 PM
#42

Okej Men är det lät att få min nuvarande råtta att kanske komma överens med en eller två nya råttor I samma bur Är det vanligt att hon kan typ bli vän med en eller två råttor?

Zolah
10/14/15, 11:28 AM
#43

#42

har du läst introduktions artiklarna osv här på sidan? det finns tips och råd om exakt vad du söker där - samt är det lättare att få hjälp om man frågar på rätt ställe istället för en artikel.

Minnisen01
10/14/15, 9:30 PM
#44

#43 Okej tack för tipset

Cinrats
6/17/17, 6:34 PM
#45

Hej Jag ska under sommaren iväg och göra min första kull så jag har lite funderingar. När hanarna har blivit könsmogna kan man ändå ha de i samma bur utan att de bråkar? Hur många bebisar brukar det bli i första kullen? Tacksam för svar!

tanglytails
6/18/17, 5:42 PM
#46

#45 Om du inte redan vet detta så tycker jag du bör avvakta. Är det en vettig uppfödare du ska para med? Stamtavlor? Avla inte bara för att. :)

Tanglytails rattery - råttuppfödning i Skåne. 
Rätt råttor till rätt familj. 

(hemsidan, facebook, instagram)

monsi
4/22/20, 3:10 PM
#47

Puttar upp 🙂

Har den stora turen att få bo med en hittekatt!Tungan ute

Utan djur är livet inge kul!Glad

Sunshineshk
4/16/22, 10:10 AM
#48

Putt^^

13 kaniner<3
Innehavare av Sunshine’s Kaningård

Annons:
zickan
4/20/22, 10:56 AM
#49

Ännu en bra artikel med en hel del tänkvärd information. Dock är artikeln från 2011 och vi lär oss hela tiden nya saker. Två steg fram ett steg bak.

Några i Sverige har kommit med egna regler. Det är helt okej att släppa råttungar vid 5 veckor och 80 gram. En del får påhopp om att detta är oseriöst att följa de rekommendationer som finns. Denna rekommendation är en grund i många länder, men vissa privatpersoner har själva valt anse det skall va minst 6-8 veckor.

Men där bör uppfödare tänka lite på hur långt skall bebisen flytta, skall den flytta med en kompis eller flytta ensam till ny flock. Göra inget intro alls första tiden, göra enkelt intro med mindre snäll flock gärna i samma ålder eller väntas ett knepigt intro till stor flock som kan va påfrestande.
Skall unge/ar flytta till ett lugn hem, skrikig barnfamilj, vana råttägaren/uppfödaren osv.
Skall flytten vara några km bort eller skall den på en lång resa över ett dygn till annat land?

Dessa frågor är bra att tänka lite på när man väljer att släppa sin kull och när köpare väljer att ta hem dom.
5 veckor kan va en okej ålder att flytta hemifrån. Helt efter deras mognad, vart de ska, hur långt osv.
Något tänka på är att en råttas imunförsvar är helt utvecklat först efter 6 veckors ålder. Varav flera själv valt höja åldern de släpper sina bebisar. Numer ligger det allt på 5-10 veckor.
Men att om man är ansluten till NFRS som man kan va även i Sv, och den sidan vi tagit mesta av vår fakta ifrån. Så är det rekommenderat att man inte ska sälja råttor efter 2 månaders ålder.
Ju äldre en råtta är vid flytt, speciellt hanar. Ju svårare kan det va att få in i en flock och kan påfresta psyket mer ju mer testosteron som är i rullning på hanar. De har som mest under tonåren och går in i en fas igen där de kan va lite mer känsliga för miljöombyte, stress.

Sedan den biten av vikten. Är det väldigt kallt ute, väldigt varmt. Skall den långt. Bör en vikt ligga på 90, mer helst över 100 gram. Inget med åldern att göra.
Är så otroligt olika, kan även va olika bland syskon. Normalt väger en bebis 80-100 gram runtg 5 veckor.
Lite extra vikt mot 100 helst över. Ger lite mer skydd under transport där de kanske blir kallt i perioder eller varmt. Dricker lite dåligt kan fort påverka deras kroppar mer än vi ser utåt.
Sedan nytt hem där vissa inte vågar sig fram att äta/dricka första timmarna. vilket också kan påverka. Köra intro med en gång innan de hunnit mellan landa. Mycket stress och press för små bebisar man inte alltid tänker på.

Så just vikt och ålder är bra att utvärdera lite utefter var de ska, hur de kommer dit, vad för intro och miljö som väntar i nya hemmet.
Absolut minimum är 5 veckor och 80 gram enligt flesta råttföreningar runt om i europa, troligen världen.
Enligt lag är det 3 veckor, vilket är på tok för tidigt. Men inte heller olagligt släppa så tidigt enligt jordbruksverket. Dock extremt oseriöst.

Som uppfödare föredrar jag 6 veckor. I den simpla anledningen att folk numer inte verkar bry sig om egen karantän för 5öre, man numer är sämre på intron och hör fler djur blir ihjälbitna eller skadade.
Men stor del är att jag tycker tiden går för fort. Jag vill personligen ofta ha lite tid att utvärdera kullen på vem jag vill behålla. Ibland är det mer solklart, ibland är det mer svårt.
Ger mig mer tid att fixa stamtavlor, planera hämtningar och ev möta upp. Fokusera att hjälpa folk hitta transport.
Och de som kanske utvecklats långsammare får några dagar till på sig att växa mentalt innan flytt. Behöver jag inte förklara för nån som ska ha ur en kull varför deras inte släpps när syskonen gör det. Har inget med rekommendationerna att göra, utan egen val utefter råttornas mognad, deras flyttväg, nya miljön och att jag orkar inte längre stressa iväg alla.

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

  • Redigerat 4/20/22, 11:06 AM av zickan
Upp till toppen
Annons: