Annons:
Etikettartiklar
Läst 28375 ggr
Terato
11/3/09, 7:15 PM

Rumsrena råttor

Kan råttor bli rumsrena? JA! Det är superlätt att toaträna sina råttor. Gör man det slipper man också bajskorvar när de är ute och leker.

Fixa en låda, minst 20x20 cm som du sätter i ett hörn av buren. Gärna där de ofta bajsar och/eller kissar. Fyll med annat material än i resten av buren, .t.ex toalättpellets eller kattsand. Plocka i alla bajskorvar i lådan. Fortsätt att göra det varje gång du ser en bajskorv utanför lådan. Ser du att råttorna sätter sig någonstans för att kissa eller bajsa så sätt dem direkt på lådan.

Har du råttorna utanför buren är det samma princip. Se till att du alltid har med dig en låda och sätt dem där det första du gör när du tar ut dem så att de vet vart lådan finns. Bebisar är sämre på att hålla tätt än vuxna men de lär sig så småningom. Det går att toaträna både vuxna råttor och bebisar. De kan bli upp till 100% rumsrena till slut och hoppa tillbaka till buren direkt när det ska bajas och kissas. Revirmarkerandet får du dock aldrig bort. Det är små, små luktfria droppar som de lämnar här och där för att markera sitt revir.

Mina egna råttor är 100% rumsrena. Ett tag bajsade de i sängen och i soffan och jag listade ut att det berodde på att de haft både tyg och toapellets i sin transportbur och missuppfattade det hela. Jag löste det genom att ställa en toalåda i soffan och sängen när de var ute och lade alla pluppar där på en gång.

Det är också viktigt att inte släppa en inte toatränad råtta vind för våg utan du måste vara med så att du ser om råttan sätter sig ner och tänker bajsa och hinner lyfta över den i toalådan innan olyckan sker. Det kräver alltså lite extra mycket uppärksamhet och tid av dig innan de har blivit rumsrena. Råttor är väldigt läraktiga djur och ganska snabbt såg jag att korvarna i soffan försvann.

Nervösa, otama råttor tenderar att bajsa och kissa mer utanför buren. Även trygga råttor som inte toa-tränats bajsar var de vill förstås! Men de flesta råttor kan utan problem bli helt rumsrena, förutom att de förstås markerar på händer och andra prylar. Det är ett beteende man aldrig får bort! Men markering handlar om några få droppar. Med tiden lär man sig att undvika att få droppar på händer och saker som mobiltelefoner och fjärrkontrollen till teven. Ett hett tips är att de gärna markerar på saker som man håller i mycket med händerna. Människans handsvett liknar på många sätt råttornas urinämnen och de vill därför övermarkera den doften med sin egna. Ha för vana att lägga undan dessa saker från råttorna eller åtminstone lägga dem upp- och ner så att det inte kommer in under knappsatsen. Men detta markerade får man som sagt aldrig bort eftersom det är råttans sätt att kommunicera och visa att de finns. Det är en sak med råttorna man helt enkelt får leva med.

Kissar de däremot "pölar" så måste du genast flytta dem till toalådan för det är inte okej. Gamlingar har svårare att hålla tätt så kom ihåg att ta med dig en låda om ni gosar i soffan. Bebisar brukar det också ta ett tag innan man fått ordning på kissandet och bajsandet med, precis som med valpar! :)

Älskar mina stora små vänner..

teratos.r8or.se

Annons:
[MissDiss]
11/3/09, 7:16 PM
#1

Bra artikel! :)

Terato
11/3/09, 7:23 PM
#2

Tack!

Tänkte passa på att länka till en aktuell diskussion om rumsrenhet:

toalätt-lära

Älskar mina stora små vänner..

teratos.r8or.se

Zakaraa
12/30/09, 6:36 PM
#3

Jag har ett litet problem med detta, mina råttor har 1 plats där de bajsar & en annan där de kissar. Hur ska jag få dom att gå på samma ställe?

Sedan undrar jag hur jag ska göra med den nya råttan, de 2 som jag hade innan lärde sig att bajsa på toan men när den nya kom har jag hittar bajs på sovplatsen.

Bra artikel

med vänliga hälsningar Zakaraa
(länk:) Zakaraa's Råttuppfödning

[lucke]
12/30/09, 8:23 PM
#4

Mina råttor kissar precis överallt, de bajsar bara i toaletten…

Nya råttor brukar lära sig var de ska bajsa efter några veckor :)

Cis-j
1/6/10, 12:32 AM
#5

Jag hade ingen aning om det där med handsvetten, men det förklarar ju en hel del. På mig brukar de nästintill aldrig revirkissa, däremot gör de det på min pojkvän. Har länge funderat på varför det kan vara så, kan det ha att göra med att jag är tjej och han är kille också? För jag har märkt på andra killkompisar att de gör samma sak, men inte lika ofta på tjejkompisar?

Mina tjejer är också annars 100% rumsrena, mycket tack vare hjälpen jag fick i tråden jag startade som du länkade till i inlägg #2

bra artikel och tack för hjälpen! :)

FiaLi
1/6/10, 12:54 AM
#6

Mina råttor har blivit rumsrena av sig själva. Eller åtminstonne hållt sig under soffan och i buren. ^^

Annons:
MuffinsYang
10/1/11, 5:56 PM
#7

Det är galet. Jag köpte mina råttor från en djuraffär igår. Vill ha dem rumsrena så lade toa-lätt i en gammal toffifee-låda (de har cederträspån i resten av buren), la alla "pluppar" där. Har en låda med toa-lätt i sängen när de är där, och la "plupparna" där också. Nu precis gick min råtta i lådan, bajsade och gick därifrån. Och efter natten såg jag heller inga "pluppar" i buren.. En dag…!

Sen fattar jag ju att de inte är helt rumsrena ännu, men det verkar ju gå fort frammåt iaf :)

Sen en sak till..; Det här med att markera revir, det är inget honor gör, eller?

Terato
10/3/11, 10:28 AM
#8

#7: Visst är det häftigt! :)

Jopp, de markerar revir. Det där är så himla individuellt, vissa markerar mycket, andra mindre. Hade en hona som markerade floder på mig, hon var den snällaste råttan jag haft. Medan ensamhanen jag har nu inte markerar en droppe. Så det är individuellt.

Älskar mina stora små vänner..

teratos.r8or.se

thildatessie
10/3/11, 2:45 PM
#9

Pepsi blev rumsren direkt, Soda lärde sig med efter ett tag pga att vi hade toa-lätt i toalådan och tidningar i resten. Men att kissa där har dem inte lärt sig, har hört att man ska lägga "toamaterialet" i kisset så att det suger upp och sen lägga det i toalådan, är detta det enda man kan göra?

hus-musen
10/3/11, 3:42 PM
#10

#7 Rumsrenhet kan gå väldigt fort, råttor är smarta djur :) Har de en gång fattat så är det superskönt, då lär de upp nya ungar oxå, iaf i min bur!

Ot. men du bör inte använda cederspån som underlag. Ceder är ett väldigt giftigt träslag både för människor och djur.

Qui dormit, non peccat

 


MuffinsYang
10/4/11, 4:38 PM
#11

cederspån är det alla sagt åt mig att använda, både här och i djuraffären…

hus-musen
10/4/11, 6:41 PM
#12

Att djuraffären säger det förvånar mig inte, de säljer vilket skit som helst och struntar i djuren.
Att någon här däremot skulle rekommendera ceder verkar helt galet då det är ett av träslagen som absolut ska undvikas tillsammans med barrträdsspån.

Det du ska ha är aspspån eller alspån eller spån från något annat lövträd funkar oxå bra.

Qui dormit, non peccat

 


Tassle
12/8/11, 9:53 AM
#13

Mina hanar, födda i september, är något vervösa av sig men annars supergoa! Problemet är att de 'sätter' sig inte när de ska göra sina behov. Lyfter inte på svansen osv. Så man hinner ju inte flytta på dem, får ingen förvarning..

Mvh,

/Linn R, Tassel's kanin- och gerbiluppfödning.

Annons:
hus-musen
12/8/11, 1:55 PM
#14

#13 Det syns när de är på väg, de ser bajsnödiga ut då, men en del är ju mer tydliga än andra.
Om du är osäker på tecknen så kan du känna i huden under svansen, är råttan bajsnödig så känner du pluttarna!
Då är det lätt att lyfta upp dem och sätta dem i lådan.

Qui dormit, non peccat

 


Virkan
1/24/12, 1:35 PM
#15

Har funderat mycket kring detta, och nu vet jag hur jag ska göra! Tack! :)

It's a dangerous business, Frodo, going out your door. You step onto the road, and if you don't keep your feet, there's no knowing where you might be swept off to.

darkness
1/24/12, 1:47 PM
#16

Tur att min ena hona hatar när de är smutsigt och bajs i hela buren så hon använde toan direkt men inte den lilla, men ändå skulle min hona som hatar smuts sova i toan bland bajset Obestämd

// Stephanie och hårbollarna Oskyldig

IzaEleonora
1/30/12, 12:43 AM
#17

*tass*

Virkan
2/29/12, 6:52 PM
#18

Jag ställde bara in en plastlåda med lite sand i, så blev de rumsrena med en gång! De pluppar och kissar i lådan, utan att jag har lärt dem att göra de! Så smarta mina små pälsklingar är <3

It's a dangerous business, Frodo, going out your door. You step onto the road, and if you don't keep your feet, there's no knowing where you might be swept off to.

ludden1990
4/10/12, 12:00 PM
#19

Det stod att man ska sätta råttan på lådan direkt när man ser att den tänker bajsa eller kissa. Men hur ser man det?

Råttan jag har nu kan jag inte se det minsta tecken på att han tänker göra något av det, som om han inte ens själv märker när det händer.

Det står oxå att man kan lära en vuxen råtta att gå på toa men jag har gjort allt som står men det hjälper inte.. Rynkar på näsan

Virkan
4/10/12, 12:33 PM
#20

#19 Med mina ser man med en gång att de tänker bajsa, de sätter sig ner i en konstig ställning, precis som hundar xD

It's a dangerous business, Frodo, going out your door. You step onto the road, and if you don't keep your feet, there's no knowing where you might be swept off to.

Annons:
ludden1990
4/10/12, 12:43 PM
#21

#20 Min kan gå omkring som vanligt och undersöka saker samtidigt som han bajsar. Stannar inte upp eller någonting Förvånad

hus-musen
4/10/12, 1:00 PM
#22

#21 När han går runt och bajsar så lyft upp honom och sätt han i lådan då. Belöna om han fortsätter bajsa i lådan.

Qui dormit, non peccat

 


ludden1990
4/10/12, 2:26 PM
#23

#22 Tack ska göra det Glad

[nadvard]
4/10/12, 6:06 PM
#24

Mycket bra artikel Glad

Lurvas
5/24/12, 11:47 AM
#25

Bra Artikel och tråd!

Råttliv på Runnavägen

 

Han gjorde inget särskilt, men han gjorde det mycket bra.

Terato
5/24/12, 4:10 PM
#26

En till grej, ofta när de bajsar utanför lådan och man sätter dit dem kan de hoppa ur direkt. Men det betyder inte att de inte fattade vinken. Ofta kan de då hoppa tillbaka dit igen efter någon minut och "göra klart".

Med bebisar är det alltid lite svårare, de har inte samma broms på det som kommer ut. Men de brukar lära sig. Städar man buren dåligt brukar de också sluta bry sig om lådan till slut och då kan de vara grisiga ett bra tag.

Älskar mina stora små vänner..

teratos.r8or.se

[Taxie]
6/18/12, 4:01 PM
#27

Har försökt få dem rumsrena i 2 veckor nu men de fattar inte grejen. Har kristall kattsand i lådan och i hyllorna o så har jag Borris dörrmattor. Grejen är denna att de gärna bajsar o kissar i ett hörn där jag har vatten och maten och vill inte att de gör sina behov där, därför har jag lådan längst ned i buren. Lägger allt bajs i lådan, de kanske aldrig blir rumsrena. Rynkar på näsan

Annons:
hus-musen
6/18/12, 4:03 PM
#28

#27 De har ju valt sin toaplats, sätt lådan där istället. Ibland är det enklare att göra som de vill tills de fattat vad lådan är till för.

Kan även vara så att de ratar kristallkattsanden du använder, det är inte alla råttor som gillar den. Men sätter du lådan i deras valda hörn och de byter plats så prova och byt sand.

Qui dormit, non peccat

 


[Taxie]
6/18/12, 4:06 PM
#29

Ska försöka med det du sa. Glad

hus-musen
6/18/12, 4:12 PM
#30

Ja de har ju sina ideer de små liven och kan vara väldigt envisa :) Hur gamla är dem? Det kan ta ett tag för yngre djur att verkligen fatta.

Qui dormit, non peccat

 


[Taxie]
6/18/12, 4:13 PM
#31

Har två råttor som är 1 år snart och tre som är drygt ett halvår. De bor i samma bur allihop. Glad

Vet att jag kanske började lite sent men det ska inte va nåt problem vad jag har läst.

hus-musen
6/18/12, 4:14 PM
#32

Näe de brukar fatta om de inte är extremt envisa. Men då får man krångla lite så brukar det gå.Glad

Qui dormit, non peccat

 


Mimmi89
10/26/12, 1:36 PM
#33

Gillar toan på bilderna i artikeln och var nära på att köpa 2 lådor igår men blir inte kanterna jävligt vassa? :/

mikeiko
10/26/12, 9:23 PM
#34

#33 Nejdå, läs här hur du tillverkar dem :)

Annons:
Mimmi89
10/26/12, 9:27 PM
#35

#34 a tack :)

men ja tänker om den vågräta delen blir "vass" ?

mikeiko
10/26/12, 11:26 PM
#36

#35 Nejdå, men om du känner dig osäker kan du alltid sandpappra där :)

Mimmi89
10/26/12, 11:36 PM
#37

#35 smart! :D Får se hur de blir men ska iaf köpa 2 nu då, nästa gång ja kommer till jysk :)

MetalMii
10/27/12, 9:45 AM
#38

Kan man få bort även sängvätande ? Tycker det är trist att de kissar där de sover.. Lyckades få dem att sluta bajsa där de sover i alla fall, så nu skiter de bara på låda.

mikeiko
10/28/12, 3:41 PM
#39

#38 Det är tyvärr något man får leva med, men ett tips är att lägga ut strimlor av tidningspapper i hängmattan etc där de sover, som suger upp kisset så de slipper få det i pälsen!

Blodfot
6/16/13, 7:55 PM
#40

bra artikel, bokmärker denna!

Det som ses som onska kan i verkligheten vara Godhet, och det vi ser som godhet kan vara onska!

Jetingen
9/16/13, 1:19 AM
#41

Riktigt bra och ska absolut testa ALLA tips och råd här!

Annons:
[mitzylinnea]
11/28/13, 6:58 PM
#42

Kan man lära äldre råttor att gå på lådan oxå? :) Jag har 2 råttor som är 1,5 år ungerfär och 2 som är ca 8 månader, Tänkte om de är kört för att dom är ganska "gamla" XD

mikeiko
12/2/13, 3:19 AM
#43

Det är lite olika, vissa individer…så att säga "skiter i" (höh höh) toalådorna och andra inte. Vissa lär sig av de andra flockmedlemmarna, medan andra verkar vägra att lära sig eller ändra sina ovanor xD

Knutenknut
10/31/14, 1:48 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#44

Min ena råtta gillar lådan så mycket så han till och med sover i den 😂Dock inte så kul för han luktar inget vidare 😕

MissanTissan
10/31/14, 3:16 PM
#45

Väldigt bra artikel! Hade förut ett stort problem med att dom bajsade och kissade överallt, men det slutade när jag bytte bur. Nu går dom på lådan!

Hälsningar, Missan och djuren! ❤️

Sajtvärd för Border Collie iFokus

Råttorna Angel & Oreo
7/20/18, 10:51 AM
#46

Mina råttor visar inget tecken på när dom ska gå på toa, dock vet jag att den ena tjejen (Angel) alltid pluttar väldigt mycket de första 4-7 minuterna jag har henne ute, och lite mer efter också. Har haft dom i ca 5-6 dagar så dom är små rått-bäbisar ännu.

Sedan undrar jag vad för material jag ska använda till toa-lådan? Jag har spån (kommer inte ihåg exakt vad för spån, men det dammar inte) i buren och fleece-tyg på de platser som det inte finns några pluttar, som deras hängmattor (som jag pysslade ihåg i flera dagar men som dom inte använder ;-;) och en burk som bara Oreo gillar att sova i (Angel verkar lite irriterad i luftvägarna och det är därför jag tänkte toa-träna dom. Mina förra råttor slutade plutta ute ur buren av sig självt och  jag tänkte inte så mycket på det dom hade i buren då dom inte pluttade där dom sov, till skillnad från Angel och Oreo som jag har nu). Ska jag typ använda kattsand eller något sådant?? 🤔

tanglytails
7/20/18, 5:53 PM
#47

Ett tips är att göra inlägg direkt på sidan istället för under artiklar så fler ser det :)

Tanglytails rattery - råttuppfödning i Skåne. 
Rätt råttor till rätt familj. 

(hemsidan, facebook, instagram)

RosaViola
7/21/18, 12:44 PM
#48

#44.Knutenknut, jag har samma problem: min lille kille Emil sover helst i toalådan, en sån där hörnlåda som du (och dina råttor) har. Har svårt att få dem toatränade dock, flyttade just toalådan till hörnan de spontanbajsar i mest. Emil flyttade efter såklart. Gillar han formen på lådan eller kattsanden… eller bajset? Hursomhelst blir jag ju inte så sugen på att pedagogiskt lägga bajs i hans sängkläder. Får väl köpa en till (fyrkantig?) låda att börja samla bajs i. Och ha kattsand i både den och Emils säng? Om det nu är det han gillar att sova i

#46.Jag tror Angel är nervös nu i början och att det sätter igång tarmarna, när du tar ut henne och hon är lite osäker på omgivningen fortfarande. Och jag kör kattsand, en typ som ska damma lite. Men vet inte hur säkert det är med deras känsliga luftvägar. Tycker Toalättpelletsen luktar så illa i sig bara. Kanske ska pröva rivet papper?

Annons:
Upp till toppen
Annons: