Annons:
Etikettartiklar
Läst 12699 ggr
Grodan
1/16/08, 3:36 AM

Det värsta som kan hända - utan en buffert.

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Varför är det så viktigt att ha extrapengar undansparade för sina råttor?

Thor-Leif var en av hanarna som fick avlivas.Thor-Leif var en av hanarna som fick avlivas. Jag skriver det här för att jag har gjort ett stort misstag i min råtthållning - bristen på buffert. Jag har tidigare haft en buffert, men som allt annat så sinar den om man inte lägger till nya pengar - vilket jag helt enkelt fick sluta med när jag blev av med min inkomst helt och hållet. När jag väl fick en inkomst igen så kom jag aldrig igång med bufferten. Jag tänkte att jag har råd med oväntade utgifter ändå, för så dyrt är det ju inte med veterinärvård odyl. Hittills är nog den högsta summan jag lagt på veterinärvård runt 500 kr så jag har ju kommit undan rätt billigt.

Jag skriver det här för att jag har gjort ett stort misstag i min råtthållning - bristen på buffert. Jag har tidigare haft en buffert, men som allt annat så sinar den om man inte lägger till nya pengar - vilket jag helt enkelt fick sluta med när jag blev av med min inkomst helt och hållet. När jag väl fick en inkomst igen så kom jag aldrig igång med bufferten. Jag tänkte att jag har råd med oväntade utgifter ändå, för så dyrt är det ju inte med veterinärvård odyl. Hittills är nog den högsta summan jag lagt på veterinärvård runt 500 kr så jag har ju kommit undan rätt billigt.

Likaså Balder… Likaså Balder… Olyckan var dock framme vid nyår - plötsligt blev råtthanarna magra. Den värst drabbade var en grabb som var livrädd för människor och inte gick att hantera, men han var vid det laget så matt att han inte ens orkade protestera.

Wishmaster… Wishmaster… Det var stängt hos veterinären förstås, så jag skrev på r8forum och råttor.ifokus och frågade. Kanske kan det vara mask fick jag höra och maskmedel för hund och katt nämndes. Det skrevs ingenting om ifall jag helt säkert kunde använda det men Apoteket skulle stänga strax därefter så jag skyndade dit för att köpa Banminth ifall det skulle kunna fungera, och en massa god och näringsrik mat att göra röror av så att pojkarna kunde stödmatas lite extra. Jag ringde sedan en veterinär långt härifrån för att fråga om jag kunde använda maskmedlet jag köpt men där hade de ingen aning. Jag provade igen dagen efter hos en annan veterinär men fick då höra att eftersom mask är artspecifikt så fungerar inte maskmedlet jag köpt utan jag skulle istället vänta tills efter nyårshelgen och då åka till veterinär för att få Stronghold utskrivet.

Carpenter… Carpenter… Jag var vid det laget luspank efter julhandlandet och hade fått låna pengar till Banminthen. Pappa var dock snäll och kunde låna ut sa han, men jag skulle kolla först vad det skulle kosta ungefär så jag inte står där sen med för lite pengar eller så. När veterinären väl öppnat ringde jag dit och kollade priset - det hade höjts rejält sedan innan och skulle gå på nästan 1000 kr/råtta. Mycket pengar men det är mina älsklingar värda, tänkte jag. Så jag ringde pappa som inte tyckte att "några jävla råttor" var värda så mycket pengar och vi fick diskutera det mer senare. Han kom hem till mig några timmar efter det och hade då kollat sitt konto, och hade inte råd ens om han velat låna ut den summan. Vid det laget hade råttorna blivit värre och dessutom fått diarré, och jag hade insett att det nog inte rör sig om mask ändå. De enda alternativ som fanns kvar var avlivning eller att låta de fortsätta tyna bort trots stödmatning, så för att låta hanarna slippa lida och samtidigt förhindra att det sprids till mina honor och övriga djur så bestämde jag mig för avlivning.

Björn… Björn… Vad har jag då lärt mig av detta? Inga djur utan en buffert. Skaffar man djur så är det ens ansvar att ta de till veterinär för att ge de nödvändig vård, kan man inte det så ska man inte ha djur.

Själv börjar jag nu, direkt. Pojkarnas gamla voljär är utannonserad och vartenda öre ska gå till en buffert. Varje månad ska så mycket pengar som möjligt läggas undan. Inga nya djur flyttar in förrän jag har en ordentlig buffert. Jag hoppas att alla eventuella buffertlösa som läser gör samma sak - för att få avliva hela flocken pga brist på pengar är verkligen inte kul, varesig det är det bästa man kan göra i den situationen eller inte.

och Adolf.

Text och foton: Annelie Stenberg aka gul_zebra


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
zickan
1/16/08, 4:17 AM
#1

jätte bra artikel zebran!

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

Nicciz
1/16/08, 4:21 AM
#2

Hemsk och bra.

Ninja
1/16/08, 4:37 AM
#3

Sorglig, men tänkvärd.

Story
1/16/08, 7:58 PM
#4

Bra artikel!

zmulan
1/16/08, 8:03 PM
#5

Jätte bra artikel!! Jag är en sån där dålig människa på att spara men sen vår hund vart sjuk och det kostade 17000:- så försöker vi alltid ha en buffert!!! Bra påminnelse!! Tack!

//Zmulan

Medarbetare på http://smyckestillverkning.ifokus.se/

SamanthaJones
1/16/08, 8:10 PM
#6

Väldigt bra artikel! enloge till dig som orkar skriva om detta!

Min buffert ska genast uppdateras :)

Vänligen

Sofia

 

Medarbetare på brukshundar

Annons:
pralin
1/16/08, 8:26 PM
#7

Hoppas dina pojkar har det bra uppe i råtthimmlen <3

annelie-h
1/16/08, 10:00 PM
#8

bra att påminna folk om buffert..

min far har alltid uppmanat mig att ha buffert "man vet aldrig vad som kan hända!" och då menar han allmänt i livet och inte råttorna.. så jag har alltid en ordentlig summa på sparkontot. detta gör att man kan slappna av mer och slipper oroa sig om man fått dålig lön en månad (jag pluggar på GU och hinner/kan inte jobba allt för mycket, hata CSN) Den kom väl till pass när jag fick lägga ut 1500 på vet. besök.. pengagiriga!!

zipvic
1/16/08, 10:32 PM
#9

#5 herregud vad dyrt.. vad var han för sjuk. var han försäkrad?

zmulan
1/16/08, 10:38 PM
#10

#9 …. *skäms* hade ingen försäkring… trodde inte vi fick ha det enligt vad folk sade men vi skulle ha kollat upp det innan. Hon hade livmoderinflamation, mycket allvarlig sådan! =(

Men nu mår hon gott, fyllde 10 i november!

//Zmulan

Medarbetare på http://smyckestillverkning.ifokus.se/

Stj3rnfallet
1/16/08, 10:53 PM
#11

#10 Usch, jag har inte heller försäkring på min ena hund!:S Måste verkligen skaffa!

zmulan
1/16/08, 11:07 PM
#12

#11 ja gör det!!!

//Zmulan

Medarbetare på http://smyckestillverkning.ifokus.se/

SamanthaJones
1/17/08, 12:19 AM
#13

Jag säger bara, skaffa försäkring till hunden! Kan berätta om vår hund när han blev sjuk, eller han fick tag på ett ben ute o svalde det helt. Det satte sig på tvären i magen så vi ringde vet. fick åka 20 mil för att få honom opererad och sen hem igen o sen dit 3dagar efter för att hämta honom.
Slutsummen blev med bensin medecin o kostnad hos vet.

37 000 kr (tackar gudarna för försäkringen) vi behövde bara betala cirka 5 000 :)

Vänligen

Sofia

 

Medarbetare på brukshundar

Annons:
UpptagetNamn
1/28/08, 12:33 AM
#14

Men gu vad läskigt, tänk om det skulle hännda mina, 8.000 lixom :S

Hur kunnde du få det? Har du hafft nya råttor i karantän & sånnt?

UpptagetNamn
1/28/08, 12:33 AM
#15

Men gu vad läskigt, tänk om det skulle hännda mina, 8.000 lixom :S

Hur kunnde du få det? Har du hafft nya råttor i karantän & sånnt?

gulzebra
1/28/08, 4:32 AM
#16

#14/15: Nya i hanflocken har karantänats ja, och det hade gått mer än 6 veckor dessutom så ingen aning.

Fick hem ett par nya honor innan som inte karantänades men hade smittan kommit från de så borde ju honorna ha smittats av det… Men icke, alla hanar smittades men inte en enda hona O.o

"Thinking outside the box is for smart people. The box is for you" DeviantArt | Instagram

UpptagetNamn
1/28/08, 9:38 AM
#17

#16 Vad läskigt asså :S, Nu vågar inte jag skaffa fler, Om något sånnt skulle hännda mej.

gulzebra
1/28/08, 9:47 AM
#18

#17: Asch, man kan inte förutsätta det värsta hela tiden. Har man en ordentlig karantän så förmodar jag att risken att en smitta tar sig in är ganska minimal. Se bara på hur många som fått hem nya råttor utan problem… Även jag själv. De senaste 5 åren har jag haft drygt 40-45 råttor och fram tills nu har det värsta råttorna fått varit löss och skabb :P

"Thinking outside the box is for smart people. The box is for you" DeviantArt | Instagram

UpptagetNamn
1/28/08, 10:13 AM
#19

#18 eförsej, Men hade du karantänburen i samma rum som dina hanråttor?
Tror du inte smittan kan bäras med kläder eller nått, Typ om du först höll på med karantänråttorna, & sen tog i pojkarna. :P

gulzebra
1/28/08, 10:31 AM
#20

Jepp, samma rum. Men som sagt, dels 6 veckors karantän (har jag för mig iaf, det var så längesen nu och mitt minne är dåligt. Kan ha flyttat in de lite tidigare, kan kolla upp det) och så satt alla i en flock i flera månader så om det kom från de sista grabbarna så borde det ha brutit ut tidigare. Leffe satt visserligen själv i ett par veckor iom agressivitet, men han lämnade aldrig mitt rum under den tiden så jag tvivlar på att han dragit med sig något.
Under karantänen grejade jag med mina tidigare först, sen karantänråttorna. Tvättade händer, böt kläder så ofta som möjligt iaf. Inte varje gång iom klädbrist :P

"Thinking outside the box is for smart people. The box is for you" DeviantArt | Instagram

Annons:
Falurven
5/11/08, 2:32 AM
#21

Är jag lite borta eller? XD Jag fattar inte var 'buffert' är?

Mvh Nathalie

Mymlan
5/11/08, 2:37 AM
#22

#21 Buffert = sparade pengar man lägger undan en summa varje månad. Så när det behövs veterinärvård så finns det pengar.

Döm Inte Människor Genom deras utseende. För du kan Inte se deras insida.

I am who I am, so like it or kiss my, yeah you know exactly what to kiss.

Smile to the world, than the world smiles to you

 

Falurven
5/11/08, 3:05 AM
#23

Åh, fan det måste jag börja med :D Kan ju vara nått litet att börja med, och sen kan man öka det ^^ Hur sparar ni era pengar? Hemma eller på en bank? :)

Mvh Nathalie

gulzebra
5/11/08, 4:36 AM
#24

#23: Jag får inte spara på bank (har socbidrag och får inte ha besparingar egentligen…) så jag ger pengarna till mamma som gömmer undan de åt mig :P

Idag kom jag fram till att det ibland är rätt smidigt att ha de kontakt ändå också… Bankomaten åt nämnligen upp mitt kort, det vore inte roligt om den gjort det när man ska ta ut pengar och åka akut till vetten >.>

"Thinking outside the box is for smart people. The box is for you" DeviantArt | Instagram

sockerrattan
5/11/08, 10:35 AM
#25

# 24 då kan din mamma fixa ett konto åt dig som du har nyttjanderätten till… då kan ingen annan än du o mamma din röra pengarna…

Mia//


SweGizmo
5/11/08, 1:34 PM
#26

Bra artikel, men så sorjlig:(

tur att jag har en buffert för jag skulle aldrig orka gå igenom det du gått igenom:(

Min blogg: SweGizmo.se

gulzebra
5/11/08, 9:29 PM
#27

#25: Fast då blir det ju ändå krångel om bankomaten bestämmer sig för att äta upp kortet när banken har stängt, som den gjorde för mig igår x)

"Thinking outside the box is for smart people. The box is for you" DeviantArt | Instagram

Annons:
Liingefors
6/27/08, 1:38 PM
#28

Jag tror min råtta har skabb!

Jag tror att min råtta har skabb han kliar sig i pälsen hela tiden men ja ser inget som rörsig i pälsen så det kan ej vara löss! Vill veta det om han har skabb asså för det skulle ej kännas bra då men man kan ju gå till en djurdoktor men vad får man göra där någon som vet? Snälla svara jag behöver hjälp!

gulzebra
6/27/08, 1:50 PM
#29

#28: När jag har varit till vet för skabb har de bara kollat såren och så har jag fått med mig medicin/recept på medicin. Har inte varit mer omständigt än så :)

Finns veterinärer som gör skrapprov också, de skrapar lite på ett sår och kollar på det i microskop för att se kvalstren om jag inte minns helt fel.

"Thinking outside the box is for smart people. The box is for you" DeviantArt | Instagram

ivanhoe81
9/11/09, 2:26 PM
#30

bra artikel hade en liten buffert ett tag men sedan blev min inkomst för liten och jag var tvungen att ha spån och toalätt till mina djur, jag levde på bröd och vatten i 2 månader bara för att djuren skulle få mat
men nu har ekomomin börjat bli bättre igen (har fått mer bidrag) så nu kommer jag börja sätta in 100kr i månaden igen för vetrinärbuffert har tänkt att ha minst 3000kr innan jag lägger pengar på något till mig (dvs att det kommer ta mig minst 30 månader om jag inte lägger till något extra då jag har pengar att komma upp till den summan)
jag har ju fördelen att jag stort sett enbart behöver beskriva syntomen för vetrinären och få ett recept utskrivet (kostar mig 100kr eller har gjort det) och det är en vetrinär som inte kan så mycket om just smådjur (han är specifiserad på katt och hund) men han vill ju hjälpa ändå så han brukar söka information om just det problemet jag har och kan ibland ringa andra vetrinärer för att söka råd, har aldrig krånglat och det har blivit rätt medicin eller behandling varje gång

Love-
9/11/09, 7:26 PM
#31

sorligt men bra skrivit

Besök gärna min FB:sida:http://www.facebook.com/RosaliesDesign och min hemsida http://www.rosaliessmycken.n.nu/
 Medarbetare på återbruk , trädgård och Feminism

 

  

gulzebra
9/12/09, 12:19 AM
#32

Tacktack :)

"Thinking outside the box is for smart people. The box is for you" DeviantArt | Instagram

MoaL
9/19/09, 5:22 AM
#33

Usch vad sorgligt, men som sagt, bra skrivet. Och bra att påminna folk om! Själv har jag ingen just veterinärinkostnadsinriktad-buffert, men då har jag heller ingen som helst inkomst annat än det jag ibland får tillstoppat till mig från min sambo, farmor och mamma. :)
Dock har jag en sådan där sparbössa i plåt som inte går att öppna annat än med en burköppnare, där jag alltid stoppar alla tior. Det är nog en rätt bra summa däri redan, och när den är full i tior så kommer jag helt klart att ha några tusenlappar i den, som självklart kommer att användas om det behövs veterinärvård.

Fick du någonsin reda på vad det var dina råttor fick? Skickade du någon på obduktion?

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

gulzebra
9/19/09, 11:42 PM
#34

Nope, ingen obduktion. Fanns inte pengar till det, ironiskt nog ;)
Vad de hade fick jag aldrig veta. Bara att det måste ha varit något smittsamt som inte smittade via luft, eftersom alla pojkar smittades men inte en enda av honorna, som trots allt hade sin voljär precis bredvid grabbarna.

"Thinking outside the box is for smart people. The box is for you" DeviantArt | Instagram

Annons:
Upp till toppen
Annons: