Annons:
Etikettartiklar
Läst 39982 ggr
Liinn
2006-03-01 14:12

Ohyra

Det är alltid bra att veta hur man ser om sina råttor har ohyra. Här kommer lite råd till dig; hur du kan se om råttorna har ohyra och vad du bör göra om det visar sig att de har det. Artikeln är skriven av Liinn.

Foto: Lancia

De vanligaste ohyrorna bland råttor är löss och skabb. Många har hö och halm till sina råttor men det ska du inte ha, då det är en risk att du får in ohyra till råttorna. Råttor är inte, som andra djur, tvungna att ha hö för t.ex. matsmältningen, utan hö är helt onödigt till råttor. Här under skriver jag hur man kan se om råttorna har löss eller skabb och vad för medel som du kan använda, men det är bra om du går till veterinären då man kan få det bästa medlet där som är receptbelagt.

**Löss
**Oftast märker man att råttorna kliar sig ovanligt mycket, nästan hela tiden. Man kan kolla efter lusägg/gnetter och levande löss i pälsen och pälsbotten på råttorna. För att se lössen och gnetterna kan du blåsa försiktigt i råttornas pälsar och så kollar du noga om du ser små brunaktiga prickar som rör sig i pälsbotten. Ser du det har du hittat levande löss, men ibland kan det vara svårt så då får du kolla efter gnetterna. De är ungefär lika små och de sitter på hårstråna i pälsen, de kan se brunglimriga ut. Hittar du löss eller gnetter på dina råttor så ringer du din veterinär och beställer tid för en undersökning så de kan kolla om de ser några och så får du förmodligen med medel hem som tar bort lössen.

För att behandla löss brukar dessa medel användas:

Ivomec - ett receptbelagt medel som kan både ges oralt och i injektionsform. Funkar mycket bra och lössen är nästan garanterat borta efter sista sprutan/dosen. Råttorna blir efter detta immuna mot löss i ca 1 månads tid och därför behöver man inte hålla på att sanera omgivningen, burar, inredning m.m.

Tiguspray - en receptfri spray som finns att köpa på Apoteket. Man sprayar in råttorna med medlet och låter det torka av sig självt. Det rekommenderas även att tvätta ur buren och spraya buren, omgivningen och inredningen. Med dett medel kan man få behandla ett par gånger innan det funkar.

Dermocan - ett receptfritt schampo som finns att köpa på Apoteket. Funkar rätt okej, har själv inte använt det, men har hört folk som gjort. Använder man Dermocan så måste man sanera omgivningen råttorna varit på den senaste tiden, och även buren och dess inredning. Det gör du lättast med Virkon-S eller Klorin. Detta medlet tvättar man alltså råttorna med, handskar måste användas då detta inte är bra att få på händer, men det står nog på förpackningen.

Dectomax - ett medel som än så länge bara finns i injektionsform. Tyvärr vet jag inte hur detta används men det får man förmodligen reda på utav veterinären. Det enda jag vet är att råttorna blir immuna i ca 1 månads tid här med, precis som med Ivomec.

**Skabb
**Om råttorna har skabb så kan de klia sig ovanligt mycket, precis som när de har löss, men oftast när råttor har skabb kliar dem upp sår som blir sårskorpor. Man kan lätt förväxla skabbsårskorpor med vanliga sårskorpor, men oftast så har skabbsåren svarta prickar/streck i sig, som ser ut som väldigt mörkt blod som torkat. Sårskorporna sitter ofta runt ansiktet, under hakan men kan dyka upp lite överallt där råttorna kliar sig. Råttorna kan även få rufsig päls och som små vårtor/blåsor på öronen. Märker du att råttorna kanske har skabb så är det bäst att ringa din veterinär och beställa tid för att ta prover och se om råttorna har skabb och sen få med medicin hem mot skabben.

Foto: zickan

För att behandla skabb brukar dessa medel användas:

Ivomec

- ett receptbelagt medel som kan ges oralt och i injektionsform. Funkar mycket bra och skabben är nästan garanterat borta efter sista sprutan/dosen. Råttorna blir efter detta immuna mot skabb i ca 1 månads tid och därför behöver man inte hålla på att sanera omgivningen, burar, inredning m.m.

Dectomax

- ett medel som än så länge bara finns i injektionsform. Tyvärr vet jag inte hur detta används men det får man förmodligen reda på utav veterinären. Det enda jag vet är att råttorna blir immuna i ca 1 månads tid här med, precis som med Ivomec.

Det är inte så många medel som biter på skabb, men dessa två är de två jag känner till.

Nu har du fått veta lite om ohyra bland råttor, så kolla gärna igenom råttorna nu för säkerhetens skull. Lycka till!!

Källor: Anne-Lee Kleveborn (Ale´s)

Relaterade länkar

Annons:
ratlover79
2006-03-23 15:31
#1

Usch vilka sår de kan få av skabb och ohyra…

[mathilda]
2006-08-15 17:03
#2

mina råttor har löss just nu :/

men (även om det låter hemskt) så förutom att bada dem i special shampoo och spraya allt med tigusspray så rollade jag pälsen med en klädroller. Då försvanna lusäggen. Men rolla först på nåt annat så att den inte är allt för klistrig så att råttan får ont.

Black_woman
2006-12-15 21:15
#3

vilket bra tips, att rolla.

Ellii__
2007-01-16 12:53
#4

Ush , då vet man att man inte ska använda haln o hö iaf =)

The_Rat
2007-07-11 10:36
#5

Men kan man inte använda sprayen Frontline på råttorna?

cher_
2007-08-09 13:44
#6

hur mkt kostar det att behandla skabb och att åka till vetrinären'`?

Annons:
noface
2007-12-28 01:55
#7

av villka orsaker kan råttor få skabb?

Allamej
2007-12-28 02:06
#8

Bästa medlet mot ohyra är tveklöst Stronghold.

Stephen Fry - There are many people out there that will tell you that "you can't". What you've got to do is turn around and say, "watch me". Veronica/ Sajtvärd på Smyckestillverkning och råttor

 

 

AnneN
2008-12-03 00:41
#9

Min råtta kliar sig väldigt mycket, hon har inga sår eller utslag så jag tror inte att det är skabb, jag har försökt kolla om löss på det sätt som beskrivs i artikeln men kan inte se nått alls som är onormalt. Hon är fin i både hud och päls.

Kan klådan bero på något annat? Är det kanske bara jag som är en hönsmamma och ser fel som inte finns?

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Ladyinred
2008-12-03 00:48
#10

jag har kliat mig ovanligt mycket och gick till läkaren. Yack säger jag bara vad äcklig man kände sig sen Skrikandes

Solan1976
2010-02-11 22:38
#11

Tigusspray har slutat att säljas numera Flört

Zolah
2011-09-30 09:39
#12

kan lössen sprida sig till andra eller är dom artspecificerade?

[Alenzi]
2011-09-30 09:40
#13

#12 Tror de går på möss också.

Annons:
[zombina]
2011-09-30 09:47
#14

Jag använder bara tyg och tidningar i buren. Mina grabbar boar inte och de trasar inte sönder pappret så det fungerar bra i grunden.  Så gör jag rent i buren varannan eller var tredje dag ( därför använder jag tidningspapper för annars skulle det bli så jäkla dyrt ).

Funkar rätt bra, men vad kan mer orsaka lössinvasion? Om man bjuder in ett djur som kan ha det eller vadå?

Zolah
2011-09-30 10:03
#15

#13

men går det på människor? hundar? katter?

[Alenzi]
2011-09-30 10:13
#16

#14 Man kan få det från t.ex. djuraffärer, om man köper prylar från ett ställe med löss. Eller grenar och saker utifrån, då kommer ohyran från vilda djur. Har också hört att hö skall vara en vanlig källa.

#15 Nej, tack och lov!! De kan smaka lite på en men överlever inte =)

Zolah
2011-09-30 10:18
#17

#16

Med andra ord, Ja det kan spridas sig via andra djur med?

skriver om ohyra just nu, och vet inte klart om löss är atr specifika ( typ gnagare )  eller om dom går på allt med päls.

Elsmen
2011-09-30 16:34
#18

mina råttor bråkade ganska mycket en kväll, och ena råttan fick ett sår på ena sidan, så hon kliar upp det hela tiden, men inget tyder på skadd eller något annan ohyra :/

Mvh Elsmen :)

 

Besök gärna min hemsida!

spaderratz.weebly.com

 

Zolah
2011-09-30 16:41
#19

#18 då kan den vara irriterad/inflammerad istället och klia pga det

Elsmen
2011-09-30 16:44
#20

#19 ja det kan de vara, men vad ska man göra åt de?

Mvh Elsmen :)

 

Besök gärna min hemsida!

spaderratz.weebly.com

 

Annons:
Zolah
2011-09-30 16:44
#21

#20

saltlösning och rengöra såret, se till att det inte är smutsigt etc.  Inte sprit då det är utorkande

Elsmen
2011-09-30 16:46
#22

#21 så saltlösning ^^ okej finns de resept på google?

Mvh Elsmen :)

 

Besök gärna min hemsida!

spaderratz.weebly.com

 

Zolah
2011-09-30 16:47
Elsmen
2011-09-30 16:49
#24

#23 okej får ta och göra de :)

Mvh Elsmen :)

 

Besök gärna min hemsida!

spaderratz.weebly.com

 

Sir_Ryttefors
2013-09-23 19:06
#25

Noterade att Hannibal hade något brunt som rörde sig i pälsen coh vid närmare titt så var både Dexter och Hannibal fulla med löss. Så. Jävla. Vidrigt!!! 

Alltså. inte lössen i sig då, utan mer att jag tog över mina råttorna efter att min Syster inte kunde ha dem för hon blev allergisk och hon i sin tur köpte dem av någon som inte längre ville ha kvar dem och av mängden att dömma så måste det ha varit på dem ganska länge. Iaf från ägaren innan min syster som garanterade att de var friska!!! Men tydligen inte! De är lätt undernärda, de hade inget bra hus i buren (en kruka med bred öppning utan något att boa med kallar jag inte för hus), tydligen hade de fått springa omkring i hamsterbollar hos förra ägaren och i "kittet" som följde med (den förra ägaren ville bli av med allt) så fanns det med ett springhjul. Och en påse med jordnötter som hen gav som godis! I am silently screaming over the incompetence of the last owner! Min syster var vettig nog att inte använda bollar och hjulet men hon litade på den förre ägaren och gav dem jordnötter. Detta är så förödande för mig som är förstagångsråttägare eftersom att jag skäms för hur råttorna är nu och för hur de blev behandlade, även om det inte var mitt fel!

Posetivt: De kan bara få det bättre nu iaf. Nu har de en ägare som är mer än gärna ser till att de behandlas som prinsar! Ska ringa vetrinär nu iaf…

Trollhund
2013-09-24 10:00
#26

Vänta, vad är problemet med jordnötterna? För jordnötter som sådant är väll inget farligt som belöning då och då. Eller är det vanliga salta det gäller?

Sir_Ryttefors
2013-09-24 10:55
#27

Jag vet inte riktigt, när jag läst listor över saker som råttor inte ska äta så har jordnötter varit med… Kanske för att jordnötter innehåller allderles för mycket av fel fetter? Det är ju ändå en ganska fet nöt…

Annons:
Allamej
2013-09-24 10:57
#28

Det är orostade jordnötter som man inte ska ge. Dom som säljs i butik är rostade.

Stephen Fry - There are many people out there that will tell you that "you can't". What you've got to do is turn around and say, "watch me". Veronica/ Sajtvärd på Smyckestillverkning och råttor

 

 

Sir_Ryttefors
2013-09-24 11:22
#29

Aha, på så sätt! Gäller det även jordnötterna i skal?

Allamej
2013-09-24 11:32
#30

Japp

Stephen Fry - There are many people out there that will tell you that "you can't". What you've got to do is turn around and say, "watch me". Veronica/ Sajtvärd på Smyckestillverkning och råttor

 

 

Dramatik
2013-09-24 15:22
#31

Denna artikeln borde kanske uppdateras? Den är iaf otroligt oaktuell eftersom stronghold inte ens står med, och t.ex. tigusspray sälja ju inte ens längre.

mikeiko
2013-09-24 15:59
#32

#31 Vi har medisar som sagt att de ska skriva en helt ny artikel om ohyra, men det går lite långsamt bara ;)

Dramatik
2013-09-24 16:47
#33

#32 Okej, men då är det på gång iaf, alltid något! :)

Upp till toppen
Annons: