Annons:
Etiketthälsa-skötsel-beteende
Läst 8359 ggr
wintermynta
12/22/08, 2:24 AM

Fortsättning på SDA tråden.

Då det finns råttor som insjuknat efter Luciautställningen öppnar jag en ny tråd här där jag hoppas att vi kan diskutera på en vettig nivå. Länken till första tråden finns här

Annons:
empan-hampus
12/22/08, 12:50 PM
#1

Vad menade du med att tråden spårade ur där?

wintermynta
12/22/08, 3:13 PM
#2

#1 Den första? Folk hade svårt att hålla sig till ämnet och vi fick rensa ut en hel del. Anledningen till att jag öppnade en ny tråd är att det nu framkommit att det finns råttor som insjuknat efter utställningen och smittan kommer med största sannolikhet därifrån. Det är lite för många sjuka djur (hos olika ägare) för att det ska vara en slump. Så med den här tråden vill jag ha fler förslag på hur man nu kan hindra smittspridning, hur man behandlar dom sekundära symptomen mm.

empan-hampus
12/22/08, 4:10 PM
#3

#2 Jasså okej Glad

sockerrattan
12/22/08, 7:32 PM
#4

Salvia är både bakterie o virushämmande som te

Mia//


Emma87
12/22/08, 8:16 PM
#5

#4 Var får man tag på salvia? Läste att det är en kryddväxt, kokar man den i vatten och ger som te eller hur gör man?

Min vuxna flicka Kahlo som jag hämtade på utställningen har varit snuvig sedan dess. Jag har varit i kontakt med uppfödaren och Kahlo är ingen råtta som brukar nysa. Buren står varmt och dragfritt, råttorna får nyttig mat varje dag, jag har tidningspapper som bottenmaterial, har dammsugit som en galning, gjort rent buren varje dag och lagt blöta handdukar på elementen, så det borde inte vara nåt annat än en förkylning eller liknande. Har gett roobios med honung och vitlök varje dag och det har blivit mycket bättre men hon nyser fortfarande ibland. Hon är dock pigg och matglad och ingen av småflickorna har visat nåt som helst förkylningssymtom.. Vad tror ni, kan det vara nåt från utställningen och vad mer kan jag göra?

Allamej
12/22/08, 8:24 PM
#6

Salvia finns att köpa i kryddhyllan på alla mataffärer.

Man kokar té på det ja :)Fungerar även på människor

Stephen Fry - There are many people out there that will tell you that "you can't". What you've got to do is turn around and say, "watch me". Veronica/ Sajtvärd på Smyckestillverkning och råttor

 

 

Annons:
sockerrattan
12/22/08, 11:08 PM
#7

#4 1 tsk salvia till 2dl kokande vatten som hälles över o får dra i ca 10 min

Mia//


wintermynta
12/22/08, 11:26 PM
#8

#5 Har hon några andra symptom som porfyrin i nos & ögon?. Hur är hennes allmäntillstånd? Känns hon sjuk?
Om du svarar ja på ovanstående frågor så skulle jag behandla med antibiotika. I dagsläget så skulle jag säga att det kan komma från utställningen. Det är för många sjuka råttor som inte varit sjuk tidigare som blivit. Det gemensamma är dec utställningen.
Sen som jag skrev i ett annat inlägg så hjälper det nog inte att ta  blodprover för att se ev smitta utan det är obducering som gäller och just nu är det viktigste att tala om:
Om ens djur har insjuknat nyligen
Ha karantän.
Hoppas tösen kryar på sig.

Emma87
12/23/08, 12:12 AM
#9

#8 Tack så mycket! Hennes allmäntillstånd är bra, hon äter bra och är pigg och nyfiken. Ser frisk ut men har haft lite porfyrin runt ögonen, dock inget i nosen. Jag ska ringa veterinären (Ahlbergs, Nicciz rekommenderade dom) imorgon bitti för att fråga vad dom tror. Ska säga att hon varit på uställning och att flera andra råttor som inte heller brukar vara sjuka har haft samma symtom. Om dom också tror att det är en bakterie så blir det behandlning, jag har en rejäl summa sparad enbart till råttorna. Ska väga Kahlo och småflickorna imorgon bitti så får vi se om jag kan åka dit utan att råttorna behöver följa med för att hämta medicin, om det visar sig att veterinären tror samma sak. Om småflickorna har bakterien utan att den brutit ut (eftersom de har starkare immunförsvar då de är så små) lär man väl behandla alla så att det försvinner helt från flocken. Vi får se vad vetten säger.

Karantän kommer jag självklart ha! Hur länge bör man förresten vänta med att träffa andra råttor? Och räknar man från att behandlingen påbörjas eller från att råttan är frisk? Ponera att man tex vill gå på Bullerbys råtträff kring 17e januari.. Räcker det då hålla sig borta från sina råttor i flera timmar innan eller bör man avstå från att komma? Eller har karantäntiden gått ut då?

Emma87
12/23/08, 12:12 AM
#10

#7 Tack,bra tips, sånt är alltid bra att veta :)

zoooda
12/23/08, 6:24 AM
#11

4a timmar kan det sitta kvar i kläderna.. så det tids-spannet bör du minst ha…

idaleck
12/23/08, 10:27 AM
#12

#9 Men var det inte tvärtom? Att bebisar har sämre imunförsvar? Nu blev jag förvirrad.. haha.

Idix
12/23/08, 10:33 AM
#13

En av mina råttor, Aura, har fått riktligt med sekret från ögonen, särskilt då det ena ögat. I övrigt är hon pigg och hon har inget sekret från nosen. Jag var iväg till Ahlbergs igår och där sa han att allt som fanns att göra var att avvakta och se åt vilket håll det går. Får hon sämre allmäntillstånd och ännu mera sekret så ska jag behandla henne med antibiotika (en salva som man klickar i ögat). Tidigare har hon aldrig råkat ut för någon förkylning, utan varit frisk.

Annons:
Emma87
12/23/08, 10:35 AM
#14

#12 Har dom inte kvar antikroppar från mamman tills dom är 8 veckor? Eller så har jag missförstått, den medicinska världen är förvirrande :)

idaleck
12/23/08, 10:40 AM
#15

Alltsåt..hmm..haha. nu blev jag förvirrad. Jag har för mig att Wm skrev i nån tråd att bebisar har dåligt imunförsvar och att det är därför de kan drabbas hårdare, samt att om man har bebisar under ett utbrott karantänar man i tre månader? Men nu belv jag jätteosäker, haha. Inväntar helt enkelt ett utförligt svar av wintermynta eller nån annan som är säker på sin sakTungan ute

Emma87
12/23/08, 10:46 AM
#16

#15 Ja, vi får invänta svar från nån med stenkoll :) Jag ska även ringa Ahlbergs när dom/han/hon öppnar om en kvart, för att ställa lite frågor, jag blir förvirrad av att bara Kahlo nyser men inte småttingarna..

Emma87
12/23/08, 11:14 AM
#17

Veterinären tyckte inte att Kahlos symtom verkade vara nån fara, det lät som en envis virussmitta från utställningen så det var bara att vänta och låta immunförsvaret göra sitt. Så jag håller huvudet kallt så länge alla mår bra i övrigt och det gör dom :)

idaleck
12/23/08, 11:24 AM
#18

#17 Vad skönt! :) Hoppas Kahlo tillfrisknar snartKyss

wintermynta
12/23/08, 1:16 PM
#19

Nyfödda bebisar kan få viruset i sig via modersmjölken och på så vis bli sjuk. Egna antikroppar börjar dom bilda efter dom blivit avvanda.
#9 Upp till 3-4 timmar. Sen skulle jag inte hålla på med mina egna råttor innan träffen och sen efter träffen skulle jag duscha och byta kläder innan jag hantera mina egna.

idaleck
12/23/08, 1:59 PM
#20

#19 Men vad betyder det då? Att avvanda 5-veckors ungar som flyttat hemmifrån har lättare att få sjukdomar? eller tvärtom?

Annons:
Nicciz
12/23/08, 3:12 PM
#21

#14 Nej då du är på rätt spår iaf. Små ungar får allt som deras mamma har på ont och gått. Dem får samma bakterier och ev. virus. Och antikroppar mot dessa. Det innebär att små ungar från avvänjning och fram till omkring 10veckors ålder avvecklar sitt boostade immunförsvar som dem fått från mamman och bygger sitt eget. Och det är inte säkert det är tillräckligt starkt för att klara av en ny elak bakterie eller virus. Och om mamman inte varit exponerad för det och haft antikroppar har heller inte ungarna det och insjuknar lättare.

Nicciz
12/23/08, 7:20 PM
#22

Nu ska jag skriva ett långt men nyttigt meddelande. Vilket nog också kommer bli det enda jag fortsättningsvis skriver i den här tråden.

Jag skriver det för att man ska förstå vikten av vad en behandling kan komma att göra, samt risken av att avvakta för dem som nu har problem. Sedan får var och en bilda sin egen uppfattning och handla utifrån vad dem anser är bäst.

Ett virus rensar ut sig själv på max fjorton dagar. Efter det ska alla symptom vara borta. Annars har viruset sänkt immunförsvaret så att någon annan bakterie fått fäste i kroppen och det kommer vara symptom på dem man upplever efter den tiden. Det kan vara tex mycoplasma, eller CAR-bacillus. Som ni vet har uppskattningsvis alla råttor mycoplasma latent och det kan slå på vid sänkt immunförsvar. En förkylning som är förorsakad av tex aktiv mycoplasma rensar inte ur sig själv för bakterierna förökar sig sakta men säkert i takt med att råttan inte orkar hålla emot och tillslut försvagas immunförsvaret så pass att råttan insjuknar ordentligt. Man ser ju inte bakterierna få fäste inuti råttan och ofta märker man inget förrens det gått så pass illa att det redan gjort skada på tex luftvägar och råttan börjar rossla. I vissa fall syns inte ens skadorna förens vid eventuell obduktion. Visst kan en råtta klara av en mycoplasma infektion. Men det är mer ovanligt än vanligt. Speciellt med tanke på att dem flesta råttor i dagsläget även har CAR-bacillus. Man ska också ha i bakhuvudet att råttor är bytesdjur och visar sig inte sjuka i första taget, även om dem är det.

Ni som har varit i kontakt med veterinärer, jag vill rekommendera er att kontakta dem igen och disskutera igenom virus och inkubations tider, samt hur lång tid det gått sedan utställningen. Idag är det dag 17 efter. Jag vill även påpeka att råttor som snuvar kan tillfriskna tillfälligt från snuvan, för att den klarade av att hålla just det infekterade området i schack, för att sedan insjukna igen och visa några andra symptom. Tex påslagna lymfar eller biljud och rossel på luftvägar.

OBS. Att jag inte är en veterinär, eller ens har läst djurmedicin eller djursjukdomar på någon nivå. Men jag har alltid varit intresserad av råttornas sjukdomar och allt dem kan drabbas av och har därför läst hur mycket som helst om det.

Ytterligare att belysa är att utifrån de hittills kända fallen det här året så har de första symptomen varit just förkylningsliknande, nysningar, snuva, ökad porfyrin utsöndring från ögon och nos. Biljud och rossel på lungor. När wintermynta fick sina obduktionssvar, varnades det för en ”mildare” variant av Corona/SDA virus just pga av att symptom och inkubationstider inte stämde. Detta bör tas på allvar den här gången, och inte förringas som en vanlig fast envis förkylning. Hittills har nästan 30st råttor avlivats pga detta. Nästa kan vara din. Jag vill inte skapa panik eller hysteri. Jag vill bara upplysa om allvarlighets graden och uppmuntra er till att ta ställning i kampen mot spridning.

Allamej
12/23/08, 8:25 PM
#23

Bra skrivet Nicciz. Samanfattar det hela väldigt bra

Stephen Fry - There are many people out there that will tell you that "you can't". What you've got to do is turn around and say, "watch me". Veronica/ Sajtvärd på Smyckestillverkning och råttor

 

 

Emma87
12/24/08, 2:26 AM
#24

Nicciz, vill bara säga att jag tycker det är underbart att du engagerar dig och sprider information, att du tar av din tid för att ge av din kunskap för att hjälpa råttor, vare sig de är dina egna eller nån annans. Jag hoppas alla ser att det är av välvilja och att kloka beslut sedan fattas från fall till fall, beroende på hur varje situation ser ut. Det är en konst att sprida kunskap med ödmjukhet och uttrycka sina åsikter med inbjudan till att bilda sin egen uppfattning, vilket jag tycker att du lyckas med. Jag (och många nybörjare med mig) har inte tillräcklig erfarenhet av råttors sjukdomar för att avgöra vad som är "rätt eller fel" i olika situationer (vare sig det gäller smittspridning eller helt andra saker), det är svårt att veta vad man ska göra när så många med kunskap tycker så olika, både veterinärer och råttkunniga människor i allmänhet. "Där tvista de lärda" eller vad man nu brukar säga.. men ett steg på vägen är ju att samla på sig all kunskap man kan få och sedan använda den för att om inte annat ställa rätt frågor i rätt situationer, med sunt förnuft. Så en eloge till alla er som tar av er tid för att dela med er av kunskap och erfarenheter, vare sig de tvista eller ej :)

Ratica
12/24/08, 8:24 AM
#25

#24 "det är svårt att veta vad man ska göra när så många med kunskap tycker så olika"

Jeg har en god viden om SDA og også praktisk erfaring med sygdommen. Min viden stammer fra diverse artikler på nettet, faglitteratur, samtaler med indenlandske og udenlandske opdrættere, praktisk erfaring (jeg har haft SDA før), samt samtaler med diverse veterinærer og mail kommunikation med charles rivers labs.

Jeg erklærer mig 100% enig med Nicciz i de ting hun skriver i #22.

Det er sund fornuft det der er skrevet, helt enkelt. Glad

Terato
12/24/08, 12:19 PM
#26

#22 Tack Nicciz. konkret och bra. Det är vad vi behöver nu. Många av oss förstår inte riktigt vad SDA är. Nu blev det lite tydligare.

Älskar mina stora små vänner..

teratos.r8or.se

Nicciz
12/24/08, 3:16 PM
#27

Jag vill bara förtydliga att det inte alls nödvändigtvis handlar om SDA. Enligt mig är det inte mycket som stämmer med SDA av det som vi upplevt. Jag återkommer med en förklaring vid ett senare tillfälle. Nu ska vi koncentrera oss på dem faktum vi har. Och det är att:

-Det är NÅGOT som är ytterst smittsamt

-Många råttor har blivit så dåliga att ingen medicin har hjälp

-Många råttor har blivit avlivade pga av att dem blivit så sjuka och svaga att det inte fanns någon annan utväg.

-Att det just nu finns massor av potentiella smittade råttor.

-Att det är riktigt allvarligt. Det bryter ner råttorna sakta men säkert på ett sätt som påminner om det mänskliga HIV-viruset.

Och tack till er som orkar lyssna Kyss

Annons:
Ratica
12/26/08, 9:26 PM
#28

Tilføjelse til #27:

Der KAN være tale om SDA og den mulighed bør ikke udelukkes så længe det ikke er fastlagt HVAD der præcis er tale om af sygdom.

og generelt:

- Det mest fornuftige vil være, som det er sagt af mange tidligere, at gå i karantæne til det vides hvad det hele handler om. Kun sådan kan man sikre sine egne og andres dyr mod unødig smitte.

wintermynta
12/26/08, 10:40 PM
#29

Vill bara påminna om allvaret i situationen.

Minst fyra råttägare/uppfödare är berörda
Många av uppföder sitter just nu karantän och kan inte avla.
Minst 10 råttor har insjuknat.
En råtta är avlivad men det kan komma att bli fler
1 högdräktig hona har förlorat sin kull
1 hona fick missfall och infektion
Än så är det för tidigt att säga när detta kommer ebbas av men konsekvenserna är i dagsläget förödande.
Så snälla håll karantän.

idaleck
12/26/08, 11:49 PM
#30

#29 Usch vad jobbigt Rynkar på näsan

Är det någon som fått provsvar än? Tänker då på den avlivade råttan, antar att den är skickad till obduktion.

wintermynta
12/27/08, 1:38 AM
#31

#3o Den avlivade råttan är ej skickade på obduktion då det var en akut avlivning. Vilka är det som tagit prover? och vad har man tagit?

idaleck
12/27/08, 7:24 PM
#32

Oj, vad dumt att man inte kan skicka en akut avlivad råtta på obduktion! Förvånad Hur kommer det sig egentligen?

Nicciz
12/27/08, 8:06 PM
#33

#32 För att avlivningsmedlet kan ge missvisande provsvar. Och alla veterinärer har inte möjlighet att dra blod innan avlivning och processa på rätt sätt för att det ska vara godtagbart vid test.

Ladyinred
1/11/09, 11:26 PM
#34

fick hem en råtta från sthlm dan innan nyår och ny har en annan råtta här hemma blivit dålig. Massa ögongegg och lite snorig. Kan vara vanlig förkylning, men jag e rätt orolig nu… Bör jag va de????

Annons:
Nicciz
1/12/09, 12:00 AM
#35

#34 Jag svarade på ditt PM Glad

Ladyinred
1/12/09, 12:07 AM
#36

såg det :)

jessi_twini
1/12/09, 2:22 AM
#37

Kan det smitta från råttor till råttor?

zickan
1/12/09, 4:12 AM
#38

#37 ja det kan det.

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

zickan
1/12/09, 4:14 AM
#39

Det finns en som fått två dödsfall kanske fler i graviditets död. Vet inte om det har med nått med sda/corona att göra. Men skrev med det i pm ändå till nicciz. Om de kan hjälpa något att veta.

Kommit fram ännu vad det är för karenstid som gäller?

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

Ladyinred
1/12/09, 11:13 AM
#40

som jag fattat det e de 10 dar per råtta, sen e den immun. o några dar extra för säkerhet skull. det innebär två veckor för varje råtta du har…

jessi_twini
1/12/09, 3:01 PM
#41

Svullnad kring lymfer & körtlar speciellt i ansiktet och hals.
**Sekret kring nos och ögon
Nyser mycket
*Vätskefyllda lungor (?)*
Snabb viktnedgång**

Allt det hära hade bobbo.. Han var gaanska mager när jag fick honom så jag misstänkte aldrig nått. Nös mycket gjorde han och han hade sekretet runt ögon och nos. Han lät konstigt när han andades mot slutet. Vatten fyllda lungor vet jag inte.. Och jag läste aldrig var det var för symtomer på SDA så jag visste ju inget.. Han bode ihop med två andra råttor men dom har inget visat. Jo ena låter vääldigt konstigt när han nyser.. Som om slem eller så har fasnat.. Men annars mår dom bra. Dom har sekretet runt nosen men det har näästan alla mina råttor haft. Men jag ska vara uppmärksam ifall det nu är SDA :)

Annons:
Ladyinred
1/12/09, 3:26 PM
#42

råttor ska inte ha sekret runt nosen, du behöver nog se över miljön dom bor i i så fall.

zickan
1/12/09, 4:07 PM
#43

Det jobbiga med allt det här är ju att man flyger i taket om man tror sig att råttan just nös. Jag hoppas verkligen vi kan få detta att dö ut snarast :-S
Jätte stora pluss till nicciz som orkar engagera sig så otroligt.

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

Nicciz
1/12/09, 4:44 PM
#44

Förlåt om jag rört till det för er, och orsakar hjärtsnörp och andnöd av nysningar… Men kom ihåg att andas. Så länge inte korsat någon smittväg kan ni vara lugna.

Och för att förtydliga lite ännu en gång, så är inte listan enbart symptom på SDA/Corona. Det är även sekundära symptom. Bla från mycoplasma och CAR så bara för att en råtta nyser och snuvar eller rosslar behöver ni inte ha/haft SDA. Det kan "bara vara" ett vanligt myco eller CAR utbrott Glad

zickan
1/12/09, 6:39 PM
#45

Har du någon koll på om det kan smitta till liknande djur. Typ möss?.
Ifall man ska gå ut med en liten varning till gp råtts folket?

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

Ladyinred
1/12/09, 10:19 PM
#46

3 av 11 st visar symtom här hemma nu.Gråter

Nicciz
1/12/09, 11:14 PM
#47

#46 Andas.. vad för symptom, dem kan ju vara vanligt förkylda Glad

Ladyinred
1/12/09, 11:47 PM
#48

svullet öga, nysningar, ögongegg och rinniga ögon och en blöt nos.

Annons:
Nicciz
1/12/09, 11:51 PM
#49

Usch… Rynkar på näsan Jag beklagar verkligen!

Isolera dem från dina övriga råttor. Kontakta veterinär och rådfråga om antibiotika behandling. Hittade ni någon smittväg?

Ladyinred
1/13/09, 12:24 AM
#50

japp de finns en smittväg från lucia utställningen. har pratat med vet idag, vi ska inte göra nåt än, men om de vandrar ner i luftvägarna ska jag höra av mig igen. nu ska de bara kureras hemma. De bor i en stor duna bur i köket nu, har en värmematta under och extra filtar i buren om de e frusna.

Behöver tips på dunderkurer nu :S

Nicciz
1/13/09, 1:17 AM
#51

sockerråttan är huskurs experten Skrattande starta en tråd vettja och så håller vi tummarna allt vi har här!!

wintermynta
1/13/09, 8:04 PM
#52

#46 Usch va jobbigt. Håller tummaran att dom kryar på sig snart.

Jag har i alla fall tagit bakterierprover på mina och fått svar från SVA.
Hade varken pastuerella , bordetella eller nåt annat. Så då lutar det åt en virusinfektion. Har skrivit friskprotokoll över alla mina råttor för att få en bättre inblick så nu är det bara att vänta och se om någon/några fler blir sjuka.

zickan
1/13/09, 9:20 PM
#53

Saknar fortfarande en tråd om detta på djurtransport. Sajtvärden verkar inte orka ta tag i det. Någon som kan pubilcera en där med?
Så mycket djur som åker runt så tycker jag det är fruktansvärt viktigt.

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

Nicciz
1/13/09, 9:30 PM
#54

Ska bara dricka kaffe o sen försöka författa ihop något, Oskyldig

zickan
1/13/09, 9:58 PM
#55

Får du ihop en artikel så lånar jag den jätte gärna och sprider runt.

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

Annons:
Nicciz
1/13/09, 10:53 PM
#56

#55 Artikel material blev inte det jag skrev nu Skäms bara ett kort viktigt meddelande. Med kort info

zickan
1/13/09, 11:57 PM
#57

ne men det räcker det du skrev. bara lite för folk att läsa som inte hänger på råttforum men är råttägare

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

Sandra-B
1/14/09, 12:04 AM
#58

#53

Det har ingenting med att sajtvärden inne på Djurtransport (det vill säga jag) inte "orkar ta tag i det" som du påstår utan att jag inte har någon större kunskap om dett aoch därför inte kan skriva något om det.

I den förra tråden om SDA efterlyste jag, som du vet, hjälp med att skriva något om SDA men har än så länge inte fått svar från någon som är intresserad av att hjälpa till.

Och att skriva om smittsamma saker i allmänhet (som kom upp som förslag) har jag faktiskt inte haft tid med.

I PM till dig har jag sagt att jag skulle gå till RIF och be om hjälp (vilket jag har gjort, dock utan framgång) har även skrivit att du kan få tillbaka dina skrivrättigheter om du håller dig till sajtens regler men det har jag inte fått något svar på.

Jag tycker att det är fruktansvärt dålig stil av dig att hålla på som du gör. Förstår inte vad det är du vill få ut av det (förutom möjligtvis smutskastning)?

//Sandra, sajtvärd påMarsvin.iFokus (& DaysofOurLives.iFokus)
**SMF 237 Sweet Dream's 
**Uppfödning av teddymarsvin - FINNS NU PÅ FACEBOOK!!

zickan
1/14/09, 12:37 AM
#59

Vad  har jag nu gjort då. Menade inge elak av det där alls. Sluta ta illa åt dig på allt jag skriver. Orka kan innebära en rad olika saker. Brist fakta, massa annat att ta hand om som t.ex fixa sajten då du tog över den ganska nyligen. Kanske ännu inte har hittat fler medhjälpare och mycket att stå i etc. välj ett annat än det du läste det som. Sluta hacka på mig hela tiden.

Ne det är lugnt. Jag vill bara att en artikel ska finnas där. Även gärna fler så jag gjorde något åt det. Har inte varit på sajten på väldigt länge. Vill folk ha transport hjälp av mig kan de kolla på min hemsida. Har inte direkt slutat att resa runt för att jag inte bryr mig om att gå in på djurtransport.

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

Sandra-B
1/14/09, 2:35 AM
#60

#59
Vad du har gjort?
Just nu har du, på ett forum där jag inte är aktiv, skrivit att jag inte orkar ta tag i en artikel om SDA på råttor.
Visst finns det flera ord för orka, synonymerna till ordet orka är "ha kraft till, förmå, klara av, kunna, mäkta, palla, vara i stånd till, gå iland med; gitta, idas, bry sig om". Hur jag ska kunna tolka meningen du skrev till att jag inte tar tag i det på grund av att jag inte har kunskap eller tid förstår jag verkligen inte…

Jag förstår inte varför du har såna väldiga synpunkter på hur jag driver djurtransport?
Heller inte varför du inte kontaktar mig via PM istället för att skriva i forumtrådar (speciellt på forum där jag egentligen inte ens är aktiv…) när du tydligen har synpunkter?

Jag anser heller inte att jag "hackar på dig hela tiden" som du uttrycker det.
Just nu reagerar jag på att du skriver att "Sajtvärden verkar inte orka ta tag i det" (vilket helt klart handlar om mig) på ett forum där jag inte är aktiv. Rena rama slumpen (/turen) att jag fick reda på det så jag kan bemöta det. Detta är andra gången (sen kontroversen inne på djurtransport där du gång på gång bröt mot sajtens Skrivregler vilket tvingade mig att ge dig skrivförbud) som jag pratar med dig i en tråd, första var också här inne på RIF (i den numer låsta tråden om SDA) och det handlade också om samma sak, tråd/artikel om SDA på djurtransport. Där gick jag ut och bad om att få hjälp med fakta om det så att det kan finns på djurtransport iom smittrisken men ingen nappade på att hjälpa mig med det (inte du heller!) och därför har jag inte kunnat göra så mycket åt det, tyvärr.

Ja, det meta är ju relativt hur man ser det. Den 5 januari har du tydligen varit inne iaf (klickat på att lägga till djurtransport som favorit då det ligger ett automatiskt skickat välkomstmeddelande i min skickat-mapp) men jag förstår inte vad det har med saken att göra om du har varit där eller inte.
Har heller aldrig påstått att du slutat resa runt för att du inte längre har möjlighet att erbjuda hjälp på djurtransport eller någonting annat. Förstår inte vad det heller har med saken att göra…

Det enda jag reagerade på är som sagt meningen där du skriver att jag inte verkar orka ta tag i en artikel om SDA, vilket faktiskt inte är sant.

//Sandra, sajtvärd påMarsvin.iFokus (& DaysofOurLives.iFokus)
**SMF 237 Sweet Dream's 
**Uppfödning av teddymarsvin - FINNS NU PÅ FACEBOOK!!

Nicciz
1/14/09, 3:04 AM
#61

#60 Ta gärna privata saker i PM. Glad Jag har iaf lagt upp en varningstråd på djurtransport. Hoppas den kommer till nytta. Information är det dåligt om i dagsläget eftersom vi blir mindre och mindre kloka för var dag som går om vad det är vi har att göra med. Så fort något konkret framkommit lovar jag att ordna en artikel. Tillsvidare biter vi ihop

Sandra-B
1/14/09, 3:13 AM
#62

#61

Jag har försökt att hålla saken mellan mig ock zickan i PM men jag käner att det som skrivs öppet måste jag även bemöta öppet.

Tack så mycket för tråden du har skrvit!
Jag ska läsa den och nåla fast den så att alla ser den.

Som sagt så har jag ingen som helst kunskap om det här men det verkar definitivt inte vara något roligt att drabbas av och jag gör mer än gärna vad jag kan för att förhindra att den är smittan sprids.

Skulle det kunna vara till hjälp om jag tillfälligtvis förbjuder trådar som har med råttor att göra, kanske minskar det antalet råttor som flyttar till nya hem, eller är det att överdriva?

//Sandra, sajtvärd påMarsvin.iFokus (& DaysofOurLives.iFokus)
**SMF 237 Sweet Dream's 
**Uppfödning av teddymarsvin - FINNS NU PÅ FACEBOOK!!

Annons:
Nicciz
1/14/09, 2:12 PM
#63

#62 Det vore toppen att få den nålad. Glad Men jag tror att folk får ta ansvar själva. Vi kan inte göra mer än att varna. Det är synd att råttor som hållts utanför smittovägar ska drabbas och inte komma till nya hem.

Sandra-B
1/14/09, 9:39 PM
#64

#63

Den är nålad på djurtransport, har även påpekat i de trådar som söker efter trnsport åt råttor att denna smitta finns och bett de som ska transportera dem att läsa tråden du skrivit.

Hoppas att det kan minska risken lite iaf att sjuka djur transporteras.

Än en gång tack för att du tog dig tid att skriva tråden!

//Sandra, sajtvärd påMarsvin.iFokus (& DaysofOurLives.iFokus)
**SMF 237 Sweet Dream's 
**Uppfödning av teddymarsvin - FINNS NU PÅ FACEBOOK!!

Nicciz
1/14/09, 10:00 PM
#65

#64 Tack själv!! Skrattande

idaleck
1/15/09, 5:49 PM
#66

#52 vilka bakterier testade du för utöver pastuerella och bordetella? Nyfiken. Oskyldig

smurfan-13
1/18/09, 12:05 AM
#67

Jag har inte läst hela tråden, då jag egentligen inte är intresserad av råttor, men jag undrar om sjukdomen har hittats/setts hos någon annan art djur vi har som sällskapsdjur och isf vilket?

mvh Sofia

Allamej
1/19/09, 6:07 PM
#68

Stephen Fry - There are many people out there that will tell you that "you can't". What you've got to do is turn around and say, "watch me". Veronica/ Sajtvärd på Smyckestillverkning och råttor

 

 

idaleck
1/19/09, 6:19 PM
#69

Väntar fortf på svar på #66.

Annons:
idaleck
1/19/09, 6:22 PM
#70

#68 Menar du att SDA faller under epizootilagen?

idaleck
1/19/09, 8:04 PM
#71

Eftersom Allamej inte svarar så hänvisar jag till

http://www.sva.se/upload/pdf/Tjänster%20och%20produkter/Trycksaker/epizooti_handboken_2005_webb.pdf . Där kan man läsa om vilka sjukdomar som klassas som epizootiska sjukdomar. Man kan även läsa om dem på OIE's hemsida (www.oie.int).

Jag förstår inte varför du länkade till denna lag öht? Den har absolut ingenting med råttornas eventuella sjukdomar att göra. Läs propositionen nästa gång du är osäker på hur du ska tolka en lag.

wintermynta
1/20/09, 1:09 AM
#72

#69 Provtagningen gjordes på två råttor från olika flockar. Det var en allmän bakterieodling som gjordes med speciell inriktning på pastuerella & bordetella.
Jag tog inga virusprover då dessa svar inte är tillförlitliga via blodprov. För att få ett någorlunda korrekt svar så krävs det obduktion för att fastställa virus.

idaleck
1/20/09, 1:11 AM
#73

#72 Okej. Vilka bakterier testar man för vid en allmän bakterieodling?

wintermynta
1/20/09, 1:32 AM
#74

#72 Ingen aning men jag kan försöka höra med SVA imorgonGlad

idaleck
1/20/09, 7:14 AM
#75

#74 Ja det vore intressant att höra!

idaleck
1/24/09, 11:44 AM
#76

#74 Fick du nåt svar av SVA?

Annons:
christina-1980
3/11/09, 7:17 PM
#77

När som vet vad SDA är som kan förklara ??Glad

Ladyinred
3/12/09, 4:21 PM
#78

det är en aids liknande sjukdom som gör att råttan dör av följdsjukdommarna.

zickan
3/30/09, 9:35 PM
#79

Hur ser det ut numer. Någon som fått svar att de har?. Har det börjat försvinna?

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

wintermynta
3/30/09, 10:17 PM
#80

#79 Jag tror det börjar lugna ner sig. Jag har inga fler sjuka djur i alla fall. Däremot har jag haft problem med honor som inte klarar av att gå hela dräktigheten men det kan vara slumpen.

Nicciz
3/30/09, 11:29 PM
#81

Såg senast idag att det är nya drabbade satta på behandling Obestämd

Ladyinred
3/30/09, 11:57 PM
#82

här i sverige eller?

Nicciz
3/31/09, 12:02 AM
#83

japp, mellansverige. privatperson

Annons:
Ladyinred
3/31/09, 12:04 AM
#84

trist (en gissning på sthlm)

idaleck
3/31/09, 11:10 PM
#85

Vad tråkigt! :( Vem är det som är drabbad?

Micca
4/1/09, 2:26 PM
#86

Och är det konstaterat SDA?

Denna kommentar har tagits bort.
imilija
4/23/09, 1:45 AM
#88

hur får råttorna detta? är det genom att träffa andra råttor?

jag har inga vänner med råttor så mina kommer inte i kontakt på något vis alls, inte genom kläder eller liknande alls, kan dom få det ändå eller hur fungerar det?

KickanW
4/23/09, 2:36 AM
#89

#88: Eftersom man inte vet vad det är för smitta vet man heller inte det men de smittor som diskuterats/misstänkts är luftburna, det räcker alltså med att råttorna är i samma rum och kan dessutom bäras med på t.ex. kläder.

imilija
4/23/09, 2:36 PM
#90

#89 okaaj. läskigt.

men då betraktar jag mina som utom riskzonen eftersom dom inte träffat några andra sen dom var bäbisar och jag har inga vänner med råttor så det kan inte kommit med på mina kläder.

Annons:
idaleck
4/24/09, 11:28 AM
#91

#90 det kan du lugnt göra =)

Nicciz
12/11/10, 1:25 AM
#92

Puttar pga av många matnyttiga info inlägg om man vill passa på att fördjupa sig då det är på tapeten med Corona

wintermynta
12/11/10, 2:57 AM
#93

#92 Åhå är det du som puttar upp alla gamla trådar. Trodde datorn min fått knäpp igen.
Kram.

Nicciz
12/11/10, 3:40 AM
#94

#93 Hahhahahaa sorry XD men är på den lata sidn idag o puttar istället för att skriva så mycket nytt ;) det finns ju mycket bra inlägg i de där gamla trådarna och lika bra att ge medlemmarna något att läsa innan det blir hysteri :)

Upp till toppen
Annons: