Annons:
Etikettartiklar
Läst 17633 ggr
Terato
11/3/09, 10:28 PM

Att busa med råttor

Råttor, särskilt bebisar har massvis med bus i kroppen och om du känner dina råttor väl kan du vara med och busa med dem. Det är både utvecklande och roligt!

Foto: Fjordell

Ett uppskattat sätt att busa med råttorna är att dra med nageln i t.ex. sängen så att råttan får springa efter. Man måste vara snabb, annars är det ingen utmaning. Min sambo gillar att göra det med råttorna och därför ser de honom som en liten lekgubbe och blir alldeles utom sig av bus varje gång han kommer in till dem. Man ska dock vara beredd på att råttan gärna nafsas när den väl får tag i dig, eller om du "fingerbrottas" med den. Vissa råttor är mer hårdhänta än andra och är man osäker med råttor kan man tycka att det är lite obehagligt. Jag hade en väldigt stor hona som var extremt hårdhänt och ibland till och med bet rivhål i mina fingrar, så jag ville inte att min sambo skulle leka med henne. Råttor är som kattungar som rivs och nafsar när de blir för uppspelta vid lek.

Många råttor gillar också att jaga och busa med såna där kattvippor. Då går också fingrarna säkra! ;) Det är roligt att se hur rovdjuret i råttan växer fram!

Ett annat sätt att busa på, om främst passar för bebisar, är att försiktigt möta råttan framifrån genom att sätta din hand på dess huvud eller hela kroppen. Det var faktiskt Nicciz som visade mig det första gången. Ofta blir de då alldeles busiga i hela kroppen, spritter till, och springer iväg för att sedan hoppa tillbaka och smånafsa och lattja med dina händer/fingrar tills du gör om samma sak igen. Det är ju ett sätt att utmana råttan så det är inget man ska göra med råttor man inte känner eller med dominanta råttor. Alla råttor uppskattar som sagt inte den här typen av lek.

Däremot kan det vara bra att leka och busa med sina råttor från att de är små för att de inte i framtiden ska ta gruff och bök i buren på lika stort allvar. De är då tränade och vana vid att liknande utmaningar är lekfulla och lättsamma. Det är faktiskt också ett sätt för råttan att träna sig i rangspråk.

Älskar mina stora små vänner..

teratos.r8or.se

Annons:
KickanW
11/3/09, 10:37 PM
#1

Gud vad produktig du är Sara! Superbra!

Terato
11/3/09, 10:48 PM
#2

Haha, ja, det bara sprutar artiklar ur mig idag! De jag skulle skriva från början däremot har inte alls dykt upp. :P

Älskar mina stora små vänner..

teratos.r8or.se

Keno
1/17/10, 5:57 PM
#3

Den här artikeln gillas.

Anvariel
1/17/10, 6:24 PM
#4

Åh, bus bus! =) Jag brukar "toffla till" (hm…. alltså, småknuffa/smeka/klappa med handen ovanpå råttan) råttorna lite samtidigt som jag säger "oj oj!". :) Det brukar uppskattas. Och ja, det där med kattvippor är MYCKET roligt, helt klart.

Lole
1/17/10, 6:52 PM
#5

Jätte bra artikel! Användbar och lärorik ;)

elinokanino
1/9/12, 6:31 PM
#6

Mina råttor brukar bli jätte busiga när jag typ kittlar dom längst ned på ryggen/på rumpan. Då spritter dom till och springer iväg för att sen komma tillbaka efter nån sekund och så börjas de om igen.  :)

Annons:
Fridborg
1/9/12, 6:52 PM
#7

#6 Exakt samma här :)

zickan
1/9/12, 7:16 PM
#8

Haha sara, kan du inte bli Medarbetare på exotiskadjur också. Och skriva en massa ;-)

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

Terato
1/10/12, 4:58 PM
#9

Haha, det var länge sen jag var sådär produktig!

Älskar mina stora små vänner..

teratos.r8or.se

Soofy
1/14/12, 11:12 AM
#10

Jag har en liten fundering angående den leken då man använder fingrarna för att leka men råttorna. Gör man det med katter så utvecklar dem beteendet att tro att det är okej att riva och bita i fingrar så fort dem ser de. Därför undviker man det.

Nu är jag inte råttägare och har ingen erfarenhet av dem. Men undrar om inte råttan då skulle kunna utveckla ett liknande beteende gentemot fingrar?Eftersom du förklarade i artiklen att råttorna kunde bli hårdhänta och naffsa.

:)

hus-musen
1/14/12, 12:21 PM
#11

#10 Nope, råttor precis som katter kan man lära att skilja på lek och vad som är okej under lek. Har alltid busat med mina råttor, en del bäbisar kan bli helvilda men säger man till dem så lugnar de ner sig och är försiktigare.
Mina biter aldrig någonsin hårt i fingrarna ens under lek, och de bits aldrig annars oavsett om jag har mat på fingrarna eller något.

Qui dormit, non peccat

 


Soofy
1/14/12, 12:59 PM
#12

Egentligen kan man inte det med katter. Låter man dem jaga fingrarna under lek, och sedan klappar dem kan detta beteende fortsätta att dem biter. Skulle dem bita dig i fingrarna när du inte leker kan du inte straffa dem genom att slå till dem på nosen, eller liknande, och sedan fortsätta låta dem jaga fingrar. Det blir lite dubbelmoral där. Haha!

Men som du säger så är det då annorlunda mellan råttor och katter. Tack för svar! :)

hus-musen
1/14/12, 1:16 PM
#13

#12 Har aldrig haft problem med det på de 5 katter jag haft runt om mig faktiskt. Börjar man i tid så minskar man ju det rejält, även om det såklart finns "hopplösa fall" där man helt enkelt inte kan busa med dem på det sättet för de skiljer inte mellan bus och lek och normalt umgänge.
Min kusin har en sån katt, den fattar verkligen inte skillnaden och det går inte att busa med den utan man kan bara klappa katten.

Råttor och katter är inte lika till sättet, råttor är på många vis mer lika hundar och de är oftast rätt lättränade om man kan hitta vad råttan gillar Glad

Qui dormit, non peccat

 


Annons:
Soofy
1/14/12, 1:26 PM
#14

Jag har inte heller haft något problem med det. Men risken ökar när dem är kattungar ju, alltså om man börjar tidigt. För då är dem också som busigast! Men absolut, det skiljer sig från katt till katt. :)

Nej menade inte att katter och råttor var lika, utan att dem då kanske inte kunde utveckla liknande beteende när det gällde bus med fingrar! :)

darkness
1/15/12, 12:52 AM
#15

jaga hårsnoddar är kul :P och bli "nypta" i rumpan ^^ då springer de iväg och sen ruschar tillbaka och kaxar sig ;)

// Stephanie och hårbollarna Oskyldig

elinokanino
1/15/12, 7:42 PM
#16

#15 Precis, "nypta" i rumpan blir dom riktigt snopna av o börjar spritta iväg. Men jaga hårsnoddar? Skjuter du iväg snoddarna då lr o så jagar råttorna dom lr? :)

darkness
1/15/12, 11:57 PM
#17

när jag håller i dem och "släpar" snoddarna längs soffan så de får jaga lite :P haha

// Stephanie och hårbollarna Oskyldig

darkness
1/15/12, 11:57 PM
#18

nä*

// Stephanie och hårbollarna Oskyldig

Pétit
6/22/12, 9:25 PM
#19

Mina råttor älskar fjädrar! Dom kan springa runt flera varv och jaga en. :) Dom gillar också sånna där "snoddar" som sitter på luvtröjor. :)

Min Legacy - http://legacychandi.bloggplatsen.se/ Kika gärna in. :3 Hjärta Mina älskade råttor, hund, familj och vänner är mitt allt. //Adina

MyLittleHeart
6/22/12, 10:09 PM
#20

de går ju lära katter, vi har tex lärt katten att den får busa och bita rätt ordentligt men inte i fötterna, de gäller alla. Även att den får inte riva och bita barn. 
Hon har trots sin ringa ålder lärt sig de, använder aldrig klor eller biter hårt på barn eller fötter. Men kommer jag eller annan vuxen och busar med henne så tar hon i. Eller ja flesta vuxna, mig är hon extra hårdhänt mot men de mer för jag också lekt hårdhänt med henne.  
Så var det med mina förra jag hade också, de kunde leka men de lärde sig att barn, fötter och vissa personer var ajjabajja för klor och tänder
Så går de med korkade katter borde de ju gå mer intelligenta råttor Flört

En råtta jag hade var riktigt hårdhänt mot mig men mot sambon så rena fjollan, jätteförsiktig när han lekte. Men för sambon avskydde rivsår också

Annons:
Blodfot
10/30/13, 11:01 AM
#21

super bra artikel tack!

Det som ses som onska kan i verkligheten vara Godhet, och det vi ser som godhet kan vara onska!

Upp till toppen
Annons: